Ο Αυγενάκης κατηγόρησε τη SL2 για «έωλες απαιτήσεις και φανταστικούς ισχυρισμούς»

Η SL2 παραμένει υπό καθεστώς αναστολής μετά την απόφαση του Λευτέρη Αυγενάκη να «πετσοκόψει» το ποσό που αναλογούσε στις ομάδες της από το στοίχημα. Μία στάση που οδηγεί τη λίγκα στην απόφαση να τον καταγγείλει στη FIFA για παραβίαση του αυτοδιοίκητου.

Δείτε τη συνέχεια της ομιλίας του Λευτέρη Αυγενάκη στη Βουλή (η υπόλοιπη ομιλία εδώ):

«Δε δεσμεύτηκα ποτέ σε ποσά. Μέχρι πρότινος που δεν υπήρχε ο μηχανισμός ΕΠΑΘΛΑ οι αναφορές από τη sportradar έμεναν στο αρχείο. Σήμερα, το Υπουργείο παράγει έργο. Όσον αφορά τη Σούπερ Λιγκ 2 στις 23 Ιανουαρίου κάναμε την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλείς και κάναμε συζήτηση για την κατανομή των χρημάτων στον επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν θα δικαιούται χρηματοδότηση που δεν έχουν καταθέσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές και δεν έχουν εξασφαλίσει το απαραίτητο πιστοποιητικό συμμετοχής όπως ο Απόλλων Λάρισας και ο Ηρόδοτος, οι οποίοι συμμετέχουν κανονικά και δεν τους ενοχλεί κανένας. Λάθος και έχει ευθύνη η διοργανώτρια αρχή. Δεν θα καταβληθεί χρηματοδότηση σε ομάδα που εμπλέκεται σε αναφορά για συμμετοχή τους σε χειραγωγημένους αγώνες μέχρι να εκδοθεί οριστικό πόρισμα από την ΕΠΑΘΛΑ. Στη συνάντηση αυτή δεν ήταν η Σούπερ Λιγκ 1.

Στις 31 Ιανουαρίου παρέστησαν άπαντες. Σκοπός ήταν μια συμφωνία για μια δίκαιη κατανομή χρημάτων. Αναλύθηκαν τα κριτήρια και οι παράμετροι κατανομής των χρημάτων. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν τα στοιχεία από τη συμμετοχή τους στον τζίρο των σχηματικών εταιρειών, τις αναφορές για χειραγωγημένους αγώνες. Ενημερώθηκαν για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο ότι η ΕΠΑΘΛΑ εξετάσει 13 υποθέσεις για τη χειραγώγηση αγώνων. Σε αυτές τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν, αξιολογήθηκαν οι 11 από τις 13 από το μηχανισμό της ΕΠΑΘΛΑ. Για δυο εξ αυτών προκύπτει πόρισμα περαιτέρω διερεύνησης. Αναφέρθηκε ακόμη η απόφαση 600 του 2021 από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιχνίων για επιβολή ορίων επιτρεπόμενου στοίχηματισμου στη Σούπερ Λιγκ 2 με χαμηλά ποσά ανά άτομο. Έχω θέσει το επικίνδυνο το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 υπό επιτήρηση.

Στα τέλη του 2020 όταν συμφωνήσαμε στη συγχώνευση των δυο κατηγοριών είχε ρητώς συμφωνηθεί ότι η νέα κατηγορία θα έχει περιορισμένο αριθμό ομάδων. Η συμφωνία παραβιάστηκε από τη Σούπερ Λιγκ 2 και την ΕΠΟ. Η κατηγορία έκτρωμα, όπως λέγεται, που δημιουργήθηκε είναι δικό τους κατόρθωμα. Ποτέ δεν συμφωνήσαμε για 34 ομάδες και 30 ομάδες φέτος. Παραβίασαν τη συμφωνία.

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε εξέφρασε την ικανοποίηση τους η Σούπερ Λιγκ 1, ΕΣΑΚΕ και ΕΣΑΠ και οι λίγκες ζήτησαν διορία για να ενημερώσουν τις ομάδες τους και να επανέλθουν. Αναμέναμε την επιστροφή όλων στις συζητήσεις αλλά η Σούπερ Λιγκ 2 αποφάσισε αιφνιδίως μετά από 48 ώρες τη διακοπή του πρωταθλήματος και με φανταστικούς ισχυρισμούς και έωλες απαιτήσεις για ωφελούμενα ποσά που δεν προκύπτουν από πουθενά.

Απαιτούσαν 8.8 εκ ποσά χωρίς καμία τεκμηρίωση. Για να αρχίσει το πρωτάθλημα δεν έχω αρμοδιότητα εγώ. Δεν έχω ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Δική τους η απόφαση να αρχίσουν και να σταματήσουν. Δουλέψαμε ώστε να κατανεμηθούν τα χρήματα σε όλο το υπόλοιπο ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αναμένουμε από τη Σούπερ Λιγκ 2 την αλλαγή της εκβιαστικής στάσης τους και την έναρξη του πρωταθλήματος. Στη συνέχεια θα συνεχίσουμε το διάλογο. Ας κατέβουν να παίξουν και θα είμαστε εδώ. Εξετάζουμε τους δυνατούς τρόπος μέριμνας και διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΠΑΕ αν συνεχιστεί η παράλογη συμπεριφορά τους. Αν δεν επιστρέψουν στις αγωνιστικές δραστηριότητες τα χρήματα θα βρούμε τρόπους να τα αξιοποιήσουμε για τους εργαζόμενους που μένουν εκτός γηπέδου με δική τους υπαιτιότητα. Ώρα να πρυτανεύσει η λογική».

metrosport.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις