Χρ. Μπουκώρος: Μπορεί να καμφθεί η άρνηση της Σούπερ Λιγκ 2

Στο ραδιόφωνο του ΒΟΛΟΣ 98.6 FM και στην εκπομπή CLASICO φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας με τη Ν.Δ., Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος τόνισε πως υπάρχει τρόπος να καμφθεί η αρνητική στάση του Δ.Σ. της Ένωσης S.L.2 & F.L., όσον αφορά την πρόταση του Ολυμπιακού Βόλου για δύο ομίλους των 16 ομάδων στη Σούπερ Λιγκ 2. Επίσης, ο κ. Μπουκώρος αποκάλυψε πως η ΕΡΤ είναι πιθανό να χρηματοδοτήσει μία διαφορετική Β’ Εθνική δίνοντας κίνητρα σε όσους έχουν αντιρρήσεις να δεχθούν όποια πρόταση αποσκοπεί στο καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου:

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μπουκώρου όπως απομαγνητοφωνήθηκαν από το goalpost.gr:

«Το βασικό ερώτημα είναι πώς μετά την κρίση που περνάμε αυτή την ώρα, η οποία έπληξε καίρια και τις αθλητικές εκδηλώσεις και τον αθλητισμό στον πυρήνα του , πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση. Το ερώτημα για το ποδόσφαιρο είναι, εξαιρώντας τη μεγάλη κατηγορία που κινείται καθαρά σε επαγγελματικά-επιχειρηματικά πρότυπα, πώς οι υπόλοιπες κατηγορίες θα είναι βιώσιμες. Για να είναι τα πρωταθλήματά τους βιώσιμα, πρέπει οι ομάδες να είναι βιώσιμες. Μέσα σ’ αυτό πλαίσιο, άκουσα με ενδιαφέρον την πρόταση του Ολυμπιακού Βόλου, δεν σας κρύβω ότι επικοινώνησα με τον κ. Βενέτη, της Νίκης Βόλου, όταν είδα την κινητικότητα και το ενδιαφέρον των ομάδων. Το θέμα συζήτησα με αρκετούς συναδέλφους βουλευτές κάνοντας και μία πρώτη τηλεδιάσκεψη για να διαπιστώσουμε ποιο είναι το πλαίσιο. Αντιλαμβάνομαι τους λόγους που οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 αντιδρούν, θεωρώντας πως το οικονομικό αντικείμενο θα μικρύνει.

Όμως η πολιτεία εδώ θα πρέπει να δει με γνώμονα την βιωσιμότητα των πρωταθλημάτων. Δηλαδή το να έχεις τώρα μία Σούπερ Λιγκ 2 με πέντε ισχυρές ομάδες κι άλλες 7-8 που θα πελαγοδρομούν, δεν ξέρω αν είναι το ορθό. Φαίνεται πως η πρόταση για δύο ομίλους, που υπήρχε στην Ελλάδα παλιότερα,  είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση. Την καταθέσαμε στον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος δεσμεύτηκε να ενημερώσει πλήρως τον Πρωθυπουργό. Επίσης, πλήρως ενήμερος για την πρόταση είναι ο κ. Αυγενάκης.

Βεβαίως, τον πρώτο λόγο έχουν οι ομάδες. Απόλυτη συμφωνία στις αλλαγές δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ. Εγώ θα επιθυμούσα να υπήρχε μία πλειοψηφική κίνηση και θα ήμουν ευτυχής αν και οι δύο ομάδες που έχουν έδρα τον Βόλο μας, Ολυμπιακός και Νίκη, έβρισκαν ένα πλαίσιο, μία πρόταση για το πώς  πρέπει να είναι τα πρωταθλήματα της δεύτερης μεγάλης κατηγορίας την επόμενη χρονιά, με στόχο την βιωσιμότητα κα ανάπτυξη του πρωταθλήματος.

Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσαμε να βάλουμε και κάποιες προβλέψεις ότι οι ομάδες θα πρέπει να έχουν 16 Έλληνες ποδοσφαιριστές ώστε να προαχθεί το ποδόσφαιρο στην ελληνική νεολαία. Όταν βλέπεις ομάδες της Β’ και Γ΄ Εθνικής να έχουν στο ρόστερ τους πολλούς παίκτες αγνώστου προελεύσεως που έρχονται στην Ελλάδα για να κολλήσουν τα τελευταία τους ένσημα και δεν έχουν και την ανάλογη ποιότητα, ποια είναι η προσφορά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Πώς θα στελεχωθούν τα εθνικά μας συγκροτήματα αν δεν δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά των 15-16 ετών να κερδίσουν θέσεις και στις ομάδες της Β’ Εθνικής; Πώς θα αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα;»

– Για να εφαρμοστεί η πρόταση του Ολυμπιακού Βόλου με τους δύο ομίλους των 16 ομάδων στη Σούπερ Λιγκ 2 θα πρέπει να ψηφιστεί στο Δ.Σ. της Ένωσης S.L.2 και F.L.. Πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο μιας και το 15μελές Δ.Σ. αποτελείται από 12 εκπροσώπους της S.L.2 και τρεις της F.L.;

«Αν το νομικό πλαίσιο αλλάξει με κάποιο τρόπο, με κάποια τροπολογία τότε αυτό το συμβούλιο είναι υφιστάμενο. Είναι δεδομένο και γνωστό πως με το υπάρχον Δ.Σ. και τη σύνθεσή του, μόνο οι τρεις στους 15 συμφωνούν με την συγκεκριμένη πρόταση. Η ψηφοφορία ισχύει για το ισχύον νομικό πλαίσιο. Αν αύριο το Υπουργείο Πολιτισμού καταθέσει έναν νόμο που θα λέει πως το ποδόσφαιρο θα είναι έτσι στην Ελλάδα, μ’ αυτές τις κατηγορίες και μ’ αυτές τις προϋποθέσεις, πάλι κάποιοι θα ψηφίζουν αλλά μέσα σ’ ένα άλλο πλαίσιο».

Για το αν το βλέπει πιθανό το σενάριο να υπάρξει τροπολογία που θα προσπερνά την αρνητική στάση του Δ.Σ. της Ένωσης SL2 & FL.: «Βεβαίως. Αν δεν αλλάξει το πλαίσιο, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Οι συσχετισμοί δεν είναι υπέρ των αλλαγών. 12 λένε όχι και τρεις λένε ναι και υπέρ της αναδιάρθρωσης. Βεβαίως μπορεί να γίνει και με διαφορετικό τρόπο, αλλάζοντας γνώμη οι 12. Μ’ ένα υγιές πλαίσιο και προϋποθέσεις και κυρίως με κίνητρα. Δηλαδή, ένα παράδειγμά τώρα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Οι 12 ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 που αντιδρούν είναι σε μεγαλύτερη κατηγορία  κι έχουν μεγαλύτερους τζίρους. Δεν μπορείς να μοιράσεις με τον ίδιο τρόπο την πίτα των δικαιωμάτων με τις νεοεισερχόμενες ομάδες, όμως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος αν υποχρηματοδοτήσεις τις νεοεισερχόμενες ομάδες να έχεις πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Εκεί χρειάζονται καλές προτάσεις και συναινέσεις».

Για το αν η ΕΡΤ προτίθεται να χρηματοδοτήσει το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής: «Αν το πρωτάθλημα μείνει ως έχει, η ΕΡΤ έχει κάνει τους προϋπολογισμούς της, αν αλλάξει το πρωτάθλημα, ξέρει κανείς να πει με βεβαιότητα πόσα χρήματα θα χρειαστούν τόσο οι υπάρχουσες ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 όσο και οι υπόλοιπες ομάδες; Αυτό χρειάζεται μία μελέτη».

Για την επικοινωνία του με τον Βασίλη Βενέτη:  «Εκείνο που μου είπε ο κ. Βενέτης ότι δεν υπάρχουν βασικές αντιρρήσεις, τώρα μαθαίνω και έχουν δικαίωμα οι άνθρωποι όσο προχωράει το ζήτημα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και όσα ξέρουν οι διοικήσεις για τις ομάδες τους δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος»

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις