Τσοκάνης: Να “παντρέψουμε” εμπειρία και ποιότητα

Ο Τάσος Τσοκάνης είναι μαζί με τον Φράνκο Φεράρι οι δύο πιο παλιοί παίκτες του Βόλου, καθώς έχουν έρθει στην ομάδα τη χρονιά που οι «κυανέρυθροι» αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στη Σούπερ Λιγκ, το καλοκαίρι του 2019. Ο δυναμικός μέσος μετρά 56 συμμετοχές με τον Βόλο, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδος, τα δύο προηγούμενα χρόνια, όντας από τους πιο σταθερούς σε απόδοση παίκτες της ομάδας.

Αυτή την περίοδο ο 30χρονος ανασταλτικός μέσος βρίσκεται στην Ολλανδία και προετοιμάζεται με την ομάδα του Βόλου, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ο Τάσος Τσοκάνης μίλησε από το ξενοδοχείο, στο οποίο διαμένει η ομάδα στην Ολλανδία, για τις πρώτες του εντυπώσεις από την προετοιμασία, τους στόχους της ομάδας και τι θα πρέπει να περιμένουν φέτος οι φίλαθλοι από τον Βόλο. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Η προετοιμασία της ομάδας έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες. Η πρώτη εβδομάδα στην Πορταριά ήταν πιο αναγνωριστική και ήρθαμε εδώ στην Ολλανδία, με πολλή όρεξη για δουλειά. Υπάρχει ένα καταπληκτικό περιβάλλον, κατάλληλο για να χτιστεί μία ομάδα. Κάθε μέρα προσπαθούμε, μέσα από τις προπονήσεις, να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται.

Οι εγκαταστάσεις είναι πάρα πολύ καλές, υπάρχουν δύο-τρία γήπεδα εξαιρετικά, οι καιρικές συνθήκες είναι άριστες, αν και στις τέσσερις πρώτες μέρες υπήρχε κρύο για την εποχή.

Έχουμε πει, ότι κάθε χρόνο θέλουμε η ομάδα να ανεβαίνει ένα σκαλοπάτι. Την πρώτη χρονιά θέλαμε να σταθεροποιηθούμε στη Σούπερ Λιγκ, τη δεύτερη επιδιώξαμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και τερματίσαμε στην 7η θέση. Φέτος, επιδίωξή μας είναι να μπούμε στην εξάδα. Ωστόσο, είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλάμε για πλέι οφ. Το ρόστερ της ομάδας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη κι όταν ολοκληρωθούν οι μεταγραφές θα έχουμε καλύτερη εικόνα, για το πού μπορούμε να φτάσουμε. Ωστόσο, μέσα στο γήπεδο θα πρέπει να αποδεικνύουμε τί μπορούμε να καταφέρουμε. Στα λόγια όλοι καλοί είμαστε. Σημασία, όμως, έχουν οι πράξεις».

Για το πως σκιαγραφεί την πορεία του Βόλου στη Σούπερ Λιγκ από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα: «Την πρώτη χρονιά μπορώ να πω, πως η ομάδα ήταν πολύ άπειρη στην κατηγορία. Υπήρχαν πολλά νεαρά παιδιά, τα οποία δεν μπορούσαν να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις. Οι έμπειροι παίκτες, για το επίπεδο της Σούπερ Λιγκ, ήμασταν ελάχιστοι. Πέρυσι είχαμε παραπάνω ποιότητα και φέτος ευελπιστούμε, πως θα έχουμε και την εμπειρία και την ποιότητα, έτσι ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ ωραίο και δυναμικό σύνολο.

Φέτος το πρωτάθλημα θα είναι ιδιαίτερο. Πιστεύω, ότι θα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό από τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό πρέπει να ενώσουμε αυτά τα δύο στοιχεία και φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο και ο παράγοντας τύχη. Όμως, η ποιότητα και η εμπειρία είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες».

Για το αν οι Φεράντο, Λόπεθ και Αμπασκάλ, έχουν την ίδια ποδοσφαιρική φιλοσοφία κι αν εντοπίζει διαφορετική αγωνιστική αντίληψη:

«Οι προηγούμενοι προπονητές (σ.σ. Φεράντο, Λόπεθ) είχαν διαφορετική φιλοσοφία. Νομίζω από ότι ο σημερινός προπονητής, ο κ. Αμπασκάλ, είναι περισσότερο της ιταλικής σχολής. Θέλει η ομάδα να «χτίζει» το παιχνίδι της από τον τερματοφύλακα και από κει και πέρα ζητεί περισσότερο συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Το ζήτημα είναι να το καταλάβουμε και εμείς, όσο καλύτερα γίνεται. Δουλεύουμε πάρα πολύ σ’ αυτό το στυλ παιχνιδιού που θέλει να περάσει στην ομάδα ο προπονητής, για να είμαστε αυτοί που πρέπει, όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Όσον αφορά τους προηγούμενους προπονητές, δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάζαμε με το στυλ παιχνιδιού μας. Παίζαμε με μεγάλες μπαλιές, αλλά πρεσάραμε σε όλο το γήπεδο. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο που μας βοήθησε, ειδικά την προηγούμενη χρονιά.

Ο νέος προπονητής δουλεύει πάνω στο στοιχείο στο να πρεσάρουμε σε όλο το γήπεδο, αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τακτικές, όταν ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το ρόστερ.

Έχουμε διπλές και πολλές ημέρες τριπλές προπονήσεις και είναι λογικό να μην έχουμε τόσο καλή εικόνα αυτή τη στιγμή. Αλλά πιστεύω, όταν περάσει αυτό το δυνατό στάδιο προετοιμασίας, θα δούμε έναν διαφορετικό Βόλο».

Για το αν δυσκολεύεται από το γεγονός, πως έχει να συνεργαστεί στην ομάδα με πολλούς ξένους συμπαίκτες: «Η αλήθεια είναι, πως από την ομάδα λείπει φέτος το ελληνικό στοιχείο. Δεν μπορούμε, όμως, να κάνουμε κάτι σ’ αυτό. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να βοηθήσουμε τα καινούργια παιδιά που ήρθαν και αυτά που θα έρθουν στην ομάδα, να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον, αλλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Για να είμαστε έτοιμοι, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Γιατί, σε ένα μήνα αρχίζει το πρωτάθλημα. Οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν φέτος στην ομάδα έχουν ποιότητα και θα μας βοηθήσουν, έτσι ώστε η ομάδα να παρουσιάσει πολύ δυνατό σύνολο».

Για το αν οι νέοι του συμπαίκτες προσαρμόζονται στο νέο τους ποδοσφαιρικό περιβάλλον: «Οι άνθρωποι της ομάδας είναι γεγονός ότι έχουν κρατήσει έναν βασικό κορμό από πέρυσι, πολύ δυνατό θα έλεγα, αλλά είναι πολύ νωρίς, όπως προανέφερα, για να πούμε πράγματα. Για τους νέους ποδοσφαιριστές που ήρθαν στην ομάδα, με τη βοήθεια τη δική μας, αλλά και των παλαιότερων, θα πρέπει να προσαρμοστούν, όσο πιο γρήγορα γίνεται στο στυλ παιχνιδιού του ελληνικού πρωταθλήματος. Γιατί κάποια παιδιά έχουν φύγει από τη χώρα τους, αλλά έχουν αλλάξει ήπειρο και είναι δύσκολο. Πρέπει όλοι να αλληλοβοηθηθούμε, για να φτιάξουμε ένα συμπαγές σύνολο.

Η ομάδα θέλει να παίξει από πίσω, με την μπάλα κάτω, θέλει να δημιουργεί φάσεις και πρέπει να πετυχαίνουμε και το γκολ. Εάν δεν σκοράρεις, δεν μπορείς να κερδίσεις. Πρέπει όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να οδηγήσουμε ψηλά την ομάδα».

Για το αν φέτος περιμένει ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στη Σούπερ Λιγκ: «Κάποιες ομάδες που πέρυσι είχαν δείξει αδυναμίες έχουν κάνει πολύ σημαντικές και δυνατές κινήσεις φέτος. Η Λαμία, για παράδειγμα, παρουσιάζεται ενισχυμένη και έχει πολύ έντονο το ελληνικό στοιχείο. Με παίκτες που γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα. Πιστεύω, ότι φέτος οι ομάδες θα είναι πιο δυνατές και το πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό».

Για το αν συνεχίζει να δίψα για διάκριση και εξακολουθεί να είναι φιλόδοξος: «Όλοι οι ποδοσφαιριστές, όσο παίζουν ποδόσφαιρο, θέλουν να διακρίνονται και να πάνε όσο πιο ψηλά γίνεται. Όταν η ομάδα πηγαίνει καλά όλοι κερδίζουμε…».

Για το πώς οι ποδοσφαιριστές θα συμβάλουν στην παρουσία του κόσμου στο γήπεδο: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο στο χέρι μας. Έχει ανακοινωθεί, πως τη νέα χρονιά θα επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα. Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή για τον φίλαθλο και θέλουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Ως ομάδα, έχουμε μία πολύ καλή παρακαταθήκη από την περσινή χρονιά. Έχουμε υψηλές φιλοδοξίες και φέτος. Θέλουμε οι φίλαθλοι θα ευχαριστηθούν από την εικόνα που θα παρουσιάζει ο Βόλος σε κάθε παιχνίδι».

Για το να τους αγχώνει η παρουσία του κόσμου: «Η παρουσία του κόσμου δεν μας αγχώνει. Αντίθετα, μας δίνει ένα κίνητρο παραπάνω. Εμείς έχουμε δείξει, ότι μπορούμε να φτάσουμε την ομάδα ψηλά και είναι λογικό ο κόσμος να έχει απαιτήσεις από μας. Η απουσία του κόσμου επηρέασε όλες τις ομάδες. Είναι κρύο πράγμα να μπαίνεις στον αγωνιστικό χώρο και να βλέπεις 20 και 30 φιλάθλους στο γήπεδο. Το ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός είναι γιορτή και θέλουμε τα γήπεδα να είναι γεμάτα. Για τον ποδοσφαιριστή αυτό αποτελεί ένα κίνητρο παραπάνω. Είτε η ομάδα αγωνίζεται εντός έδρας, είτε εκτός. Με τον κόσμο στο γήπεδο πορώνεσαι ακόμα περισσότερο».

Για το αν τον γεμίζει με περισσότερες ευθύνες το ότι είναι ο πιο παλιός παίκτης στην ομάδα μαζί με τον Φεράρι: «Δεν μπορώ να πω ότι με γεμίζει ευθύνες. Εμείς οι παλαιότεροι παίκτες στην ομάδα πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο τα νέα παιδιά που ήρθαν. Πρέπει να τους περάσουμε ακριβώς το τι στόχους έχει η ομάδα, τα θέλω της ομάδας. Όσο πιο γρήγορα το καταφέρουμε αυτό, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για όλους μας».

Για το αν και φέτος στα αποδυτήρια της ομάδας επικρατεί οικογενειακό κλίμα: «Συνεχίζουμε αυτό που αφήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε όλοι δεμένοι μεταξύ μας. Μπορεί να υπάρχουν ποδοσφαιριστές από διάφορες χώρες, να έχουν διαφορετικές κουλτούρες, να μιλούν διαφορετικές γλώσσες, αλλά όλοι μαζί είμαστε μία οικογένεια και θέλουμε να φτιάξουμε ένα δυνατό σύνολο. Κανείς δεν παίζει για τον εαυτό του. Όλοι παίζουμε για το καλό της ομάδας.

Τόσο εγώ, όσο και ο Φεράρι, που είμαστε οι πιο παλιοί παίκτες της ομάδας και οι αρχηγοί του Βόλου, θέλουμε να περάσουμε στους συμπαίκτες μας το τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτή την ομάδα. Το ίδιο βέβαια ισχύει και από τους άλλους παίκτες, που είναι από πέρυσι στην ομάδα. Η οικογένεια, άλλωστε, είναι το Α και το Ω. Οι ρίζες ενός σπιτιού αρχίζουν από εκεί».

Για το τί τους ζήτησε ο πρόεδρος στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας: «Ο πρόεδρος αγαπάει αυτό που κάνει και γνωρίζει πάρα πολύ καλά το ποδόσφαιρο. Η αλήθεια είναι, ότι μας έκανε λόγο για υψηλούς στόχους. Είναι, βέβαια, ακόμα νωρίς να το πούμε αυτό. Έχει ζητήσει να μπει η ομάδα στην εξάδα. Είναι ένα όνειρο που θέλει να πραγματοποιηθεί. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Το γήπεδο είναι ο καθρέφτης κάθε ομάδας και εκεί θα δείξουμε τί μπορούμε να καταφέρουμε».

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις