Στο “κλαμπ” του Ίμρε Μπόντα ο Τομ Φαν Βέερτ

Ο Ολλανδός «μπομπέρ» του ΒόλουΤομ Φαν Βέερτ, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Super League, κάτι που φέρνει εις πέρας μόλις για πέμπτη φορά στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος, ποδοσφαιριστής επαρχιακής ομάδας!

Το τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου, αφενός αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αγωνιστικά συμπεράσματα, αφετέρου, δίνει την «πάσα» για την ανάδειξη των κορυφαίων της σεζόν. Στα «εν οίκω» υπάρχει ένα όνομα που ξεχωρίζει: ο Τομ Φαν Βέερτ.

Ο 31χρονος Ολλανδός φορ του Βόλου δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής. Από την πρώτη του σεζόν στα ελληνικά γήπεδα «μάτωσε» τα δίχτυα. Τι κι αν δεν αγωνιζόταν σε μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις; Τι κι αν ο Βόλος τερμάτισε μόλις 10ος στη βαθμολογία;

Βρήκε τον τρόπο να σημειώσει 15 γκολ στην κανονική διάρκεια και άλλα 4 στα play-outs, ώστε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Super League, παρότι αγωνιζόταν σε επαρχιακή ομάδα. Κάτι που μόνο ως σύνηθες δεν λογίζεται.

Στην ιστορία της πρώτης τη τάξει κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, συνυπολογίζοντας τον Φαν Βέερτ, μόλις πέντε ποδοσφαιριστές έχουν καταφέρει να αναδειχθούν ως πρώτοι σκόρερ, χωρίς να αγωνίζονται σε κάποια ομάδα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποδεικνύει τη μοναδικότητα του επιτεύγματός του.

Η αρχή έγινε τη σεζόν 1976/77 από τον Δημήτρη Παπαδόπουλο που αγωνιζόμενος με τη φανέλα του ΟΦΗ, σημείωσε 22 γκολ, όσα και ο Θανάσης Ιντζόγλου του Εθνικού, με τον οποίο μοιράστηκε το βραβείο.

Την «σκυτάλη» παρέλαβε ο Ίμρε Μπόντα, ο θρυλικός φορ του Ολυμπιακού Βόλου, που παρότι είδε την ομάδα του να τερματίζει στην 11η θέση του βαθμολογικού πίνακα τη σεζόν 1988/89, κατάφερε να σκοράρει 20 φορές!

Χρειάστηκε να περάσουν δυόμιση δεκαετίες για να καταφέρει κάποιος κάτι ανάλογο. Πιο συγκεκριμένα, τη σεζόν 2013/14, ο Εστεμπάν Σολάρι σκόραρε 16 φορές με τη φανέλα της Ξάνθης και παρά το γεγονός πως ο Μάρκους Μπεργκ τον… έφτασε μέσω playoffs, ο Αργεντινός φορ κέρδισε το βραβείο, έχοντας αγωνιστεί σε ένα ματς λιγότερο.
Ο συμπατριώτης του ΣολάριΧερόνιμο Μπαράλες, φαίνεται πως «ζήλεψε» και βάλθηκε να το επαναλάβει την αμέσως επόμενη σεζόν. Και τα κατάφερε! Αγωνιζόμενος στον Αστέρα Τρίπολης έκανε πράγματα και θαύματα, σταμάτησε στα 17 γκολ και ουσιαστικά «οδήγησε» τους Αρκάδες  στην 5η θέση και τα play-offs.

 

Επτά χρόνια μετά, ο Τομ Φαν Βέερτ «ισοφάρισε» τα γκολ του Μπαράλες και «έκλεψε» στο… νήμα την πρωτιά από τον Γιουσέφ Ελ Αραμπι, για να γίνει μέλος ενός πολύ κλειστού κλαμπ πρώτων σκόρερ με «καταγωγή» από την επαρχία.


www.bnsports.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις