Φωτιά: «Τα σωματίδια καπνού μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο»


Μοιράσου το άρθρο

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, είπε στον ΣΚΑΪ για τους κινδύνους στην υγεία που μπορεί να προκαλέσει η φωτιά γενικότερα. Με πολλά πύρινα μέτωπα να υπάρχουν γενικότερα στην Ελλάδα.

Έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου, για τα μικροσωματίδια καπνού, που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, μετά τις πυρκαγιές. Μάλιστα τόνισε πως η μακροχρόνια εισπνοή τους, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως ο καρκίνος.

Χαρακτηριστικά είπε στις δηλώσεις του ότι: «Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές, έχουν αυξημενη τοξικότητα.

Οπότε ο κόσμος χρειάζεται να τα αποφεύγει όσο αυτό είναι δυνατό. Έχουν αεροδυναμικό σήμα και πολύ μικρή διάμετρο. Οπότε παρασύρονται από το εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν ιδιαίτερα βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

Εκεί διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής. Ο οποίος προσβάλει όλα τα όργανα. Πρώτα το αναπνευστικό στην συνέχεια το κυκλοφορικό και ευθύνονται για υπέρταση που παθαίνουν συμπολίτες μας. Όπως επίσης για αρρυθμίες και στεφανιαία προβλήματα.

Ενώ μπορούν μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν ακόμα και στον καρκίνο».

Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στον κόσμο, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Γιατί όταν βγουν έξω και τα εισπνεύσουν, αυτά είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με το σωματικό τους βάρος σε αναλογία. Τα εισπνέουν με μεγάλη ροή και η διεισδυτικότητα των σωματιδίων είναι δεδομένη.

Οι μετρήσεις έχουν γίνει σε ύψος 2 μέτρων, ενώ το παιδί αναπνέει σε ύψος 40-50 εκατοστών. Η επίδραση τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Οπότε πρέπει να προσέξουν όλοι τα παιδιά όσο γίνεται περισσότερο.

Ενώ οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει με τίποτα να τα εισπνέουν γιατί προκαλούν προβλήματα στο έμβρυο, όπως προβλήματα χαμηλού σωματικού βάρους, πρόωρου τοκετού.

Τέλος, ανέφερε ότι άτομα που έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, άσθμα ή αναπνευστικά νοσήματα καλό είναι να φορούν μάσκα και να μείνουν στο σπίτι, να μην περπατάνε πολύ.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις