Το κόστος του πρωταθλητισμού: Γονείς – χορηγοί και πολιτικοί φωτομοντέλα…

To πρόβλημα με τους Έλληνες πολιτικούς δεν είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα σπεύσουν να φωτογραφηθούν με την Κατερίνα Στεφανίδη, τον Απόστολο Χρήστου και τον Κρίστιαν Γκολομέεβ, αλλά ότι για έναν περίεργο λόγο θεωρούν ότι έχουν μερίδιο στην επιτυχία, η οποία πιστώνεται εξ’ ολοκλήρου στους γονείς-χορηγούς.

Αργυρώ Γιαννουδάκη – sdna.gr

Η ελληνική Πολιτεία διαχρονικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, θεωρεί ότι οι Έλληνες πρωταθλητές φυτρώνουν. Πετάει κάποιος σπόρο και σε ένα-δύο χρόνια, τσουπ ξεπετιέται ο πρωταθλητής. Η αλήθεια ωστόσο, είναι πολύ διαφορετική, αφού η ελληνική οικογένεια χρειάζεται να «ματώσει» όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σωματικά και ψυχολογικά για να στηρίξει ένα παιδί που επιλέγει να κάνει πρωταθλητισμό.

Η Κατερίνα Στεφανίδη, κατέκτησε χθες, το 4ο μετάλλιο της καριέρας της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το πρώτο, ήταν το ασημένιο της Ζυρίχης το 2014, ακολούθησαν δυο χρυσά και ο κύκλος όπως τόνισε στις δηλώσεις της η ίδια, αμέσως μετά τον αγώνα, κλείνει από εκεί που ξεκίνησε, με ένα ασημένιο.

Η Στεφανίδη ήταν αυτό που λέμε το παιδί θαύμα. Οι διεθνείς της επιτυχίες ξεκίνησαν το μακρινό 2005, όταν σε ηλικία 15 ετών, κατέκτησε το χρυσό στο Μαρακές, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νεανίδων, με τις διακρίσεις να ακολουθούν αδιαλείπτως από τότε έως και σήμερα. Αυτό σαφώς συνέβαλε στο να έχει ευτυχώς ευνοϊκή μεταχείριση από την ομοσπονδία και αν μην χρειαστεί ποτέ να αγοράσει κοντάρι.

Ένα κοντάρι στοιχίζει περί τα 700 ευρώ και μαζί με τα μεταφορικά από τις ΗΠΑ φτάνει στα 1000 ευρώ. Με δύο γονείς γυμναστές για να μπορέσει να ακολουθήσει τον δρόμο του πρωταθλητισμού η Κατερίνα Στεφανίδη, είχε συνεχώς δίπλα της τον πατέρας, ο οποίος δεν μπόρεσε να κάνει ποτέ καριέρα προπονητή στο μπάσκετ, όπως αρχικά σχεδίαζε. Η οικογένεια δηλαδή πλήρωσε εμμέσως σε χρήμα για να στηρίξει την Κατερίνα, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει με την αδελφή της Γεωργία, η οποία δεν είχε ανάλογες επιτυχίες και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πολύ νωρίς και να αφοσιωθεί στις σπουδές της.

Η Κατερίνα ήταν πολύ τυχερή, αφού τον πρώτο της χορηγό τον απέκτησε σε πολύ καλές εποχές οικονομικά για τη χώρα μας. Το 2004, στα 14 της, έχοντας κάνει παγκόσμιο ρεκόρ για την ηλικία της ξεπερνώντας τα 4.37μ. την ανέλαβε η Puma και έτσι δεν χρειάστηκε ποτέ να πληρώσει ένδυση, υπόδηση και εξοπλισμό, ενώ η συμφωνία προέβλεπε και οικονομικές απολαβές.

Αλήθεια ποια η πιθανότητα να βγει πρωταθλητής, όταν θα πρέπει με το καλημέρα σας να αγοράσει δύο κοντάρια, και πολύ γρήγορα, ακόμη δύο και πάει λέγοντας; Σημειωτέον ότι τα κοντάρια που χρησιμοποιούν οι αθλητές στην προπόνηση είναι διαφορετικά από αυτά στους αγώνες και απαιτείται αλλαγή, ανάλογα με την ταχύτητα που αναπτύσσει ο αθλητής, το ύψος που πηδάει, τα κιλά του και το φλεξ (το πόσο λυγίζει το κοντάρι). Δηλαδή ένας σκληρό κοντάρι δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ στην προπόνηση και το πιο πιθανό είναι ότι ο αθλητής θα πρέπει να το έχει για να το χρησιμοποιήσει πρώτη φορά στον αγώνα, που βλέπει ότι είναι σε καλή μέρα.

Για την ιστορία, η Γεωργία η οποία αναγκάστηκε να σταματήσει, δεν χρειάστηκε ποτέ να αγοράσει κοντάρια, αφού της έδινε τα δικά της, χρησιμοποιημένα η αδελφή της, η οποία τα έπαιρνε δωρεάν ως χορηγούμενη από την κατασκευάστρια εταιρεία…

Αντίστοιχη, είναι και η ιστορία του Απόστολου Χρήστου. Ο «χάλκινος» Πρωταθλητής Ευρώπης στο Καζάν το 2021 στα 100μ. ύπτιο και «ασημένιος» στη Ρώμη χθες, στο ίδιο αγώνισμα, επίσης δεν φύτρωσε. Οι διεθνείς του επιτυχίες του ξεκινούν από το 2013, όταν σε ηλικία 16 ετών κατέκτησε στο Πόζναν το χάλκινο στα 50μ. ύπτιο. Πρώτη φορά βρέθηκε σε πισίνα στα 7 και τη σιχαινόταν, επειδή φοβόταν το νερό, τα πράγματα όμως έμελλε να αλλάξουν και η σχέση οργής έγινε σχέση πάθους με τον πατέρα του, εργολάβο οικοδομών στο επάγγελμα να αναγκάζεται να εγκαταλείψει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα για να στηρίξει τον γιο του.

Πρώτος του χορηγός ήταν η εταιρεία με τα μαγιό περίπου στα 15, οπότε η οικογένεια απαλλάχθηκε από το βάρος των περίπου 1000-1500 ευρώ το χρόνο. Ποσό ασήμαντο για τα όσα πρέπει να πληρώσει μία οικογένεια ετησίως όταν το παιδί βρίσκεται στην αγωνιστική κατηγορία.

Η ιστορία του Κρίστιαν Γκολομέεβ, ο οποίος πανηγύρισε χθες το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο είναι λίγο διαφορετική. Τα οικονομικά της οικογένειας ήταν πολύ χειρότερα, αφού είναι το τελευταίο από τα τρία παιδιά οικογένειας μεταναστών. Ο Κρίστιαν ευτύχησε να έχει πατέρα έναν σπουδαίο άνθρωπο, πρωταθλητή και μετέπειτα προπονητή κολύμβησης, τον Τσέτσο, ο οποίος εγκαταστάθηκε από την Βουλγαρία στο Ηράκλειο της Κρήτης, λίγο αφότου έχασε τη σύζυγο του στη γέννα του Κρίστιαν εξαιτίας ιατρικού λάθους. Ο Τσέτσο προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε και το Δημοτικό Κολυμβητήριο της πόλης, λόγω επαγγέλματος μπόρεσε να στηρίξει διαφορετικά τον Κρίστιαν έως τα 17 του, αφού το 2010 έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο. Ο Κρίστιαν είναι ένας πραγματικός μαχητής, γιατί παρότι γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της ζωής ποτέ δεν το έβαλε κάτω, έφυγε στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε με υποτροφία, πλέον έχει τη δική του οικογένεια και παραμένει με το κεφάλι ψηλά, χαμογελαστός, τιμώντας τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσε.

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά για το αν θα έπρεπε οι πολιτικοί να έχουν μούτρα να εμφανίζονται για φωτογραφία δίπλα σε αθλητές…

Παρακάτω καταγράφω με λεπτομέρειες τα κόστη που πληρώνει ένας γονιός από την πρώτη μέρα που θα γράψει το παιδί του σε ένα κολυμβητήριο έως τα 16 που θα κάνει πρωταθλητισμό σε υψηλό επίπεδο…

Ηλικίες από 4-8 ετών ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
Κόστος συνδρομής για 11 μήνες από 25-50€ το μήνα 275-550€ το χρόνο (Παπαστράτειο-ΟΑΚΑ).
Κόστος για αναλώσιμα το χρόνο (μαγιώ, σκουφάκι, γυαλάκια, παντόφλες, εξοπλισμός, κολυμβητικός) 150-200€ το χρόνο.

Ηλικίες από 9-12 ετών ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
Κόστος συνδρομής για 11 μήνες από 40-80€ το μήνα 450-880€ το χρόνο.
Κόστος για αναλώσιμα το χρόνο (μαγιώ, σκουφάκι, γυαλάκια, παντόφλες, εξοπλισμός, κολυμβητικός) 200-250€ το χρόνο.
Κόστος συμμετοχής σε αγώνες και αγώνες εκδρομή (1 φορά το χρόνο) 100 – 300€ το χρόνο.

Ηλικίες 12-16 Αγωνιστική κατηγορία
Κόστος συνδρομής για 11 μήνες από 50-120€ το μήνα (550-1.320€ το χρόνο).
Κόστος συνδρομής γυμναστηρίου 11 μήνες από 50€-400€ το μήνα (550€-4.400€ το χρόνο).
Κόστος για διατροφική υποστήριξη περίπου 250€ το χρόνο για τις ηλικίες 12-13 ετών.
Κόστος για διατροφική υποστήριξη περίπου 500€ το χρόνο για τις ηλικίες 14-16 ετών (μπορεί να φτάνει τα 200 ευρώ το μήνα αν η προπόνηση είναι πιο απαιτητική, επίσης εξαρτάται με το επίπεδο του αθλητή).
Κόστος φυσιοθεραπείας 1-4 μασάζ τον μήνα (50 -200 €).
Κόστος για αναλώσιμα το χρόνο (μαγιώ, σκουφάκι, γυαλάκια, παντόφλες, εξοπλισμός κολυμβητικός και αγωνιστικά μαγιώ) 500-1.200€ το χρόνο.
Κόστος συμμετοχής σε αγώνες εντός και εκτός πόλης 200-400€ το χρόνο.
Κόστος συμμετοχής για συμμετοχή σε πανελλήνιο πρωτάθλημα εκτός πόλης περίπου 350€ το χρόνο.

Στα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνονται ποσά για αποκατάσταση από τραυματισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι σοβαροί και να απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Όπως δεν συμπεριελήφθη ψυχολογική υποστήριξη από αθλητικό ψυχολόγο.

Αξίζει να σημειώσουμε κάπου εδώ ότι αφενός δεν συνυπολογίστηκε το κόστος διατροφής στο σπίτι, ένας αθλητής υψηλού επιπέδου, δεν τρέφεται με σουβλάκια, ούτε με μακαρόνια, αλλά πρέπει να καταναλώνει σχεδόν σε καθημερινή βάση πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, προερχόμενες από κρέας και ψάρι. Τα συμπληρώματα, συμπληρώνουν όπως περιγράφεται μία σωστή διατροφή και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το φαγητό.

Κλείνω με τις απαγορευμένες ουσίες, οι οποίες είναι η εύκολη λύση, αφού ένα σχήμα απαγορευμένων ουσιών έχει πολύ χαμηλότερο κόστος, από τα νόμιμα, με τα αποτελέσματα να έρχονται πολύ πιο γρήγορα…

Την στιγμή, που ένας γονιός έχει διαθέσει στο παιδί του περίπου 15.000 από τη στιγμή που θα ξεκινήσει έως τα 16 του χρόνια, η ελληνική πολιτεία διαθέτει αυτό το ποσόν σε περίπτωση κατάκτηση 6ης θέσης σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 4ης σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή 3ης σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Μετά απορούν και ψάχνουν γιατί τα παιδιά εγκαταλείπουν νωρίς τον αθλητισμό…

Αυτά είναι τα πριμ νίκης που δίνει η ελληνική πολιτεία, τα οποία οι αθλητές εισπράττουν έως και 2-3 χρόνια μετά την επιτυχία τους, τα συμπεράσματα δικά σας…

 

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις