Θ. Μακρής: Κίνητρο να δουλεύω με νέα παιδιά

Ο Θωμάς Μακρής λίγες μέρες πριν την έλευση του Νέου Έτους, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Νέου Μαγνησιακού κι οπωσδήποτε η πρόσληψη του έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς πρόκειται για ένα έμπειρο προπονητή με πλούσιο βιογραφικό, που επέλεξε να ενταχθεί σε μία ομάδα αποτελούμενη από νεαρά παιδιά, που δεν κάνει πρωταθλητισμό.


 

Με αυτό το συλλογισμό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε ποια ήταν τα κίνητρα που τον οδήγησαν σε αυτή την επιλογή, ποια η πρώτη εικόνα που αποκόμισε από το Σύλλογο γενικότερα κι από την ομάδα του Νέου Μαγνησιακού ειδικότερα, αλλά και ποια τα σχέδια και οι στόχοι για το μέλλον.

Είμαι ευτυχής που συνεργάζομαι με παλιούς συμπαίκτες μου και γνώστες του αντικειμένου

Θα ήθελα να ξεκινήσω αναφέροντας ότι είμαι πάρα πολύ ευτυχής, διότι στην οικογένειά του Μαγνησιακού βρήκα παλιούς μου συμπαίκτες, με κοινή θητεία πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό Βόλου. Ο Πρόεδρος Κώστας Γκουγκουλιά, ο προπονητής Βασίλης Πανόπουλος είναι άνθρωποι που καθημερινά συνεργαζόμαστε και είμαι χαρούμενος διότι έχουμε ταύτιση απόψεων, σχετικά με το τι θέλουμε να επιτύχουμε στο Μαγνησιακό. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους προπονητές της ομάδας και θεωρώ ότι θα προκύψει κάτι πάρα πολύ καλό στον αθλητικό οργανισμό του Μαγνησιακού.

Κίνητρο ότι θα δουλέψω με νέα παιδιά…

Το κίνητρό μου προκειμένου να αναλάβω το Νέο Μαγνησιακό, ήταν ότι θα δουλέψω με νέα παιδιά, τα οποία διαθέτουν ταλέντο, τα οποία φιλοδοξούμε να εξελιχθούν και γιατί όχι κάποια από αυτά, να προχωρήσουν και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όμως η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με το χτίσιμο χαρακτήρων, τη “δημιουργία” ανθρώπων που θα είναι χρήσιμοι στην κοινωνία.

Αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, τόσο εμένα προσωπικά, όσο και τον πρόεδρο Κ. Γκουγκουλιά. Το έχουμε θέσει ως στόχο κι έχουμε ταυτιστεί απόλυτα. Άλλωστε, αποτελεί και γενικότερα φιλοσοφία της ομάδας, να συνδυάσει τον αθλητισμό με τη σωστή διαπαιδαγώγηση.

Είναι πολύ σημαντικό μέσα από τη διαδικασία της ομάδος να προκύψουν χαρακτήρες ωφέλιμοι στο κοινωνικό σύνολο, διότι και το ποδόσφαιρο αποτελεί μία κλειστή κοινωνία μέσα από την οποία διαμορφώνονται συμπεριφορές και νοοτροπίες.

Μας ενδιαφέρει να ετοιμάσουμε καλούς ανθρώπους κι έχουμε πλήρη επίγνωση ότι έχουμε να κάνουμε με παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, στην οποία πέρα όλων των άλλων ιδιαιτεροτήτων που πρέπει να λάβουμε υπόψιν, θα πρέπει να εξοπλίσουμε τα παιδιά με σωστές αρχές και να τα βοηθήσουμε να αντιληφθούν ότι σε αυτή τη ζωή δεν τους χαρίζεται τίποτα και πολύ περισσότερο ότι όσοι κάνουν πρωταθλητισμό, θα πρέπει να δουλέψουν πάρα πολύ σκληρά.

Σε αυτό το τελευταίο κομμάτι θα ήθελα να παραμείνω, καθώς η ομάδα παρέχει στα παιδιά κάθε δυνατή διευκόλυνση σε υλικό, υποδομές και τεχνογνωσία. Έχει ανθρώπους καταρτισμένος σε όλο το τεχνικό τιμ, έμπειρους και γνώστες του αντικειμένου. Άρα από την μια πλευρά έχουν όσα χρειάζονται για να εργαστούν απερίσπαστα κι απομένει μόνο η δική τους προσπάθεια

Υπάρχουν παιδιά που μπορούν να πάνε ψηλότερα

Σε αυτό το διάστημα των περίπου δέκα- δεκαπέντε ημερών που είμαι στην οικογένεια του Μαγνησιακού, ως προπονητής του Νέου Μαγνησιακού, έχω διακρίνει ότι υπάρχουν παιδιά που διαθέτουν τα φόντα να προχωρήσουν βήμα- βήμα, ώστε να φτάσουν ψηλότερα.

Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο έχουμε καταρτίσει το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους κάθε παιδιού, μία διαδικασία που χρειάζεται γνώση του αντικειμένου και πολλή δουλειά. Πάνω σ΄ αυτό το πλάνο εργαζόμαστε καθημερινά.

Είναι πολύ σημαντικό ότι παιδιά σε αυτή την ηλικία, έχοντας την ευκαιρία της διακοπής λόγω εορτών, αλλά και με τη δυνατότητα της ομάδας να τους παρέχει όλα όσα χρειάζονται, βρίσκονται στο γήπεδο πολλές ώρες και δουλεύουν βάζοντας τις βάσεις για τη μετέπειτα πορεία τους, αλλά και για την μελλοντική ποδοσφαιρική καριέρα τους.

Γενικότερα, διαπίστωσα ότι υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά στα τμήματα υποδομών και με τις προϋποθέσεις που παρέχει ο Σύλλογος, κάθε παιδί δουλεύεται ξεχωριστά για επιτευχθεί ατομικά η μέγιστη πρόοδος.

Στο Ν. Μαγνησιακό λείπει η εμπειρία και η ψυχολογία

Θεωρώ ότι για να πάει καλά ο Νέος Μαγνησιακός δεν φτάνει μόνο να υπάρχουν ταλέντα. Η κατηγορία είναι πολύ απαιτητική και υπάρχουν ομάδες που διαθέτουν ισχυρά σύνολα, έχοντας κι έμπειρους ποδοσφαιριστές είτε αυτές οι ομάδες κάνουν πρωταθλητισμό, είτε έχουν διαφορετικούς στόχους.

Αντίθετα στην δική μας ομάδα υπάρχουν παιδιά που βλέπουν για πρώτη φορά γραμμένο το όνομά τους σε Φύλλο Αγώνα τέτοιας κατηγορίας.

Η ομάδα, λοιπόν, χρειάζεται ενίσχυση με ποδοσφαιριστές που θα βοηθήσουν κυρίως στην αγωνιστική ψυχολογία, έτσι ώστε το σύνολο να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Αυτή η ενίσχυση θα γίνει σε κάθε περίπτωση με παίκτες νεαρής ηλικίας, 18 έως 21 ετών, οι οποίοι όμως θα διαθέτουν εμπειρίες και θα μεταλαμπαδεύσουν την δική τους αγωνιστική εμπειρία στα νεότερα παιδιά, έτσι ώστε και οι ταλαντούχοι αλλά πιο άπειροι σε αυτό το αγωνιστικό επίπεδο ποδοσφαιριστές του Νέου Μαγνησιακού, να μπορούν να σταθούν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο αρχικά και στη συνέχεια να εξελιχθούν μέσα από την διαδικασία των αγώνων. Με αυτό τον τρόπο, όλο το σύνολο θα γίνει πιο ανταγωνιστικό.

Με λίγα λόγια, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να να εξισορροπήσουμε την αγωνιστική ψυχολογία, να κάνουμε μια ανταγωνιστική ομάδα και μέσα από αυτή τη διαδικασία ν’ αναδείξουμε κάποιους ποδοσφαιριστές που θα εξελιχθούν σε επαγγελματίες.

Οι έμπειροι προπονητές, θα ήθελα να ρισκάρουν περισσότερο

Πιστεύω ότι κάποιοι πιο έμπειροι προπονητές θα έπρεπε να ρισκάρουν περισσότερο και να αποδέχονται προτάσεις από ομάδες που βρίσκονται πιο χαμηλά στην βαθμολογία και δεν κάνουν πρωταθλητισμό, με την προϋπόθεση όμως ότι τους δίνονται όλα τα εφόδια να δουλέψουν με νέα παιδιά. Είναι μεγάλο στοίχημα και ταυτόχρονα πολύ μεγάλη ηθική ικανοποίηση να ξέρεις ότι έχεις δουλέψει κάποια παιδιά, τα οποία στη συνέχεια εξελίχθηκαν και έχουν κάνει ακόμα κι επαγγελματική καριέρα.

Θέλω να ξαναδώ “παιδιά μου” να σταδιοδρομούν ως επαγγελματίες

Την αγωνιστική περίοδο 2014-2015, τότε με την ομάδα Κ20 του Ολυμπιακού Βόλου, κατακτήσαμε το πρωτάθλημα στους ομίλους, φτάσαμε στις 4 καλύτερες ομάδες της Ελλάδος και στα πλει- οφ αγωνιστήκαμε στον ημιτελικό με την ομάδα της ΑΕΚ.

Από εκείνη την ομάδα υπάρχουν ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ανώτερες κατηγορίες με επιτυχία και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος παρακολουθώντας την πορεία τους κι έχοντας συμβάλει κι εγώ στην εξέλιξή τους.

Αυτό είναι το πλάνο που έχω στο μυαλό μου και κάτι αντίστοιχο θα ήθελα να ξαναπετύχω με τα παιδιά του Μαγνησιακού, πού βρίσκονται σήμερα στις υποδομές και στο Νέο Μαγνησιακό, τα οποία με τη δική μας καθοδήγηση και τη δική τους καθημερινή εργασία, θα καταφέρουν κάποια στιγμή να εξελιχθούν σε νέους επαγγελματίες.

Αυτή την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών, από ταλέντα σε επαγγελματίες, την έχω βιώσει στο παρελθόν και θα ήθελα πολύ να την ξαναζήσω.

Καλή Χρονιά… και υπομονή

Θα ήθελα να ευχηθώ Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία σε όλο τον κόσμο κι ότι επιθυμεί ο καθένας.

Σε ότι αφορά τους αθλητές θα ήθελα να ευχηθώ όσο το δυνατόν λιγότερους τραυματισμούς και κάθε αθλητής να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται, σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Σε εμάς τους προπονητές θα ήθελα να ευχηθώ υπομονή και να εργαζόμαστε για το καλύτερο του ποδοσφαίρου.

Για τους παράγοντες εύχομαι επίσης υπομονή, να συνεχίσουν να αγαπούν αυτό που κάνουν, να έχουν τη δύναμη και το κουράγιο να ενισχύουν οικονομικά όλο αυτό το σύστημα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, τους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε, για να διατηρούν κάθε ερασιτεχνικό αθλητικό Σωματείο. Γιατί ουσιαστικά αυτοί είναι οι αιμοδότες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και αν μη τι άλλο έχουν το ίδιο όραμα. Να καμαρώνουν παιδιά που έχουν ξεπηδήσει από τις ακαδημίες τους, ν’ αγωνίζονται επαγγελματικά σε υψηλό επίπεδο…

  • Ν Μαγνησιακός
  • Θ Μακρής