Αυγενάκης: «Έτσι θα λειτουργούν οι λέσχες φιλάθλων»

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο SPORT24 και απάντησε για τα θέματα της οπαδικής βίας και τα μέτρα που θα ληφθούν, για το τι θα συμβεί με τους συνδέσμους, για την κόντρα του με την ΕΠΟ, για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, την πλήρη επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα και την χρηματοδότηση από τη φορολόγηση του στοιχήματος.

Για τη λειτουργία των Λεσχών είπε: “Ξεκαθαρίζουμε το πλαίσιο που θα λειτουργούν οι Λέσχες. Θα είναι με Μητρώο, βασισμένο στην πλατφόρμα που στήνει ήδη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πού πάνω εκεί θα ‘κουμπώνει’ και το Μητρώο της κάθε Λέσχης στο οποίο θα έχει πρόσβαση ο εκπρόσωπος της Λέσχης και της ΠΑΕ, ΚΑΕ ή ερασιτεχνικού σωματείου. Επίσης, η Έδρα της Λέσχης θα είναι στα γραφεία της ομάδας, ώστε να μην θεωρηθεί ότι «δεν ξέραμε, δεν είδαμε». Αυτή η δικαιολογία παύει να υπάρχει.

Τα οργανωμένα μέλη θα μπορούν να βρίσκονται στη συγκεκριμένη θύρα των οργανωμένων μελών μονάχα με εισιτήρια διαρκείας. Όσοι θα κάθονται εκεί, θα έχουν εισιτήριο διαρκείας. Όποιος δεν μπορεί να πάρει διαρκείας, μπορεί να πάει με μεμονωμένο εισιτήριο σε άλλη θύρα του γηπέδου και αυτό θα ισχύσει, μόλις ψηφιστεί το σ/ν για τις επόμενες αθλητικές δραστηριότητες της τρέχουσας σεζόν.

Επίσης, αν συλληφθεί ένα μέλος της Λέσχης, το οποίο εμπλέκεται σε παράνομη πράξη, θα μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις που φτάνουν από πρόστιμο στην ΠΑΕ, ΚΑΕ ή ερασιτεχνικό σωματείο, μέχρι κλείσιμο της Λέσχης. Θα παίζει ρόλο και η βαρύτητα του αδικήματος. Το νομικό οπλοστάσιό μας γίνεται ακόμα πιο ισχυρό. Οι αναστολές ποινών είναι κάτι που θα ανήκει πλέον στο παρελθόν και ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

Επειδή, όμως, μιλήσαμε περισσότερο για αναστολή και λιγότερο για πρόληψη, να αναφερθώ στη Σύμβαση ‘Σεντ Ντενί’ του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ήδη κυρώσαμε στη Βουλή, όπου για πρώτη φορά θεσπίζεται ολοκληρωμένη προσέγγιση στα θέματα ασφάλειας και υπηρεσιών στο πεδίο των αγώνων ποδοσφαίρου και των αθλητικών γεγονότων”.

Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να επιστρέψει πλήρως ο κόσμος στα γήπεδα

Υπάρχουν κάποιοι που αναρωτιούνται γιατί να υπάρχουν σύνδεσμοι, τι προσφέρουν; Τι απαντάτε; “Και όμως προσφέρουν οι οργανωμένοι νόμιμοι σύνδεσμοι. Μιλάμε για ανθρώπους οικογενειάρχες, μιας ηλικίας, που σου μιλάνε για την πορεία της Λέσχης τους και συγκινούνται. Έχουν να θυμούνται ταξίδια και στιγμές. Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούμε να τους βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς που σήμερα είναι προφυλακισμένοι και κατηγορούνται για τον θάνατο του Άλκη, δεν έχουν καμία σχέση. Επίσης, οι Λέσχες Φιλάθλων επιτελούν και κοινωνικό έργο με αιμοδοσίες, πολιτιστικά γεγονότα, δενδροφυτεύσεις και όχι μόνο.

Δεν μας αφήνουν, λοιπόν, ασυγκίνητους αυτοί οι άνθρωποι. Το ότι δόθηκε χώρος στην δημόσια σφαίρα να πρωταγωνιστούν μόνο οι εικόνες και τα παραβατικά άτομα και να ταυτιστεί η έννοια ‘Λέσχη’ μόνο με κουκουλοφόρους, τραμπούκους, χούλιγκαν και εγκληματίες, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εμείς θέλουμε. Αν κάποια ομάδα δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη λειτουργία αυτών των Λεσχών και δεν ανάψει το πράσινο φως, τότε όποιος δημιουργήσει μια τέτοια Λέσχη, εν ονόματι μιας ομάδας, τότε αυτομάτως είναι παράνομη και η αστυνομία πρέπει να την κλείσει”.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις