«Δύο εβδομάδες πίσω η έναρξη της SL2 ώστε να μην έχουμε αλλοίωση του πρωταθλήματος»

Για καθυστέρηση της ΕΠΟ να αναλάβει δράση για το σκάνδαλο του διεθνούς κυκλώματος στοιχηματισμού έκανε λόγο ο Ανδρέας Μαλάτος μέσω του bwinΣΠΟΡ FM 94,6. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου μίλησε για τις διαδικασίες που προβλέπονται, αλλά και τις αλλαγές στους κανονισμούς που απαιτούνται για να επιβληθούν οι δέουσες ποινές.

«Η ΕΠΟ έχει αργήσει και είναι οφθαλμοφανές, απορώ κι εγώ γιατί έχει γίνει αυτό. Είπε και ο κ. Μπαλτάκος ότι αν μια ομάδα βρεθεί τρεις φορές στις λίστες αυτές, πρέπει να υποβιβάζεται, αλλά από τα λόγια μέχρι την πράξη μπορεί να υπάρχει απόσταση. Θα πρέπει όμως να υπάρξει αλλαγή στους ελληνικούς κανονισμούς για να γίνει αυτό», ανέφερε.

«Για να κινηθεί μια διαδικασία χρειάζεται, πρώτον, να υπάρχουν οι κανονισμοί που το προβλέπουν. Αν οι υπάρχοντες κανονισμοί δεν προβλέπουν πώς θα κινηθεί η διαδικασία και πώς θα επιβληθούν ποινές, είναι κάτι που πρέπει να λυθεί με τροποποίηση κανονισμών. Δεν υπάρχει πειθαρχικό όργανο στην ΕΠΟ που θα επιβάλει πειθαρχικές ποινές χωρίς να τηρήσει τους κανονισμούς. Το δεύτερο κομμάτι, για τη συμμετοχή ή μη ομάδων που εμπλέκονται στο νέο πρωτάθλημα, πρέπει να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει αναδρομικότητα. Δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε ομάδες που με τους παλιούς κανονισμούς δεν θα μπορούσαμε να τιμωρήσουμε. Προβλέπεται μεν η ποινή υποβιβασμού, αλλά πρέπει να δούμε με ποια αποδεικτικά στοιχεία μπορεί να γίνει αυτό. Το να προχωρήσεις σε μια διαδικασία, θα το κάνεις με βάση τον ισχύοντα κανονισμό και όχι επειδή εσύ θεωρείς ότι ο ‘α’ ή ο ‘β’ είναι αθώος ή ένοχος», τόνισε και πρόσθεσε:

«Στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν γρήγορες διαδικασίες, γιατί οι κανονισμοί που ισχύουν απαιτούν πλήρη αποδεικτική διαδικασία. Προβλέπεται αντικειμενική πειθαρχική ευθύνη. Η ισχυρή πιθανολόγηση θα πρέπει να προκύψει με βάση αποδεικτικά στοιχεία. Αν προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από το πόσες φορές έχει περιληφθεί ένας αγώνας ή μια ομάδα στις λίστες της Sportradar, εκεί θα ήταν εντελώς διαφορετική η ευχέρεια του πειθαρχικού οργάνου να τιμωρήσει».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Θωμαΐδης αναφέρθηκε στην απόφαση της FIFA να πάρει μέτρα βλέποντας την αδράνεια της ΕΠΟ. «Η FIFA έχει διαπιστώσει το ελληνικό πρόβλημα, όπως το αποκαλεί. Διαπίστωσε πως δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες, ούτε γρήγορα αλλά ούτε και ορθά. Η ΕΠΟ επιδεικνύει μια αβελτηρία άνευ προηγουμένου. Η FIFA λέει πως αν μέσα σε 90 μέρες από τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου η ΕΠΟ δεν κινήσει τις διαδικασίες, της παίρνει την υπόθεση. Κάτι που είναι πολύ σπάνιο, γιατί δεν συνηθίζει να παρεμβαίνει στα των εθνικών ομοσπονδιών. Αν μια ομοσπονδία δεν κάνει απολύτως τίποτα, τότε αναλαμβάνει η ίδια η FIFA με δικό της πάνελ δικαστών, συντάσσει τις δικές της εκθέσεις και επιβάλλει τιμωρίες. Αυτό θα επιφέρει και τιμωρία της ΕΠΟ, αφού έχει συζητηθεί να παρακρατηθεί ένα μέρος της επιχορήγησης για να την αναγκάσει να κινηθεί, γιατί το σκάνδαλο αυτό έχει αρχίσει εδώ και έναν μήνα. Ο κ. Μπαλτάκος έχει μια εξαιρετική ικανότητα να πετά την μπάλα στην κερκίδα», σημείωσε.

Όσο για το αν βλέπει καθυστέρηση στην έναρξη των πρωταθλημάτων; «Πιστεύω πως το πρωτάθλημα της Super League 1 θα αρχίσει κανονικά, στις 18 Αυγούστου. Μοιάζει αδύνατο να έχουμε πειθαρχικές αποφάσεις πριν τον Οκτώβριο. Όσες ομάδες αποβληθούν από το πρωτάθλημα θα γίνει μεσούσης της σεζόν. Για την Super League 2, που αρχίζει 24 Σεπτεμβρίου, υπάρχει διάθεση να πάει δύο εβδομάδες πίσω. Αν ως τότε υπάρχουν πειθαρχικές αποφάσεις θα είναι καλύτερο, γιατί δεν θα αλλοιωθεί το πρωτάθλημα».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις