Άνετα 2-0 την ΑΕΚ ο ΟΦΗ που κοιτάζει ψηλά | Τα highlights (video)

Μπλόκαρε την ΑΕΚ ο ψυχωμένος ΟΦΗ και την… καταδίκασε στο «Γεντί Κουλέ»!
Ο ΟΦΗ προηγήθηκε στο 5′ και περιορίζοντας άψογα την ΑΕΚ σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, πέτυχε άλλο ένα τέρμα στο 83′ και πήρε ακόμη μια σπουδαία νίκη (2-0) στο «Γεντί Κουλέ»!

 

Μετά τα κυριακάτικα αποτελέσματα το ζητούμενο στην Κρήτη για την ΑΕΚ ήταν η νίκη με όσο το λιγότερο ενεργειακό κόστος, με δεδομένο πως ακολουθεί το ματς με τον Άγιαξ για τη 2η αγωνιστική του Europa League. H Ένωση με σημαντικές απουσίες, αλλά και με εκτεταμένο ροτέισον ήθελε μόνο τους τρεις βαθμούς απέναντι στον φιλόδοξο φέτος ΟΦΗ στο κατάμεστο «Γεντί Κουλέ», όμως μ’ αυτή την εικόνα δεν άξιζε τίποτε περισσότερο από την ήττα μένοντας, μάλιστα, στο μηδέν και στο γκολ έπειτα από 7 σερί ματς εντός και εκτός συνόρων.

Το α’ ημίχρονο δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για την Ένωση. Η ΑΕΚ, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα φέτος, βρέθηκε να χάνει στο 5′ και μέχρι το ημίχρονο αντιδρούσε σπασμωδικά με αποτέλεσμα να μπει στα αποδυτήρια με το 1-0 στην πλάτη.

 

Στο β’ η εικόνα της Ένωσης δεν άλλαξε θεαματικά παρά τις αλλαγές του Αλμέιδα από το 60′ και μετά, με το 1-0 να παραμένει και τον ΟΦΗ να εκμεταλλεύεται το πλήρες ανέβασμα της ΑΕΚ και με τον Ντίκο στο 83′ να φθάνει στο 2-0. Έτσι οι «κιτρινόμαυροι» άφησαν τρεις πόντους στην Κρήτη και πλέον είναι στο -8 από την κορυφή και τον Ολυμπιακό με ένα ματς λιγότερο, αυτό που θα δώσουν την Κυριακή με τον Παναιτωλικό.

Όπως προαναφέραμε, η ΑΕΚ είχε εκπλήξεις και επτά αλλαγές στην ενδεκάδα της στην Κρήτη, με τον Ματίας Αλμέιδα να επιλέγει τον Κώστα Γαλανόπουλο στη μεσαία γραμμή και τον Τομ Φαν Βέερτ στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Pelado, λοιπόν, επέλεξε τον Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια, όπως με τον Ατρόμητο με τους Ρότα, Μήτογλου, Κάλενς και Μοχαμάντι στην άμυνα. Άλλαξε, δηλαδή, εκ νέου τα δύο μπακ. Στο κέντρο ως «εξάρι» αγωνίστηκε ο Σιμάνσκι που δεν έπαιξε με τους Περιστεριώτες και ως «οκτάρι» ο Γαλανόπουλος που είχε μπει αλλαγή με τον Ατρόμητο.

Από κει και πέρα, στα άκρα βρέθηκαν ο Ελίασον και ο Πισάρο με τον δεύτεροι να ξεκινά για 2ο σερί ματς στη βασική ενδεκάδα, με την επίθεση να είναι εντελώς άλλη. Στη θέση του Αραούχο επέστρεψε ο Τσούμπερ, ενώ στην κορυφή της επίθεσης δεν ήταν ο Πόνσε, όπως περίμεναν οι περισσότεροι, αλλά ο Φαν Βέερτ συνιστώντας μεγάλη έκπληξη.

Από την άλλη, ο ΟΦΗ παρατάχθηκε με 3-4-1-2 με τον Μπάουμαν κάτω από τα δοκάρια και τριάδα στην άμυνα που αποτελείται από τους Βούρο, Πασαλίδη και Καρώ. Οι Λάρσον, Μεγιάδο, Γκλέιζερ και Θοράρινσον βρέθηκαν στη μεσαία γραμμή με τον Γκαγιέγκος σε πιο ελεύθερο ρόλο, ενώ στην επίθεση βρέθηκαν οι Μπάκιτς και Φελίπε.

Προβάδισμα νωρίς ο ΟΦΗ, «λίγα πράγματα» η ΑΕΚ

Πολύ δυνατά μπήκε στο ματς ο ΟΦΗ πρεσάροντας ψηλά και στο 4′ έπειτα από λάθος του Κάλενς και σύγχυση στην «κιτρινόμαυρη» άμυνα απείλησε για πρώτη φορά για να έρθει λίγο αργότερα το 1-0.

Στο 5′ οι Κρητικοί επιτέθηκαν εξαιρετικά, ο Μπάκιτς βγήκε στον χώρο, σέντραρε και ο Φελίπε νίκησε στον αέρα τον Μοχαμάντι δίνοντας το προβάδισμα στους γηπεδούχους. Ο ΟΦΗ αμειβόταν για το εκρηκτικό του ξεκίνημα απέναντι σε μία ΑΕΚ που έμοιαζε σαστισμένη.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να ισορροπήσει, ωστόσο της έλειπε η ηρεμία και η εύκολη πάσα, με δεδομένο πως ο ΟΦΗ πίεζε ψηλά και έκλεινε τους χώρους. Ήταν εμφανές πως η ΑΕΚ μπορούσε να επιτεθεί μόνο από τα «φτερά» και όχι από τον άξονα, με τους «κιτρινόμαυρους» να παίζουν περισσότερο από δεξιά με τον Ελίασον που ανοιγόταν για να μεγαλώσει το πλάτος της επίθεσης και να μπορέσει ο Σουηδός να πάει στον «ένας με έναν».

Η ΑΕΚ είχε την κατοχή, αλλά δεν μπορούσε να τη μετουσιώσει σε φάσεις μπροστά στην εστία του Μπάουμαν που πέρασε ένα 20λεπτο χωρίς να απειληθεί. Το 1-0 υπέρ του ΟΦΗ παρέμενε απέναντι σε μία «άχρωμη» ΑΕΚ που προσπάθησε να απειλήσει στο 21′ με μακρινό σουτ του Στίβεν Τσούμπερ.

Η ΑΕΚ είχε μόνο εξάρσεις στο ματς, όπως αυτή του 33′, όπου ο Μπάουμαν επιστράτευσε τα ρεφλέξ του για να αποσοβήσει τα χειρότερα στην κούρσα και στην προσπάθεια του Μοχαμάντι από τα αριστερά. Ο ΟΦΗ κρατούσε, μάλλον, άνετα το 1-0 και έψαχνε τη μία καλή φάση στο τρανζίσιον για να βρει την ΑΕΚ σε ανισορροπία, όπως στη φάση του 1-0 για να φθάσει σε ένα δεύτερο γκολ. Επί της ουσίας οι Κρητικοί με το «κιτρινόμαυρο» όπλο της πίεσης ψηλά προηγούνταν της Ένωσης και το κρατούσαν εύκολα.

Στο 40′ το σουτ του Τσούμπερ ανησύχησε μόνο τα πουλιά γύρω από το «Γεντί Κουλέ», ενώ στο 42′ ανάλογη κατάληξη είχε το σουτ του Μεγιάδο, με την ΑΕΚ να απειλεί στο 44′ από στατική φάση. Ο Ελίασον εκτέλεσε στην «καρδιά» της άμυνας του ΟΦΗ, ο Κάλενς έκανε μία κεφαλιά, κάτι σαν «ψαράκι», αλλά η μπάλα πέρασε άουτ σε μία φάση, όπου και να έμπαινε γκολ, πιθανώς να ακυρωνόταν, με δεδομένο πως ο Περουβιανός στόπερ ήταν σε θέση οφσάιντ. Ενώ στις καθυστερήσεις το σουτ του Τσούμπερ πέρασε λίγο άουτ, με το 1-0 να είναι το σκορ του ημιχρόνου.

Αλλαγές από Αλμέιδα, αλλά ΑΕΚ «γιόκ»

Με τις ίδιες ενδεκάδες μπήκαν στο β’ ημίχρονο οι δύο ομάδες, με τον ΟΦΗ να χάνει τεράστια ευκαιρία για το 2-0 στο 49′ με τον Στάνκοβιτς να λέει «όχι» στον Φελίπε. Ο σκόρερ των Κρητικών πήδηξε μόνος του στη σέντρα του Λάρσον, πήρε την κεφαλιά, η μπάλα έσκασε μπροστά στον Αυστριακό πορτιέρε που απέκρουσε και γλίτωσε την ΑΕΚ από το 2ο γκολ.

Στο 50′ η ΑΕΚ προσπάθησε να απαντήσει. Βγήκε στην κόντρα, αλλά ο Φαν Βέερτ δεν έδωσε σωστή πάσα, με τον Πισάρο να μην μπορεί να τελειώσει όπως θα ήθελε τη φάση. Στο 57′ ο ΟΦΗ βγήκε στο τρανζίσιον, αλλά ένα κακό κοντρόλ του Μεγιάδο έδωσε το δικαίωμα στην Ένωση να αποφύγει τα χειρότερα.

Και στο 61′ ο Αλμέιδα έπαιξε τα πρώτα του φύλλα. Έριξε στο ματς τους Πόνσε, Αραούχο και Γκατσίνοβιτς αντί των Φαν Βέερτ, Πισάρο και Τσούμπερ αναμένοντας αλλαγή εικόνας και τουλάχιστον ένα σχετικά γρήγορο γκολ, προκειμένου η ΑΕΚ να προσπαθήσει να αλλάξει τα δεδομένα στο ματς. Το 1-0 παρέμενε με τον Αλμέιδα να ρίχνει στο 67′ και τους Πινέδα-Ζίνι αντί των Γαλανόπουλου-Ελίασον και πλέον τα έπαιζε όλα για όλα.

«Καθάρισε» ο Ντίκο

Η ΑΕΚ, πλέον, ήταν εμφανές πως ήθελε να αυξήσει την πίεση προς την εστία των Κρητικών είτε με σετ παιχνίδι είτε με στατικές φάσεις. Έτσι έγινε και στο 81′ με τον Μπάουμαν να λέει «όχι» στο καλοεκτελεσμένο φάουλ του Γκατσίνοβιτς.

Και στο 83′ ο Ντίκο ήρθε να ρίξει τους τίτλους τέλους στο ματς. Ο Αμπάντα βρήκε με υπέροχη κάθετη πάσα στον περιοχή τον Ντίκο που καλυπτόταν από τον Ρότα, εκείνος πέρασε και τον Στάνκοβιτς και πλάσαρε εύστοχα σε κενή εστία για το 2-0! Το ματς είχε, πλέον, τελειώσει με την ΑΕΚ να ψάχνει απεγνωσμένα, αλλά ανορθόδοξα το γκολ που θα την έβαζε ξανά στο ματς. Αυτό δεν ήρθε και το 2-0 έμελλε να είναι το τελικό αποτέλεσμα στο ματς.

Έτσι ο ΟΦΗ κατάφερε μετά τους Άρη και ΠΑΟΚ, να νικήσει και την ΑΕΚ στην Κρήτη αποδεικνύοντας πως δικαίως τη φετινή σεζόν έχει βλέψεις για είσοδο στην εξάδα και στα play offs της Super League.

ΟΦΗ: Μπάουμαν, Λάρσον, Βούρος, Πασαλίδης (54′ λ.τρ. Λαμπρόπουλος), Καρώ, Θοράρινσον, Μεγιάδο, Γκλέιζερ, Γκαγιέγκος (74′ λ.τρ. Αμπάντα), Μπάκιτς, Φελίπε (67′ Ντίκο).
ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Κάλενς, Μοχαμάντι, Σιμάνσκι, Ελίασον (67′ Ζίνι), Γαλανόπουλος (67′ Πινέδα), Πισάρο (61′ Γκατσίνοβιτς), Φαν Βέερτ (61′ Αραούχο), Τσούμπερ (61′ Πόνσε)
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)
ΒΟΗΘΟΙ: Ψαρρής (Ζακύνθου), Κούλα Χασάν (Ξάνθης)
Τέταρτος: Ματσούκας (Αιτωλοακαρνανίας)
VAR: Ζαμπαλάς (Ηπείρου)
AVAR: Στεφανής (Καρδίτσας)
Κίτρινες κάρτες: 43′ Μπάκιτς, 78′ Μπάουμαν, 90+5′ Αμπάντα, 90+5′ Λαμπρόπουλος – 63′ Γαλανόπουλος, 82′ Γκατσίνοβιτς, 90+5′ Σιμάνσκι

MVP

Φελίπε

Λογικό και αναμενόμενο να πάρει αυτόν τον τίτλο. Ήταν ο παίκτης που πέτυχε το γκολ της νίκης του ΟΦΗ, ενώ είχε και την καλύτερη στιγμή στο β’ μέρος για να σκοράρει έως, βέβαια, τη φάση του 83′, όπου ο Ντίκο εκμεταλλεύεται την κάθετη του Αμπάντα και κάνει το 2-0.

Αδύναμος Κρίκος

Φαν Βέερτ

Ο Ολλανδός φορ βρέθηκε στην κορυφή της επίθεσης της ΑΕΚ. Αγωνίστηκε για 60 λεπτά όμως ήταν εκτός παιχνιδιού. Ήταν εμφανές πως δεν έχει ρυθμό, ενώ του έλειψε και η όποια πρωτοβουλία.

Η στιγμή του αγώνα

Στο 81′ ο Μπάουμαν κάνει μία σπουδαία επέμβαση στο φάουλ του Γκατσίνοβιτς. Κρατά το 1-0 και δύο λεπτά αργότερα έρχεται η φάση με τον Ντίκο που εκμεταλλεύεται την μπαλιά-τρύπα του Αμπάντα και κάνει το 2-0 «καθαρίζοντας» το ματς.

Ο διαιτητής

Καλή η διαιτησία του Αριστοτέλη Διαμαντόπουλου. Κοντά στις φάσεις. Σφυρίγματα στο 50-50%. Βοηθήθηκε και από το ματς στο οποίο δεν υπήρξαν δύσκολες φάσεις.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις