Βελιτζέλος: «Οι ομάδες δεν χτίζονται σε δύο μήνες»

Στην εκπομπή «Θεσσαλία και Σπορ» του WebTV της εφημερίδας “Θεσσαλία” φιλοξενήθηκε ο Κώστας Βελιτζέλος. Ο τεχνικός της Νίκης τόνισε πως γίνεται μία ειλικρινής προσπάθεια απ’ όλους και ευελπιστεί πως, εφόσον επιστραφούν οι βαθμοί που η ομάδα έχει κερδίσει στον αγωνιστικό χώρο, τότε όλα μπορούν να συμβούν στους 20 αγώνες που απομένουν. Γι’ αυτό το λόγο ήδη έχει προγραμματιστεί μεταγραφική ενίσχυση με 4-5 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα ενσωματωθούν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά η συνέντευξη όπως την απομαγνητοφώνησε το goalpost.gr:

-Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό είστε ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα και την απόδοση;

«Από την εικόνα της ομάδας ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με εξαίρεση το πρώτο ημίχρονο του τελευταίου αγώνα στον Θεσπρωτό, είμαι αρκετά ευχαριστημένος και πολύ περισσότερο απ’ τη διάθεση που έχουν οι παίκτες και την ικανότητα ταυτόχρονα να αφομοιώσουν πράγματα και να τα παρουσιάσουν στο γήπεδο. Γιατί είναι δύσκολο κομμάτι ειδικά το τακτικό να μπορέσουν σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί θεωρώ τον ένα μήνα γιατί κάπου εκεί στις είκοσι με τριάντα ημέρες τα παιδιά άρχισαν να παρουσιάζουν βελτίωση στην εικόνα. Είχαμε πολλά παιχνίδια που βελτιωνόμασταν από παιχνίδι σε παιχνίδι με αποτέλεσμα αυτό που μας έλειπε να είναι το να καταφέρουμε να πετύχουμε περισσότερα από ένα τέρματα ή να καθαρίσουμε κάποια παιχνίδια που θα μας δινόταν η ευκαιρία να πάρουμε παραπάνω ψυχολογία σαν ομάδα και να πιστέψουμε περισσότερο στον εαυτό μας».

-Το πρόβλημα είναι επιθετικό ή ψυχολογικό;
«Το ψυχολογικό θέμα είναι αρκετά περίπλοκο γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με έναν παράγοντα. Ένας σημαντικός που παίζει ρόλο στην υπόθεση είναι η βαθμολογία. Γιατί άλλο είναι να έχεις κατακτήσει 23 ή με την ένσταση της Φαρκαδόνας 25 βαθμούς, και να παρουσιάζεσαι ως δεύτερος και να σε βλέπουν όλοι και να νιώθεις κι εσύ καλά ειδικά οι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί γι’ αυτό το πράγμα κι άλλο να βλέπεις τους 12 βαθμούς και να είσαι στην ουρά της βαθμολογίας. Από εκεί και μετά υπάρχει το θέμα ότι δεν έχουν «ανοίξει» παιχνίδια υπέρ μας στο σκορ 2 ή 3-0 να κάνουμε μια σειρά παιχνιδιών με αποτελέσματα τέτοια ώστε να πιστέψουν πολύ περισσότερο στους εαυτούς τους. Αν δεν υπήρχε η δυνατότητα να δημιουργήσει η ομάδα πράγματα θα ήταν ένα άλλο κομμάτι. Όταν η ομάδα δημιουργεί, φτάνουμε στην αντίπαλη περιοχή ορθολογικά και δεν καταφέρνουμε να τελειώσουμε φάσεις είναι σημαντικός λόγος το ότι δεν έχει την απόλυτη ψυχολογία η άνεση στο σκοράρισμα».

-Παίζει ρόλο το νεαρό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών ότι επηρεάζεται περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε η ψυχολογία τους;
«Σίγουρα παίζει το ρόλο του ότι αρκετά από τα παιδιά, για να μην πω τα περισσότερα, οι προηγούμενές τους χρονιές ήταν σε ομάδες που δεν είχαν τον κόσμο που έχει η Νίκη. Που έχει απαιτήσεις, έχει τη φανέλα που έχει η ομάδα και είναι κι αυτό ένα κομμάτι που πρέπει να έχουν από εδώ και πέρα μια στήριξη στον ψυχολογικό για να ανταπεξέλθουν πάνω σ’ αυτό. Εάν υπήρχαν αρκετοί παίκτες με παραστάσεις αυτό θα ήταν πιο εύκολο να προσπεραστεί. Τώρα απαιτεί συνολική προσπάθεια και σ’ αυτό από την δική μας την πλευρά και από τους ποδοσφαιριστές να το πιστέψουν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να βγάλουν πράγματα που μπορούν. Εμείς στις προπονήσεις βλέπουμε πράγματα ακόμα και στο σκοράρισμα τα οποία μακάρι να τα βλέπαμε και στα παιχνίδια».

-Άρα είστε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που θα έρθουν;
«Σίγουρα χρειάζεται αυτό και σίγουρα θέλει υπομονή».

Για τις αποδοκιμασίες από μια μερίδα οπαδών:
«Αν υπήρχε το μπακράουντ των παικτών με παραστάσεις από προηγούμενες ομάδες, αυτό μπορεί να έπαιζε έναν θετικό ρόλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω πως θα λειτουργήσει. Καταλαβαίνω απόλυτα, γιατί έχω ξαναζήσει στην ομάδα αυτή πράγματα και πάρα πολύ μεγάλες χαρές, ξέρω πόσο πολύ αγαπάν την ομάδα οι φίλαθλοι… Δεν το έκαναν για κακό. Σε καμία περίπτωση. Απλά και οι ίδιοι νομίζω αν έβλεπαν τον βαθμολογικό πίνακα γεμάτο δεν θα είχαν αυτήν την αντίδραση. Δηλαδή αν η ομάδα ήταν στους 25 (με τον πρώτο να έχει 28) δεν θα έψαχνε κανένας τι φταίει. Μπορεί να ερχόταν κάποιοι να εκφράσουν παράπονα και να τελείωνε εκεί το θέμα και να μην ήταν σε μορφή διαμαρτυρίας. Όπως και να έχει επειδή μιλήσαμε με τους ποδοσφαιριστές από εκεί και μετά μέσα στα αποδυτήρια προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι όταν γυρίσει θετικά ο κόσμος θα καταλάβουν την πολύ μεγάλη δύναμη και ώθηση που θα τους δώσει».

«Είναι λίγο άδικο για εμένα για την φετινή χρονιά και για την φετινή προσπάθεια η εικόνα του τελευταίου παιχνιδιού. Κι αυτό λίγο να το εξηγήσω τι εννοώ. Από την αρχή της χρονιάς έχει γίνει μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια από ανθρώπους που δεν είχαν μεγάλη τεχνογνωσία στο αντικείμενο. Παρόλα αυτά κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ομάδα με στόχο το πρωτάθλημα. Άλλοι στη θέση τους θα έλεγαν δεν πάμε για το πρωτάθλημα, αρκεί και μόνο η συμμετοχή. Για εμένα το ότι η ομάδα έχει ξανασυσταθεί ουσιαστικά από το μηδέν και έχει φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο που είναι τώρα το να διεκδικεί στα ίσα, πράγματα απέναντι σε ομάδες οι οποίες ξόδεψαν περισσότερα χρήματα, έχουν τεχνογνωσία από την προηγούμενη χρονιά, είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Σίγουρα το κομμάτι αυτό είναι πολύπλοκο. Θέλει την υπομονή, που κάποιοι μπορεί να μην την έχουν, είτε είναι ο κόσμος, είτε η έλλειψη τεχνογνωσίας που ανέφερα πριν… Τέλος πάντων γίνεται μια προσπάθεια συνολικά πάνω σε αυτό να παλευτεί όπως πρέπει για να υπάρχουν τα ανάλογα αποτελέσματα».

«Αν ήταν να παίζει μόνο η φανέλα, ή μόνο τα λεφτά δεν θα χρειάζονταν ούτε οι προπονητές, ούτε οι παίκτες, ούτε οι προπονήσεις, ούτε τίποτα».

Για το γηπεδικό

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κάποιον συγκεκριμένο χώρο για τις προπονήσεις. Το δύσκολο στο συγκεκριμένο κομμάτι δεν είναι τόσο για εμένα γιατί εγώ τα πράγματα που έχω στο μυαλό μου ή αυτά που τέλος πάντων θέλω να περάσω είναι λόγια, είναι θεωρία. Το δύσκολο είναι για τους παίκτες. Πρώτον γιατί δεν μπορούν να συνηθίσουν σε κανέναν χώρο, δεύτερο γιατί οι περισσότεροι χώροι που πάμε είναι γήπεδα ερασιτεχνικών ομάδων που η συντήρησή τους είναι επαρκής για τις ερασιτεχνικές ομάδες. Εμείς δεν είμαστε ερασιτεχνική ομάδα και η επιβάρυνση που έχουν οι ποδοσφαιριστές μας απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις: ο αγωνιστικός χώρος να είναι καλύτερος, να είναι σωστά πατημένος , ποτισμένος, κουρεμένος , που τα περισσότερα γήπεδα που πήγαμε δυστυχώς δεν τα είχαν αυτά. Με αποτέλεσμα να έχουμε και κάποια προβλήματα μικροτραυματισμών που βγήκαν και σίγουρα παίζουν ρόλο γιατί είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το τελευταίο διάστημα επιβαλλόταν να δουλέψουμε και στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης οπότε ήταν σοβαρό πρόβλημα. Έχουν γίνει κινήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα για να λυθεί το πρόβλημα των προπονήσεων. Πιστεύω θα λυθεί. Ήδη από βδομάδα θα έχουμε κάτι πιο σίγουρο ως απάντηση, οπότε εφόσον ολοκληρωθούν και οι εργασίες στο δικό μας γήπεδο να λυθεί το θέμα ώστε να σταντάρουμε δυο γήπεδα κοντά, ούτως ώστε να πηγαίνουμε δυο φορές την εβδομάδα εκεί και τις υπόλοιπες προπονήσεις στο δικό μας γήπεδο. Όταν πας καθημερινά σε άλλο χώρο, σε άλλο γήπεδο χρειάζεται προσαρμογή».

Για το Κύπελλο

«Έμεινα ευχαριστημένος από τον αγώνα του Κυπέλλου, σε μεγάλο βαθμό και σε αρκετά λεπτά αγωνιστικά. Είναι λογικό να μην μπορούν συνεχώς οι παίκτες να έχουν σε όλο το παιχνίδι την ίδια εικόνα, γιατί δεν έχουν ρυθμό παιχνιδιών. Το θετικό είναι ότι κατάφεραν και αυτοί μέσα από τις προπονήσεις να αφομοιώσουν πολύ μεγάλο τακτικό κομμάτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν κινήσεις που κάνουν και τα παιδιά στο πρωτάθλημα. Και οι μικροί δείχνουν προσήλωση σ’ αυτό που γίνεται στις προπονήσεις και το έβγαλαν στο συγκεκριμένο παιχνίδι».

Για τον Νάκα

«Ο Στέλιος ήταν άτυχος και στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και στο ξεκίνημα του προχθεσινού παιχνιδιού. Γιατί δέχτηκε ένα χτύπημα στο δεύτερο, τρίτο λεπτό του αγώνα ακριβώς εκεί που είχε το πρόβλημα, με αποτέλεσμα και να τον κάνει να είναι πιο μαζεμένος και να σκέφτεται λίγο παραπάνω το παιχνίδι. Γενικά ο Στέλιος δεν είναι έτοιμος στον βαθμό που πρέπει. Έχει μόνο μια εβδομάδα που έκανε τα πάντα χωρίς πόνο. Οπότε για να πάρει αγωνιστικό ρυθμό και να φτάσει τα υπόλοιπα παιδιά σε θέμα φυσικής κατάστασης, αντίδρασης κλπ σίγουρα θέλει κάποιες μέρες. Έχει το προχθεσινό χτύπημα στο μυαλό του οπότε είναι κι αυτό ένα κομμάτι που πρέπει να προσπεραστεί, αλλά αύριο θα μετέχει κανονικά στα εργομετρικά, οπότε από βδομάδα θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα».

Για τον Αποστολίδη

«Ο Γιώργος ήρθε και μου ζήτησε στο τέλος του προηγούμενου μήνα, επειδή είχε κάποιο προσωπικό πρόβλημα, αν μπορούμε να τον βοηθήσουμε να αποδεσμευτεί από την ομάδα για προσωπικούς λόγους. Μίλησα με την διοίκηση , το σεβαστήκαμε απόλυτα και μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα ακόμα, αλλά ο Γιώργος δεν θα είναι στην ομάδα».

Για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου

«Δεν υπάρχει ομάδα στον κόσμο που να μην θέλει κινήσεις. Έτσι κι εμείς θα χρειαστούμε κάποιους ποδοσφαιριστές. Σίγουρα δεν θα γίνουν πολλές μεταγραφές. Κι αυτό γιατί σέβομαι τους παίκτες, τον κόπο που έχουν κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα και δεύτερον γιατί πιστεύω το να αλλάξεις μια ολόκληρη ομάδα ή να κάνεις δέκα μεταγραφές στη μέση του πρωταθλήματος μόνο για κάποιον που ψάχνει δικαιολογίες μπορεί να γίνει μια τέτοια κίνηση για να λέμε μετά ότι θέλουμε χρόνο για να δέσουμε κτλ. Έχει γίνει συζήτηση με τη διοίκηση, θα γίνουν κάποιες πολύ προσεγμένες κινήσεις σε θέσεις που έχουμε εντοπίσει ότι θα χρειαστούμε ενίσχυση. Πάντως δεν πρόκειται να γίνουν πολλές μεταγραφές. Υπάρχει ψάξιμο ήδη ώστε να κατασταλάξουμε και με τη λήξη του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος, δηλαδή στις 20 του μήνα να είμαστε έτοιμοι να έρθουν αν είναι δυνατόν όλες οι κινήσεις μαζί για να έχουμε ένα εικοσαήμερο μπροστά μας να αφομοιώσουν αυτά που θέλουμε για να είναι έτοιμοι για το πρώτο παιχνίδι του δεύτερου γύρου».

-Τι μπορεί να πετύχει φέτος η Νίκη

«Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει αυτό που είπα πριν: Η φετινή προσπάθεια είναι τεράστια και ειλικρινής. Τα προηγούμενα χρόνια ο κόσμος της Νίκης, αν εξαιρέσουμε το ευλογημένο δικό μας εξάμηνο, έχει ζήσει πολλές πίκρες. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από ανθρώπους που πονάν την ομάδα όπως πονάν και οι φίλαθλοι γιατί και οι ίδιοι είναι φίλαθλοι της ομάδας. Πρέπει να στηριχθούν έστω και με το απλό εισιτήριο γιατί τα χρήματα δεν πάνε χαμένα, δεν πάνε σε άσκοπα πράγματα. Και νομίζω ότι θα πρέπει να στηριχθούν και να υπάρχει υπομονή. Οι μεγάλες ομάδες δεν χτίζονται σε πέντε μήνες, ούτε σε τρεις, ούτε σε δύο. Εννοείται ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και γι’ αυτό το λόγο μιλήσαμε και με την διοίκηση να γίνουν οι μεταγραφές της ενίσχυσης της ομάδας για να έχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα αποτελέσματα, αλλά από εκεί και μετά σίγουρα χρειάζεται στήριξη και υπομονή. Πλέον υπάρχει πλάνο, είναι πολύ ξεκάθαρο, δουλειά γίνεται, προσπαθούμε να γίνει σε όλα τα επίπεδα ώστε η Νίκη να λειτουργεί επαγγελματικά σε όλα της τα επίπεδα γιατί της αξίζει αυτό και από εκεί και μετά είναι θέμα του πρωταθλήματος πώς θα εξελιχθεί».

«Γίνονται εκπλήξεις στο πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα που έχουν έρθει κρατάνε τις ομάδες σχετικά κοντά. Εγώ θεωρώ ότι τέσσερις ομάδες και ίσως και ο Θεσπρωτός ως ένα βαθμό να είναι ένα γκρουπ ομάδων – Αιγινιακός, Πύδνα, Καραϊσκάκης, εμείς και ο Θεσπρωτός – που θα διεκδικήσουμε μέχρι τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα. Αν καταφέρουμε να πάρουμε τους βαθμούς πίσω, σε είκοσι παιχνίδια γίνονται τα πάντα. Είναι 60 βαθμοί, τους διεκδικούν όλοι, όλα αλλάζουν κι όλα μπορούν να γίνουν. Το σίγουρο είναι ότι η προσπάθεια θα γίνει στον μέγιστο βαθμό».

Απομαγνητοφώνηση: goalpost.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις