H AEK για τα στημένα: «Θέλουμε να χυθεί άπλετο φως, να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται»

Μοιράσου το άρθρο

Η Ένωση ήταν απόλυτη στο θέμα της πάταξης της διαφθοράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ.

Απόλυτη στο θέμα της πάταξης της διαφθοράς ήταν η στάση της ΑΕΚ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, με αφορμή το κύκλωμα που χειραγωγούσε παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που προέκυψε ύστερα από έρευνα της Interpol.

Η Ένωση έδωσε βάση μέσω του Α’ αντιπροέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου, Γιώργου Κοσμά, στην τεκμηρίωση της υπόθεσης με γρήγορες διαδικασίες, δηλώνοντας πλήρης στήριξη σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για γρηγορότερα αποτελέσματα.

«Θέλουμε να χυθεί άπλετο φως, να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να ασκηθούν όλες οι πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση. Να πάμε γρήγορα, αλλά τεκμηριωμένα. Για παράδειγμα αν πάει ένας ποδοσφαιριστής να στήσει την ομάδα του, θα χτυπήσει το ραντάρ, όμως η ομάδα δεν έχει ευθύνη. Δεν γίνεται να έχουμε τιμωρίες με απλές ενδείξεις, πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση. Ώστε κανείς ένοχος να μη διαφύγει, αλλά και κανείς αθώος να μην καταδικαστεί. Η λέξη κλειδί είναι η τεκμηρίωση. Πλήρης τεκμηρίωση ώστε να σταλεί η υπόθεση σε δίκη με ολοκληρωμένο φάκελο έτσι ώστε οποιοσδήποτε είναι βρώμικος να καταδικαστεί, αλλά όχι να καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Υπάρχουν 109 φάκελοι. Αν υπάρχει 70 ένοχοι να καταδικαστούν, αλλά κι αν υπάρχουν 30 αθώοι να μην την πληρώσουν άδικα για οτιδήποτε», ανέφερε ο Γιώργος Κοσμάς, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να περιοριστεί η ακατάσχετη φημολογία, ούτως ώστε να μη γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

«Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να είναι όμηρος μιας ακατάσχετης φημολογίας. Δεν έχουμε κανένα στοιχείο στα χέρια μας αυτή την στιγμή, όπως και η επιτροπή δεοντολογίας δεν έχει στοιχεία στα χέρια της. Έχουμε μόνο διασπορά ακατάσχετης φημολογίας χωρίς να έχει πάρει η επιτροπή δεοντολογίας τίποτα. Αυτό πρέπει να ζητήσουμε να συμβεί, να έχουμε το γρηγορότερο τα στοιχεία  από την οικονομική αστυνομία και το εγκληματολογικό. Να αξιολογηθεί το υλικό και να προχωρήσει η διαδικασία, σύννομα και τεκμηριωμένα. Όχι να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης η ακατάσχετη φημολογία. Να δοθεί βορά ένα όνομα ή μια ομάδα και να μην έχει τελικά ευθύνη θα είναι απαράδεκτο. Δε μπορεί να καταδικάζεται κανείς χωρίς αποδεικτικό υλικό», είπε και πρόσθεσε:

«Η ΑΕΚ σας παρακαλεί να ασκήσετε όλη σας την επιρροή για να επισπευθούν οι διαδικασίες. Κι ένας να είναι ο ένοχος να πληρώσει και να πληρώσει γρήγορα, πόσο μάλλον αν είναι περισσότεροι. Αλλά δεν μπορεί να παρακαμφθεί η ανακριτική διαδικασία. Κατανοητό το ενδιαφέρον σας κύριε πρόεδρε, αλλά να προχωρήσουμε σωστά και τεκμηριωμένα για να φτάσουμε ως το τέλος. Αν υπάρχει σαθρό υπόβαθρο στην τεκμηρίωση μετά μπορεί κάποιος όντως ένοχος, σε δεύτερο ή τρίτο βαθμό να αθωωθεί. Αν είναι δεμένη η τιμωρία όμως, θα τιμωρηθεί σε όλους τους βαθμούς. Όχι υπο την πίεση των στιγμών και για τις εντυπώσεις να κινηθούμε χωρίς τεκμηρίωση. Ό,τι ζητήσουν οι δικαστές για να φέρουν σε πέρας γρήγορα και τεκμηριωμένα το έργο τους, να το έχουν».

Στη συνέχεια ο Γιώργος Κοσμάς έφερε ως παράδειγμα το Παναθηναϊκός-Απόλλωνα Λάρισας.  «Αν ο συντάκτης της έκθεσης δεν είχε γράψει πως δεν προκύπτει ευθύνη του Παναθηναϊκού, τι θα είχε γίνει; Θα είχε τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός;», σημείωσε ο Κοσμάς.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, όλες οι ομάδες συμφωνησαν, ότι πρέπει να επιβληθεί η μέγιστη των ποινών, δηλαδή υποβιβασμοί ομάδων και ισόβιες τιμωρίες προσώπων, εφόσον υπάρξουν επίσημες καταδικαστικές αποφάσεις, όχι απλά εκθέσεις χωρίς άλλα στοιχεία. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχει αντίθεση με την πρόταση του προέδρου της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκου, για υποβιβασμό ομάδων που θα αναφέρονται σε τρεις εκθέσεις για υποθέσεις στημένων αγώνων.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις