Δίκη Noor One: 3 «ξαφνικοί» θάνατοι, 2 «εξαφανίσεις», πολλές απειλές

Την ώρα που ολόκληρο το μιντιακό σύστημα ασχολείται με -σαφείς ή ασαφείς- απειλές εναντίον πρώην ή και νυν υπουργών, μια σκοτεινή υπόθεση, που έχει κατά πολύ ξεφύγει από τα όρια των απλών απειλών εκτυλίσσεται στη μεγάλη δικαστική αίθουσα του Εφετείου, στις φυλακές, αλλά και στα… πέριξ του λιμανιού.

Ολα αυτά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ενώ ήδη μάρτυρες της δίκης, κατηγορούμενοι, αλλά και δικαστικοί έχουν δεχτεί πιέσεις και απειλές, καθόλου αόριστες και σίγουρα όχι ακίνδυνες. Η υπόθεση αφορά τους (πάνω από) 2 τόνους ηρωίνης στο πλοίο «Noor One» και φυσικά τη δίκη που διεξάγεται στο Εφετείο. Στη συγκεκριμένη -μάλιστα- περίπτωση μετράμε ήδη 3 βεβαιωμένους νεκρούς και 2 εξαφανίσεις. Ενώ λοιπόν αυτές οι απειλές έχουν αρχίσει να «υλοποιούνται», κανενός το αυτί δεν φαίνεται ακόμα να ιδρώνει.

Τα τελευταία του λόγια

Δύο ονόματα συνεργών του στη διακίνηση των 2 τόνων ηρωίνης «κατέθεσε» στον τελευταίο άνθρωπο που συνάντησε στον Κορυδαλλό ο Σερχάν Μπασκάλ, βασικός μάρτυρας της υπόθεσης του «Noor One». Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία του μαρτυρία. Ο άνθρωπος τον οποίον εμπιστεύτηκε ο Τούρκος κατηγορούμενος, που θεωρήθηκε ένας από τους εγκεφάλους της επιχείρησης, μίλησε στην «Εφ.Συν.»: «Ο Μπασκάλ ήξερε ότι κάποιοι επιθυμούσαν τη σιωπή του. Και βγήκε αληθινός, αφού ως αιτία του θανάτου που αναγράφεται στην ιατροδικαστική εξέταση είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου επί εδάφους στεφανιαίας νόσου. Μόνο που ο Μπασκάλ, που ήταν καθηλωμένος σε καροτσάκι, μόνο από καρδιά δεν έπασχε…».

Τα στοιχεία του κρίσιμου αυτού μάρτυρα είναι στη διάθεση της εφημερίδας και, παρ’ όλο που έχει δηλώσει ξανά δημόσια ότι «αν κληθεί, θα καταθέσει» -φυσικά με τη διαδικασία του προστατευόμενου μάρτυρα-, από την ημέρα εκείνη κανένας εισαγγελέας ή ανακριτής δεν έχει μπει στη διαδικασία να ζητήσει τα στοιχεία ή την κατάθεσή του.

Έδωσε ονόματα

Σήμερα ο άνθρωπος αυτός αποκαλύπτει μέσω της εφημερίδας μας τα δύο ονόματα που του είπε ο Μπασκάλ πριν πεθάνει: «Μου είπε ότι για την υπόθεση των ναρκωτικών στην Ελλάδα γνώριζαν ο Κάπτεν Τζορτζ και ο «Σταύρος, ο Αλβανός με τα τατουάζ»», αποδίδοντας στον πρώτο το ρόλο βασικού συντελεστή της «επιχείρησης» και στον δεύτερο το ρόλο μεταφορέα της ηρωίνης.

Ο μάρτυρας μας, εξέφρασε ισχυρούς φόβους, ακόμα και για τη ζωή του. Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη να προστατευτεί.

Ο 41χρονος Τούρκος υπήκοος κρατούνταν στην πτέρυγα Ε’ των φυλακών Κορυδαλλού. Εκεί κρατούνταν και ο εκ των κατηγορουμένων εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης, που εγκαίρως υπέβαλε αίτημα μεταφοράς του σε άλλη φυλακή, διαισθανόμενος τη βασιμότητα απειλών που δεχόταν για τη ζωή του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Μπασκάλ είχε καθοδηγητικό ρόλο στη μεταφορά της ηρωίνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Ελευσίνα και ήταν ο συνδετικός κρίκος με άλλους ομοεθνείς του από το Βέλγιο, οι οποίοι θα ήταν και οι τελικοί παραλήπτες, μέρους ή και του συνόλου της ηρωίνης.

Στην απολογία του, ο Τούρκος, που ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, είχε αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι είχε έρθει στην Ελλάδα εξαιτίας της ασθένειας που αντιμετώπιζε, η οποία δεν του επέτρεπε, λόγω κλιματικών συνθηκών, να συνεχίσει να ζει στο Βέλγιο.

Στο βιβλίο συμβάντων της φυλακής ο Μπασκάλ κατεγράφη να φεύγει από τον Κορυδαλλό στις 6 μ.μ. με συμπτώματα δύσπνοιας. Η ώρα θανάτου του προσδιορίστηκε στον «Ερυθρό Σταυρό» στις 9 μ.μ. την ώρα που τον ανέβαζαν στα σκαλιά του νοσοκομείου και πριν ακόμα γίνει η εισαγωγή. Εντούτοις, η τρίωρη αυτή διάρκεια της μεταφοράς του από τον Κορυδαλλό στο νοσοκομείο δεν έχει μέχρι στιγμής εξηγηθεί…

Όμως, το ότι προηγήθηκε, σε συνδυασμό με τις φήμες που ανέφεραν ότι ο 41χρονος ήταν διατεθειμένος να ανοίξει το στόμα του και να μιλήσει για τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης, σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τη θέση του, εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα («Έθνος», 2/8/2015), ο Μπασκάλ είχε μιλήσει σε συγκρατούμενο του, πολλούς μήνες πριν το θάνατο του, είχε αναφερθεί και σε άλλους 5 συμπατριώτες του από το Βέλγιο, που είχαν «βγει από τη μέση» και δεν έκρυβε ότι φοβόταν για τη ζωή του.

Μεγαλώνει η λίστα

Μέχρι στιγμής, πάντως, πέραν του ίδιου του Μπασκάλ, ακόμη δύο πρόσωπα που έμμεσα ή άμεσα σχετίζονται με την υπόθεση φέρεται να έφυγαν «ξαφνικά» από τη ζωή:

Το πρώτο είναι ο Ιρανός Σαχίντ, που κατηγορήθηκε για την υπόθεση της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One», αλλά είχε καταφέρει να διαφύγει, όταν έγιναν οι συλλήψεις στην Ελλάδα.

Ο ίδιος είχε στενές σχέσεις με έναν συμπατριώτη του, ο οποίος κρατείται στις ελληνικές φυλακές και φέρεται από τις Αρχές ως ο άνθρωπος που είχε ρόλο να επιβλέπει τη φόρτωση της ηρωίνης στο «Noor One», στα ανοιχτά της θάλασσας του Ομάν.

Οι Αρχές γνωρίζουν ότι ο Σαχίντ είχε στενές σχέσεις με τον ήδη προφυλακισμένο ‘Έλληνα που είχε δώσει εντολή στον Ινδό καπετάνιο του δεξαμενόπλοιου να φορτώσει νύχτα στα ανοιχτά του Ομάν «κάποια πράγματα», τα οποία μετέφερε με λάντζα ένας άλλος Ιρανός φίλος του.

Ο Ιρανός εμπλεκόμενος, διέμενε σε κεντρικό πολυτελές ξενοδοχείο των Αθηνών. Μαζί με τον Αλβανό κατηγορούμενο φέρεται ότι νοίκιασε αυτοκίνητο και μετέφεραν μεγάλο μέρος της ηρωίνης σε αποθηκευτικό χώρο. Την ώρα των συλλήψεων, ο Αμέντ Σαχίντ κατάφερε να διαφύγει. Πληροφορίες τον ήθελαν να έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν από τις τουρκικές πληροφορίες για αυτόν. Με έκπληξη όμως έμαθαν από σύνδεσμο τους στην τουρκική αστυνομία ότι είχε δολοφονηθεί με πυροβολισμούς πριν από μερικούς μήνες.

Επίσης, όπως αποκάλυψε χθες ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» Β. Λαμπρόπουλος, μια γυναίκα με τούρκικη καταγωγή, που επισκεπτόταν Τούρκους κατηγορούμενους στον Κορυδαλλό, φέρεται – σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- να έχει δολοφονηθεί στην Ολλανδία. Το πως και το γιατί παραμένουν ασαφή.

Τέλος, «εξαφανισμένος» παραμένει ο επίσημος μεταφραστής του δικαστηρίου Πειραιά, ο οποίος είχε μεταφράσει τις καταθέσεις του πληρώματος του «Noor One». Την εξαφάνιση του είχε δηλώσει επίσημα η σύζυγος του, ενώ στη συνέχεια χάθηκε κι αυτή. Κατά μία εκδοχή, το περιστατικό δεν είναι άσχετο με την υπόθεση του «Noor One».

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον στο μεταξύ, αναμένεται στις 12/11 η κατάθεση του επικεφαλής των ερευνών, λιμενικού Γ. Κατσούλη, στη δίκη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης.

Ήδη από τις καταθέσεις του Λιμενικού έχει διαφωτιστεί πολλά σημεία της υπόθεσης, ενώ ο ίδιος και η ομάδα του την τελευταία στιγμή «γλίτωσαν» τις μεταθέσεις. Εναντίων των συγκεκριμένων λιμενικών έχουν επίσης εκτοξευτεί «ανώνυμες» απειλές, που ευτυχώς παραμένουν μέχρι στιγμής στα λόγια.

Πηγή: efsyn.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις