Τα highlights από τη νίκη της ΑΕΚ στα …πέναλτι

Η ΑΕΚ προηγήθηκε με πέναλτι, έπαιξε με τη φωτιά, ο Ατρόμητος ισοφάρισε 1-1 στο 89’ με πέναλτι αλλά αμέσως μετά με νέο πέναλτι η Ένωση πήρε το θρίλερ (2-1) και χρυσό τρίποντο!

Το ζητούμενο στο αποψινό ματς ήταν ξεκάθαρο για την ΑΕΚ. Ήταν η νίκη με οποιοδήποτε κόστος, προκειμένου η Ένωση να δώσει ουσία στο «διπλό» της Δευτέρας επί του Παναθηναϊκού (1-2), να παραμείνει στο «κατώφλι» του Ολυμπιακού. Και αυτό έκανε… Η ΑΕΚ έσπασε επιτέλους το… ρόδι εντός μετά τις 14 Μαΐου και τη φιέστα με τον Βόλο (4-0) και επανερχόταν, τρόπο τινά στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις, έστω και αν αυτό το φινάλε δεν θα μπορούσε να το φανταστεί ούτε ο πιο καλός σεναριογράφος στο Χόλιγουντ.

Η ΑΕΚ ήξερε πως μετά τα δύο Χ με Πανσερραϊκό (1-1) και Ολυμπιακό (1-1) στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν είχε περιθώριο για ακόμη ένα «στραβοπάτημα» στο άντρο της. Και αν το 1-1 με τον Ολυμπιακό μπορεί να μην θεωρηθεί ως τέτοιο με δεδομένο το βεληνεκές του αντιπάλου, σίγουρα μία γκέλα τύπου Σερρών (1-1), αυτή τη φορά με τον Ατρόμητο, θα ήταν γκέλα και μάλιστα ηχηρή

Παρά το διακύβευμα του ματς, ωστόσο, ο Ματίας Αλμέιδα προχώρησε σε πολλές αλλαγές εν συγκρίσει με το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (1-2). Έκρινε ότι έπρεπε να το κάνει με δεδομένο πως ακολουθεί η δοκιμασία στην Κρήτη με τον ΟΦΗ τη Δευτέρα (2/10) και η αναμέτρηση της 2ης αγωνιστικής του Europa League με τον Άγιαξ (5/10) με την Ένωση να δίνει και το εξ αναβολής ματς με τον Παναιτωλικό ανήμερα των εκλογών (8/10).

Έτσι ο Αλμέιδα άλλαξε οκτώ πρόσωπα διατηρώντας μόνο τους Στάνκοβιτς, Μήτογλου και Κάλενς από τη βασική ενδεκάδα της Λεωφόρου.

Κατ΄αρχήν παρέταξε την ΑΕΚ με δύο διαφορετικά μπακ με Σιντιμπέ, Χατζισαφί αντί των Ρότα, Μοχαμάντι. Έβαλε «εξάρι» τον Γιόνσον αντί του Γαλανόπουλου, χρησιμοποίησε ως «οκτάρι» τον Μάνταλο αντί του Πινέδα, ενώ είχε και άλλα άκρα με τους Άμραμπατ,Πισάρο να αντικαταθιστούν τους Ελίασον, Γκατσίνοβιτς. Ενώ η ΑΕΚ έπαιξε και με άλλη επίθεση με τους Αραούχο-Πόνσε αντί των Τσούμπερ-Λιβάι.

Προβάδισμα με πέναλτι του Άμραμπατ, πολλές φάσεις μετά το 1-0 η ΑΕΚ!

Η ΑΕΚ μπήκε με φόρα και την αύρα των δύο μεγάλων νικών επί Μπράιτον (2-3) και Παναθηναϊκό (1-2) και στο εξάλεπτο είχε, ήδη, τρεις τελικές με Πόνσε, Γιόνσον και Χατζισαφί.

Η ΑΕΚ ήταν ξεκάθαρο πως είχε επιθετική διάθεση και ήθελε να επιβάλει τους όρους της στο παιχνίδι πιέζοντας και αρκετά ψηλά, όπως συνηθίζει εντός έδρας, αλλά και στα πρώτα λεπτά των αγώνων της.

Το 0-0 παρέμενε με την ΑΕΚ να αναζητεί τρόπους να «ξεκλειδώσει» την άμυνα του Ατρόμητου είτε από τα «φτερά» ανοίγοντας το πλάτος της είτε από τον άξονα έχοντας, βέβαια, κατά νου και τις στατικές φάσεις, όπως στο 20′ με την κεφαλιά του Κάλενς που πέρασε μόλις άουτ σε κόρνερ του Μάνταλου.

Ο Ατρόμητος κατάφερνε με διπλή ζώνη άμυνας, με μικρές αποστάσεις στις γραμμές να ξεπεράσει… αναίμακτα το 20λεπτο, να κρατά ο 0-0, με την ΑΕΚ να μην έχει την κλασική ευκαιρία.

Η ΑΕΚ ήταν εμφανές πως μπορούσε να απειλήσει μόνο στατικά, όπως έκανε ξανά με κεφαλιά του Πόνσε σε κόρνερ του Πισάρο, με την μπάλα να περνά άουτ.

Και στο 29′ ήρθε η φάση που άλλαξε τα δεδομένα. Αρχικά ο Αραούχο με ένα εξαιρετικό φαλτσαριστό σουτ σημάδεψε το δοκάρι του Τσιντώτα, με τον Τσακμάκη στη συνέχεια να «γκρεμίζει» τον Μάνταλο και τον ρέφερι, Παπαδόπουλο να δείχνει αμέσως την «άσπρη βούλα».

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Άμραμπατ, όπως στο 2-3 του Βόλου, αλλά και στο περσινό 1-0 επί του Ατρόμητου, όταν είχε σκοράρει στο 90+4′. Και η ΑΕΚ πέτυχε τον στόχο της. Στο 31′ ο Μαροκινός ξεγέλασε τον Τσιντώτα, έκανε το 1-0 και «ξεκλείδωσε» το ματς για την Ένωση. Και αν θέλετε και άλλες συμπτώσεις, τότε το πέναλτι το είχε κερδίσει ξανά ο Μάνταλος σε ανατροπή του από τον Μαυρομμάτη.

Η ΑΕΚ δεν κατέβασε ταχύτητα. Έψαξε γρήγορα και το 2ο γκολ και στο 41′ το άγγιξε δις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με τους Πόνσε και Σιντιμπέ. Αρχικά ο Αργεντινός είδε το πλασέ του να αποκρούεται από τον Τσιντώτα με τον Γάλλο μπακ στην επαναφορά μετά από μπαλιά του Άμραμπατ να σουτάρει ψηλά άουτ, παρότι ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων είχε εξουδετερωθεί.

Το 1-0 παρέμενε με τον Τσιντώτα να λέει νέο «όχι» στον Πόνσε στο 45′ και να προλαβαίνει τον Αραούχο που καιροφυλακτούσε, με την ΑΕΚ να χάνει νέα ευκαιρία στο 45+3′ σε εξ επαφής κεφαλιά του Μήτογλου που έδιωξε σχεδόν στη γραμμή ο Τσακμάκης. Το ημίχρονο έληγε με 1-0 υπέρ της ΑΕΚ, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα οι «κιτρινόμαυροι» να έχουν «καθαρίσει» το ματς και να σκέφτονται το επόμενο με τον ΟΦΗ στην Κρήτη.

Τι φινάλε θεέ μου

Η ΑΕΚ μπήκε στο β’ μέρος χωρίς αλλαγές με εμφανή στόχο να φθάσει σε ένα γρήγορο δεύτερο γκολ «καθαρίζοντας» την… μπουγάδα, με τον Πόνσε για ακόμη μία φορά στο 51′ να μην καταφέρνει να νικήσει τον Τσιντώτα που κρατούσε μόνος του όρθιο τον Ατρόμητο.

Από την άλλη οι Περιστεριώτες έδειχναν διάθεση να ανέβουν και να δημιουργήσουν χωρίς, όμως, ιδιαίτερη επιτυχία πλην της φάσης του 59′, με το σουτ του Βαλένσια να περνά ψηλά άουτ.

Μετά το 60′ ο Αλμέιδα προχώρησε σε μαζικό φρεσκάρισμα με 4 αλλαγές στο μεσοεπιθετικό κομμάτι με την ΑΕΚ να διατηρεί τον έλεγχο του ματς και να ψάχνει με πλάνο και ηρεμία το 2ο γκολ με το οποίο θα «τελείωνε» το ματς.

Και στο 77′ ήρθε ο Ατρόμητος να «παγώσει» την OPAP Arena για δευτερόλεπτα με τον Στάνκοβιτς να οριζοντιώνεται και να διώχνει σε κόρνερ το εξαιρετικό σουτ του Έντερ Γκονζάλες.

Στην εξέλιξη της φάσης ήρθε το «έμφραγμα»… Στο κόρνερ δημιουργήθηκε σύγχυση στην άμυνα της ΑΕΚ με τον Έρλινγκμαρκ να ισοφαρίζει σε 1-1, με τη φάση να τσεκάρεται από τον VAR και το γκολ έπειτα από τσεκάρισμα πολλών λεπτών, εν τέλει, να ακυρώνεται… Η ΑΕΚ είχε γλιτώσει από μία δύσκολη εξίσωση που είχε βάλει μόνη της στον εαυτό της λόγω της αστοχίας της.

Και στο 86′ τα δεδομένα άλλαξαν. Ο Ατρόμητος κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Αντζιέλσκι από τον Σιντιμπέ με τον VAR να επεμβαίνει, αφού νωρίτερα ο βοηθός διαιτητή είχε σηκώσει… σημαία και είχε καταλογίσει σε θέση οφσάιντ τον Σκοπιανό επιθετικό.

Ο Ατρόμητος κέρδισε πέναλτι και αποβολή του Σιντιμπέ, με τον Αντζιέλσκι στο 90′ να νικά τον Στάνκοβιτς και να ισοφαρίζει σε 1-1 για τους φιλοξενούμενους που πλέον είχαν και το αριθμητικό πλεονέκτημα.

Αυτή η ΑΕΚ, όμως, ποτέ δεν πεθαίνει… Η αγέλη του Αλμέιδα παίζοντας με 10 παίκτες βρήκε ξανά τον τρόπο.

Στο 90+1′ ο Μάνταλος έγινε αποδέκτης της μπάλας στην περιοχή, και αφού την τσίμπησε δέχθηκε το μαρκάρισμα από τον Έρλινγκμαρκ, με τον Παπαδόπουλο να δείχνει την «άσπρη βούλα» με τον VAR να τον επιβεβαιώνει.

Ο Άμραμπατ έλειπε και ο Γκατσίνοβιτς ανέλαβε την εκτέλεση στέλνοντας με χτύπημα α λά Πανένκα την μπάλα στα δίχτυα του Τσιντώτα κάνοντας το 2-1 υπέρ της ΑΕΚ σε ένα φινάλε που θύμιζε τον περσινό αγώνα των δύο ομάδων στο ίδιο γήπεδο, όταν ο Άμραμπατ με πέναλτι είχε γράψει το 1-0 στο 90+4′.

Και επειδή στο ποδόσφαιρο ποτέ μην λες ποτέ ήρθε στο 90+13′ ο Χατζισαφί να σώσει την ΑΕΚ πάνω στη γραμμή και να κρατήσει το 2-1 υπέρ της ΑΕΚ που έπαιρνε ένα χρυσό τρίποντο!

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Μήτογλου, Κάλενς, Χατζισαφί, Γιόνσον (83′ Γαλανόπουλος), Άμραμπατ (60′ Ελίασον), Πισάρο (60′ Γκατσίνοβιτς), Μάνταλος, Αραούχο (60′ Τσούμπερ), Πόνσε (60′ Ζίνι).

Ατρόμητος:Τσιντώτας, Ασεβέδο, Τσακμάκης, Κεσχρίντα, Ντε Μποκ, Κούντε (55′ Καμαρά), Έρλινγκμαρκ, Γιουμπιτάνα (69′ Φρίντγιονσον), Ρομπάιγ (55′ Βαλένσια), Κουέν (46′ Έντερ Γκονζάλες), Βέργος (69′ Αντζιέλσκι).

Αποβολή: 88′ Σιντιμπέ

Κίτρινες κάρτες: 75′ Χατζισαφί, 84′ Κάλενς – 28′ Ντε Μποκ, 33′ Τσακμάκης, 45′ Γιουμπιτάνα

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Παπαδόπουλος

ΒΟΗΘΟΙ: Λ.Δημητριάδης, Σάββας

Τέταρτος: Βεργέτης

VAR: Παπαπέτρου

ΑVAR: Μωυσιάδης

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις