Σήμερα ο 1ος Κλασικός Μαραθώνιος κολύμβησης αφιερωμένος στον Ι. Ζηργάνο

Η μνήμη του σπουδαίου Ιάσονα Ζηργάνου τιμάται σήμερα Κυριακή. Διεξάγεται ο 1ος Κλασικός Μαραθώνιος Κολύμβησης με αφετηρία το Χόρτο και τερματισμό την Αγριά, με τον Δήμο Βόλου να υλοποιεί την ιδέα του Βασίλη Κατσικόπουλου. Ο Ιάσων Ζηργάνος αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για τη βολιώτικη…

…και την ελληνική κολύμβηση γενικότερα. Υπήρξε ο δεύτερος στην ιστορία και πρώτος επίσημα καταγεγραμμένος – από τους αρμόδιους φορείς– Έλληνας που διήλθε το στενό της Μάγχης κολυμπώντας, ο δε μοναδικός έως σήμερα που το έχει πετύχει τέσσερις φορές (στο διάστημα 1949-1954). Λάτρευε τόσο πολύ τη θάλασσα, ώστε να αφήσει την τελευταία του πνοή μέσα στο νερό το 1959 σε ηλικία 50 ετών στην προσπάθειά του να διασχίσει ξανά τη Μάγχη.
Για την πολύτιμή προσφορά του ο Βόλος θέλει να τον τιμήσει για μια ακόμη φορά. Έτσι σήμερα Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Κλασικός Μαραθώνιος Κολύμβησης που θα φέρει το όνομά του. Την ιδέα συνέλαβε ο καθηγητής φυσικής αγωγής Βασίλης Κατσικόπουλος και θα υλοποιηθεί μέσω του Δήμου Βόλου με τη συμβολή εθελοντικών οργανώσεων
Ο αγώνας θα έχει δύο διαδρομές, τη μεγάλη 29 χιλιομέτρων Χόρτο-Αγριά και τη μικρή 13 χιλιομέτρων Κάτω Γατζέα-Αγριά. Μέρος των εσόδων θα δοθεί σε είδος στο κέντρο αποκατάστασης ανθρώπων με αναπηρίες ΕΛΕΠΑΠ.
Όπως επισήμαναν οι διοργανωτές στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, σημαντική θα είναι η συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της Λέσχης Βατραχανθρώπων, του Ροταριανού Ομίλου «Αργώ» που θα καλύψει ιατρικά τον αγώνα, του Νίκου Μαγγίτση που θα διαθέσει τα κανό συνοδείας των αθλητών, της ΕΨΑ, του ΟΕΑ/ΝΑΒ, του γιατρού των αγώνων κ. Ζαρκάδα, του Γιώργου Αϋφαντή και της Γενικής Κλινικής «Άνασσα».
Η εκκίνηση της απόστασης των 29 χιλιομέτρων θα γίνει από το Χόρτο και ο τερματισμός είναι η Αγριά. Η πρώτη διαδρομή ξεκίνησε στις 7 το πρωί. Οι αθλητές δε θα πρέπει να ξεπερνούν την απόσταση των 300μ. από την παραλία, παράλληλα με την ακτή. Την απόσταση αυτή θα οριοθετούν τα πλεούμενα, που θα είναι συνοδεία των αθλητών. Θα έχει υποχρεωτικά για τους αθλητές της μεγάλης απόστασης τρία σημεία, τα οποία θα περνούν ως έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι καλά ενώ θα υπάρχει και τροφοδοσία.
Παράλληλα θα τους δίνεται τροφοδοσία και από τα πλεούμενα που θα είναι μαζί τους. Το πρώτο σημείο τροφοδοσίας είναι στην Άφησσο, στο 10ο χλμ, το δεύτερο είναι στην Κάτω Γατζέα, στο 18ο χλμ και το τρίτο σημείο είναι στα Πλατανίδια, στο 22ο χλμ. Εκεί οι αθλητές θα μπορούν να τροφοδοτηθούν και να ξαποστάσουν για 2-3 λεπτά και να ξαναμπούν στο νερό, να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Είναι ο μοναδικός αγώνας μεγάλης απόστασης στην Ελλάδα που οι αθλητές θα μπορούν να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά. Στις τροφοδοσίες, θα παρέχονται στους αθλητές νερό, χυμοί, ξηροί καρποί και κάποια ίσως σνακ, Η μικρή απόσταση θα ξεκινήσει στις 10 π.μ από την Κάτω Γατζέα. Θα υπάρχει μία τροφοδοσία, προαιρετική, για τους αθλητές στα Πλατανίδια, ενώ ο τερματισμός θα γίνεται επίσης στην Αγριά. Η ώρα που υπολογίζεται ότι θα τερματίσουν οι αθλητές της πρώτης διαδρομής είναι 4 με 5 το απόγευμα. Οι αθλητές της δεύτερης και μικρότερης διαδρομής, θα τερματίσουν περίπου στις 3 με 4 μ.μ. Θα υπάρχουν πλεούμενα και στη μικρή διαδρομή, αλλά ο καθένας δε θα έχει δικό του συνοδό, καθώς η απόσταση δεν το απαιτεί.
Η τελετή λήξης έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στις 19.00 στο λιμενοβραχίονα της Αγριάς. Οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο να βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο κατά τον τερματισμό των αθλητών και τις απονομές των μεταλλίων, προκειμένου να τους ανταμείψει με χειροκρότημα για την προσπάθειά τους.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις