Βενέτης: «Πρώτη φορά ήταν τόσο άμεση και δυναμική αντίδραση της SL2»

Μοιράσου το άρθρο

Την άμεση και ομόφωνη αντίδραση της Σούπερ Λιγκ 2 στην τεράστια περικοπή που θέλει να κάνει η πολιτεία στα έσοδα από το Στοίχημα υπογράμμισε ο Βασίλης Βενέτης. «Μάλλον λάθος αντίληψη για το ποδόσφαιρο έχουν, γιατί συνήθως στο ποδόσφαιρο ενισχύουν τους πιο κάτω για να μπορέσουν να φτάσουν τους επάνω» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Νίκη.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Νίκη Βασίλης Βενέτης μίλησε στην εκπομπή «Clasico» του ραδιοφωνικού σταθμού «Βόλος 9.86» για τα εξής θέματα:

Για την αναστολή της Σούπερ Λιγκ 2: «Έγινε ένα Διοικητικό Συμβούλιο της Σούπερ Λιγκ 2, γιατί υπήρξε πρόθεση από τον υφυπουργό Αθλητισμού να γίνει μια μεγάλη περικοπή στο ποσό που αντιστοιχούσε να πάρουμε από τον νόμο που είχε ψηφιστεί το 2021 όσον αφορά στα κέρδη από το Στοίχημα. Ο τρόπος που θα διανεμηθούν έχει αλλάξει πάρα πολλές φορές και θεωρήσαμε ότι το ποσό που προτάθηκε ήταν πραγματικό προσβλητικό για τις ομάδες.

Έγινε αυτή η συνεδρίαση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για σταμάτημα του πρωταθλήματος επ’ αόριστον μέχρι να πάρουμε τα λεφτά και να διεκδικήσουμε το μέγιστο ποσό που προέβλεπε ο νόμος, δηλαδή τα 8.5 εκατομμύρια ευρώ».

Για το τι άλλαξε από την τελευταία πρόταση Αυγενάκη: «Όταν τα χρήματα είναι συγκεκριμένα, γιατί μας είπαν ότι τα χρήματα είναι στάνταρ 500, στην ουσία αλλάζει το ποσοστό. Η ΚΥΑ που υπάρχει από το 2021 όριζε κάποια ποσοστά, δηλαδή τότε η Σούπερ Λιγκ είχε πάρει 50% και μέχρι το ποσό των 21.000.000 ευρώ. Τώρα αν γινόταν αυτό που προτάθηκε, θα άλλαζε άρδην το ποσοστό, γιατί όταν θα μοιραστούν 30,4 εκατομμύρια, θα πάρει πολύ παραπάνω από το 50% και συγκεκριμένα 65% με 70%.

Τώρα υπάρχει μια δυναμική διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει κάτι οριστικό, ούτε έχει γίνει κάποια εκταμίευση μέχρι σήμερα. Έχω ακούσει επανειλημμένα τον υπουργό να λέει ότι πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, δηλαδή και οι τέσσερις και συγκεκριμένα η Σούπερ Λιγκ 1, η Σούπερ Λιγκ 2, η Basket League και η Volley League».

Για το αν η πολιτεία δοκιμάζει μ’ αυτόν τον τρόπο την αντοχή των ομάδων της Σούπερ Λιγκ 2: «Από την αρχή φάνηκε ότι οι προθέσεις δεν είναι καλές για εμάς. Θεωρώ ότι η αντίδραση η δική μας θα φέρει άλλο αποτέλεσμα από τις προθέσεις που δείχνει, δηλαδή από τον τρόπο κατανομής που είχαν στο μυαλό τους. Πιστεύω ότι θα αλλάξει και δεν θα μείνει το ίδιο. Η αντίδρασή μας ήταν πολύ δυναμική, άμεση και ομόφωνη. Ίσως για πρώτη φορά ήταν τόσο άμεση και δυναμική αντίδραση της Σούπερ Λιγκ 2».

Για τη στάση των β’ ομάδων των μεγάλων ΠΑΕ: «Οι β’ ομάδες των ΠΑΕ μάλλον ευνοημένες είναι από τη συμμετοχή τους σ’ αυτή την κατηγορία. Δεν είναι προκλητικό το ποσό που θα εισπράξει η Σούπερ Λιγκ 1 ή οι ομάδες που βρίσκονται από τη μέση και κάτω στη βαθμολογία να παίρνουν σε σχέση με τους πρωτοπόρους της Σούπερ Λιγκ 2 περίπου 20 φορές παραπάνω; Το θεωρούν δίκαιο;

Μάλλον λάθος αντίληψη για το ποδόσφαιρο έχουν, γιατί συνήθως στο ποδόσφαιρο ενισχύουν τους πιο κάτω για να μπορέσουν να φτάσουν τους επάνω. Μιλάμε για επαγγελματικές ομάδες που έχουν φοβερά έξοδα. Πληρώνουν εφορία, ΙΚΑ και δεν είναι λιγότερα τα έξοδα. Τα χρήματα που δίνουμε στην εφορία είναι 10.000 ευρώ τον μήνα, στον χρόνο είναι περίπου 100.000 αυτά που δίνουμε στο κράτος. Πρέπει να υπάρχει μια δικαιοσύνη σ’ αυτό».

Για τη στάση του κράτους απέναντι στη Σούπερ Λιγκ 2: «Γι’ αυτό είπα ότι έχουμε άλλη αντίληψη για το ποδόσφαιρο. Το ότι δεν βλέπουν τη Σούπερ Λιγκ 2 είναι προφανές. Οι δικαιολογίες για να μη γίνεται η χρηματοδότηση είναι αστείες για μένα.

Λένε πχ ότι οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 παίζουν στοίχημα. Μα κι εμείς ζητάμε να γίνει κάθαρση. Αφού έχεις τον ελεγκτικό μηχανισμό στα χέρια σου, κάντο. Αν κάποιες ομάδες παίζουν στοίχημα ή δεν προάγουν το πρωτάθλημα, απέβαλέ τες. Γιατί τις κρατάνε; Δεν μπορείς μ’ αυτή τη δικαιολογία να μη χρηματοδοτείς τις ομάδες. Η αδυναμία ελέγχου δεν μπορεί να μεταφέρεται στις ομάδες. Όσες ομάδες θεωρούνται ύποπτες ή θεωρούν ότι δεν κάνουν καλό, διώξτε τες. Οι υπόλοιπες τι φταίνε; Ας λειτουργήσει επιτέλους η ΕΠΑΘΛΑ προς σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή, λοιπόν, την αδυναμία τη μεταφέρουν σ’ εμάς. Στην ουσία όταν κάποιον τον «στραγγίζεις», εκεί τον αναγκάζεις να πάει. Χωρίς να υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό, εκεί τον ωθείς. Πρέπει να δουν πιο σοβαρά το θέμα. Δεν είναι μόνο μια χρηματοδότηση που γίνεται φέτος. Πρέπει να δουν τη βιωσιμότητα των κατηγοριών και πώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο μία κατηγορία. Δεν μπορεί από τη μία κατηγορία στην άλλη να υπάρχει τέτοιο χάος. Στα έσοδα της μίας με της άλλης οι διαφορές είναι χαοτικές. Γι’ αυτό βλέπετε κάποιες ομάδες, ανάμεσά τους και εμείς, κάνουμε μεγάλο αγώνα για να αλλάξουμε κατηγορία, αλλά δεν είναι εύκολο. Ποιο είναι το νόημα να παίζεις σ’ αυτή την κατηγορία;».

Για το τι θα γίνει αν ο υφυπουργός δεν κάνει πίσω: «Κι εμείς δεν κάνουμε πίσω. Είναι μία ομόφωνη απόφαση συμβουλίου. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μπορεί να μπει και «λουκέτο». Στην πορεία του πρωταθλήματος οι ομάδες θα έχουν έσοδα; Αν οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1 από τη μέση και κάτω, αν δεν είχαν αυτές τις χρηματοδοτήσεις, πού θα ήταν;».

Για το αν μπορούν να κινηθούν νομικά: «Πιθανόν να βρούμε δίκιο και με τα νομικά, αλλά αυτά αργούν. Τα χαρακτηριστικά του ηγέτη πρέπει να είναι η δικαιοσύνη. Σου υπόσχεται ότι σε δύο χρόνια θα πάρεις αυτά τα χρήματα, αλλά μετά κάνει άλλα. Αλλάζει την ΚΥΑ όποτε θέλει, αλλάζει τα ποσοστά. Είναι στο χέρι του. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να δικαιωθείς νομικά. Ωστόσο στο πλαίσιο του λογικού και της σωστής διακυβέρνησης, δεν μπορείς να αιφνιδιάζεις και να τα αλλάζεις όλα αυτά».

Για το αν το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με τον Λευτέρη Αυγενάκη: «Σαφώς και είναι πολιτικό το θέμα, τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι εργαζόμενοι. Έχουμε ξαναπεί ότι η Σούπερ Λιγκ 2 έχει τους περισσότερους Έλληνες εργαζόμενους και χρήματα γυρίζουν στην Ελλάδα. Είναι σαφώς πολιτικό το θέμα και νομίζω ότι θα το δει πιο σοβαρά η κυβέρνηση αυτή τη φορά. Δεν θα μείνει εκεί το θέμα. Δεν περίμεναν τόσο ομόφωνη αντίδραση».

Για τη στάση των βουλευτών: «Είναι μία αντίδραση δίκαιη. Δεν μπορεί να μην επικρατήσει το δίκαιο. Είναι προφανές ποιο είναι το δίκαιο. Κανείς πολιτικός δεν θέλει τέτοιο πολιτικό κόστος. Πιστεύω ότι θα αλλάξει η απόφαση αυτή».

Για τις ενέργειες που αναμένονται: «Είναι μια δυναμική διαπραγμάτευση. Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος και θεωρώ ότι θα έχουμε αποτελέσματα. Εμείς διεκδικούμε το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή τα 8.5 εκατομμύρια ευρώ, όμως μας έδινε ο νόμος».

Για τον αγωνιστικό τομέα στη Νίκη: «Πλέον τα αγωνιστικά περνούν σε δεύτερη ημέρα. Υπάρχει μια δυσλειτουργία, αλλά η ομάδα συνεχίζει κανονικά. Θα δούμε τι θα γίνει…».

e-thessalia.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις