Α. Παπακωνσταντίνου: Θέλουμε πρωτάθλημα με ξεκάθαρους κανόνες

Μοιράσου το άρθρο
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Πρωτάθλημα με ξεκάθαρους αγώνες ζητεί η ΠΑΕ Νίκη. Αυτό δήλωσε ο μεγαλομέτοχος Αλέξης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν μεταγραφές.

 Καλεσμένος στην παρθενική διαδικτυακή εκπομπή «Clasico» που μεταδίδεται μέσω You Tube ήταν ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε για τα παρακάτω θέματα:

απόδοση: εφημερίδα “Θεσσαλία”

Για το τι θα ισχύσει φέτος σε Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ: «Η πρόθεση του υφυπουργείου είναι να συμπεριληφθούν όσες ΠΑΕ είναι εφικτό στην αναδιάρθρωση. Εξ ου και η πρόθεση να αρχίσει η Φούτμπολ Λιγκ και πιθανόν η Γ’ Εθνική. Ωστόσο πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια θέματα σχετικά με τη δική μας προκήρυξη. Σίγουρα η πρόθεση είναι μην πέσουν οι δύο τελευταίοι της Σούπερ Λιγκ 2 και οι 16 ομάδες που δεν προβιβάζονται από τη Φούτμπολ Λιγκ.

Βέβαια αν γίνει η Φούτμπολ Λιγκ οι δύο ουραγοί της Σούπερ Λιγκ 2 θα πέσουν στην Γ’ Εθνική. Αν δεν διεξαχθεί το δικό μας πρωτάθλημα, τότε θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν.

Για το αν οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ σκοπεύουν να μην κατεβούν στο πρωτάθλημα, αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της προκήρυξης: «Στην Ελλάδα έχουμε κάνει πολύ περίπλοκο το αυτονόητο. Σ’ αυτό που συμφωνούμε όλοι οι πρόεδροι είναι ότι για να ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα, πρέπει να είναι ξεκάθαροι οι κανόνες. Πρέπει να ξέρουμε για ποιο λόγο θα παίζουμε, για ποιο λόγο θα ρισκάρουμε το έμψυχο υλικό μας, τι θα γίνει του χρόνου κλπ. Αυτά τα πράγματα, που θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και μήνες, θεωρώ ότι εάν δεν νομοθετηθούν και δεν γίνουν ξεκάθαρα, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε».

Για το αν είναι εφικτό να αρχίσει το πρωτάθλημα και στην πορεία να ξεκαθαρίσει η κατάσταση: «Είμαστε ανώνυμες εταιρείες και θεωρώ απαράδεκτο να μην ξέρουμε το πλαίσιο. Το καλοκαίρι είχαμε κάποια δεδομένα. Θα παίζαμε πρωτάθλημα με 24 αγώνες, είχαμε χρόνο να κάνουμε μεταγραφές τον Ιανουάριο για να προσαρμόσουμε τις ομάδες μας, να τις είχαμε δει αγωνιστικά. Δηλαδή θα είχαμε ένα δεκάμηνο προγραμματισμού.

Τώρα πάμε να παίξουμε ένα πρωτάθλημα σε 2,5 με 3 μήνες και ουσιαστικά θα έχουμε πολύ στενά περιθώρια για να γίνουν κάποιες αλλαγές, για να επέμβει η διοίκηση και να κάνει μεταγραφές, θα είχαμε κορωνοϊό, τραυματισμούς. Κι όλα αυτά σ’ ένα πρωτάθλημα που δεν θα έχει ούτε πλέι οφ και πλέι άουτ.

Είναι θέματα που τα λέμε εδώ και μήνες. Κατ’ αρχήν η τροποποίηση που σχεδιάζεται είναι σωστή και μέχρι τις 30 Ιουνίου πρέπει να ξέρουμε ποιες ομάδες θα συμμετέχουν. Αυτή τη στιγμή μόνο έξι από τις 20 ομάδες έχουν αδειοδότηση και λίγες κάνουμε μεταγραφές. Είμαστε σ’ ένα πολύ θολό τοπίο, όπου γενικά όποιο αποτέλεσμα κι αν έχεις, θα είναι σχεδόν άκυρο».

Για το αν είναι ομόφωνη απόφαση να μην κατεβεί καμία ομάδα, αν δεν οριστικοποιηθεί η προκήρυξη: «Μας χώρισαν σε Βορρά και Νότο. Στον Νότο συμφώνησαν και οι δέκα ομάδες. Θεωρώ ότι κάτι παρόμοιο έγινε και στον Βορρά. Εμείς οι διοικούντες ουσιαστικά κρατάμε την κατηγορία όρθια. Οι διοικήσεις δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ, τα έξοδα είναι εξαψήφια. Οι πρώτες που θέλουν να παίξουν είναι οι διοικήσεις, αλλά το μόνο που θέλουν αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες, πριν αρχίσουμε, πράγμα που θεωρώ πολύ θεμιτό».

Για τη δήλωση του προέδρου του ΠΣΑΠ ότι σε 20 ημέρες από την έναρξη των προπονήσεων ότι πρέπει να αρχίσει και το πρωτάθλημα: «Για να πω την αλήθεια και ο ΠΣΑΠ θα έπρεπε να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, γιατί ο ΠΣΑΠ θα μείνει με 300 ποδοσφαιριστές λιγότερους, αν γίνει μία στραβή και ανεβούν μόνο τέσσερις και 16 ομάδες καταλήξουν στην Γ’ Εθνική.

Όσον αφορά τις δηλώσεις, ο καθένας θα πρέπει να αναλογιστεί τα λεγόμενά του. Για παράδειγμα η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού Πειραιώς έβγαλε ανακοίνωση, η οποία ουσιαστικά λέει ότι μετά από 3,5 μήνες αποχής δεν ερωτήθηκε κανείς για την έναρξη του πρωταθλήματος. Και να φανταστείτε ότι το βόλεϊ δεν είναι το ίδιο επίπονο με το ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι ο κ. Μπαντής θα έπρεπε να υπερασπιστεί τις διοικήσεις και να κατανοήσει ότι εμείς έχουμε κρατήσει αυτή την κατηγορία όρθια και είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να παίξουμε. Αυτό που έχουμε θέσει ως προαπαιτούμενο είναι ότι πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαροι οι κανόνες. Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό».

Για το αν ανταποκρίνεται το υφυπουργείο Αθλητισμού στις προτάσεις της Νίκης: «Προς τιμήν τους οι άνθρωποι στο υφυπουργείο Αθλητισμού θεωρώ πως είναι πολύ λογικοί και ακούν τους προβληματισμούς μας. Από κει και πέρα πρέπει τι αλλαγές θα έχουμε στο σχέδιο νόμου μέχρι να ψηφιστεί. Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις αλλά πιστεύω θα πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Για το αν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά με τα συνεχή τεστ για κορωνοϊό οι ΠΑΕ: «Θεωρώ γενικά πως είναι πολύ δύσκολο και το πρόβλημα της κατηγορίας δεν είναι μόνο τα τεστ Covid. Είναι ουσιαστικά πώς έχει δομηθεί μία κατηγορία, που έχει το ίδιο σχεδόν εξοδολόγιο με τη Σούπερ Λιγκ 2 με έσοδα που είναι μηδαμινά. Η Σούπερ Λιγκ 2 έχει τηλεοπτικά έσοδα περίπου στις 200.000 ευρώ κι εμείς καθαρά θα πάρουμε το 10%. Θεωρώ ότι είναι πολύ ανισόρροπο αυτό. Πέρα από τα τεστ, στα οποία νομίζω οι ομάδες θα ανταπεξέλθουν αλλά θα υπάρχουν άλλα προβλήματα σε πληρωμές προς παίκτες, προς το Δημόσιο κτλ».

Για το αν θα γίνουν μεταγραφές: «Θεωρώ πως οποιαδήποτε επαγγελματική ομάδα, όταν υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο μεταγραφικό πάντα θα κινείται ενεργά. Από κει και πέρα, αν κάποιες κινήσεις ευοδωθούν και θα καταλήξουν σε μεταγραφή είναι κάτι άγνωστο. Σίγουρα υπάρχει η δυσκολία από τη στιγμή που δεν έχουμε δει τις ομάδες μας στο γήπεδο για να ξέρουμε που χρειάζεται ενίσχυση, και θεωρώ πως αν κάποιος κοιτάξει τη νομοθεσία πρέπει οι μισοί ποδοσφαιριστές στο φύλλο αγώνα να είναι Έλληνες, που αυτό δίνει και ένα στίγμα σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε».

Για τη συνεργασία με σύλλογο της Αργεντινής: «Είναι συζητήσεις που συνεχίζονται και αυτή η αβεβαιότητα έχει ένα κόστος και διοικητικά. Όταν ασχολείσαι με πράγματα που έπρεπε να έχουν λυθεί πριν από έξι μήνες και έναν χρόνο, αυτό κοστίζει και πάνε πιο πίσω συνεργασίες όπως αυτή με τις ακαδημίες. Όλοι αυτοί οι αρμόδιοι πρέπει να αναγνωρίζουν πως αυτή η αβεβαιότητα έχει ένα «Χ» κόστος που το παραβλέπουν, αλλά πιστεύω άμεσα θα ολοκληρωθεί και αυτή η συνεργασία».

Για την έναρξη της Φούτμπολ Λιγκ: «Το να ξεκινήσουμε χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο είναι «αυτοκτονία». Οποιαδήποτε επιχείρηση όταν αλλάζει ένα πλαίσιο πρέπει να προσαρμοστεί δεν μπορεί να μένει ακίνητη στις θέσεις της».