Καλογήρου: «Ξεκάθαρος στόχος η άνοδος»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο προπονητής του Γ.Σ. Αλμυρού Λευτέρης Καλογήρου στον συνεργάτη του Goalpost.gr, Βαλάντη Τάμπα, αναλύοντας τη φετινή πορεία της ομάδας του στον 2οόμιλο, τον επερχόμενο διπλό τελικό με τον Ηρακλή για την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή της Α’ ΕΠΣΘ 2015-16, ενώ σχολίασε και τους τρεις διεκδικητές στα μπαράζ ανόδου της Γ΄ Εθνικής. Τέλος αναφέρθηκε και στον αδικοχαμένο Απ. Πλασταρά.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

Για την παρουσία της ομάδας του στο εφετινό πρωτάθλημα
«Για εμάς η φετινή πορεία είναι ουσιαστικά η συνέχεια της περσινής χρονιάς, η οποία έκλεισε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ήταν αναμενόμενη η πορεία και η κατάκτηση της πρώτης θέσης, γιατί διατηρήσαμε τον περσινό βασικό κορμό ο οποίος ήταν πετυχημένος, δείχνοντας φέτος πως είμαστε πιο δεμένοι σαν ομάδα, με μεγαλύτερη ομοιογένεια. Επίσης το ότι δεν ήρθαν άλλωστε πολλοί παίχτες , δεν αλλοιώθηκε με αυτόν τον τρόπο και ο αγωνιστικός χαρακτήρας και θεωρώ πως φυσιολογικά είμαστε εδώ που είμαστε». 

– Ο Γυμναστικός εδώ και καιρό έχει “καπαρώσει” την πρωτιά του ομίλου, πιστεύεται πως έχει να κάνει αποκλειστικά με την ποιότητα της ομάδας σας, ή το ότι δεν υπήρξε ο μεγάλος ανταγωνισμός;

« Πιστεύω πως φέτος ήταν πιο μειωμένος σε σχέση με πέρσι, γιατί ο 2ος όμιλος την περσινή περίοδο ήταν πιο ανταγωνιστικός αλλά αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ήμασταν καλύτεροι εμείς σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Φυσικά και φέτος ο ανταγωνισμός υπήρχε, γιατί υπήρχαν και οι έδρες που δύσκολα περνάς όπως ο Πτελεός, η Σούρπη, τα Κανάλια, το Στεφανοβίκειο κτλ. Υπήρχαν δηλαδή παιχνίδια που ήταν δύσκολα λόγο του περιβάλλοντος και του κόσμου, αλλά πιστεύω αυτό που είπα εξ αρχής πως φέτος ήμασταν πιο ομάδα».

– Σχετικά με την ομοιογένεια που απέκτησε η ομάδα σας μιας και δεν έγιναν πολλές προσθαφαιρέσεις, πιστεύετε πως σε ενδεχόμενη συμμετοχή εκ νέου στα μπαράζ της Γ’ Εθνικής ότι μπορείτε να βοηθηθείτε λόγω και της περσινής εμπειρίας;

« Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι ο διπλός τελικός με τον Ηρακλή. Ουσιαστικά έχουμε αφιερώσει όλη μας την σκέψη και την ενέργεια σε αυτά τα δυο ματς. Μετά θα δούμε. Στόχος μας ναι είναι η άνοδος, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε αφού καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την πρωτιά στην Μαγνησία».

– Φέτος θα προσπαθήσετε να υπερασπιστείτε τον τίτλο του πρωταθλητή κόντρα Ηρακλή. Πού πιστεύεται πως θα κριθεί ο διπλός τελικός;

« Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος πιστεύω πως θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Την προηγούμενη χρονιά κρίθηκε στο τελευταίο λεπτό και έπειτα στο τελευταίο πέναλτι. Οι ομάδες είναι λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα. Το βασικό είναι στο τι μέρα θα βρεθούν στις συγκεκριμένες αναμετρήσεις. Πιστεύω πως οι λεπτομέρειες, αλλά και τα λιγότερα λάθη θα βοηθήσουν στην ανάδειξη του πρωταθλητή. Θεωρώ πως είναι 50-50 οι πιθανότητες. Πάντως εμείς έχουμε και την περσινή εμπειρία αλλά είμαστε και σε πολύ καλή κατάσταση και θεωρώ πως θα γίνουν ωραία και αμφίρροπα ματς».

– Τι γνώμη έχετε για τον Ηρακλή;

«Τον έχω παρακολουθήσει. Ο Ηρακλής σε σχέση με εμάς είναι μια νέα ομάδα, είναι μια ομάδα που χτίστηκε φέτος, είναι μια ομάδα που αποτελείται από ένα κράμα έμπειρων παικτών και κάποιων νεαρών ταλαντούχων παιδιών που ήταν αποκάλυψη φέτος όπως ο Τσελεπής, ο Ντούρο και ο Ζαρίφης. Θεωρώ πως για την χρονική διάρκεια που λειτουργεί σαν ομάδα, αυτό που έχει πετύχει είναι μεγάλο επίτευγμα. Δηλαδή το ότι κατάφερε να δεθεί ένα ρόστερ που ξεκίνησε από το μηδέν την εφετινή σεζόν και να φτάσει μέχρι εδώ πιστεύω πως είναι μεγάλη επιτυχία».

– Πιστεύετε πως είναι αποκλειστικά προσωπική δουλειά του προπονητή, το να δέσει τόσο γρήγορα ένα ρόστερ και να κάνει πρωταθλητισμό;

« Η επιτυχία μιας ομάδας δεν είναι μόνο θέμα προπονητή, είναι πολλοί οι παράγοντες. Σίγουρα ευθύνη έχουν και οι παράγοντες της ομάδας που πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα, ο προπονητής σίγουρα έπαιξε τον δικό του ρόλο με τις επιλογές του, αλλά γενικά είναι ένα σύνολο πραγμάτων και ανθρώπων που δούλεψαν σωστά και αυτό φάνηκε με την κατάληψη της πρώτης θέσης».

– Μιας και μιλάμε για την δουλειά του προπονητή, βλέπουμε ειδικά φέτος πως ο Γυμναστικός είναι πραγματική οικογένεια μέσα και έξω από το γήπεδο. Παίζει τον ρόλο του στην εικόνα της ομάδας αυτός ο παράγοντας;

«Εμείς αυτό το ξεκινήσαμε ουσιαστικά από πέρσι. Επειδή πλέον πήγαμε σε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο και το λέω αυτό γιατί ο Γυμναστικός τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε σε διαφορετικά πρότυπα, υπήρχαν μεγάλες χρηματοδοτήσεις στην ομάδα, υπήρχαν αμειβόμενοι ποδοσφαιριστές. Εμείς λειτουργώντας σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής και συμβαδίζοντας με την κρίση, είπαμε να στηριχτούμε στα δικά μας παιδιά και το λέω αυτό γιατί είμαι τέσσερα χρόνια στον Αλμυρό και είδα πως υπάρχει πολύ ταλέντο. Είπαμε πως θα πορευτούμε με μοντέλο πολύ χαμηλού μπάτζετ επενδύοντας περισσότερο στο οικογενειακό κλίμα και τη συνοχή. Η σχέση μου με τους παίκτες είναι κάτι περισσότερο από την τυπική σχέση ποδοσφαιριστών – προπονητή. Νιώθουν πως προσφέρουν περισσότερο σε αυτό που κάνουμε και επίσης είμαστε φίλοι μεταξύ μας μιας και βρισκόμαστε όλη μέρα μαζί».

– Πολλοί ισχυρίζονται από την αρχή της σεζόν πως ο Α’ όμιλος έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από τον Β’. Το δικό σας σχόλιο πιο είναι;

« Αυτή η άποψη επικρατούσε και πέρσι και φέτος. Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους, είναι πέρα για πέρα λάθος, γιατί ο δεύτερος όμιλος είναι πιο δύσκολος και το λέω αυτό γιατί εμείς παίζουμε σε έδρες, θέλοντας να πω πως τα εκτός έδρας ματς τα αντιλαμβάνεσαι, τα ζεις στο πετσί σου παίζοντας σε γήπεδα που αισθάνεσαι την πίεση του κόσμου, ενώ από την άλλη στον 1ο τα ματς γίνονται σε 4-5 γήπεδα μέσα στον Βόλο δίχως να έχεις αυτή την πίεση από τον κόσμο και να δημιουργείται και το περιβάλλον που υπάρχει στο πραγματικό εκτός έδρας παιχνίδι. Θεωρώ πως ο δικός μας όμιλος, είναι πιο δύσκολος ως προς το περιβάλλον και τις συνθήκες μόνο και πως το αγωνιστικό επίπεδο και των δύο ομίλων είναι πάνω κάτω το ίδιο».

– Την προηγούμενη αγωνιστική, ήρθε η πρώτη ήττα και μάλιστα εντός έδρας. Υπήρξε εφησυχασμός και ακολούθησε η ήττα αυτή(βάσει των μέχρι πρότινος αποτελεσμάτων); Θα λειτουργήσει θετικά η ήττα αυτή ενόψει Ηρακλή;

«Εφησυχασμός δεν υπήρξε σίγουρα. Μια ήττα μόνο καλό μπορεί να κάνει, γιατί μπορείς να δεις και τις ατέλειες σου, τις αδυναμίες σου, που μπορεί να μην τις είχες εντοπίσει. Μία ήττα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Κανείς παγκοσμίως δεν μπορεί να είναι αήττητος. Δεν πρόκειται να μας ρίξει ψυχολογικά όμως. Από την αρχή της χρονιάς, έχουμε θέσει τον στόχο μας και τα παιδιά το κατάλαβαν τι έπρεπε να κάνουν μέσα στο γήπεδο και γι αυτό άλλωστε τελειώσαμε τόσο νωρίς την υπόθεση πρωτιάς. Κάθε παιχνίδι για εμάς είναι ένα μάθημα. Ξέρουν το τι πρέπει να κάνουν και είμαστε έτοιμοι, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτά τα παιδιά».

– Όλοι σας θεωρούν φαβορί. Σας γεμίζει με άγχος αυτός ο τίτλος;

«Όχι δεν υπάρχει κανένα άγχος μόνο η επιθυμία μας να φτάσουμε στο στόχο. Θεωρώ πως σε ένα τελικό δεν μπορείς να χρίσεις φαβορί πριν ξεκινήσει το ματς. Μέσα στο γήπεδο επιβεβαιώνονται όλα. Το πλεονέκτημα στην σειρά αυτών των δυο τελικών θα έλεγα, αν μπορούσαμε να μιλούσαμε για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δυο ομάδων, είναι πως από την πλευρά μας υπάρχει συνοχή και ομοιογένεια, ενώ ο Ηρακλής έχει τον ενθουσιασμό και την άγνοια κινδύνου. Αλλά θεωρώ πως φαβορί δεν υπάρχει είναι 50-50 οι πιθανότητες».

– Σε ενδεχόμενη κατάκτηση εκ νέου του πρωταθλήματος, από τον Γυμναστικό, τι θα περιμένουμε φέτος με βάση και την περσινή παρουσίας σας στα μπαράζ;

« Για να πούμε την αλήθεια πήγαμε κάπως αδιάβαστοι. Το λέω αυτό γιατί πέρσι ο πρωταρχικός στόχος δεν ήταν η άνοδος, ούτε καν το πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα προέκυψε και ήταν κάτι που βάσει σχεδιασμού θα ακολουθούσε σε ένα πλάνο τριετίας όπως είχαμε πει. Αλλά σίγουρα μας βοήθησε η περσινή μας παρουσία. Θα την χρησιμοποιήσουμε, καθώς ήταν πάρα πολύ σημαντική, μιας και μπαίνεις σε ένα άλλο επίπεδο αγωνιστικό, αφού ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος, ποιοτικότεροι αντίπαλοι και αγωνιστικοί χώροι, σε σχέση με το δικό μας ποδόσφαιρο και εμείς θα πάμε καλύτερα διαβασμένοι έχοντας και περισσότερες πιθανότητες, αφού φέτος βγαίνουν δυο ομάδες και όχι μια αλλά αυτά όλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, καθώς προς το παρόν μας απασχολεί πρώτα ο Ηρακλής. Σίγουρα όμως ξεκάθαρος στόχος για τον Αλμυρό είναι η άνοδος στην Γ Εθνική».

– Πιστεύετε πως οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες για την άνοδο ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες;

«Αντικειμενικά, επειδή γνωρίζουμε πλέον ποιες είναι οι άλλες ομάδες, έχουμε να κάνουμε με ομάδες που τα ρόστερ τους και τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ υψηλότερα από τα δικά μας. Δηλαδή και ο Απόλλων Λάρισας και ο Διαγόρας Σεβαστής, αλλά και ο Α.Ο. Σελλάνων, έχουν επενδύσει οικονομικά στον στόχο της ανόδου. Βέβαια αυτό δεν λέει τίποτα, γιατί δεν σημαίνει πως διαθέτοντας χρήματα μπορείς να εκπληρώσεις και τον στόχο. Αν πάντως είμαστε εμείς στα μπαράζ, σίγουρα από μεριά μας υπάρχει εμπειρία και γνώση μετά και την περσινή μας παρουσία και εκεί θα “πατήσουμε”».

– Ο Γυμναστικός είναι από τα υγιή σωματεία, όταν άλλες ομάδες τα καταφέρνουν με νύχια και με δόντια για να βγάλουν την χρονιά, σε εσάς ο στόχος είναι η άνοδος. Πείτε μας δυο λόγια για την διοίκηση του συλλόγου.

«Το προηγούμενο καλοκαίρι με την ολοκλήρωση της χρονιάς, ο σύλλογος οδηγήθηκε σε εκλογές και περνώντας μια περιπέτεια αρκετών ημερών με αλλεπάλληλες άκαρπες συνελεύσεις και καθώς δεν προέκυπτε διοίκηση, η ομάδα βρέθηκε στο χείλος του πρωτοδικείου. Ουσιαστικά εκεί κάπου μπήκε μπροστά ένα νέο παιδί με όραμα ο Δήμος Περπερίδης, που είναι και ο πρόεδρος της ομάδας και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. ανέλαβαν τις τύχες της ομάδας στο παρά πέντε γνωρίζοντας όμως ότι η διοίκηση θα ακολουθούσε μια σφιχτή οικονομική πολιτική καθώς ο ΓΣ Αλμυρού δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, είναι πέντε τμήματα που πρέπει να συντηρηθούν. Είναι το ποδοσφαιρικό τμήμα, το μπάσκετ, το βόλεϊ, ο στίβος και η γυμναστική. Ε Έτσι συνεχίσαμε το πετυχημένο μοντέλο της περσινής χρονιάς με πολύ χαμηλότερο κόστος. Φυσικά πιστεύω πως το κλειδί της επιτυχίας είναι, πως μπορέσαμε με ελάχιστα χρήματα να κρατήσουμε τον Σύλλογο ψηλά μόνο και μόνο επειδή υπήρχε σωστός σχεδιασμός και στρατηγική, που με βάση τα σημερινά οικονομικά ζητήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα μας και την εποχή μας, αποδεικνύεται ότι δεν είναι απαραίτητα τα χρήματα για να προκόψει ένας σύλλογος».

– Δύο λόγια θα θέλαμε να μας πείτε για τον κόσμο του Αλμυρού, τι μπορεί να περιμένει φέτος;

«Ο κόσμος του Αλμυρού διψάει να δει τον σύλλογο να κάνει κάτι παραπάνω. Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που αγωνιζόταν στις εθνικές κατηγορίες μετά το τοπικό. Σίγουρα τον ευχαριστούμε που είναι δίπλα μας και φέτος και πέρσι και στους τελικούς μέσα έξω, αλλά και στα μπαράζ και να είναι σίγουρος πως θα τα δώσουμε όλα για να πετύχουμε».

– Κλείνοντας θα θέλαμε δυο λόγια ενόψει του διπλού

«Αρχικά να αναφερθώ στον τελικό και θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα. Αν θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε σε μια άνοδο του Μαγνησιώτικου τοπικού ποδοσφαίρου, είναι ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι από την μεριά μας, ο καθένας από το πόστο του, ώστε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό κλίμα, αφήνοντας στην άκρη τις αντιπαλότητες και γενικά όλο αυτό το νοσηρό κλίμα που υπάρχει γενικά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο που ξεκινά αρχικά από τις μεγάλες κατηγορίες και σιγά-σιγά αγγίζει και το τοπικό. Κλείνοντας λοιπόν με το
μήνυμα συναδελφικότητας και αλληλεγγύης πως το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από ένα παιχνίδι που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε μπορούμε να αντλήσουμε χαρά, θέλω και εύχομαι να γίνει ένας διπλός τελικός με ποιότητα αλλά κυρίως μέσα στα πλαίσια του εφ αγωνίζεσθε και εμείς θα το προσπαθήσουμε από μεριάς μας δείχνοντας σεβασμό στον αντίπαλο, στο παιχνίδι, την διοίκηση της ένωσης, το διαιτητικό τρίο αλλά πάνω από όλα τον φίλαθλο κόσμο».

– Ο τεχνικός του Γυμναστικού δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο δικό τους παιδί, τον αδικοχαμένο Απ. Πλασταρά

«Θα ήθελα να αναφερθώ μιας και για εμάς είναι πολύ σημαντικό, ότι στην αρχή της χρονιάς ήρθε στην ομάδα μας ένας παίχτης που δεν χρειάζονται συστάσεις από μένα, για τον Αποστόλη Πλασταρά ένα γνήσιο αυθεντικό ταλέντο, τον οποίο θέλαμε πάρα πολύ και εκείνος επέστρεψε με μεγάλο ενθουσιασμό για να αγωνιστεί στον Γυμναστικό, θέλοντας να ζήσει εκ νέου μεγάλες στιγμές όπως και στο παρελθόν και ουσιαστικά η χρονιά ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο για εμάς καθώς χάσαμε τον φίλο μας τον Αποστόλη. Όλη η χρονιά θα έλεγα και παρόλο τις συνεχόμενες επιτυχίες μας ότι κύλησε στην σκιά του χαμού του και θα έλεγα τώρα στο κλείσιμο της χρονιάς ότι είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου σε εκείνον και την οικογένεια του. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και πρώτα ο Θεός εάν κατακτήσουμε αυτόν τον τίτλο τον αφιερώνουμε σε αυτό το παιδί που ήταν η χαρά της ομάδας. Εάν ήταν και εκείνος εδώ μαζί μας θα ήμασταν άλλη ομάδα αυτή τη στιγμή. Και θα δώσω και μια υπόσχεση όπως είχαμε πει όλοι μαζί εξ αρχής και είχε οραματιστεί και ο Αποστόλης πως θα κάνουμε τα πάντα για τον στόχο».

Επιμέλεια: Βαλάντης Τάμπας

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις