Έτσι πήρε “περίπατο” τις εκλογές της ΕΠΟ ο Σαββίδης

Ήρθε η ώρα να εξιστορήσουμε το χρονικό των κινήσεων του Ιβάν Σαββίδη προκειμένου να εξασφαλίσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές της ΕΠΟ. Η είδηση της υποψηφιότητας του Μάκη Γκαγκάτση έγινε γνωστή στα τέλη του 2023. Τότε ήταν ακόμα σε ισχύ η συμμαχία του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ και υποτίθεται ότι βάδιζαν από κοινού για την κυριαρχία στην Ομοσπονδία τα επόμενα χρόνια. Αυτό τουλάχιστον πίστευε ο Δημήτρης Μελισσανίδης και οι συνεργάτες του. Ο Σαββίδης είχε διαφορετική άποψη και είχε καταστρώσει το σχέδιο του για τη οριστική ρήξη στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Μετά τα Χριστούγεννα ο Ιβάν άρχισε τις επαφές. Μίλησε με κυβερνητικά στελέχη. Με αντίστοιχα της UEFA. Τους ανέλυσε τις επιδιώξεις του. Το όραμα του για την επόμενη ημέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η βασική φράση ήταν πάντα η ίδια. Το σύνθημα του: «Θέλω καθαρό ποδόσφαιρο». Έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της ΕΠΟ. Αλλαγές που θα βελτιώσουν την εικόνα της διαιτησίας, της Εθνικής ομάδας και πολλών επιτροπών που σχετίζονται με σημαντικούς τομείς του ποδοσφαίρου. Τα ξέρει όλα, για όλους. Με κάθε λεπτομέρεια.

Έπεισε την κυβέρνηση και την UEFA, που επίσης επιθυμούν να αλλάξουν πολλά. Εξασφάλισε το «πράσινο» φως. Τη στήριξη τους. Ο δρόμος πλέον είχε ανοίξει διάπλατα. Το μονοπάτι έγινε Εθνική οδός. Στη συνέχεια έγινε η κρούση στον Ολυμπιακό. Με το ίδιο σύνθημα: «Θέλω καθαρό ποδόσφαιρο». Ο Μαρινάκης αποφάσισε για τους λόγους που αναλύσαμε σε προηγούμενο θέμα να γίνει σύμμαχος του. Ο Σαββίδης κινήθηκε αθόρυβα και άκρως αποτελεσματικά. Στην ΑΕΚ δεν πήραν ποτέ χαμπάρι τι έγινε. Είχαν μείνει με την εντύπωση ότι θα κάνουν περίπατο ξανά με τον ΠΑΟΚ στις εκλογές της ΕΠΟ. Με πρόσωπα όμως γύρω από τον Γκαγκάτση, που προκαλούσαν από καιρό οργή στον Σαββίδη.

«Ποιος είναι αυτός που θα κάνει ότι θέλει στην ΕΠΟ»

Το πρόσωπο που εκνεύριζε περισσότερο τον Σαββίδη είναι ο Ιάκωβος Φιλιππούσης. Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ «τρελαινόταν» κάθε φορά που ο CEO της ΕΠΟ ενεργούσε με δική του πρωτοβουλία σε σημαντικά θέματα. Σύμφωνα πάντα με τη σχετική ενημέρωση που είχε ο Σαββίδης. Έλεγε λοιπόν στους συνεργάτες του: «Πως γίνεται ο Φιλιππούσης να παίρνει αποφάσεις από μόνος του και να μην ρωτάει κανέναν. Ποιος είναι αυτός που κάνει ό,τι θέλει στην ΕΠΟ».

Η πρώτη επιθετική ενέργεια

Ξαφνικά λοιπόν, από το πουθενά, άρχισαν να καταθέτουν κοινά αιτήματα στην SuperLeague, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Να συμφωνούν σε όλα τα θέματα. Πολλοί θεώρησαν ότι ήταν τυχαίο. Η ΑΕΚ πήρε το πρώτο μήνυμα αλλά δεν το αξιολόγησε σωστά. Κάποιοι από αυτούς που βρίσκονται δίπλα στον Μελισσανίδη, έσπευσαν να τον καθησυχάσουν. Του έλεγαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.  Ότι η συμμαχία με τον ΠΑΟΚ ήταν και θα παραμείνει ισχυρή. Το έπαιξαν εγγυητές και ικανοί να δώσουν λύση. Σαββίδης και Μαρινάκης έρχονταν με… φόρα και εκείνοι ισχυρίζονταν ότι όλα είναι καλά!!! Ο Βορράς επιτέθηκε πρώτος και με κάθε επισημότητα. Στις 17 Απριλίου ο Γιάννης Διαμαντίδης, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας και κουμπάρος του Μάκη Γκαγκάτση, κατέθεσε μήνυση κατά του Δημήτρη Μελισσανίδη. Ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε απειλή σε τηλεφωνική κλήση. Τα «μαχαίρια» μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ είχαν ήδη βγει.

Τα πανό

Η δεύτερη επίθεση του ΠΑΟΚ εκδηλώθηκε στο ντέρμπι των δύο ομάδων στην Τούμπα, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου. Με τα πανό κατά του Τίγρη και της ΕΠΟ. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η ΠΑΕ γνώριζε τι θα συμβεί στην εξέδρα των οργανωμένων. Είναι άγνωστο αν αυτό ισχύει αλλά το σίγουρο είναι ότι υπήρξε χαρακτηριστική αργοπορία στην απόσυρση του πανό. Το επεισόδιο του Γκαγκάτση με τον Αλμέιδα μετά τη λήξη του παιχνιδιού δεν ήταν προμελετημένο, σχεδιασμένο. Συνέβη τυχαία πάνω στην ένταση της στιγμής. Και φυσικά ήρθε να προστεθεί ως κερασάκι στην τούρτα στην αντιπαράθεση των δικεφάλων. «Κούμπωσε» και πλέον ακόμα και οι πιο δύσπιστοι κατάλαβαν ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα.

«Θα τους αλλάξω τα φώτα»

Ο Μελισσανίδης, όπως ήταν φυσικό, έγινε έξω φρενών μετά τα γεγονότα στην Τούμπα. Πήγε για ολιγοήμερες διακοπές στις Σπέτσες το Πάσχα και είπε στους δικούς του: «Περιμένετε να γυρίσω και θα δείτε τι θα πάθουν. Θα τους αλλάξω τα φώτα». Όμως ο Σαββίδης και ο Μαρινάκης είχαν βάλει ακριβώς τον ίδιο στόχο για τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ.

Ράλι προσωπικών επαφών

Ο Μελισσανίδης επέστρεψε από τις Σπέτσες και άρχισε να επικοινωνεί με τις Ενώσεις. Το πήρε πάνω του. Δεν άφησε άλλον να ασχοληθεί, σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει την κατάσταση και να βγει από πάνω. Την ίδια τακτική ακολούθησε ο Σαββίδης. Επικοινώνησε με προέδρους Ενώσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Το σύστημα ταρακουνήθηκε γερά. Το εκλογικό σώμα βρέθηκε στη μέση. Κυριολεκτικά όλοι πάγωσαν, μην μπορώντας να εκτιμήσουν με ασφάλεια την κατάληξη του ολομέτωπου πλέον «πολέμου» μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Ο Σαββίδης ήταν πολύ αναλυτικός στις συνομιλίες του προς τους προέδρους των Ενώσεων. Ήρεμος, απλός, ανθρώπινος. Καθόλου απειλητικός. Τους ενημέρωσε για τις επαφές του με τα κυβερνητικά στελέχη και την UEFA. Δεν ανέφερε λέξη για τον Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό. «Θέλω καθαρό ποδόσφαιρο» επαναλάμβανε συνεχώς. Ούτε πολιτικός δεν έχει τέτοια πειθώ. Τους εξήγησε ότι θέλει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Να το κατακτά η ομάδα που το αξίζει και όχι αυτή που ευνοείται από τη διαιτησία. Τους επισήμανε ότι με αυτή τη φιλοσοφία θα κινηθεί ο Γκαγκάτσης. Χωρίς αφορισμούς και αποκλεισμούς ομάδων. Τελικός κυπέλλου κεκλεισμένων των θυρών δεν θα γίνει ξανά. Και άλλα που ενοχλούν τους επενδυτές του ποδοσφαίρου, φίλαθλη κοινή γνώμη, την κυβέρνηση και την UEFA. Θα μπουν επικεφαλής στις επιτροπές άνθρωποι που δεν επιδιώκουν να βγάλουν κέρδος από το ποδόσφαιρο γιατί είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Αυτά και άλλα εξήγησε ο Σαββίδης στους ψηφοφόρους και τους πήρε με το μέρος του. Μετά ενεργοποιήθηκε ο Μαρινάκης προς άλλες Ενώσεις, τη στήριξη των οποίων πρόσφερε στον Γκαγκάτση. Έτσι έχει σε γενικές γραμμές η ιστορία.

Το θέμα είναι αυτά που υπόσχεται ο Σαββίδης να γίνουν και να μην ξεχαστούν μόλις αναλάβει τα καθήκοντα της η νέα διοίκηση της ΕΠΟ. Άλλωστε όλοι θέλουν το καθαρό ποδόσφαιρο

monobala.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις