Λεουτσάκος: Να έδινε λύση ο κύριος Μαυρωτάς

Μοιράσου το άρθρο
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Στην ΕΡΤ Σερρών και τον Βασίλη Αναστασιάδη μίλησε την Τρίτη (24/11) ο Λεωνίδας Λεουτσάκος. Ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής μίλησε για τις έως τώρα κινήσεις της διοργανώτριας και απάντησε στις δηλώσεις του ΓΓΑ, Γιώργου Μαυρωτά,  υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε ο εκάστοτε υφυπουργός να έβρισκε τηλεοπτικό συμβόλαιο και χορηγούς, ώστε η λίγκα να μην ψάχνεται τον Νοέμβριο…

Ο κ. Λεουτσάκος είπε ξεκάθαρα, ότι μία αιτία που δεν άρχισε νωρίτερα το πρωτάθλημα ήταν οι προσφυγές της Νίκης Βόλου…

Αρχικά δήλωσε για την κατάσταση:

«Το πρωτεύον είναι η υγεία. Συμπάσχουμε στις οικογένειες των θυμάτων και σε αυτούς που δίνουν μάχη στις εντατικές για να κερδίσουν τη μάχη. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπει ξανά η χώρα μας σε αυτή την πολύ δύσκολη διαδικασία. Βλέπουμε ότι τα νοσοκομεία της χώρας δίνουν πραγματική μάχη. Μακάρι να βοηθήσουν κι άλλοι, ώστε να τελειώσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτό το μαρτύριο».

Για τους αρνητές του κορωνοϊού και για την περιπέτεια που είχε περάσει ο ίδιος:

«Είχα κι εγώ μια περιπέτεια, αλλά αυτό το παραμύθι που λένε ότι δεν υπάρχει κορονοϊός έχει εξαλειφθεί εντελώς. Είναι ένας πόλεμος. Πρέπει να σεβαστούμε τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών και να συμμοφωθούμε κι εμείς για να γλιτώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν δεν συμμορφωθούμε δεν πρόκειται να γλιτώσουμε με τίποτα. Ο κάθε ένας πρέπει να σκεφτεί και τον διπλανό του».

Για τις δυσκολίες στον κλάδο των εργαζομένων στις SL2, FL:

«Είναι ένας κλάδος που τον έχει χτυπήσει η πανδημία περισσότερο από οκτώ μήνες. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια διαφορετικότητα. Δεν μπορεί να παίζει η SL1 και να λέμε ότι δεν κολλάει και να μην παίζει η SL2 και να λέμε ότι κολλάει. Είναι αφύσικο. Δεν γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η β’ κατηγορία να παίζει και εδώ όχι. Είναι σε ανοικτό χώρο και άπαντες ελέγχονται. Δεν υπάρχει θέμα διασποράς. Τηρούν το υγειονομικό πρωτόκολλο».

Για τη δήλωση Μαυρωτά ότι αν είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα δεν θα το διέκοπταν οι ειδικοί:

«Θα μπορούσε να δώσει και μία λύση να υπογράφαμε πιο μπροστά με το κρατικό κανάλι. Να βρίσκονταν οι παροχές από τους εκάστοτε υφυπουργούς αθλητισμού, ώστε να ξεκινούσε το πρωτάθλημα τον Σεπτέμβριο και όχι να παλεύουμε κάθε χρόνο και να λέμε ότι ψάχνουμε να βρούμε χορηγίες μετά τον Νοέμβριο.

Προφανώς ο κύριος Μαυρωτάς δεν ήξερε ότι πριν ένα μήνα τελείωσε δικαστήριο από ομάδα που είχε προσφύγει. Ακούω κάποιους να λένε ότι δεν είχαμε ξεκινήσει, αλλά τα τελευταία δικαστήρια τελείωσαν πριν ένα μήνα. Η πολιτική ηγεσία δεν ξεκαθάριζε το τοπίο με την αναδιάρθρωση. Είχαμε βρει τον περίφημο νόμο που έλεγε να το αναλάβει η διοργανώτρια, αλλά η διοργανώτρια δεν είχε αναλάβει κάτι.

Οι αναδιαρθρώσεις γίνονται με υπουργική απόφαση. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και δεν καταλαβαίνω γιατί συζητάμε συνέχεια. Δεν έχω δει μια υπεύθυνη στάση. Αν είχαμε ξεκινήσει δεν θα μας σταματούσαν; Γιατί δεν μας αφήνουν να ξεκινήσουμε τότε; Έχουμε συνέχεια επαφή με τη ΓΓΑ».

Υπάρχει κάτι νεότερο; Θα κάνετε παράσταση στους λοιμωξιολόγους;

«Έγινε μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κυρίου Μπουτσικάρη, του κυρίου Γραμμένου και κάποιων παραγόντων να κινηθούμε όλοι μαζί να ξεκινήσει άμεσα η Super League 2. Είναι αλληλένδετη με τη Super League 1. Υπάρχουν μπαράζ, ημερομηνίες σχετικές για να τελειώσουμε, το Κύπελλο. Έχουν γίνει κάποια τηλέφωνα, κάποιες παρεμβάσεις. Θεωρώ θα παίξουν μεγάλο ρόλο τα κρούσματα. Αναμένουμε μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα να μας ειδοποιήσουν.

Την Παρασκευή δεν συζητήθηκε το θέμα μας, γιατί υπήρχε μεγάλη έξαρση από τους επιδημιολόγους. Εξαρτώμαστε από την απόφασή τους και από το ύψος των κρουσμάτων».

Θα γίνει τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Υγείας;

«Προς το παρόν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ούτε οι επιδημιολόγοι βλέπουν συγκεκριμένους ανθρώπους, ούτε το Υπουργείο Υγείας. Δίνουν μία μάχη και είναι πολύ δύσκολο να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Μιλάμε με κάποιους πολιτειακούς παράγοντες, οι οποίοι μας διαβεβαιώνουν ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ξεκινήσει σε πρώτη φάση η Super League 2 και μετά η Football League».

Με ποιους μιλάτε;

«Είχαμε μιλήσει με τον κύριο Χαρδαλιά πριν μία εβδομάδα, με τον γενικό γραμματέα τον κύριο Πρεζεράκο και με τον κύριο Γεραπετρίτη».

Ο κύριος Γεραπετρίτης τι σας είπε;

«Γίνονται προσπάθειες στην κατεύθυνση να μπορούμε κάποια στιγμή να ξεκινήσουμε. Όλα εξαρτώνται από την πανδημία. Χθες είχαμε μία μείωση, αλλά υπάρχουν πολλοί θάνατοι. Παίζουν πολλά ρόλο. Το ποδόσφαιρο αγγίζει όλες τις περιφέρειες. Το παράδοξο είναι ότι παίζει η Super League 1. Οι ομάδες απομονώνουν τα κρούσματα. Έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Θέλουμε να ξεκινήσουμε κι εμείς, δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό».

Για το αίτημα ομαδικών προπονήσεων:

«Θεωρώ ότι το εξετάζουν. Οι ομάδες πρέπει να ξεκινήσουν και σε πρώτη φάση η Super League 2 και μετά η Football League. Θα υπάρχει ντόμινο. Υπάρχουν 3.000 οικογένειες και υπάρχουν και τα θέματα υγιεινής. Πάμε σε ψυχολογικά θέματα μετά. Είναι έξι παιχνίδια και στο κάθε παιχνίδι θα υπάρχουν 40-50 άτομα σε ανοικτό χώρο με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο. Δεν γίνεται να παίζει όλη η Ευρώπη και εμείς όχι».

Ενδέχεται να τροποποιηθεί η προκήρυξη;

«Δεν το ξέρουμε. Αναμένουμε την ημερομηνία εκκίνησης. Ανάλογα θα το δούμε αυτό. Τα εξετάζουμε όλα. Παίζει μεγάλο ρόλο η ημερομηνία εκκίνησης».

Μπορείτε να προβλέψετε;

«Κάθε μέρα είμαστε σε τηλεφωνική επικοινωνία και πιέζουμε. Προσπαθούμε όπου μπορούμε να φτάσουμε. Είδατε ότι μας συμπαραστάθηκαν οι ομάδες και οι ποδοσφαιριστές της Super League 1. Όλος ο κόσμος θεωρεί ότι υπάρχει μια αδικία και πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Θέλουμε βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων να μπούμε κι εμείς στο χορτάρι».

Ο Βαγγέλης Μόρας είπε ότι διαλύονται δύο κατηγορίες…

«Βεβαίως. Θα διαλυθεί και η Super League 1. Διαλύεται το 90% του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Για τις ομάδες της Football League που δεν έχουν περάσει από την ΕΕΑ ακόμα:

«Ανανεώθηκε η θητεία της ΕΕΑ πριν από μία εβδομάδα. Προσπαθούμε να μιλήσουμε με τις ομάδες να στείλουν άμεσα τους φακέλους για να μην έχουμε μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Είδατε με τη Super League 2, πάλι καθυστερήσαμε. Υπάρχουν πολλά θέματα. Οι ομάδες προσπαθούν να μαζέψουν τα χαρτιά τους, δεν είναι εύκολο».

Χωρίς έσοδα πώς θα τηρήσουν οι ομάδες τα πρωτόκολλα;

«Οι παράγοντες στηρίζονται στις τσέπες τους. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μια ένδειξη καλής θέλησης για το πότε ξεκινάμε. Να μπορούμε να κλείσουμε το τηλεοπτικό συμβόλαιο, γιατί η ΕΡΤ θέλει ημερομηνία. Υπάρχει μία ανακοίνωση που θα έρθει τους επόμενους μήνες για το Στοίχημα και θα είναι μια ανάσα για τις ομάδες. Μέχρι στιγμής βάζουν από την τσέπη τους».

Αν γίνουν λιγότερα ματς, δεν θα είναι λιγότερα τα χρήματα από την ΕΡΤ;

«Δεν το ξέρω. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια συμφωνία και ό,τι συμβόλαιο κάνουμε, να δείξουμε περισσότερα παιχνίδια. Ας δείχνουμε τέσσερα την αγωνιστική. Θεωρώ ότι θα μπορεί να τα δείξει και ο κόσμος να δει το ποδόσφαιρο της επαρχίας».

Με το θέμα της ΕΡΤ πάτε καλά;

«Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

Θα έρθουν φέτος έσοδα από το Στοίχημα;

«Από ό,τι γνωρίζω είναι σε καλή εξέλιξη και ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε και μια θετική εξέλιξη. Να το δούμε, γιατί θα είναι πολύ σημαντικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ό,τι χρήματα θα έρθουν, θα ξέρουν και πού πηγαίνουν».

Πέρυσι δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν τα δύο πρωταθλήματα;

«Σαφώς. Δεν σταματήσαμε εμείς. Πέσαμε στην πανδημία που ήταν πρωτόγνωρη. Είχαμε πάει με πρόγραμμα και δεν μας έδωσαν το «οκ» λόγω ημερομηνιών. Μας είπαν να τελειώσουμε 2 Αυγούστου. Προσπαθήσαμε να τελειώσουμε, τροποποιώντας την προκήρυξη και μας είπαν ότι δεν γίνεται. Έγινε η παρωδία με το Κύπελλο και μείναμε μια κατηγορία off.

Μιλάμε για ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που είναι όλα τα πρωταθλήματα μέσα. Δεν είναι το ίδιο. Άλλο το άθλημα σε ανοικτό χώρο, άλλο σε πισίνα, άλλο σε κλειστό χώρο, άλλο το ατομικό».

Στο Κύπελλο προλαβαίνουν να πάρουν μέρος οι ομάδες της Super League 2, Football League;

«Είπαν ότι θα ρωτήσουν τον τηλεοπτικό πάροχο ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ξεκινήσει το Κύπελλο. Η πρώτη ημερομηνία που είχαν δώσει για να μπουν οι ομάδες της Football League ήταν 2 Δεκεμβρίου, κάτι που δεν έβγαινε».

Υπάρχει κάποια εξέλιξη με τη Δόξα Δράμας; Η ΕΕΑ έχει στείλει το πόρισμα στην ΕΠΟ…

«Σωστά, το έχει στείλει στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα. Είναι θέμα νομικής φύσης το πώς μπορεί η διοίκηση να το αντιμετωπίσει. Γνωρίζουν το σκεπτικό. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις. Θεωρώ ότι είναι άδικο η Δόξα να μην παίξει. Πρέπει να κινητοποιηθούν οι πολιτικοί παράγοντες της πόλης για να βοηθήσουν».

Αν δεν πάρει πιστοποιητικό, η κατηγορία θα μείνει με 11 ομάδες;

«Δεν θέλω αυτό το σενάριο. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι στην κατηγορία και δεν θέλω να το σκέφτομαι. Θα βοηθήσω όσο μπορώ, βάσει νομιμότητας να μπορέσει να πάρει μέρος. Είναι άδικο».

Το ένα πρόβλημα μετά το άλλο…

«Βρήκαμε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα. Η διάλυση της Ένωσης άφησε τη Football League μόνο με προβλήματα. Είχαμε να διαχειριστούμε πολλά προβλήματα. Καταφέραμε μετά από τρία χρόνια να ισορροπήσουμε το οικονομικό και διοικητικό. Υπάρχουν παλιά χρέη που κοιτάμε πώς θα διακανονιστούν. Δεν έχουμε έσοδα από πουθενά. Η μόνη βοήθεια που είχαμε τον πρώτο χρόνο που ανέλαβα ήταν όταν η ΕΠΟ μας πλήρωσε τη διαιτησία, γύρω στα 800 χιλιάρικα.

Όταν διαλύθηκαν οι κατηγορίες υπήρχε μια τροπολογία που έλεγε ότι είναι υποχρεωμένη η Super League 1 να βοηθάει οικονομικά τη διοργανώτρια. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα».

Αν υπάρχει σκέψη αποχής στη Super League 1 ως ένδειξη συμπαράστασης:

«Δεν το ξέρω. Υπάρχουν ομάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν μπορούμε να τις φέρουμε σε δύσκολη θέση. Ήδη μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ και έχουμε πολύ καλή σχέση. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί μία λύση και θα ξεκινήσουμε. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό.

ΑΠΟΔΟΣΗ: FL NEWS