Μπαλτάκος: «Ναι, πιστεύω ότι υπάρχουν στημένα στην Ελλάδα – Τι στέλνει η Sportradar»

 

Αναλυτικά όσα είπε για τα «στημένα» παιχνίδια στην Ελλάδα.

«Εκείνο το οποίο βλέπω είναι ότι έρχεται πλήθος τέτοιων αναφορών της Sportradar οι οποίες αποτελούν μία σαφή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά και αυτές όπως ξέρετε, είναι σε συντριπτικό βαθμό στην SL2. Στη SL1 εγώ φέτος δεν έχω δει, της Sportradar μιλάω. Sportradar για τη Super League 1 δεν θυμάμαι για φέτος…»

Ερώτηση: Έρχεται ένα παιχνίδι είναι στο δρόμο, παίχτηκε στο Ντουμπάι.

«Δεν το ξέρω, αν έρθει θα το δούμε, ότι υπάρχουν τεκμαίρεται από τις συνεχείς εκθέσεις, 4 αν θυμάμαι καλά, εκτιμήσεις της Sportradar για παιχνίδια τα οποία ήταν στοιχηματικώς χειραγωγημένα, δυστυχώς. Κι έχουν έρθει και άλλες και άλλες και άλλες. Άρα λοιπόν η απάντηση είναι «ναι βεβαίως και  το πιστεύω» γιατί δεν μπορεί η Sportradar που έχει αυτή τη δυνατότητα να τα αναλύει, που εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε, δεν μπορεί να στέλνει δεκάδες παιχνίδια και να μην είναι κανένα. Δεν γίνεται αυτό, στατιστικά είναι αδύνατο…».

Αναλυτικά όσα είπε ο Τάκης Μπαλτάκος:

Για την εξέλιξη του πρωταθλήματος: «Είναι κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια. Δεν άρεσε αυτή η κατάσταση να έχουμε τεράστιες βαθμολογικές διαφορές από τον Δεκέμβριο. Φέτος πάμε για τα πλέι οφ και δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Αυτό βοηθάει στην ανταγωνιστικότητά, αυξάνονται τα εισιτήρια, το ενδιαφέρον του κόσμου, και τα έσοδα των ομάδων που αυξηθούν την επόμενη χρονιά. Είναι πάρα πολύ καλό και κανείς δεν έχει αντίρρηση, άσχετα με τα οπαδικά αισθήματα».

Για τον αφελληνισμό του ελληνικού ποδόσφαιρου και το πρόβλημα για την εθνική ομάδα: «Αυτό ξεκίνησε με την υπόθεση Μπόσμαν τη δεκαετία του. Όταν όλοι κατάλαβαν ότι τα σύνορα των κρατών έγιναν σαν τα σύνορα των νομών. Αυτό είναι που μας εμποδίζει αποφασιστικά, να απαγορέψουμε την ελεύθερη μετακίνηση παικτών. Ο Ολλανδός και ο Βέλγος δεν έχουν καμία διαφορά από τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Αυτό που είπε ο Δημήτριου για τους 4 Έλληνες είναι ανέφικτο. Γιατί αν έχεις 8 ξένους και εσύ έχεις βάλει φραγμό , θα προσφύγει και θα κερδίσει. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις ομάδες που έχουν Έλληνες παίκτες. Αλλά και πάλι μπορεί να έχουμε προσφυγές. Αυτό εξετάζεται. Εκείνο που πρέπει να γίνει με αποφασιστικότητα είναι η απόλυτη ενίσχυση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή νέων Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Γιατί αν ο Χ Κωνσταντέλιας ήταν σε ένα χωριό, δε θα είχαμε τη δυνατότητα να τον βλέπουμε»

Για την τραγωδία στην Καρδίτσα με τον θάνατο του 20χρονου ποδοσφαιριστή: «Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2500 ερασιτεχνικά σωματεία. Αρά κάθε Κυριακή γίνονται χονδρικά 1250 αγώνες. Αρά 1250 γιατροί, 1250 απινιδωτές,. Τι θα γίνει αν ο παρατηρητής δεν δει απινιδωτή που είναι ευθύνη του δήμου, όπως προβλέπει η ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2017. Αν ο παρατηρητής δεν δει γιατρό; Πως θα βρεθούν τόσοι γιατροί για τόσους αγώνες για να πάνε στα γήπεδα».

Ποιος θα πληρώσει τους γιατρούς: «Γι αυτό είπα ότι έχει οικονομικό υπόβαθρο. Αυτό που κάνει φέτος η ΕΠΟ είναι αν ενισχύσει τις Ενώσεις για να έχουν τη δυνατότητα να φροντίσουν γι αυτά τα θέματα. Έχουν ήδη λάβει όλες οι ενώσεις από 30.000 ευρώ και από άλλες 10.000 ευρώ θα λάβουν τον Φεβρουάριο και άλλες οικονομικές απολαβές για τα δελτία που θα εκδώσουν».

Για το πού είναι τα ιατρικά μηχανήματα των Ενώσεων και το θέμα της κάρτας υγείας: «Φαντάζομαι ότι κάθε ΕΠΣ έχει τα μηχανήματά της. Δεν ξέρω για τη δική, ξέρω ότι έχω διαβάσει στον τύπο. Πρέπει και να καταθέσω ως πρόεδρος της ΕΠΟ και τι να καταθέσω όταν έγιναν πριν τόσα χρονιά με άλλους προέδρους. Τα μηχανήματα δεν σώζουν, οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν σώζουν. Έτσι κανένας αγώνας να μη γίνεται χωρίς απινιδωτή και γιατρό. Στείλαμε στους δήμους που πρέπει να εφαρμόσουν τους νόμους του κράτους. Όταν δεν το κάνουν οι δήμοι, πρέπει να παρέμβει η ΕΠΟ. Πώς θα παρέμβει; Αυτό είναι γόρδιος δεσμός και αυτός κόβεται. Και πως θα γίνει καμία διεξαγωγή αγώνα χωρίς γιατρό και απινιδωτή στο γήπεδο. Πρέπει να περάσει από την Εκτελεστική Επιτροπή. Εκατοντάδες αγώνες θα ματαιωθούν. Αν πρόκειται να χαθούν ζωές, ας γίνει έτσι. Μιλάμε για ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό, είναι διασκέδαση, κάνουν το κέφι τους. Αυτό σκέφτομαι να προτείνω στην Εκτελεστική Επιτροπή».

Για το θέμα της διαιτησίας: «Δεν υπάρχει διεθνής Επιτροπεία. Βγήκαμε τον Σεπτέμβριο. Δεν υπήρχε καμία αντίδραση για τον Μπένετ από FIFA και UEFA. Τους είχα μιλήσει πριν. Υπάρχει αφόρητη καχυποψία των Ελλήνων παραγόντων για τους Έλληνες διαιτητές. Δεν την αποδέχομαι. Δεν πιστεύω ότι οι ξένοι που έρχονται εδώ είναι καλύτεροι από τους Έλληνες. Αυτή η καχυποψία είναι θανάσιμη και σε τρελαίνει. Πώς είναι δυνατόν να σκέφτονται οι Έλληνες παράγοντες έτσι. Σε μεγάλο βαθμό ναι (σε ερώτηση το εάν βλέπουν φαντάσματα οι παράγοντες). Στο παρελθόν είχαν πάθει πράγματα και δεν μπορούν να το δεχθούν (για τους Έλληνες). Που να ξέρω τι θα γίνει το 2024 με τον Μπένετ; Αγώνας γίνεται και προσπάθεια. Θα πρέπει η ΕΠΟ να ζητήσει από τις FIFA και UEFA οι διεθνείς τουλάχιστον να έχουν περισσότερους και πιο καλούς ορισμούς στην Ευρώπη. Εάν ένας Έλληνας έπαιζε στον τελικό Champions League με ποιο θάρρος θα λέγανε να μην παίξει στην Ελλάδα; Ένας διεθνής διαιτητής δεν θα φύγει από το σπίτι του και να πάει να πει “σήμερα θα κάνω χειρουργείο”».

Για την αμφισβήτηση για τους διαιτητές στην Ελλάδα και το εάν συμβαίνει αλλού: «Συμβαίνει στην Αίγυπτο. Είπα για την Αίγυπτο γιατί δεν συμβαίνει στη Νορβηγία, τη Δανία ή αλλού. Οι διαιτητές δεν σχετίζονται με τα παιχνίδια που έχει στείλει για στημένα η Sportradar. Οι διαιτητές έχουν μεράκι. Τους αρέσει. Την επαγγελματική διαιτησία την υποστήριξα για το αδιέξοδο των Ελλήνων παραγόντων, που θέλουν τους ξένους. Δεν μπορούμε να έχουμε επαγγελματική διαιτησία με Λιθουανούς. Καλά κάνει και το λέει ο κ. Μαρινάκης για την επαγγελματική διαιτησία. Να πάμε. Πιστεύω ότι δεν θα γίνει όμως».

Για το θέμα των στημένων αγώνων: «Τα στημένα παιχνίδια δεν έχουν να κάνουν με τους διαιτητές. Σχετίζονται άλλα πράγματα. Όλοι οι διαιτητές έχουν μεράκι, δεν παίζουν για τα λεφτά αλλά γιατί τους αρέσει. Ο διαιτητής δεν ξεκινάει με στόχο να αδικήσει μια ομάδα. Αν συμβαίνει ποιος το κάνει; Αν δεν υπάρξει παρέμβαση θα παίξει αυτό που ξέρει. Αρά το πρόβλημα δεν είναι οι διαιτητές αλλά ο παράγοντες που θέλουν να επηρεάσουν τους διαιτητές».

Για τα χρωστούμενα στους διαιτητές: «Η ΕΠΟ χρωσταει; Οι ομάδες χρωστάνε! Υπάρχει καταστατικό και διατάξεις, δεν γίνεται να πληρώνονται πράγματα που δεν προβλέπονται. Θα συζητηθεί και θα υπάρξει απόφαση».

Αν η επαγγελματική διαιτησία είναι “φάρμακο” για τη βία κατά διαιτητών: «Όχι δεν νομίζω ότι συναρτάται. Δηλαδή αν είναι επαγγελαμτίας αυτό θα θεραπεύσει την παθογένεια των παραγόντων; Δεν βγάζεις άκρη».

Για την ΟΔΠΕ που υποστηρίζει ότι η ΕΠΟ δεν εφαρμόζει την ολιστική μελέτη με τη μη εγγραφή της: «Δε λέω τη λέξη ΟΔΠΕ γιατί οι διαιτητές πρέπει να πρέπει ως Ένωση στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Πρέπει να μπουν χθες αλλά υπάρχει η αντίληψη, που την ξέρουν γιατί τους την έχω πει, ότι η UEFA θέλει στην ένωση που θα μπει να μην είναι μόνο οι μη εν ενέργεια. Γι αυτό δεν την βάζουμε, δεν δέχεται η UEFA. Υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ ΕΠΟ και UEFA γιατί το τι θέλουν. Δεν υπάρχει επιτροπεία αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Δεν γίνεται αυτός που έχει φύγει 30 χρονιά από τα γήπεδα να έχει εξουσία και να μην έχει ο εν ενεργεία. Έχει κάνει δηλώσεις ο Αυγενάκης. Θα πρέπει να δεχθεί και η Εκτελεστική Επιτροπή που διοικεί την ΕΠΟ. Μακάρι τα βρούμε με την UEFA και τον κ. Αυγενάκη και να γίνει τροπολογία. Αν δεν αλλάξει ο νόμος μέχρι 3 Φεβρουάριου το θέμα δε θα εισαχθεί».

Αν του τράβηξαν το χαλί όποιες ομάδες τον υποστήριξαν για την προεδρία: «Πρόβλημά τους. Τι να πω. Πρόβλημά τους! Εάν νομίζουν ότι εγώ πήγα εκεί για να είμαι φερέφωνο του οποιουδήποτε ή να παίζω τον ρόλο της γλάστρας κάνανε λάθος επιλογή στο πρόσωπο. Δεν υπάρχει αυτό. Εγώ δεν πήγα εκεί για να στήνω κάποια ομάδα ούτε να είμαι εναντίον ούτε να υποστηρίζω. Όποιος πίστευε αυτό έκανε λάθος στο πρόσωπο. Λυπάμαι. Ας πρόσεχε».

«Δεν υπάρχει καμία δυαρχία στην ΕΠΟ»

Για τον Ιάκωβο Φιλιππούση: «Δεν έχω πει ούτε να μείνει και ούτε να φύγει ο Φιλιππούσης. Όχι μόνο τον πρότεινα αλλά ‘καθάρισα’ και αυτή τη θέση στον Ινφαντίνο. Δεν υπάρχει καμία δυαρχία στην ΕΠΟ. Η Εκτελεστική Επιτροπή διοικεί, υπάρχει μοναρχία της Εκτελεστικής Επιτροπής. Για τον Κολολιό παραβιάστηκε το καταστατικό. Δεν το λέει αυτό η απόφαση από ποιόν. Το θέμα δεν έχει λυθεί. Εσείς το λέτε οι δημοσιογράφοι ότι υπάρχει δυαρχία. Δεν μπορεί να υπάρξει δυαρχία γιατί την απόλυτη εξουσία την έχει μόνο η Εκτελεστική Επιτροπή».

Αν μπορεί να τα έχει καλά με όλους: «Επιβάλλεται. Από εκεί και πέρα είναι παιχνίδι συνεχούς ισορροπίας. Δεν αγωνίζονται μόνο οι τέσσερις αλλά 14. Αυτό που κάνει ο πρόεδρος της ΕΠΟ είναι κατευνασμός των πνευμάτων για αν ασχολείται με το κύριο έργο της ΕΠΟ. Δεν πρέπει ο πρόεδρος της ΕΠΟ να μπαίνει σε αυτήν τη λογική. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει προπονητικό κέντρο ψάχνουμε να βρούμε. Δεν είναι ο ρόλος της ΕΠΟ οποίες έδωσε ένα πλάγιο αυτό».

Τι μπορεί να γίνει για την ατιμωρησία σε υποθέσεις για στημένα παιχνίδια: «Η ατιμωρησία υπάρχει γιατί δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες δικαστές γιατί θέλουν πλήρη απόδειξη για καταδίκη. Στη σχολή δικαστών αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν. Δεν μπορεί με μια υπόνοια, η Sportradar δίνει την αρχή. Ο κ. Κουτουλόπουλος είναι εφέτης, δεν μπορεί να ζητά πλήρη απόδειξη από τη μια και από την άλλη εν αμφιβόλω να καταδικάζει με πιθανολόγηση. Άλλος εφέτης να έρθει, θα κάνει το ίδιο. Δεν γίνεται χωρίς απόδειξη να διαλύσει μια ομάδα. Αυτό που λένε oι τακτικοί δικαστές είναι ότι δεν αρκεί η Sportradar. Μαρτυρίες μπορεί να υπάρξουν μόνο από ποδοσφαιριστές που είναι σπάνιο».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις