ΚΕΔ: “Δικαίωση για ξένους διαιτητές”

Μοιράσου το άρθρο
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Η ΚΕΔ με ανακοίνωσή της σημειώνει πως αισθάνεται δικαιωμένη για την επιλογή της για ορισμό ξένων διαιτητών στα μεγάλα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος.

Σημειώνει ότι θα αποφασίζει η ίδια σε ποια ματς θα ορίζει αλλοδαπούς διαιτητές, ενώ σε αντίθεση με όσα γράφονται και ακούγονται για τους ορισμούς, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι αυτοί γίνονται αποκλειστικά από την τριμελή σύνθεση, Μέλο Περέιρα, Λιφ Λίντμπεργκ και Χουάν Αντόνιο Φερνάντεζ Μαρίν.

Εξάλλου, έστω και καθυστερημένα η ΚΕΔ διαψεύδει ότι ο Σταύρος Τριτσώνης συνέφαγε με τους Δανούς διαιτητές του αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός, ενώ σε ό,τι αφορά τους Ελληνες διαιτητές εκτιμά πως έχουν γίνει βήματα προόδου, όμως αναγνωρίζει πως υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις διαιτητών όπου η απόδοσή τους ήταν ανέπαρκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Ο. αξιολόγησε σήμερα την απόδοση των διαιτητών στους αγώνες της Super League μεταξύ της 3ης και της 8ης αγωνιστικής (περίοδος μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου 2018).

Η απόδοση των ξένων διαιτητών, που ορίστηκαν σε 5 (πέντε) επιλεγμένους αγώνες, ήταν παραπάνω από ικανοποιητική και η επιλογή τους εκπλήρωσε τα υψηλά στάνταρντς που είχαν εκ προοιμίου τεθεί από την Κ.Ε.Δ.

Η Κ.Ε.Δ. διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα απόφασης ορισμού ξένων διαιτητών, βασιζόμενη σε εσωτερικά κριτήρια.
Η ενεργοποίηση του «Προγράμματος Ανταλλαγής Διαιτητών» είναι και θα εξακολουθήσει να είναι εξαιρετικά θετική για τους Έλληνες διαιτητές, οι οποίοι στο τελευταίο διάστημα καλούνται να διευθύνουν αγώνες ξένων πρωταθλημάτων (Ελβετία, Φινλανδία), αποδίδοντας εξίσου ικανοποιητικά.

Η απόδοση των διαιτητών έχει βελτιωθεί. Πέραν αυτού, παρατηρήθηκαν –ατυχώς- περιπτώσεις, στις οποίες το επίπεδο απόδοσης ήταν ανεπαρκές. Η Κ.Ε.Δ. εργάζεται, προκειμένου να αντιστραφεί και αυτή η κατάσταση, λαμβάνοντας όλα τα επαρκή εσωτερικά μέτρα.

Η Κ.Ε.Δ. αποτιμά θετικά την επικύρωση των πινάκων διαιτητών-βοηθών διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο., στη Θεσσαλονίκη, στις 25.10.2018.

Η Κ.Ε.Δ., απορρίπτοντας κατηγορηματικά περί του αντιθέτου ισχυρισμούς και εικασίες, υπογραμμίζει ότι όλα τα θέματα διαιτησίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ήτοι: ορισμοί, αξιολογήσεις και καταρτισμοί πινάκων, αποτελούν αντικείμενο και υλοποιούνται αποκλειστικά και μόνον από τους διεθνείς ειδικούς-μέλη της Κ.Ε.Δ.

Η Κ.Ε.Δ. απορρίπτει κάθε ψευδή πληροφορία ότι ο κ. Σταύρος Τριτσώνης παρέστη σε δείπνο με τους Δανούς διαιτητές του αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Οι Δανοί διαιτητές συνοδεύονταν μόνο από τον επίσημο παρατηρητή διαιτησίας κ. Λιφ Λίντμπεργκ.

Η Κ.Ε.Δ. βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ε.Π.Ο. για τον συντομότερο διακανονισμό όλων των οφειλομένων προς τους διαιτητές.

Η Κ.Ε.Δ. εκτιμά θετικά την έναρξη πειθαρχικών διαδικασιών για σχόλια και δηλώσεις αναφορικά με την αυτονομία και την ανεξαρτησία της ή την απόδοση των διαιτητών.

Η Κ.Ε.Δ. εξακολουθεί να έχει την ευθύνη της Διαιτησίας, εντός του στρατηγικού πλάνου που υποστηρίζεται από την FIFA, την UEFA, την Επιτροπή Παρακολούθησης (Monitoring Committee) και τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα κ. Petr Fousek».