Αθλητική ανασκόπηση 2023 (pics, vids)

Η ΑΕΚ στο ποδόσφαιρο και ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ κυριάρχησαν τη χρονιά που φεύγει σε λίγες ώρες. Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έβαλε τις βάσεις για να πανηγυρίσει μέσα στο 2024 την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του ερχόμενου καλοκαιριού.

 

Ο χρυσός Τεντόγλου 

Ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ελληνικού στίβου το 2023. Ο ολυμπιονίκης του μήκους προσέθεσε στην αξιοζήλευτη συλλογή του και το χρυσό μετάλλιο από παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού που του έλειπε.

Τον Αύγουστο, στη Βουδαπέστη, ο Τεντόγλου, στην τελευταία του προσπάθεια με καλύτερο άλμα στα 8,52 μ., πάτησε την κορυφή του κόσμου. Ο Τεντόγλου είχε επίσης κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό κλειστού (έγινε τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη) με 8,30 μ. Στην ίδια διοργάνωση του κλειστού στίβου είχαμε τη σπουδαία επιτυχία στο τριπλούν με τον Νίκο Ανδρικόπουλο που με 16,58 μ. κατέκτησε το ασημένιο και του Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ που με 5,80 μ. κέρδισε ασημένιο μετάλλιο.

Το 13ο πρωτάθλημα, το 15ο Κύπελλο και το τρίτο νταμπλ της ιστορίας της πανηγύρισε η ΑΕΚ. Ηταν ονειρική χρονιά το 2023 για τους «κιτρινόμαυρους» που συνδύασαν τους τίτλους με την επιστροφή τους σε γνωστά χώματα, στον χώρο όπου τον Μάιο του 2003 γκρεμίστηκε το «Νίκος Γκούμας». Στη θέση του η επιβλητική και απαστράπτουσα «ΟPAP-Αrena-Αγιά Σοφιά», χωρητικότητας 32.000 θεατών, ένα υπέροχο στάδιο που τον προσεχή Μάιο θα φιλοξενήσει τον τελικό του Conference League.

Η ιστορία της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη είναι γεμάτη από στιγμές αυταπάρνησης. Το 2023 συνέχισε να ξεγελά τον χρόνο και στα 39 της κατέκτησε την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την τρίτη στον κόσμο. Τρία χρόνια μετά το Τόκιο και ενώ έχει κατορθώσει ένα εντυπωσιακό comeback στην ελίτ του παγκόσμιου βάδην, η Ντρισμπιώτη θέλει και ένα Ολυμπιακό Μετάλλιο και για αυτό ακριβώς εργάζεται φέτος.

Η Εθνική ανδρών κοντά στο EURO 2024 

Η Eλλάδα του Γκουστάβο Πογέτ δεν προκρίθηκε απευθείας στην τελική φάση του Euro 2024, αλλά μπορεί να το κάνει μέσω των play off. Στα προκριματικά είχε 4 νίκες, έχασε δύο φορές από την Ολλανδία και μία φορά από τη Γαλλία που την αντιμετώπισε σαν ίση προς ίση και την τελευταία αγωνιστική της έκοψε το απόλυτο με την ισοπαλία (2-2).

Τον Μάρτιο η Ελλάδα θα τα παίξει όλα για την πρόκριση στην τελική φάση αντιμετωπίζοντας εντός έδρας στις 21 Μαρτίου το Καζακστάν για τα ημιτελικά των play off και αν πάρει τη νίκη, θα παίξει εκτός έδρας στις 26 Μαρτίου με αντίπαλο τον νικητή του ζευγαριού Γεωργία-Λουξεμβούργο στον μεγάλο τελικό. Αν προκριθεί στα τελικά, θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία, την Τουρκία και την Τσεχία. Αγνωστο είναι με ποιον προπονητή θα πάει η εθνική στο euro αν προκριθεί, καθώς το συμβόλαιο του Πογέτ ολοκληρώνεται με τους δύο αγώνες των play offs.

Το «αχ» του μπασκετικού Ολυμπιακού 

Υστερα από μια καταπληκτική σεζόν, στον Ολυμπιακό έμεινε η πικρία για την απώλεια του τίτλου της Ευρωλίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι» εντυπωσίασαν με το μπάσκετ που έπαιξαν, τερμάτισαν πρώτοι -για «παρθενική» φορά στην ιστορία τους μετά το 2016 που εφαρμόζεται το ισχύον format- στην κανονική περίοδο με 24 νίκες και 10 ήττες, ο Σάσα Βεζένκοφ, ο καλύτερός τους παίκτης, αναδείχθηκε MVP, αλλά ο Σέρχιο Γιουλ τούς… πήρε την μπουκιά από το στόμα.

Με 3’’ να απομένουν για τη λήξη του τελικού του Φάιναλ Φορ του Κάουνας στις 21 Μαΐου 2023, ο 36χρονος γκαρντ ευστόχησε και έδωσε τη νίκη και το τρόπαιο της Euroleague στη Ρεάλ Μαδρίτης (79-78). Ο Ολυμπιακός το 2023 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας με νίκη στο Ηράκλειο επί του Περιστερίου (85-57), το Πρωτάθλημα με 3-1 νίκες στη σειρά των τελικών επί του Παναθηναϊκού, με τον τελευταίο τελικό στο ΟΑΚΑ να διακόπτεται στο 27’ λόγω επεισοδίων και το Super Cup της νέας περιόδου στη Ρόδο (75-51 τον Παναθηναϊκό).

Ο σπουδαίος Πετρούνιας 

Ακόμα μία λαμπρή σελίδα στην αθλητική ιστορία του έγραψε ο Λευτέρης Πετρούνιας. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυμναστικής, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης των κρίκων κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και μαζί την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει στην κατοχή του τρία χρυσά και ένα ασημένιο από παγκόσμια πρωταθλήματα. Διεκδικούσε τη μία και μοναδική θέση που εξασφάλιζε την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς, με τον Ελληνα αθλητή να χρειάζεται υψηλότερη βαθμολογία από τους Αζέρο Σιμόνοφ, Αυστριακό Χεκ και Αρμένιους Αβετισιάν και Νταβτιάν, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι φιναλίστ είχαν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση.

 

Οι νέες «περιπέτειες του Ρονάλντο και του Μέσι

Την 1η Ιανουαρίου του 2023 έγινε επίσημη η συμφωνία του Cristiano Ronaldo με την Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας και αυτή ήταν μία από τις πιο κομβικές στιγμές του αιώνα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο Πορτογάλος που λαμβάνει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, άλλαξε πλήρως το χάρτη του ποδοσφαίρου, καθώς άνοιξε τον δρόμο του Βασιλείου και σε άλλους κορυφαίους ποδοσφαιριστές, με τη Saudi Pro League να μετατρέπεται σε πόλο έλξης. Ο ίδιος δε, έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στον κόσμο το 2023, έχοντας ξεπεράσει τα 50.

Πέρσι το Δεκέμβριο ο Λιονέλ Μέσι αναδείχθηκε, για πρώτη φορά στην ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του, πρωταθλητής κόσμου με την Αργεντινή. Εστω και με τον τρόπο αυτόν δεν ήταν αρεστός στην Παρί Σεν Ζερμέν. Αφησε την Ευρώπη, γύρισε την πλάτη του στη Σαουδική Αραβία και δικαιώθηκε βρίσκοντας ένα θερμό περιβάλλον στο MLS με τη φανέλα της Ιντερ Μαϊάμι. Υπέγραψε μαζί της τον Ιούλιο και λίγες ημέρες μετά κέρδισε μαζί της τον πρώτο τίτλο τους. Ηταν το Λιγκς Καπ (διοργάνωση με τη συμμετοχή αμερικανικών και μεξικανικών ομάδων). Τον περασμένο Νοέμβριο του απονεμήθηκε η όγδοη Χρυσή Μπάλα της καριέρας του, στα 36 χρόνια του.

Ύστατο χαίρε στον «Ξανθό»

Ο κορυφαίος προπονητής του πρωταθλήματος μπάσκετ με συνολικά 12 τίτλους (8 κατακτήσεις με τον Αρη από το 1979 έως το 1990 και 4 με τον Ολυμπιακό σερί από το 1993 έως το ‘96), ο Γιάννης Ιωαννίδης «έφυγε» από τη ζωή στις 4 Οκτωβρίου 2023 σε ηλικία 78 ετών.

Ο «ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ ήταν ο «αρχιτέκτονας» της μεγάλης ομάδας του Αρη των ΓκάληΓιαννάκηΣούμποτιτςΦιλίππου και των άλλων παιδιών που κάθε Πέμπτη στα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ’80 καθήλωνε τους Ελληνες φιλάθλους μπροστά στις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν από το κατάμεστο Αλεξάνδρειο τις «μάχες» της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Ηταν συγκινητική η στιγμή του αποχαιρετισμού από τον Νίκο Γκάλη που κρατούσε ένα από τρόπαια που είχαν κατακτήσει μαζί όταν έφτασε η σορός του Ιωαννίδη στο Αλεξάνδρειο πριν απ’ την κηδεία του στη Θεσσαλονίκη.

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘90 ο «ξανθός» άλλαξε την ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού κάνοντάς τον ξανά πρωταθλητή μετά από πολλά χρόνια παρακμής.

Ο Μίμης και ο Κώστας δεν είναι μαζί μας

Στις 15 Μαρτίου, πέθανε σε ηλικία 81 ετών, ο Μίμης Παπαϊωάννου.

Η ανακοίνωση της ΑΕΚ για τον Μίμη Παπαϊωάννου:

«Η οικογένεια της ΑΕΚ θρηνεί την απώλεια του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου που έφυγε από τη ζωή  στα 81 του χρόνια. Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ομάδας μας πέρασε στην αιωνιότητα, έχοντας παλέψει για χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στα 93 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Νεστορίδης. Ο… μόνιμος πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ, ο πρώτος σταρ του ελληνικού ποδοσφαίρου που μεγαλούργησε την 8ετία 1957-65, έκανε στρατιές ανθρώπων να αγαπήσουν την ΑΕΚ. Μπήκε πρώτος στην «OPAP Arena» και λίγο πριν φύγει το 2023, δεν άντεξε. Καταβεβλημένος από τα σοβαρά προβλήματα υγείας «έφυγε» το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου. Παραμένει ανεξίτηλο σύμβολο της ΑΕΚ, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η οπαδική βία χτύπησε τη χώρα και πάλι

Ενάμισι περίπου χρόνο μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και παρά τα μέτρα για την εξάλειψη της οπαδικής βίας, δυστυχώς ηττηθήκαμε ξανά, σε κάθε πιθανό και απίθανο άθλημα.

Στις 15 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του 4ου τελικού του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και ενώ οι Ερυθρόλευκοι βρίσκονταν 28 πόντους μπροστά, οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, διέλυσαν το υλικό της γραμματείας και ο αγώνας διεκόπη οριστικά.

Στις 7 Αυγούστου, εκατοντάδες Κροάτες χούλιγκαν μπόρεσαν να διασχίσουν ανενόχλητοι ολόκληρη την Ελλάδα και αν βρεθούν στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου σε συνεργασία με Έλληνες οπαδούς δολοφόνησαν τον Μιχάλη Κατσούρη, οπαδό της ΑΕΚ.

Στις 22 Οκτωβρίου ο αγώνας για τη Superleague, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό διεκόπη οριστικά καθώς ένας 21χρονος οπαδός των Πειραιωτών πέταξε κροτίδα στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ποδοσφαιριστής Juankar των φιλοξενούμενων και ο αγώνας να ολοκληρωθεί.

Τον τελευταίο μήνα η οπαδική βία κλιμακώθηκε καθώς έγιναν επεισόδια στον Βόλο για τον αγώνα της τοπικής ομάδας και του Ολυμπιακού, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια του αιώνιου ντέρμπι για το Super Cup του βόλεϊ, οπαδοί των ερυθρολεύκων επιτέθηκαν στην αστυνομία, με αποτέλεσμα την δολοφονία ενός 31χρονου αστυνομικού. Στη συνέχεια η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να βάλει λουκέτο σε όλα τα γήπεδα της SuperLeague για δύο μήνες.

Θα θυμόμαστε για πάντα την παγκόσμια Εθνική Πόλο

Μέσα στο καλοκαίρι έκαναν όλη την Ελλάδα να συντονιστεί στις τηλεοράσεις της και να παρακολουθήσει πόλο. Τα χρυσά παιδιά του Θοδωρή Βλάχου έφτασαν ως τον τελικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα, όπου ηττήθηκαν στα πέναλτι από την Ουγγαρία. Η Εθνική Πόλο είχε προηγουμένως αποκλείσει τη Σερβία και τις ΗΠΑ και μετά τον χαμένο τελικό, ο Θοδωρής Βλάχος συγκλόνισε ζητώντας συγγνώμη για ένα τάιμ άουτ που πήρε κόβοντας τον ελληνικό αιφνιδιασμό.

newspost.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις