Σε δίκη τρεις ποδοσφαιριστές με την κατηγορία ότι έστησαν παιχνίδια

Σύμφωνα με τον δικαστή ο οποίος ερευνά την περίφημη «υπόθεση Οσασούνα» για στημένα παιχνίδια στην Πριμέρα Ντιβιζιόν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τρεις ποδοσφαιριστές έχουν δωροδοκηθεί.

Πρόκειται για τρεις πρώην παίκτες της Μπέτις, τον Αντόνιο Αμάγια, τον Ζόρντι Φιγκέρας και τον Τσάβι Τόρες. Και οι τρεις φαίνεται πως έλαβαν χρήματα από τον πρώην πρόεδρο της Οσασούνα με βασικό στόχο να στήσουν δύο αγώνες της μεγάλης κατηγορίας του ισπανικού πρωταθλήματος. 

Εναντίον τους αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες, την ώρα που απαλλάχθηκαν από τις ίδιες κατηγορίες άλλοι έντεκα εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων οι ποδοσφαιριστές Πάτσι Πουνιάλ, Νταμιά Αμπέγια, Σέρχιο Γκαρθία και Χόρχε Μολίνα, όπως επίσης και ο σημερινός προπονητής της Οσαούνα, Πέταρ Βασίλεβιτς. 

Τι συνέβη στο «σκάνδαλο Οσασούνα» που συντάραξε το ισπανικό ποδόσφαιρο πριν από δυόμισι χρόνια; 

Στις 11 Μαϊου 2014, η Οσασούνα αντιμετώπιζε την Εσπανιόλ στην προτελευταία αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Και οι δύο ομάδες ήθελαν οπωσδήποτε τη νίκη για να παραμείνουν στη μεγάλη κατηγορία, αλλά τους βόλευε και η ισοπαλία για να αφήσουν πίσω τους τις άλλες ομάδες που ήτανμαζί τους στην επικίνδυνη ζώνη.  Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 1-1. Όλοι ευχαριστημένοι, τουλάχιστον για εκείνη τη χρονική στιγμή, καθώς τελικά η Οσασούνα θα υποβιβαστεί, παρά τη νίκη της στον τελευταίο αγώνα της σεζόν κόντρα στη Μπέτις. 

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, η σχετική έρευνα άρχισε με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην πρόεδρο της Οσασούνα, Μιγκέλ Αρτσάνκο, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα εξαγοράς του συγκεκριμένου αγώνα. Γίνεται αναφορά για ποσό που φτάνει το ενάμιση εκατομμύριο ευρώ, το οποίο φαίνεται να λείπει από τα ταμεία του συλλόγου με άγνωστο… παραλήπτη, ενώ υπάρχουν και κινήσεις σε λογαριασμούς της ομάδας, οι οποίες ερευνώνται από την ίδια την ισπανική λίγκα, αλλά και την ειδική αρχή εναντίον της διαφθοράς. Ο σημερινός πρόεδρος της Οσασούνα, Λουίς Σαμπάλθα, δήλωσε άγνοια για τα γεγονότα αυτά και τόνισε πως θα βοηθήσει τις έρευνες με όποιο τρόπο του ζητηθεί. 

Στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός πως προπονητής της Εσπανιόλ ήταν ο Χαβιέρ Αγκίρε, ο οποίος είναι μεταξύ των κατηγορουμένων για το… στήσιμο του αγώνα Λεβάντε – Σαραγόσα, την περίοδο 2010-2011, γεγονός που του στέρησε και τη δουλειά του στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Ιαπωνίας.  

Στη συνέχεια της έρευνας των δικαστικών αρχών αποκαλύφθηκε ότι παραλήπτες των χρημάτων ήταν ποδοσφαιριστές της Μπέτις, ίσως και της Εσπανιόλ. 

Όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές της Μπέτις, πήραν 250.000 ευρώ για να νικήσουν την Βαγιαδολίδ (όπως και έκαναν) και άλλες 450.000 ευρώ για να ηττήθούν από την Οσασούνα (όπως και συνέβη!). 

Οι έρευνες αστυνομίας και δικαστών έδειξαν ότι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας της Σεβίλλης είχαν αγοράσει ένα κινητό τηλέφωνο με κάρτα και προπληρωμένο χρόνο ομιλίας με το οποίο επικοινωνούσαν με δύο στελέχη της Οσασούνα. Οι αρχές κατάφεραν, μάλιστα, να εντοπίσουν ακόμα και ποιοι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που έκαναν τις διαπραγματεύσεις με τους Αμάγια, Νταβίδ Αγκάνθο και Τσάβι Τόρες να πρωταγωνιστούν. 
 
Ο τελευταίος, μάλιστα, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες είναι αυτός που ζήτησε το συνολικό ποσό των 650.000 ευρώ για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, οι οποίοι ήταν στο… κόλπο. Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο, ότι εκείνη την περίοδο ο Τόρες ήταν υπό έρευνα για συμμετοχή του για το «στήσιμο» του αγώνα Λεβάντε – Σαραγόσα, το 2011, όταν αγωνιζόταν στην ομάδα της Βαλένθια! 

Επιπλέον, οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι υπήρξε ραντεβού διοικούντων της Οσασούνα και εκπροσώπων παικτών της Μπέτις σε ξενοδοχείο της Μαδρίτης με σκοπό να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του «στησίματος», ενώ ο Μάγια είναι ο παίκτης που έλαβε το συμφωνημένο ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό του.

sdna.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις