Εξετάσεις Οικονόμου για τον έλεγχο των «επενδυτών» στην Super League 2

Ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύεται στο “iapopsi.gr” που είναι γνωστό για τα φιλοολυμπιακά του “αισθήματα” και αναφέρεται τόσο στον Γιάννη Οικονόμου, νέο υφυπουργό αθλητισμού, όσο και στην ΕΕΑ που προεδρεύει ο κ. Τζουλάκης.

Το άρθρο:

“Ο Γιάννης Οικονόμου είναι υποχρεωμένος να ενσκύψει πάνω στην πολύπαθη Super League 2 καθώς ο προκάτοχός του άφησε άλυτα πολλά ζητήματα. Βασικότερο όλων; Ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των μετόχων… «επενδυτών» της SL2. Αυτός δυστυχώς παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος δεν έγινε ποτέ.

Τι θα γίνει με τις νεοσύστατες ΠΑΕ της Γ΄ Εθνικής που ανέβηκαν στη SL2; Θα ελεγχθούν πραγματικά ή ο πρόεδρος της ΕΕΑ κ. Τζουλάκη θα «πετάξει την μπάλα» εκτός γηπέδου εντάσσοντας τον έλεγχο στην επιτροπή «πόθεν έσχες» που ελέγχει ΜΟΝΟ δειγματοληπτικά με αποτέλεσμα οι επενδυτές που δεν ελέγχθηκαν ποτέ και υποτίθεται ότι θα έβαζαν 350.000 ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο, να αποχωρούν πριν τελειώσει το πρωτάθλημα.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία με βάση τα όσα συμβαίνουν είναι τραγική.

Ο όρος για Μετοχικό Κεφάλαιο ύψους 350.000 ευρώ, η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 150.000 ευρώ, και το «πόθεν έσχες» των χρηματοδοτών-μετόχων των ΠΑΕ, ήταν οι κορυφαίες ασφαλιστικές δικλείδες που θα ξεχώριζαν την ήρα από το σιτάρι. Αυτές που θα έβγαζαν εκτός ποδοσφαίρου κάποια «τρωκτικά» που ως ποδοσφαιρικοί παράγοντες, χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τις οικονομικές απαιτήσεις της ομάδας, αντίθετα έβαζαν το χέρι στο ταμείο για τις προσωπικές τους ανάγκες, μεσουρανούν και διαλύουν το πρωτάθλημα.

Η κάλυψη των 350.000 ευρώ του Μετοχικού Κεφαλαίου έγινε σε πολλές ομάδες με τμηματικές καταθέσεις 10 ή 20 χιλιάδων ευρώ ημερησίως, ποσά τα οποία όμως την επόμενη ημέρα τα επανεκατάθεταν(!!!).

Έτσι, μετά πάροδο 15-20 ημερών, είχαν καταφέρει να καταγραφεί κατάθεση 350.000 ευρώ με ρευστότητα μόνο 10-20.000 ευρώ. Τα extre της Τράπεζας θα βεβαίωναν την κατάθεση συνολικά του ΜΚ, στο ύψος των 350.000 ευρώ, θα κάλυπταν την απαίτηση του νόμου, και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) θα αποφαινόταν ότι υπήρχε η οριζόμενη από τον νόμο κάλυψη του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Κι ενώ θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι με τη δήλωση στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης  του χρηματοδότη θα μπορούσε να αποκαλυφθεί εάν αυτός είχε περιουσία ώστε να δικαιολογεί την κατάθεση ενός τόσο μεγάλου ποσού, στην πράξη όλα τινάχτηκαν στον αέρα.

Η σχετική διάταξη του νόμου αναφέρει ρητά ότι με την κατάθεση του ΜΚ έως την 31η Αυγούστου έπρεπε να κατατεθούν και τα περιουσιακά στοιχεία των χρηματοδοτών, η ΕΕΑ παραβαίνοντας τον νόμο αποφάσισε να ενταχθούν στο «πόθεν έσχες» και να εξετασθεί μετά τις 15 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που παρατάθηκε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Εάν λοιπόν διαπιστωνόταν ότι κάποιος παράγοντας-χρηματοδότης δεν μπορούσε να δικαιολογήσει με τα περιουσιακά του στοιχεία τα χρήματα που κατέβαλε, η ομάδα αυτή θα έπρεπε –σύμφωνα με τον νόμο– να μην είχε συμμετάσχει εξ αρχής στο πρωτάθλημα, αλλά η διαπίστωση αυτή θα γινόταν μετά τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της SL2 περίπου όλον τον πρώτο γύρο!!!

Ο νομομαθής πρόεδρος της ΕΕΑ Ν. Τζουλάκης ήταν τόσο ανοιχτοχέρης ώστε να ξεπεράσει  ευθέως τον νόμο. Πολιτικές σκοπιμότητες; Τοπικές εξυπηρετησούλες; Πιεστικές απαιτήσεις παραγόντων; Όλα είναι πιθανά…

Θα δούμε ξανά τα ίδια έργα με αποτέλεσμα ομάδες να μπαίνουν πρακτικά από το παράθυρο στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία, ή στη συνέχεια να εγκαταλείπουν τη μάχη της κούρσας γιατί δεν έχουν να καλύψουν έξοδα διαιτησίας ή μετακίνησης;

Μητρώο

Το περίφημο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με το οποίο ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επιχείρησε να βάλει τάξη, ώστε να εξαφανιστούν τα σωματεία σφραγίδες ή και μαϊμούδες, πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Έγινε… λάστιχο καθώς κυρίως η ΕΠΟ έθετε ενστάσεις στους χρόνους ένταξης.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Παρά τις αντιρρήσεις της ΕΠΟ, το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων θα συνεχιστεί να υφίσταται στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου έχει αποφασίσει να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, Λευτέρη Αυγενάκη.

Το ανακοίνωσε και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή όταν είπε μεταξύ άλλων: «Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε και στη χρηστή διοίκηση των αθλητικών οργανισμών. Βασική μας προτεραιότητα είναι η προαγωγή του Μητρώου Αθλητικών Φορέων όπου, με ιεραρχική δομή, θα ξεκινάει από τις ομοσπονδίες και θα καταλήγει στους αθλητές. Η απεικόνιση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα πλήρους διαφάνειας στο αθλητικό πεδίο.”Όπως γίνεται αντιληπτό το μητρώο θα επεκταθεί και στις ομοσπονδίες ενώ θα συνεχίσει να υφίσταται για τα ερασιτεχνικά σωματεία, παρά τις αντιρρήσεις της ΕΠΟ».

Αποκλειστική προθεσμία για όλες τις παραπάνω ενέργειες είναι η 31η Ιουλίου 2023. Σημειώνεται ότι έχει ήδη δοθεί μία παράταση με την υπ’ αριθμ. 289821 (ΦΕΚ 3983/Β/22-6-2023) απόφαση του Υπηρεσιακού Υπουργού.

Γι αυτό το λόγο με ανακοίνωσή της η ΓΓΑ κάλεσε τα αθλητικά σωματεία να αξιοποιήσουν τις 15 ημέρες που απομένουν, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται η χορήγηση καινούριας παράτασης, υποβάλλοντας έγκαιρα τη σχετική αίτηση έως την αποκλειστική προθεσμία της 31ης Ιουλίου 2023 προκειμένου να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες και της παραχώρησης σε αυτά αθλητικών εγκαταστάσεων δημοτικών και εθνικών.

Τώρα αν θα έχουμε… παρατάσεις ή παράθυρα θ’ αποδειχθεί στην πορεία. Ο Γιάννης Οικονόμου πάντως θα κληθεί να δώσει εξετάσεις και σε αυτό το καυτό ζήτημα”.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις