Πέθανε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Μοιράσου το άρθρο

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και ιδρύτρια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, ιδρύτρια και πρόεδρος του “Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια”, το οποίο μετονομάστηκε σε “Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη”, και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”.

Ποια ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο.

Ήταν παντρεμένη με τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil και εφοπλιστή, και απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη, την Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και τη Βαρδιάννα.

Μαριάννα και Βαρδής ΒαρδινογιάννηςΜαριάννα και Βαρδής Βαρδινογιάννης

Ήταν ιδρύτρια και πρόεδρος του “Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια”, το οποίο μετονομάστηκε σε “Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη”, και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”.

Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.

Μαριάννα ΒαρδινογιάννηH Μαριάννα Βαρδινογιάννη με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Δραστηριοποιήθηκε επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος “Φως της Αφρικής” με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των “Special Olympics Europe-Eurasia” κ.ά.

Ανέπτυξε ισχυρές σχέσεις με διάφορες διεθνείς προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και η Σούζαν Μουμπάρακ και με διάφορα δίκτυα και οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Γυναικών που υπερασπιζόταν την ειρήνη.

Το 2013 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi ενώ έγραψε το βιβλίο “Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Στις 14 Οκτωβρίου 2010 εγκαινιάστηκε και άνοιξε για το κοινό το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα στην Αθήνα. Η Ελπίδα, που αποτέλεσε στόχο ζωής της Βαρδινογιάννη, επικεντρώνεται στη φροντίδα παιδιών με καρκίνο.

Βραβεία

-Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Ο τίτλος απονεμήθηκε το 2006 από τη Γαλλική Δημοκρατία.

– Ο τίτλος του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής απονεμήθηκε το 2015.

-Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευεργεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία.

-Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις