Φασουράκης: «Θέλουμε την “κούπα” του πρωταθλητή»

Συνέντευξη εφ ‘ όλης της ύλης παραχώρησε στον συνεργάτη του Goalpost.gr, Βαλάντη Τάμπα, ο προπονητής του Ηρακλή Βόλου Γ. Φασουράκης κάνοντας ένα γενικό σχόλιο για την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας του στο πρωτάθλημα, τα ματς που ακολουθούν με τον ΓΣ Αλμυρού, αλλά και την σημασία να έχει στην ομάδα του παίχτες έμπειρους και ταλαντούχους, όπως επίσης μίλησε και για την διοίκηση και τον κόσμο που στάθηκαν δίπλα στην προσπάθεια του ποδοσφαιρικού τμήματος της ομάδας.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

– Πείτε μας ένα σχόλιο για την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας σας, τη φετινή σεζόν:

«Καταρχάς θα ξεκινήσω λέγοντας για τον προγραμματισμό της ομάδας. Ξεκίνησε από πέρσι τον Φεβρουάριο, δηλαδή καθίσαμε κάτω και μιλήσαμε με την διοίκηση, λέγοντας πως αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σοβαρό και καλό, μια ομάδα αρχικά που θα είναι υπολογίσιμη και όχι άμεσα πρωταγωνίστρια, μια ομάδα που δεν θα έλεγε ο καθένας “α παίζουμε με τον Ηρακλή πάμε να έχουμε ένα άνετο αποτέλεσμα”. Αυτός ήταν ο σκοπός και επίσης να βρούμε ένα γήπεδο. Την έδρα μας. Αυτό ήταν το Βασδέκειο, πιστεύω λοιπόν ότι βάσει προγραμματισμού πετύχαμε τον σκοπό μας δηλαδή να έχουμε το δικό μας γήπεδο και μια ομάδα ανταγωνιστική και εδώ και ένα μήνα και όχι τώρα που τερματίσαμε πρώτοι θεωρώ πως η χρονιά μας είναι επιτυχημένη».

– Μας είπατε λοιπόν πως η χρονιά είναι ήδη επιτυχημένη, δηλαδή ακόμη και 2οι να καταλήξετε θα θεωρηθεί επιτυχία;

«Η χρονιά είναι επιτυχημένη όπως είπα εδώ και ένα μήνα, από κει και πέρα στόχος της διοίκησης ήταν, να δημιουργηθεί η ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει, θυμίζοντας τον Ηρακλή του παρελθόντος, δηλαδή μια ομάδα, που θα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Από κει και πέρα όμως, μπήκαν και κάποιοι στόχοι ανάμεσα σε μένα και στους παίκτες, τα παιδιά ήθελαν την πρώτη θέση και τα καταφέραμε τελικά. Τώρα θέλουμε να πάμε να πάρουμε και το πρωτάθλημα. Επίσης στόχος ήταν να φέρουμε κόσμο και το καταφέραμε και αυτό, όπως επίσης και να ευχαριστιόμαστε το ποδόσφαιρο που παίζουμε και έγινε και αυτό. Όλα αυτά λοιπόν δείχνουν πως ο Ηρακλής έχει κάνει μια επιτυχημένη σεζόν, αν συνυπολογίσει κανείς κιόλας πως το καλοκαίρι η ομάδα είχε πάνω από 20 νεοφερμένους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της».

– Πού πιστεύετε πως κρίθηκε η πρωτιά(;) υπήρχαν ματς κλειδιά, ή όλα τα ματς ήταν το ίδιο;

«Συνήθως και έπεσα έξω σε αυτό, θεωρώ ότι το πρωτάθλημα στο δίνουν τα ματς με τις μικρές ομάδες, γιατί αν δεν χάσεις βαθμούς από τις μικρές ομάδες έχεις περισσότερες πιθανότητες να πάρεις το πρωτάθλημα, διότι συνήθως οι μεγάλες ομάδες οι καλές ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν, θα έχουν απώλειες στα μεταξύ τους παιχνίδια. Πιστεύω όμως ότι η φετινή πρωτιά στον συγκεκριμένο όμιλο, κρίθηκε στα ντέρμπι και στην έδρα.

Βέβαια είναι άδικο αυτό που γίνεται και ιδιαίτερα για τον Αλμυρό, που τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς τους παίζεις σ’ έναν τελικό έστω και διπλό. Ο πρωταθλητής πρέπει να βγει από την πορεία του σε όλη την χρονιά και όχι σε έναν διπλό τελικό».

– Δηλαδή το κλειδί της φετινής επιτυχίας του Ηρακλή είναι η έδρα του;

«Ναι αυτό πιστεύω και θεωρώ πως είναι το σωστό γιατί κάναμε το απόλυτο (έντεκα στα έντεκα) και συν της άλλοις ότι στα εκτός έδρας ντέρμπι είχαμε μια ήττα και μία ισοπαλία».

– Πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η παρουσία, τόσο έμπειρων ποδοσφαιριστών στην ομάδα, όπως οι Μοράλες, Γκάγκας, Νούσιας, Μόσιος αλλά και του Τσουκάλη που αν και νεαρός έχει αρκετές παραστάσεις;

«Θα ξεκινήσω από τον Τσουκάλη που αν και φέτος λόγο τραυματισμών δεν αγωνίστηκε πολύ, θεωρώ πως όποτε τον χρειαστήκαμε ήταν εκεί και έκανε πολλά για την ομάδα. Σίγουρα όμως αν θες να πρωταγωνιστήσεις, χρειάζεται το ταλέντο αλλά πολύ περισσότερο και η εμπειρία και αυτήν την εμπειρία, καλώς η κακός οι συγκεκριμένοι παίχτες μας την προσέφεραν , αν και είναι δύσκολο γιατί βλέπουμε και άλλες ομάδες που παίρνουν καλούς και έμπειρους παίχτες, πως δεν μπορούν να δέσουν για πολλούς λόγους . Για εμάς όμως οι έμπειροι παίχτες , οι καλοί παίχτες , έπιασαν σε μεγάλο διάστημα της σεζόν το μάξιμουμ πραγματοποιώντας καλή χρονιά. Και όπως το έχω επισημάνει την πρωτιά αυτοί την έδωσαν, όπως επίσης και τα ταλαντούχα παιδιά που έχει η ομάδα, τους τραβήξανε οι έμπειροι παίχτες και φάνηκαν και εκείνοι. Αυτό είναι το κλειδί της φετινής πετυχημένης συνταγής».

– Πού πιστεύετε πως θα κριθεί ο διπλός τελικός με τον Αλμυρό;

«Θεωρώ όπως είπα και προηγουμένως πως όποιος και να χάσει θα είναι άδικο, γιατί αυτά τα δυο ματς δεν έχουν καμία σχέση με την γενική εικόνα της κάθε ομάδας την φετινή σεζόν. Πιστεύω πως είναι δυο ματς που μπορεί να κερδίσει ο οποιοσδήποτε. Θεωρώ ότι θα κερδίσει αυτός, που θα βρεθεί σε καλύτερη μέρα, που θα είναι ποιο τυχερός, πιο αποτελεσματικός και σίγουρα δεν θα παίξει ρόλο στο τι κατάσταση βρέθηκε η ομάδα σε όλη την χρονιά. Μπορεί να είναι διπλό ματς αλλά ουσιαστικά είναι ένας τελικός, όποιος είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση εκείνη την στιγμή εκείνος θα είναι και ο νικητής».

– Για τον Ηρακλή, καλύτερο είναι το πρώτο ματς να γίνει εντός ή εκτός έδρας;

«Εγώ προσωπικά θέλω το δεύτερο ματς να είναι εντός, γιατί είναι Τετάρτη – Κυριακή και εμάς μας ενδιαφέρει να έρθει πολύς κόσμος στο γήπεδο, γι αυτό θα θέλαμε το πρώτο ματς να είναι στην έδρα του Αλμυρού. Χωρίς ωστόσο όμως να έχει καμία σημασία με το αγωνιστικό κομμάτι».

– Οι περισσότεροι σας θεωρούν αουτσάιντερ στην επερχόμενη “μάχη” σας με τον Αλμυρό

«Αν το κουβεντιάζαμε στην αρχή της χρονιάς θα συμφωνούσα και εγώ. Απλά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στα ματς αυτά, σίγουρα υπάρχει φαβορί και είναι ο ΓΣ Αλμυρού, απλά αν στην αρχή της χρονιάς η αναλογία ήταν 80-20, πιστεύω πως τώρα είναι ένα 60-40. Σίγουρα είναι φαβορί ο Αλμυρός, αλλά είναι δυο ματς που κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί».

– Πολλοί ισχυρίζονται πως ο Α’ όμιλος είναι ποιο δύσκολος, ενώ άλλοι το ακριβώς αντίθετο.

«Θεωρώ χωρίς όμως να έχω παρακολουθήσει πολύ τον άλλο όμιλο, αυτή είναι η αλήθεια, πως στον δικό μας όμιλο υπήρχαν περισσότερες ομάδες που θα διεκδικούσαν την πρωτιά, ενώ από την άλλη γνωρίζαμε εξ αρχής πως ο Αλμυρός θα κλείδωνε την πρωτιά. Εδώ είναι η ΑΕ Διμηνίου, ο Σαρακηνός, τρίτο έβαζαν τον Ηρακλή, υπήρχε ο Θησέας που είναι παραδοσιακά δυνατή ομάδα, ο Άρης που έχει πάρα πολύ καλό υλικό. Η διαφορά είναι σίγουρα λοιπόν, επειδή έχω αγωνιστεί και μια σεζόν ως ποδοσφαιριστής του Αλμυρού, ότι εκεί υπάρχουν έδρες δυνατές στα χωριά, που δύσκολα περνάς λόγω του κόσμου, αλλά και το ότι εκεί υπάρχει περισσότερο δύναμη στα ματς, μπορούσες δηλαδή να στραβοπατήσεις λόγο δύναμης και όχι λόγο τεχνικής, ενώ στον δικό μας βλέπουμε πως υπάρχει περισσότερη ποιότητα και μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Αλλά πρέπει να τονίσω πως ο Αλμυρός αν ήταν στον δικό μας όμιλο πάλι μέσα στις πρώτες δυο θέσεις θα βρισκόταν γιατί έχει ένα υλικό, αρκετά καλό που ξεχωρίζει».

«Θα κυνηγήσουμε τις πιθανότητές μας»

«Αν μιλάμε σε καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ναι, σίγουρα θα το κυνηγήσουμε αν καταφέρουμε να είμαστε εμείς οι πρώτοι, ότι πιθανότητες μας αναλογούν θα τις κυνηγήσουμε. Γιατί και σαν προπονητής, αλλά και σαν ποδοσφαιριστής δεν έχω υπάρξει ποτέ μέλος ομάδας που να μην κάνει πρωταθλητισμό. Μου αρέσει να πάω μέχρι εκεί που μπορώ πραγματικά να φτάσω. Αν λοιπόν γίνει αυτό όσες πιθανότητες έχουμε θα τις κυνηγήσουμε μέχρι τέλους γιατί μην ξεχνάμε πως ο Ηρακλής διαθέτει ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

– Φέτος έγιναν πολλές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, όμως η ομάδα δεν έδειξε να επηρεάζεται που πιστεύετε πως οφείλεται αυτό;

«Καταρχάς θα ξεκινήσω λέγοντας πως η έναρξη της προετοιμασίας έγινε στις 27 Ιουλίου, όταν όλες οι ομάδες δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει, δεν είχαν κλείσει καν προπονητή, οι ποδοσφαιριστές βρισκόντουσαν σε διακοπές ακόμη, δεν γνωρίζαμε καν αν θα ξεκινούσε το πρωτάθλημα. Εμάς στόχος μας το τονίζω και πάλι, ήταν η δημιουργία μιας ομάδας που και φέτος να μην γινόταν το πρωτάθλημα να ήταν έτοιμη για του χρόνου.

– θα μου πεις θα άντεχες; Δεν το ξέρω. Όταν όμως τελείωσε η προετοιμασία, ο Ηρακλής είχε δώσει 18 με 20 φιλικά δηλαδή ένα μίνι πρωτάθλημα. Ουσιαστικά όμως αυτό ήταν που επεδίωκα γιατί ήρθαν πολλοί ποδοσφαιριστές, έμειναν μόλις πέντε από το περσινό ρόστερ, τον Δεκέμβρη έμειναν τρεις καθώς δεν άντεξαν τον πρωταθλητισμό και την πίεση και αποχώρισαν οι υπόλοιποι και στόχος μου ήταν να κάνω πολλά φιλικά για να δέσω την ομάδα. Ένα επίσης σημαντικό γεγονός είναι πως μέχρι τον Ιανουάριο χρησιμοποίησα όλους τους ποδοσφαιριστές που είχα στο ρόστερ, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να δούμε που μπορούν να μας βοηθήσουν».

– Εκτός από τους έμπειρους ποδοσφαιριστές, ακούγεται έντονα το όνομα δύο ακόμα παιδιών του Τσελέπη και του Ντούρο ποια η γνώμη σας για την φετινή δική τους παρουσία;

«Όσον αφορά τον Τάσο (σ.σ. Τσελεπής), είναι ένα παιδί που έχει απίστευτο ταλέντο. Απλά θεωρώ ότι ίσως στις ομάδες που ήταν χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ, δεν του έβγαινε αυτό που μπορούσε να δώσει στο 100%. Ήρθε εδώ και αρχικά έπαιζε μόνο με το ταλέντο του, τακτικά δεν είχε αφομοιώσει πολλά πράγματα, ένα λοιπόν ακόμη θετικό της φετινής σεζόν είναι ότι αφού ξεκινήσαμε νωρίς την προετοιμασία, μπορέσαμε να δουλέψουμε και την κίνηση του χωρίς την μπάλα και έχοντας βέβαια δίπλα του καλούς παίχτες με ποιότητα και εμπειρία εμφάνιζε και ξεδίπλωνε ακόμη περισσότερο το ταλέντο του. Ακόμη όμως πιστεύω πως έχει να δώσει πάρα πολλά. Όσον αφορά τον Ντούρο, που αγωνιζόταν στον Μαγνησιακό και ήταν από τους καλύτερους παίχτες του, είναι ένας ποδοσφαιριστής με απίστευτες δυνάμεις, είναι ένας ποδοσφαιριστής που όπου του ζητηθεί θα παίξει για να βοηθήσει, που αυτό είναι ότι καλύτερο για έναν προπονητή».

– Δεν ξέρω αν έχετε παρακολουθήσει φέτος τον Γυμναστικό, απλά θέλουμε να μας πείτε δυο λόγια για τον μεγάλο σας αντίπαλο.

«Γνωρίζω πολύ καλά το υλικό, απλά δεν τους έχω παρακολουθήσει από κοντά, έχω στην κατοχή μου τρία- τέσσερα βίντεο που θα τα μελετήσω, γνωρίζοντας σίγουρα τους ποδοσφαιριστές και την αξία τους, τις ιδιαιτερότητες τους, τον τρόπο παιξίματος ατομικά θα πράξω και θα δουλέψω με τους ποδοσφαιριστές μου ανάλογα. Αναμφισβήτητα όμως έχει ένα πάρα πολύ καλό υλικό, δεν το συζητάω, είναι μια ομάδα δεμένη και έχουν το προβάδισμα όσον αφορά την έκβαση του διπλού τελικού».

– Φέτος ο κόσμος που ήρθε να παρακολουθήσει τον Ηρακλή ήταν αρκετός. Οφείλεται πιστεύετε αποκλειστικά στα θετικά αποτελέσματα;

«Εγώ πιστεύω πως αν και στην αρχή υπήρξε μια αμφισβήτηση με τις προσθήκες των μεγάλων ηλικιακά ποδοσφαιριστών, στο τέλος υπήρξε η δικαίωση σε αυτό το κομμάτι. Πιστεύω όμως πως οι ποδοσφαιριστές με τις εμφανίσεις τους, αλλά και τα αποτελέσματα βοήθησαν αρκετά σε αυτό το κομμάτι. Όταν ειδικά στην αρχή της σεζόν κάναμε κάποιες νίκες με μεγάλο σκορ, ήταν ουσιαστικά το εφαλτήριο πιστεύω για να έρχεται ο κόσμος να παρακολουθεί την ομάδα και σιγά-σιγά, όταν αρχίσαμε σαν ομάδα να αποκτάμε αγωνιστική ταυτότητα ο κόσμος αυξάνονταν».

– Ο Ηρακλής είναι ανάμεσα στα υγιή σωματεία στο τοπικό μας ποδόσφαιρο καθώς όταν – άλλες ομάδες προσπαθούν ακόμη και να πληρώσουν τις διαιτησίες εσείς έχετε μέχρι και γιατρό. Πείτε μας δυο λόγια για την προσπάθεια και την στήριξη της διοίκησης.

«Αυτό το είχαμε και πέρσι με τον γιατρό εννοώ. Ναι και στην διοίκηση του Ηρακλή οι άνθρωποι είναι μεροκαματιάρηδες, αλλά είπαμε κάποια πράγματα θα τα προσέξουμε και ένα από αυτά είναι το συγκεκριμένο. Από την στιγμή που ανέλαβε ο Κώστας Προβίδας σαν πρόεδρος, αλλά καλό είναι να μην αδικούμε και κάποιους που ήταν ποιο παλιά. Αλλά από πέρσι μιας και μιλάμε για την τωρινή διοίκηση, ο πρόεδρος μαζί με τον Γ. Ασλάνογλου, ο Απ. Σαμαράς, ο Δ. Παλαιολόγου, ο Στ. Εμμανουήλ και φέτος με την ανάμειξη και του Π. Κρικελά γίνεται η προσπάθεια και φαίνεται πόσο κοντά είναι στην ομάδα αυτοί οι άνθρωποι και πραγματικά δεν λείπει τίποτα στους ποδοσφαιριστές.   Επίσης όμως θα ήθελα να αναφερθώ και σε δύο αφανείς ήρωες, τους φροντιστές μας, οι οποίοι προσφέρουν στα παιδιά, πάντα όμως με την συνεργασία της διοίκησης, ότι χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής για την προπόνηση του, για τον αγώνα και γενικά τα πάντα λειτουργούν σωστά στο Ηρακλή».

Ένα μήνυμα ενόψει του διπλού τελικού

«Πραγματικά εύχομαι να είναι αντάξιος αυτός ο διπλός τελικός της ιστορίας των δυο ομάδων και της ποιότητας που έχουν στα ρόστερ τους. Σίγουρα με ενδιαφέρει και η κατάκτηση της κούπας, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι αυτός ο τελικός να είναι αντάξιος, το τονίζω αυτό, της ιστορίας των δύο αντιπάλων και να το ευχαριστηθεί ο κόσμος. Γιατί μιλάμε για δύο ιστορικές ομάδες και θεωρώ πως ο Αλμυρός ανήκει στις υψηλότερες κατηγορίες».

Επιμέλεια: Βαλάντης Τάμπας

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις