«Η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Νέα Αγχίαλο “έπιασε” επίπεδα Πεκίνου»

Τουλάχιστον 100 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας βρέθηκαν μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα του Αγχιάλου και πριν ακόμη ξεκινήσουν οι εκρήξεις των πυρομαχικών στην περιοχή, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. «Είναι κάτι πολύ επικίνδυνο και αυτά τα νούμερα είναι τιμές που συναντά κανείς στο Πεκίνο όταν έχει κακή ποιότητα του αέρα. Και στην φωτιά στην Μαγνησία υπάρχει η διαφορά του τι γίνεται σε ένα δάσος καθαρό όπως στη Ρόδο και τι γίνεται όταν εμπλέκονται σπίτια, αυτοκίνητα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κτλ. Στη δεύτερη περίπτωση το πρόβλημα είναι πιο πολύπλοκο και πιο σύνθετο» δήλωσε στο ethnos.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ενδεικτικό είναι ότι στη Νέα Αγχίαλο η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων ξεπέρασε τα 228 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο των pm 2,5. όταν το όριο ασφαλείας είναι 20 μικρογραμμάρια. Την ίδια ώρα, ταβάνι «έπιασαν» οι τιμές του μονοξειδίου του άνθρακα, αγγίζοντας τα 125 μέρη ανά δισεκατομμύριο όγκου. «Αυτό οφείλεται στην ατελή καύση λόγω πυρκαγιάς. Είναι υψηλός δείκτης που κάνει κακό στην υγεία» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης. Ωστόσο, ο καθηγητής του ΑΠΘ, εκτιμά ότι επειδή δεν ήταν μακρόχρονη η έκθεση των πολιτών σε αυτούς τους ατμοσφαιρικούς δείκτες δεν θα αφήσει μεγάλο αποτύπωμα στην περιοχή. 

Περισσότερα από 13.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στην ευρύτερη περιοχή. Μεγάλα σύννεφα καπνού σκέπασαν τον ουρανό της Ν. Αγχιάλου και των γύρω περιοχών για μέρες. Οι συνεχείς εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Καράμπα, μετέτρεψαν την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη. Το ωστικό κύμα στην πόλη της Νέας Αγχιάλου που βρίσκεται σε απόσταση 3χλμ από τις αποθήκες, ήταν τόσο μεγάλο, που προκάλεσε ζημιές στο 80% των επιχειρήσεων και οικημάτων που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο. Η φωτιά χθες έφτασε στα όρια του οικισμού της Ν. Αγχιάλου. Οι κάτοικοι της πόλης και των γύρω οικισμών μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου και τον Αλμυρό ενώ σταδιακά πλέον επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους.

Αναγκαίες οι μετρήσεις στο υπέδαφος

«Αυτό που θα πρέπει να ελέγξουμε τώρα -επειδή εμπλέκεται και η βιομηχανική περιοχή της Μαγνησίας- είναι τα τεχνικά υλικά που κάηκαν. Να προχωρήσουμε σε μετρήσεις κυρίως στο έδαφος στη Νέα Αγχίαλο στο επιφανειακό στρώμα-15 χιλιοστά από το έδαφος- και στα επιφανειακά ύδατα για να δούμε τον βαθμό επιμόλυνσης από βαριά μέταλλα και από πλαστικά μπουκάλια που κάηκαν και μπορούν να δώσουν καρκινογόνες ουσίες. Είναι μια διαδικασία που κάναμε και στο Μάτι».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η υπερσυγκέντρωση μικροσωματιδίων δημιουργεί προβλήματα σε επίπεδο άσθματος, προβλήματα στο καρδιαγγειακό, προβλήματα στην αναπαραγωγή και προβλήματα νευρολογικά, τουλάχιστον. Δύσκολες στιγμές πέρασαν και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Στο μεταξύ, το Γενικό Επιτελείο Στρατού δημιούργησε και δημοσίευσε στο διαδίκτυο ενημερωτικό φυλλάδιο και βίντεο με θέμα «Πρωταρχικές ενέργειες σε περίπτωση που βρεις Εκρηκτικά Κατάλοιπα Πολέμου», στο πλαίσιο πρόληψης συναφών ατυχημάτων και την προστασία όλων από την απειλή των Εκρηκτικών Κατάλοιπων Πολέμου (ΕΚΠ).

Εφόσον ήταν όντως πυρομαχικά αυτά που εξερράγησαν στη Νέα Αγχίαλο, τότε λόγω της έκρηξης κάποιο/α εκρηκτικό/α κατάλοιπο/α (μη εκραγέντας εκρηκτικός μηχανισμός – πυρομαχικό) θα έχουν πεταχτεί ενδεχομένως στη γύρω περιοχή και αυτό θα αποτελεί απειλή για τους κατοίκους-πολίτες.

Τις επόμενες ημέρες θα συγκεντρωθούν όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν τυχόν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ: συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού. Θα διερευνηθούν τα αδικήματα εγκληματική οργάνωσης, εμπρησμός κατά εξακολούθηση δασικής και μη έκτασης με κίνδυνο για ανθρώπους και επιχειρήσεις, με βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, και για ενέργειες που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις