«Θα τους θάψω εγώ όλους αυτούς»

Από παρουσίαση του τεχνικού Αντρέ Πάους και του τεχνικού Διευθυντή Ηλία Φυντάνη δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το σημερινό απόγευμα εξελίχθηκε και σε μία μακρά συνέντευξη του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΑΕΛ, Αλέξη Κούγια, που μίλησε για τον τρόπο επιλογής των δύο προαναφερθέντων ανθρώπων, το πλάνο της ομάδας, τις αστοχίες στις μεταγραφές του Ιανουαρίου, τους δέκα παίκτες που θα αποδεσμευτούν, το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, τους ανθρώπους που προτάθηκαν για να αναλάβουν τα ηνία του προπονητή.

Ενδιαφέρον παρουσίασε ο σχολιασμός για τα τεκταινόμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου όπου επικαλέστηκε τον… Παπουτσάκη, μίλησε για ποδόσφαιρο στο «Κολοσσαίο με τα θηρία» και σχολίασε τις επιλογές των προκατόχων, του Κωστή Πηλαδάκη και του Βαγγέλη Πλεξίδα.

«Κορυφαίοι προπονητές επί των ημερών μου»

Όπως γνωρίζετε επί της εποχής κατά την οποία που είμαι κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ ΑΕΛ έχουν εργαστεί, για τα δεδομένα των κατηγοριών που ήμασταν, κορυφαίοι προπονητές. Στο πρωτάθλημα της Football League που ήμασταν πέρυσι κατά την κρίση μου είχα τον κορυφαίο ξένο που είχε εργαστεί στη κατηγορία ο οποίος ήταν προπονητής σε μεγάλες ομάδες Σερβίας, Βουλγαρίας και στην Ελλάδα μόνο στη Superleague.

Όταν αποχώρησε τον αντικατέστησε ένα εκ των κορυφαίων Ελλήνων, που είχε εργαστεί μόνο σε ομάδες Superleague τα τελευταία χρόνια. Ένας από τους καλύτερους Έλληνες και για μια στιγμή ίσως ο καλύτερος για κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Υποψήφιος και για την Εθνική ο κ. Τσιώλης που μας οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Με την είσοδο μας στη Superleague και δεν θυμάμαι στο παρελθόν εκτός της παντοδυναμίας της ΑΕΛ όπου υπήρχαν προπονητές επιπέδου Γεωργιάδη, Γκμοχ, Στρεϊλάου άλλη περιόδο που αμέσως με την άνοδο να έχουν εργαστεί τέτοιας αξίας προπονητές.

«Ο Αναστασιάδης έκανε τις μεταγραφές»

Ένας εξ αυτών ήταν ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής κατά την κρίσιμη μου μετά τον Άκη Πετρόπουλο και τον Βασίλη Δανιήλ, ο Άγγελος Αναστασιάδης. Που έθεσε τις βάσεις αυτής της χρονιάς. Ο άνθρωπος που έκανε την προετοιμασία και τις μεταγραφές.

«Διαφώνησα με τον Σάκη Τσιώλη στο γεγονός πως σωθήκαμε»

Μετά την παραίτησή του ήρθε και πάλι η επάνοδος του Σάκη Τσιώλη. Όπως καταλαβαίνετε εκ των πραγμάτων ο πήχης ήταν πάντοτε πολύ ψηλά. Ο κ. Τσιώλης για τους δικούς του λόγους δεν αποδέχθηκε την πρότασή μας να ανανεώσει για τις δύο επόμενες χρονιές όπως ήταν το πλάνο.

Ζήτησε να αποχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερο δηλώνοντας πως ο στόχος της σεζόν είχε επιτευχθεί με την σωτηρία. Γεγονός όμως που εγώ διαφωνώ. Γιατί με την εμπειρία που έχω γνωρίζω τι γίνεται τις τελευταίες αγωνιστικές κι επέμενα να μείνει.

Για τους δικούς του λόγους ήθελε να φύγει άμεσα. Εύχομαι στο μέλλον να μην παρατηρήσουμε γεγονότα που θα μας επιτρέψουν να έχουμε παρερμηνείες αυτής της απόφασής του.

«Εξαιρετικός ο Βουτυρίτσας. Μας το στέρησαν οι βοηθοί»

Αλλά σε κάθε περίπτωση στη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου αποφασίσθηκε να τον αντικαταστήσει αμέσως ο Θοδωρής Βουτυρίτσας, ο οποίος επαξίως αναπλήρωσε τον κ. Τσιώλη κι είχαμε μία εξαιρετική εικόνα στο χθεσινό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Όπου επιμένω μας έκλεψαν βαθμό ή βαθμούς εξαιτίας των βοηθών.

«Κύπελλο και Ευρωπαϊκή έξοδος»

Όλοι όμως είχαμε συμφωνήσει λόγω της κρισιμότητας σε αυτό το χρονικό διάστημα και δυστυχώς ακόμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο γίνονται πράγματα τα οποία σου δημιουργούν μία ανασφάλεια, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο θα έπρεπε να έρθει αμέσως ένας προπονητής που θα οδηγούσε την ιστορική ομάδα μας εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται.

Όχι μόνο να αποφεύγουμε τον υποβιβασμό και να βρισκόμαστε στη Superleague, αλλά στις διακρίσεις. Οι στόχοι μου είναι ρεαλιστικοί και γνωρίζουμε όλοι πως είναι πολύ δύσκολο να κατακτήσεις ένα πρωτάθλημα έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ειδικά κι αν πάρουν την τροπή των play off ή play champion όπως θα είναι αυτά. Άρα οι στόχοι μου θα είναι με να κατακτήσουμε ένα κύπελλο και ευρωπαϊκή έξοδος.

«Μας προτάθηκαν πολλοί προπονητές»

Το ευχάριστο για μένα και το κλαμπ ήταν πως η προσφορά ήταν εντυπωσιακή. Προπονητές επιπέδου Χαβιέ Κλεμέντε, Τζον Τόσακ ηλικίας του Άγγελου Αναστασιάδη. Νέοι προπονητές με τελευταία προσφορά χθες του Χοσέ Μολίνα. Ο οποίος κάνει μία εξαιρετική καριέρα. Προπονητές όπως ο κ. Σλάβισα Στογιάνοβιτς με 8 πρωταθλήματα στη Σερβία. Όπως ο Έντι Ιορντανέσκου.

Όλοι οι Έλληνες προπονητές, χωρίς να θέλω να εκθέσω κάποιους, με πολλούς που εργάζονται στην Ελλάδα τώρα σε ομάδες.

«Μου είπαν ‘σπεύσε να τον κλείσεις’ «

Δικοί μου άνθρωποι οι οποίοι άκουσαν ότι η ΑΕΛ ψάχνει προπονητή που σύστησαν τον κ. Πάους. Εγώ τον γνώριζα μόνο σαν προπονητή της Ανόρθωσης και ενεργοποίησα όλες μου τις γνωριμίες στην Κύπρο και κανείς από αυτούς δεν μου είπε κάτι είτε παίκτης, προπονητής ή ιδιοκτήτης, εκτός από το να σπεύσω να τον κλείσω. Κι αυτό έκανα.

Ο εκπρόσωπός του στην Κύπρο μου ήταν παντελώς άγνωστος και μου τηλεφώνησε για να συζητήσουμε το πλάνο της ομάδας και του εξήγησα ότι ο σκοπός μας είναι ένας και μοναδικός.

Η εκ βάθρων αναδιάρθρωση κι οργάνωση της ομάδας. Από τα τμήματα υποδομής έως τη πρώτη ομάδα.

«Κάποιοι μας έβλεπαν σαν σκαλοπάτι»

Το πλάνο ήταν προπονητής που συνδυάζει εμπειρία και έντονη προσωπικότητα και συγχρόνως να εργαστεί σε βάθος χρόνου. Γιατί στις δικές μου σκέψεις ήταν πάντα ένας μόνιμος προπονητής να είναι στην ΑΕΛ. Δεν είναι εύκολος πάγκος και ομάδα. Δεν είναι εύκολο να μείνεις για καιρό στο ελληνικό πρωτάθλημα. Όμως είχα ένα δίλημμα.

Μεταξύ των νεαρών προπονητών που θα έβλεπαν την ΑΕΛ σαν σκαλοπάτι όπως ο Ιορντανέσκου, Μολίνα, ο Σολάνο που μιλήσαμε προσωπικά.

Όπως ο πολύ μεγάλος παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης Ρούμπεν Μπαράχα που είναι στη Ράγιο Βαγιεκάνο ή άλλοι μεγάλοι προπονητές όπως ο Ζόρζε Κόστα δεν έχουν την ΑΕΛ στο μυαλό τους, αλλά την έχουν σαν μία δίοδο για άλλα κλαμπ.

Δεν θέλουμε όμως ένα τέτοιο προπονητή.

«Δεν θέλαμε φαινόμενα Γιώργου Δώνη»

Δεν θέλουμε να επαναληφθεί το φαινόμενο του απόλυτα πετυχημένου Γιώργου Δώνη ο οποίος οφείλει τα πάντα στην ΑΕΛ και την στήριξη και εμπιστοσύνη που είχε στις δύσκολες στιγμές.

Πριν έρθει ήταν ένας προπονητής Γ’ Εθνικής και ήταν η πρώτη του δουλειά ο Ηλυσιακός. Τον εμπιστεύθηκε όμως η ΑΕΛ και ο κ. Πηλαδάκης και μαζί κατέκτησαν τα πάντα.

Όμως από εκεί και πέρα έψαχνε να βρει τους επόμενους σταθμούς. Από τότε άρχισε και η μεγάλη ταλαιπωρία.

Επειδή είμαι πολύπειρος σε αυτά τα θέματα στο μυαλό μου είχα ένα προπονητή ο οποίος θα έρθει εδώ για να μείνει. Να κάνει πράγματα με την ΑΕΛ. Νομίζω τον έχουμε βρει και είναι ο κ. Πάους.

«Αφού θέλουν τέτοιο ποδόσφαιρο, τέτοιο θα το έχουν»

Είμαι αποφασισμένος το τονίζω και το έχω κάνει στο παρελθόν να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε μπορεί να σκεφτεί ότι θα εκμεταλλευθεί το επίπεδο του προπονητή μας και της ομάδας και σε ένα ανορθόδοξο πόλεμο θα σκυλεύσει επί της ομάδας μας.

Το έχετε δει πως τοποθετούμαι τελευταία κι έχετε δει τι έχω πει γι’αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες στο ποδόσφαιρο όπου όλοι κωφεύουν και δεν θα επιτρέψω να γίνει εις βάρος της ομάδας μας. Χρειάζομαι συνεργάτη.

Δεν θα επιτρέψω ποτέ ξανά στα αποδυτήρια της ομάδας μας να επιτίθενται ξένοι, παράγοντες, προπονητές, συνοδοί σε διαιτητές και εμείς να τα βλέπουμε ως δήθεν πολιτισμένοι. Αφού θέλουν τέτοιο ποδόσφαιρο, τέτοιο θα έχουν.

«Έχω βαρεθεί τα συγχαρητήρια. Ισχυροί παντού»

Από εδώ και πέρα αν θέλουν να έχουν πολεμικό έργο τέτοιο θα έχουν εδώ μέσα. Εμείς θα φτάσουμε εκεί που πρέπει. Είμαι αποφασισμένος. Το τονίζω με οποιοδήποτε τρόπο.

Είμαστε η πιο καθαρή ομάδα και έχω βαρεθεί να παίρνω συγχαρητήρια. Αλλά γνωρίζω ποιοι απατεώνες κρύβονται αυτή τη στιγμή πίσω από τους αντιπάλους μας. Τέλος. Η ανοχή τελείωσε.

Από εδώ και πέρα εμείς θα παίζουμε σε επίπεδο Παους. Σε οποιονδήποτε όμως νομίζει πως έχουμε την αφέλεια προηγούμενων ιδιοκτητών για να μας οδηγήσουν εκεί που σκέφτονται με τους σχεδιασμούς που κάνουν για το αύριο, θα πω πως δεν θα το καταφέρουν.

Καθαρό ποδόσφαιρο, μεγάλη ομάδα, αλλά… ισχυρή ομάδα παντού. Αυτό είναι το μότο της ΑΕΛ. Αυτά περιγράφουν το αύριο της ομάδας μας.

«Το ποδόσφαιρο διεξάγεται σε ένα αδυσώπητο Κολοσαίο»

Είχα και έχω μία απόλυτη άποψη. Οι ομάδες χρειάζονται μία διοίκηση η οποία να έχει μεγάλη διάρκεια. Χρειάζονται έναν προπονητή που έχει τη διάθεση να μείνει σε μία ομάδα. Και το τρίτο και πλέον σημαντικό, να είναι μία ομάδα που έχει χαρακτήρα.

Ο χαρακτήρας της ομάδας φτιάχνεται από τον χαρακτήρα του ιδιοκτήτη, του προπονητή, των παικτών που θα αποκτηθούν και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι στις επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να έχουν 24 ώρες το 24ωρο το μυαλό τους στην ομάδα.

Συγχρόνως να έχουν χαρακτήρα νικητή, πολεμιστή. Το ποδόσφαιρο διεξάγεται σε ένα αδυσώπητο Κολοσαίο.  Ειδικά στην Ελλάδα αν δεν είσαι μαχητής θα σε φάνε όπως τα θηρία έτρωγαν τους σκλάβους. Το έχω ζήσει σε όλη μου τη ζωή είτε έχω διοικήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, είτε έχω διοικήσει μεγάλες ομάδες, είτε είχα μεγάλες ομάδες.

«Ελάττωμα μου οι πολλές ώρες δουλειάς μου»

Από την πρώτη μέρα που πάτησα εδώ, προσπάθησα να βρω τον άνθρωπο που θα μπορούσε να αναπληρώσει το μεγάλο μου ελάττωμα. Αυτό ήταν πως εργάζομαι 15 ώρες την ημέρα και δυστυχώς, για τις ομάδες που είχα την ευθύνη, δεν είχα ποτέ το χρόνο κι ότι έκανα γι’αυτές ήταν αποτέλεσμα μια οικονομικής ακμής, μιας βαθιάς γνώσης για το ποδόσφαιρο, μιας ξεχωριστής προσωπικότητας να μην λυγίζει στον παντοδύναμο, αλλά η έλλειψη παρέμενε.

Προσπάθησα σε αυτόν το χρόνο που είμαι εδώ να βρω τους Λαρισαίους. Μου είπαν ότι ποτέ τα τελευταία χρόνια αυτοί που ήταν στα αποδυτήρια δεν ήταν από τη Λάρισα. Μου είπαν ότι από εποχής Πηλαδάκη οι επιτυχημένοι ήταν οι Κωνστάντος και Λυράκης. Είχα τις ενστάσεις μου.

Επί εποχής Πλεξίδα κατά καιρούς ήταν ο κ. Γαλανακόπουλος και κάποιοι νταραβερτζήδες από την Αθήνα όπως ο Κολοβός και άλλοι.

Ο λόγος απομάκρυνσης του Κυπαρίσση

Γι’αυτό το λόγο, όντας ένας που προσγειώθηκε στη Λάρισα με αλεξίπτωτο, διάλεξα ένα παιδί όπως ο Θωμάς Κυπαρίσσης που τον εμπιστεύτηκα.

Δυστυχώς όμως για μένα και την ομάδα είχε ένα μεγάλο ελάττωμα και ήταν πως είχε δουλειά. Αυτός δεν μπορούσε να κλείσει του δουλειά του κι έχει οικογένεια σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία παιδιών που κάνουν διάφορες ποιοτικές αλλαγές και ήθελε χρόνο.

Γι’αυτό το λόγο διεκόπη η συνεργασία μας γιατί είχαμε προβλήματα στα αποδυτήρια, προβλήματα εκτός αποδυτηρίων με εξωγηπεδική ζωή των ποδοσφαιριστών και το κυριότερο απ’ όλα δεν κάναμε ποτέ αισθητή την παρουσία μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όταν έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μεγάλους αντιπάλους. Όπως γίνεται και φέτος όπου ομάδες είναι συνδεδεμένες με διαιτητές, παρατηρητές, δημοσιογράφους με αποτέλεσμα να είμαστε πάντοτε σε μία διαδικασία να παρακολουθούμε τις πρωτοβουλίες των άλλων.

Αντελήφθην, αφού είχα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, θα πρέπει να βρω κι εγώ δυστυχώς έναν άνθρωπο που θα είναι 24 ώρες το 24ωρο με την ομάδα, τους προπονητές, στη πόλη, με τους ποδοσφαιριστές. Και το μυαλό του θα είναι στο περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου στο προσκήνιο και το παρασκήνιο.

«Ο Αλεξούλης μου είπε πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί»

Πριν από λίγο καιρό έκανα ένα ραντεβού με τον Γιάννη Αλεξούλη. Συζήτησα μαζί του. Αν θυμάστε υπήρξε και μία περίοδος οξύτητας μεταξύ μας και θέλω να ξέρετε πως δεν είμαι κομπλεξικός άνθρωπος. Όταν καταλαβαίνω πως έχει καλή πρόθεση ο κ. Αλεξούλης κι ανεξάρτητα από τις αντιπαραθέσεις, εσύ πρέπει πρώτα να απλώσεις το χέρι σου με ειλικρίνεια. Αυτή είναι η άποψή μου.

Με απόλυτη ειλικρίνεια μου είπε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ’αυτό το κλαμπ και πως σε αυτή τη φάση της ζωής του δεν μπορεί να αφοσιωθεί στην ομάδα όπως πρέπει. Συζητήσαμε για την εκδοχή του κ. Παραφέστα που όμως είναι επαγγελματίας προπονητής.

«Θα τους θάψω…»

Θυμηθείτε τα λόγια που σας λέω, θα δίνουμε αγώνα επιβίωσης μέχρι την τελευταία μέρα τη τρέχουσα περίοδο. Είμαι πολύπειρος και γνωρίζω τι γίνεται. Αν δεν βρίσκαμε προπονητή και δεν θωρακίζαμε την ομάδα με απόλυτο τρόπο, προσέξτε, γιατί το έχω ξαναδεί το έργο.

Εγώ δεν θα πεθάνω σαν τον Παπουτσάκη, θα τους θάψω εγώ όλους αυτούς. Με το διπλό της Κέρκυρας μέσα στο Καραϊσκάκη εξαφανίστηκε μία ομάδα που στην αρχή της σεζόν είχε στόχο την Ευρώπη. Με ακριβό ρόστερ και χωρίς χρέη. Εγώ όμως είμαι μεγάλος σε ηλικία και το κρέας μου είναι σκληρό και δεν τρώγεται.

«Κορυφαίος προπονητής ο Φυντάνης και αντρούκλα»

Έπεισα με πολύ μεγάλη προσπάθεια τον κ. Φυντάνη ο οποίος είναι ένας άνθρωπος αποκατεστημένος οικονομικά. Ο ίδιος δεν θέλει να λέμε για την καριέρα σαν προπονητή, αλλά σαν ανθρώπου.

Ήταν ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ένας άνθρωπος που έχει οικογενειακή ηρεμία και συγχρόνως επιτρέψτε μου να πω πως ήταν και είναι κορυφαίος προπονητής. Όμως εδώ δεν ήρθε για προπονητής. Αλλά για να αναπληρώσει οτιδήποτε μπορεί ένας ταλαντούχος άνθρωπος και πολύ παθιασμένος με το ποδόσφαιρο.

Μαζί παλέψαμε και αντιμετωπίσαμε μαζί όλες τις παράγκες καθώς είναι παλιός μου συνεργάτης. Είναι ένας άνθρωπος που έχει ένα ταλέντο που δύσκολα βρίσκεις.

Μπορεί να ανιχνεύσει το ταλέντο ενός παίκτη βλέποντάς τον πολύ λίγο. Κι έχει ένα τεράστιο προσόν. Είναι «αντρούκλα». Όχι με την σεξιστική έννοια του όρου, αλλά με την έννοια της αντρικής συμπεριφορά.

«Αλλάζουν τα κόζια»

Τον εμπιστεύομαι απόλυτα κι από σήμερα το βράδυ θα είναι ο άνθρωπος που θα είναι κοντά στην ομάδα παντού. Ένα πράγμα θα πω.

Είναι τόσο πολύτιμος σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε κάτι που φανεί στο χρόνο. Είναι καλή αυτή η στιγμή και πολύ δύσκολη όμως για την ΑΕΛ.

Θυμηθείτε αυτό που σας λέω μετά τους αγώνες της Τετάρτης. Ευτυχώς με ανακούφιση είδα τους διαιτητές που ορίστηκαν. Σε κάθε περίπτωση αλλάζουν τα κόζια στην ΑΕΛ, όπως λέμε στη γειτονιά μου στην Πετρούπολη. Από κάθε άποψη.

«Υπήρξαν αστοχίες στις μεταγραφές του Ιανουαρίου»

Οπωσδήποτε υπήρξαν αστοχίες στις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Αλλά να ξέρετε πως δεν ήταν μόνο εξαιτίας του Τεχνικού διευθυντή. Οι μεταγραφές δεν έγιναν γιατί μια ωραία πρωία ο πρόεδρος ονειρεύτηκε να πάρει έναν παίκτη.

Καμία μεταγραφή επί της εποχής μου, εκτός από τις πρώτες όπου ο κ. Ντόστανιτς επειδή είχε παντελή άγνοια, τις κάναμε εγώ με τον κ. Κυπαρίσση. Την περσινή ομάδα την δημιουργήσαμε σε μία βδομάδα.

Ανακοινώσαμε 19 ποδοσφαιριστές σε μία μέρα. Τον Ιανουάριο έγινε πάλι το ίδιο και φέραμε τους Βαρέλα, Ζέρη, Ρέντζα και Δαμιανιάκη. Είχαμε και περιορισμό μεταγραφών αν θυμάστε. Από το καλοκαίρι έγιναν και οι αποδεσμεύσεις, αλλά και οι μεταγραφές από τον κ. Αναστασιάδη. Ό, τι πήραμε τα Χριστούγεννα ήταν από επιλογές του κ. Τσιώλη.

Άρα λοιπόν, ναι μεν δεν υπήρχε τεχνικός διευθυντής, αλλά οι μεταγραφές συζητήθηκαν. Βεβαίως, δεν έγινε η σωστή δουλειά, καθώς ο τεχνικός διευθυντής πρέπει να προγραμματίζει τις μεταγραφές σε συνδυασμό με το τί θέλει ο προπονητής.

Μπορεί ένας παίκτης να είναι μεγάλος για μια ομάδα, αλλά για κάποια άλλη να μην κάνει. Σε ένα παζλ πρέπει να κολλήσεις αυτό που σου λείπει. Έχεις ένα αργό στόπερ, πρέπει να βρεις ένα γρήγορο. Ή έναν δυνατό. Παράδειγμα για εμάς ήταν ο Γιοβάνοβιτς που έπρεπε να τον πλαισιώσουμε με έναν γρήγορο στόπερ. Το ίδιο και στα χαφ.

Αυτά όμως γίνονται όχι στην περίοδο των μεταγραφών, αλλά την περίοδο που διαπιστώνεις τις αδυναμίες.

«Πρέπει να σεβαστούμε το πλάνο του Πάους»

Γι’ αυτό επιμείναμε να έρθει ο κ. Πάους από τώρα, για να τους δει στην προπόνηση. Σήμερα μάλιστα μας είπε πως δεν δουλεύει με περισσότερους από 22 παίκτες. Δηλαδή έχουμε 32, άρα αναγκαστικά δέκα από αυτούς θα απενεργοποιηθούν και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έχουμε αποδεσμεύσεις.

Την επόμενη χρονιά μας είπε ότι θέλει 19 βασικούς ποδοσφαιριστές, θέλει σύνολο 25-26, αλλά οι υπόλοιποι να είναι νεαροί που θα έχουν την δυνατότητα να παίξουν στην πρώτη ομάδα.

Δηλαδή έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο που θα το σεβαστούμε. Αλλιώς δεν θα λειτουργούμε σωστά. Καλύπτουμε το κενό του τεχνικού διευθυντή, μαζί με το κενό του προπονητή και ξεκινούν από τώρα.

Αυτή τη στιγμή στόχος είναι η επιβίωση και η διάσωση. Ανεξαρτήτως του αν χρειάζεται να γίνουν πράγματα και θαύματα για να μην σωθεί η ομάδα. Σε κάθε περίπτωση ξεκινάμε το σχεδιασμό της νέας χρονιάς.

Σε ότι συζητήσαμε με τον κ. Πάους θα τελειώσει το πρωτάθλημα στις 30 Απριλίου. Η ομάδα θα μείνει για τουλάχιστον 25 μέρες ακόμη και μετά θα δώσει φιλικά παιχνίδια. Ίσως ακόμα και στο εξωτερικό. Θα πρέπει να σχεδιάσουμε την προετοιμασία, όπου θα μας πει ο προπονητής που θέλει να γίνει.

Θα του δείξουμε τα κέντρα που έχουμε εδώ και δεν αποκλείεται να γίνει προετοιμασία στο εξωτερικό. Γιατί έχει τις δυνατότητες ο προπονητής που γνωρίζει κάποια πράγματα. Πάμε να ξεφύγουμε από αυτό που είμαστε μέχρι τώρα και να κάνουμε το βήμα παραπάνω.

«Έπρεπε να φέρουμε τεχνικό Διευθυντή επιπέδου Θωμά Κυπαρίσση»

Όταν έχεις ένα τεχνικό διευθυντή του επιπέδου του Θωμά με ότι σημαίνει για την πόλη και την ΑΕΛ εξαντλείς όλα τα περιθώρια.

Εμένα πλάνο μου ήταν όλοι οι προπονητές να είναι από τη Λάρισα. Να έχουμε μόνο Λαρισαίους σε όλες τις θέσεις. Ζήτησα από τον Πάους να εξετάσει όλες τις δυνατότητες των συνεργατών του και να μας πει για να πράξουμε αναλόγως. Σιγά-σιγά είμαι σίγουρος πως θα αντιληφθεί πως επαρκούν όλοι. Όμως θα σεβαστώ ότι θέλει.

Εγώ ζήτησα από διάφορους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής να έρθουν. Δεν σας κρύβω πως ξεπέρασα προσωπικούς εγωισμούς, γιατί υπήρχαν άνθρωποι πετυχημένοι στην ευρύτερη περιοχή. Όλοι όμως εργαζόντουσαν και δεν βρήκα τίποτα.

Είχα παρατηρήσει πως υπάρχει μία χαλαρότητα στην ομάδα κι αυτό που ήθελα όταν έφυγε ο κ. Κυπαρίσσης και του είχα καταλογίσει την έλλειψη χρόνου, δεν το αποκαταστήσαμε με κάτι άλλο παρά την προσπάθειά μου. Αυτή τη στιγμή αφού κατάφερα κι έπεσα τον κ. Φυντάνη να έρθει και θα ήθελα να το έχω πετύχει και νωρίτερα.

Να σας πω όμως και κάτι, δεν είναι εύκολο να πείσεις έναν πετυχημένο προπονητή που θέλει να εργάζεται στην Αθήνα που έχει το σπίτι του, το οικογενειακό του περιβάλλον, τους φίλους να ‘ρθει και να ζήσει στη Λάρισα και να αφοσιώσει τη ζωή του ολόκληρη εδώ. Μόλις μου είπε το «ναι» τον ανακοίνωσα. Αν δεν μου το είχε πει ακόμα δεν θα είχαμε κάποιον σε αυτή τη θέση.

«Καθημερινός προβληματισμός μου τα συμβόλαια και οι αποδεσμεύσεις»

Είναι καθημερινός προβληματισμός μου τα συμβόλαια και οι αποδεσμεύσεις. Κάθε μήνα για τις αποζημιώσεις των παικτών που κατέκτησαν το πρωτάθλημα, που θυμηθείτε πόσοι έφυγαν. Οι Πατσιογιωργος, Καβουσάκης, Νικολακάκης, Βέρτζος, Κοντοχρήστος, Κομεσίδης, Μαρουκάκης, Μπανούσης, Μπόγιοβιτς, Ουρτάδο. Αυτοί όλοι βασικοί. Πληρώνουμε 55.000 ευρώ το μήνα και τους εξοφλήσαμε γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε αδειοδότηση.

Αυτό έπρεπε να γίνει μέχρι την Παρασκευή και έπρεπε να μην υπάρχει κανένα ποσό. Όταν ξεκινάς όμως έχεις μία ομάδα που ξεκινά την προηγούμενη χρονιά με ένα δελτίο του Μπανούση και με έναν που ήρθε με καθυστέρηση τον Μπόγιοβιτς, αλλά και τον νεαρό ταλαντούχο Πατσιογιώργο και πρέπει να πάρεις το πρωτάθλημα κάνεις συμβιβασμούς. Κανείς από τους ποδοσφαιριστές που ήρθαν πέρυσι αν δεν τους λέγαμε πως υπογράφετε για δύο και τρία χρόνια, από τη στιγμή που είχαν φύγει από ομάδες πρώτη ς Εθνικής και το μυαλό τους ήταν εκεί, δεν θα υπογράφανε στην ΑΕΛ.

Ακόμα και τα παιδιά από την Παναχαϊκή που είχαν άλλες προτάσεις. Ούτε ο Αναστασόπουλος θα ερχόταν, ούτε ο Μαρουκάκης, ούτε ο Κοντοχρήστος και τα νεαρά παιδιά Μασούρας και Χοτζάλι που τους ήθελαν πολλές ομάδες λόγω της ηλικίας τους. Χάσαμε μάλιστα και παίκτες όπως ο Ασίγκμπα, ο Καργάς, ο Τρίγκας, ο Στεργίδης.

«Τους παρακαλούσαμε να φύγουν»

Οι οποίοι δεν ήθελαν να έρθουν σε μία ομάδα Β’ Εθνικής καθώς τους είχαν υποσχεθεί και πήγαν και στον Ολυμπιακό κάποιοι, όπου έφυγαν δανεικοί από εδώ και από εκεί. Είναι η μεταβατική περίοδος που τελειώνει για μένα με το τέλος της φετινής περιόδου. Υπήρχαν ποδοσφαιριστές τα Χριστούγεννα που τους παρακαλούσαμε να φύγουνε.

Κάποιοι από αυτούς είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια ζηλευτή καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και επειδή η ΑΕΛ ήταν καλοπληρώτρια, λόγω του ότι η πόλη είναι εξαιρετική και υπάρχει αυτή η γοητεία στην ομάδα. Δεν ήθελαν με τίποτα να φύγουν. Ακόμα και νεαρά παιδιά που τους είπαμε να φύγουν από ανωριμότητα, γιατί φτιάξανε τα φλερτ τους εδώ.

Στη Λάρισα, είναι τόσο πολύ υγιής η κοινωνία και η ζωή που θέλουν να μείνουν εδώ όλη τους τη ζωή. Ο Βέρτζος αγόρασε σπίτι στη Λάρισα κι ο Αναστασόπουλους σχεδιάζει το μέλλον του εδώ. Δεν είναι εύκολο να τους πεις να αφήσουν το μέλλον τους και να φύγουν από την ομάδα.

«Θα έφτιαχνα τα χορτάρια μόνος μου στο Πανθεσσαλικό με 45 χιλιάδες τον χρόνο»

Όμως ότι πει ο κ. Πάους, πάλι με κόστος που είναι εις βάρος της εξελίξεως της ομάδας. Φανταστείτε αυτά τα χρήματα να είχαμε ανθρώπους που θα έφευγαν αξιοπρεπώς, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε 550.000 ευρώ. Βάλτε και 550.000 ευρώ το γήπεδο, συν τα ασφαλιστήριο εξ’ αγόρευσης, συν το ότι δεν έχουμε solidarity, συν το ότι δεν έχουμε χορηγό φανέλας και είναι ο προϋπολισμός μιας ανταγωνίστριας ομάδας.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα πληρώνει 40.000 ευρώ το χρόνο για το γήπεδο και δεν το έκανε και παραλίγο να μην πάρει αδειοδότηση.

Μας δώσανε σαν εναλλακτική λύση το Πανθεσσαλικό στάδιο, όταν η επιτροπή του Αλκαζάρ δεν μας έδωσε το γήπεδο σαν δεύτερη έδρα λόγω του χρέους από εποχή Πλεξίδα και δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε αδειοδότηση.

Μας πρότεινε ο Λεβαδειακός να του δώσουμε το γήπεδό μας σαν δεύτερη έδρα και να πάρουμε εμείς το δικό τους, αλλά δεν ήθελα να δω την ομάδα αυτή να παίζει εδώ. Κάναμε μία πρόταση για τον Πανθεσσαλικό και ξέρετε πόσο μας το έδωσαν για την επόμενη χρονιά; Μας το έδωσαν 3000 ευρώ. Δηλαδή 45.000 ευρώ για 15 αγώνες. Ένα σύγχρονο στάδιο. Μακάρι αν είχαμε ένα τέτοιο στάδιο, θα έφτιαχνα τα χορτάρια μόνος μου.

«Θα μείνουμε στο AEL FC ARENA με κάθε κόστος»

Το Πανθεσσαλικό Στάδιο έχει έχει δύο βοηθητικά που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις, αλλά είμαστε σε δύσκολη θέση γιατί είμαστε ερωτευμένοι με αυτό το AEL FC ARENA.

Επειδή νομίζουν κάποιοι πως η ΑΕΛ μπορεί να φύγει από εδώ, παρά το γεγονός πως είναι αντιδιαπραγματευτικό, καθώς η σύμβαση που έχουμε με τον κ. Πηλαδάκη είναι πως από τη στιγμή που εξοφλούμε την προηγούμενη χρονιά ανανεώνεται αυτομάτως η μίσθωση για τη νέα. Έχουμε δικαίωμα βέβαια, αν θέλουμε, να προσφύγουμε στο Πρωτοδικείο και να αιτηθούμε μείωση του μισθώματος. Φέτος δεν το κάναμε.

Παρά το γεγονός πως τα προσδοκώμενα κέρδη θα ήταν κατά τον κ. Πηλαδάκη τέσσερα εκατομμύρια, τα έσοδά μας δεν θα περάσουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Η ΑΕΛ δεν θα φύγει ποτέ από το AEL FC ARENA.

Ότι και να ζητήσει ο κ. Πηλαδάκης. Δεν θα κάνουμε σε κανέναν το κέφι για να φύγουμε από εδώ, όμως κάποιος θα πρέπει να μας το πιστώσει στο τρόπο που δεν αντιμετωπίζουμε την ομάδα σαν «τάλιρο». Όταν θέλεις να έχεις ένα προπονητή σαν τον κ. Πάους του δείχνεις το γήπεδο που παίζει η ομάδα, το προπονητικό κέντρο, το πούλμαν, την Υποδομή.

Αυτό είναι κάτι που δεν έχει τιμή. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Το ότι έχεις ραδιόφωνα, που δεν βγάζουμε κάτι. Τώρα γίνεται μία προσπάθεια να βγάλουμε τα μισά του έξοδα. Όμως είμαι βέβαιος πως τέτοιες κινήσεις δημιουργούν την ατμόσφαιρα μίας μεγάλης ομάδας.

«Δεν θα περάσει η αναδιάρθρωση, ανεκδιήγητος ο Παπαθανασάκης»

Εμένα η άποψή μου για την αλλαγή του αριθμού των ομάδων δεν έχει κάποιο συμφέρον, είναι η άποψη που έχω γενικά για το ποδόσφαιρο. Έχω την άποψη πως τη νέα σεζόν, που πιστεύω πως δεν θα περάσει η πρόταση γιατί στην Γ.Σ. κάνουν προσπάθεια οι μυαλοπώληδες να το περάσουν και να γίνει συνέλευση με τις ομάδες της υπάρχουσας σύνθεσης.

Αφού ήρθε να ψηφίσει ο ανεκδιήγητος Παπαθανασάκης, που δεν ξέρει που είναι το γήπεδό του. Έστειλε επιστολή η Βέροια που δεν έρχεται κανείς να ψηφίσει και δεν έχει άποψη για το ποδόσφαιρο.

«Η έννοια του ντέρμπι θα καταντήσει γελοία»

Είμαι υπερήφανος που είμαι στη μειοψηφία γιατί θα δικαιωθώ. Του χρόνου που θα παίξουν 24 φορές μεταξύ τους οι μεγάλοι και η έννοια του ντέρμπι θα είναι για τα γέλια, που θα πηγαίνουν μόνο 3.000 και 4.000 οπαδοί και μόλις ξεκαθαρίζει ο στόχος ποιος κατακτά το πρωτάθλημα είτε την έξοδο στο Champions League, τα τελευταία παιχνίδια θα γίνονται η χαρά του στοιχήματος και το πάρτυ όλων αυτών των τύπων που δεν έχουν κανένα όραμα για το ποδόσφαιρο θα δείτε πόσο δίκαιο έχω.

«Κανείς δεν θα βλέπει play-out»

Όσο αφορά τα play out, θα παίζουμε έξι αγώνες αν γίνει δεκτό για μία θέση αυτή που θα είναι στο χώρο των καταραμένων. Δύο θα πέφτουν απευθείας και άλλοι δύο παίζουν για μία θέση με το δεύτερο της Football League.

Εκεί μόλις ξεχωρίζει ο ένας, το τι έχει να γίνει στο στοίχημα δεν ξέρετε τι θα συμβεί. Τηλεθέαση δεν θα υπάρχει ούτε για τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους στις καφετέριες.

Το κυριότερο, μπορείτε να μου πείτε από την 6η θέση έως την 12η θα σταματά το ποδόσφαιρο από τις 30 Μαρτίου;  Θα παίζουν οι 6 τα play champion, οι δύο τελευταίοι θα φύγουν. Μένουν ο 13ο και 14ος, από εκεί και πάνω που μπορεί να είναι η ομάδα μας, που εγώ σας είπα η θέση που θα κοιτάξουμε να έχουμε είναι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

«Χάσαμε παιχνίδια και ήμασταν καλύτεροι»

Ακόμα και φέτος αν δεν μας είχα κλέψει στα εξής παιχνίδια. Με τον Ατρόμητο το χέρι του Τόμσο όπου δεχθήκαμε το γκολ του λιώσαμε. Έκαναν ένα τυχερό γκολ στο τέλος. Αλλά αν παίρναμε ένα βαθμό εκεί.

Στο επόμενο παιχνίδι που έγινε όργιο εις βάρος με τον κ. Τσιώλη στον πάγκο στο Αγρίνιο, τρεις φορές βγήκαμε μόνοι μας στην επίθεση και ο κ. Βεργέτης, συγγενής του προπονητή μας έκοβε με οφσάιντ. Ένας ή δύο πόντοι ακόμα.

Στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης που παίζαμε με παίκτη λιγότερο από το 10′ και πέναλτι εις βάρος μας. Παίρνουμε ένα βαθμό γιατί όχι τρεις; Αφήστε το κι αυτό. Λιώσαμε ή όχι τον ΠΑΣ Γιάννενα εδώ πέρα; Το ίδιο και με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό ή με την Κέρκυρα που μας ισοφάρισε στο 87′.

«Ο Πανιώνιος ψαρεύει μπαρμπούνια από υπονόμους» 

Ο ΠΑΣ, ο Παναιτωλικός η Κέρκυρα δεν είναι καλύτεροι από εμάς. Ο Ατρόμητος είναι η πιο οργανωμένη ομάδα και ο ΠΑΣ, η πιο τυχερή ομάδα των τελευταίων ετών.

Από τη διάλυση και τα χρεή, δημιούργησε μία ομάδα που είχε μόνιμο κορμό. Το ίδιο και ο Πανιώνιος. Από παίκτες που δεν έπαιζαν πουθενά.

Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό που γίνεται με την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Ο τρίτος τερματοφύλακας και αναπληρωματικός του Ολυμπιακού είναι βασικός. Ο Βλάχος δεν έπαιξε ποτέ στην ΑΕΚ. Ο Τασουλής έπαιζε στο Φωστήρα, τον Οικονόμου τον είχα στην Κόρινθο και δεν ξέρω πως έγινε έτσι. Ο Ρισβάνης δεν έπαιξε ούτε ένα επίσημο παιχνίδι στον Παναθηναϊκό. Ο Κόρμπος στον Ατρόμητο, όπου ήταν στα καλά του χρόνια δεν ακούμπησε. Ο Σιώπης είναι από την Under 20 του Ολυμπιακού. Ο Μασούντ είναι μια τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα, αλλά είναι μία επιλογή κορώνα-γράμματα. Τους βγήκε ο Ανσαριφάντ και ο Ντούντας. Κι όμως η ομάδα αυτή ψαρεύει και βρίσκει μπαρμπούνια στον υπόνομο.

«Οι οπαδοί μας θα υποστηρίζουν άλλη ομάδα βλέποντας τόσα ματς»

Με συγχωρείτε, αλλά λίγο ρέντα θέλεις. Άρα δεν με απασχολεί μήπως πέσει η ομάδα μου. Με απασχολεί το ποδόσφαιρο της επόμενης μέρας γιατί η ομάδα μου ακόμα και με 14 θα κοιτάζει ψηλά. Όμως ρεαλιστικά βλέποντας θα είμαι από 6η έως 12η.

Τότε τι θα κάνουν οι οπαδοί μας, θα γίνουν οπαδοί του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού και θα βλέπουν αυτά τα ματς. Οι προπονητές, οι παίκτες μας χωρίς μπάλα τι θα κάνουν. Αυτή δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση του ποδοσφαίρου. Αυτό του είπα και συμφώνησαν και αμέσως μετά άλλαξαν πάλι άποψη.

sportlarissa.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις