«Κινδυνεύει να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα λόγω των ομάδων χωρίς τηλεοπτική στέγη»

Για την πρότασή του στις ΠΑΕ της Super League για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος μίλησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, χαρακτηρίζοντάς την συμφέρουσα για όλους, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα λόγω των ομάδων που δεν έχουν εξασφαλίσει τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Βασιλειάδης στον ΣΠΟΡ FM:

Για το ότι η πρότασή του δεν έγινε δεκτή με καλό κλίμα από τις ομάδες: «Αναμενόμενο ήταν αυτό. Όταν χρειάζεται να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις στο παρά ένα, είναι δύσκολο να υπάρχει καλό κλίμα. Τους κάναμε μια σοβαρή πρόταση που δίνει προοπτική και σταθερότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτή η πρόταση κινείται σε τρεις κατευθύνσεις. Οικονομική σταθερότητα με ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο που εξασφαλίζει έσοδα σε δυο κατηγορίες. Μια δομή των κατηγοριών σταθερή με 12 ομάδες και μπόνους γι’ αυτούς που ακολουθούν τις βέλτιστες τακτικές σε αγωνιστικό και εμπορικό επίπεδο.

Και επίσης μπόνους στις μικρότερες ομάδες αν μείνουν στην κατηγορία, αλλά και ρήτρες σε περίπτωση εμπρηστικών δηλώσεων και επεισοδίων. Πρόκειται για ασφαλιστικές δικλείδες εξυγίανσης. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα που θα πέφτουν θα πηγαίνουν στο ποδόσφαιρο και όχι αλλού».

Για τις ενστάσεις ότι η ΕΡΤ θα δώσει λεφτά στο ποδόσφαιρο σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα: «Η πρότασή μας δημιουργεί ένα πολύ καλό προϊόν για την κρατική τηλεόραση, φέρνει τηλεθεατές και υπάρχει και μια ανταπόδοση γι’ αυτό που πληρώνει ο κάθε πολίτης. Είναι μια εμπορική δράση και κάτι που θα φέρει έσοδα. Δημιουργούμε ξανά μια αγορά στο ποδόσφαιρο, η οποία είχε καταρρεύσει. Σε όλη την Ευρώπη το ποδόσφαιρο επηρεάζει το 4-5%. Στην Ελλάδα τις καλές εποχές είχε φτάσει το 2,5%. Υπάρχει μια ολόκληρη οικονομία γύρω από το ποδόσφαιρο».

Για το αν έχει ακούσει αντιπρόταση από τις ομάδες: «Δεν έχω ακούσει αντιπρόταση και δεν φαίνεται να υπάρχει plan b. Δεν αντέχει η ποδοσφαιρική μας οικονομία τόσες ομάδες στις δυο επαγγελματικές κατηγορίες. Απ’ ό,τι κατάλαβα εγώ, δεν είναι τόσο ζεστοί στο θέμα της μείωσης, ενώ ακούστηκαν και αστείες ενστάσεις, όπως το αν μπορούμε να εγγυηθούμε εμείς τα λεφτά της NOVA. Το θέμα είναι ότι θα έχουμε δυο κατηγορίες με ομάδες που αντέχουν οικονομικά και δεν θα καταρρέουν σε περίπτωση υποβιβασμού. Η Football League ούτε τώρα αντέχει να είναι επαγγελματική και το βλέπουμε με τα παρατράγουδα που υπάρχουν».

Για το πώς θα αντιδράσει η Πολιτεία σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από τις ομάδες: «Θα τους ευχηθούμε καλή τύχη και καλή συνέχεια στα σχέδια τους. Να δούμε όμως τι θα αποφασίσει η λίγκα και αν υπάρχει plan b. Εμείς παρεμβαίνουμε γιατί μας ζητήθηκε. Υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα λόγω των ομάδων που δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Από ‘κει και μετά, εφόσον μπούμε στη διαδικασία να συζητήσουμε για το ποδόσφαιρο και να συνδράμουμε οικονομικά, τότε προφανώς θα έχουμε και άποψη. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να παρέμβουμε, αλλά να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο. Να φτιαχτούν οικονομικά βιώσιμες ΠΑΕ χωρίς εξαρτήσεις που θα κάνουν ένα υγιές πρωτάθλημα».

Για τις αντιρρήσεις ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού: «Ο ΠΑΟΚ εξέφρασε τις διαφωνίες του, που είναι σεβαστές. Ο Ολυμπιακός είχε μια πιο έντονη τοποθέτηση. Επειδή το πρωτάθλημα είναι στο παρά ένα να μην ξεκινήσει, εμείς κάνουμε μια πρόταση. Αν δεν υπήρχε πρόβλημα, δεν θα έρχονταν οι ομάδες σε εμένα. Εμείς κάνουμε την πρότασή μας. Αν δεν θέλουν, καλώς. Με τον στανιό δεν γίνονται αλλαγές.

Υπάρχει ξεκάθαρη πρόταση από την πλευρά μας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σαφείς όρους. Ακούγονται διάφορες μουρμούρες για την καθυστέρηση από την πλευρά της Πολιτείας στο VAR. Αυτό δεν είναι δουλειά της Πολιτείας. Ερχόμαστε να κινήσουμε κάποια πράγματα στο ποδόσφαιρο επειδή το ποδόσφαιρο δεν κινείται. Δεν μπορεί να εγκαλούμαστε γι’ αυτό.

Κακά τα ψέματα, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μας αφορά όλους. Ήρθε η ώρα να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Είμαστε λίγο πριν σκάσει το πράγμα και κανένας δεν θέλει να γίνει αυτό. Δεν θέλουμε να τιναχτεί το προϊόν στον αέρα, γι’ αυτό δίνουμε μια βοήθεια. Είναι μια λύση “win-win” για όλους. Εμείς δίνουμε ένα καλό προϊόν στην ΕΡΤ και ταυτόχρονα βοηθείται το ίδιο το ποδόσφαιρο. Είπα όμως και πριν ότι αλλαγές με τον στανιό δεν γίνεται. Αν έχουν κάποια καλύτερη πρόταση, ας την πάρουν».