Ραδιοφωνική απάντηση Τουτουντζόγλου σε Φάτση: «Ο μόνος που δεν θα έπρεπε να μιλάει…»

Στο ραδιόφωνο του ΒΟΛΟΣ 98.6 FM και στην εκπομπή CLASICO φιλοξενήθηκε ο Μπάμπης Τουτουντζόγλου. Ο πρώην Πρόεδρος της Δ.Ε. του μπάσκετ, θέλησε να κάνει κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Ερασιτεχνικής Νίκης, Στέργιου Φάτση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μπάμπη Τουτουντζόγλου, όπως αποδόθηκαν από το goalpost.gr:

«Θέλω να κάνω κάποιες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις που έκανε Πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, Στέργιος Φάτσης. Δεν θέλω να πλανώνται αριστερά και δεξιά διάφορα πράγματα που δεν είναι οι αλήθειες και πραγματικά μπορώ να πω στεναχωρήθηκα πάρα πολύ μόλις τα διάβασα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πω ότι από τις 15 Μαΐου που δήλωσα στο ΔΣ ότι αποχωρώ έδωσα όλο το δικαίωμα κι όλο το χρόνο στη διοίκηση να ασχοληθεί και να οργανώσει την ομάδα. Δεν ήταν μια απόφαση που πάρθηκε τελευταία στιγμή ώστε να βρεθούν σε δύσκολη θέση αυτοί που θα αναλάμβαναν την ομάδα.

Μέχρι και σήμερα που μιλάμε, είναι ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο για να μπορέσουν να οργανώσουν την ομάδα. Το πρώτο πράγμα που με πείραξε και το εννοώ είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος αναφέρθηκε λέγοντας ότι στο τμήμα μπάσκετ βρήκε μόνο μπάλες. Είναι μεγάλο λάθος αυτό που είπε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο το είπε. Πέρα από τις μπάλες, οι οποίες ήταν 16, αφήσαμε όλα όσα χρειάζεται μια ομάδα που θα μπει το πρωί στο Κλειστό και χωρίς να κάνει τίποτα θα μπορέσει να προπονηθεί χωρίς να λείπει τίποτα. Δηλαδή αφήσαμε τις μπάλες, το προπονητικό εξοπλισμό που χρειάζεται μια ομάδα Β’ Εθνικής, γραφεία λειτουργικά τα οποία δημιουργήσαμε μόνοι μας, αίθουσα scouting με τηλεόραση, βίντεο και καρέκλες. Αφήσαμε τουλάχιστον πέντε στολές και δύο οι περσινές, γιατί τώρα μπαίνουμε σε μια κατάσταση να αναλύω για τις στολές που για εμένα ήταν το τίποτα, γιατί κάθε χρόνο αγοράζαμε στολές, οι οποίες όπως γνωρίζετε, με τη λήξη κάθε αγωνιστικής περιόδου οι παίκτες παίρνουν μία στολή ως ενθύμιο. Κάτι τέτοιο έγινε και την περσινή χρονιά. Το κυριότερο είναι ότι άφησα τουλάχιστον 100 πανό (διαφημιστικά), 26 τελάρα που μπαίνουν περιμετρικά του γηπέδου με κόστος κατασκευής άνω των 5.000 ευρώ. Αν όλα αυτά που σας λέω είναι μόνο μπάλες τι άλλο να πω…;

Ο μοναδικός που δεν θα έπρεπε να μιλάει για το τι θα βρει είναι ο Πρόεδρος. Ξέρετε γιατί; Γιατί επτά χρόνια ο Πρόεδρος δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ. Κι έχεις την απαίτηση να βρεις όλα αυτά που θα ήθελες να βρεις; Είναι ο μοναδικός που δεν πρέπει να μιλάει. Ποτέ δεν έδωσε ένα ευρώ για το μπάσκετ. Αντίθετα πήρε. Και έρχεται και λέει βρήκα μόνο μπάλες; Ας μιλήσει άλλος όχι αυτός.

Το ξεπερνάω αυτό. Δεύτερον μίλησε για τα δελτία, ότι βρήκε μόνο ένα. Εμείς όταν πήραμε την ομάδα δεν βρήκαμε όχι ένα, κανένα. Όπως γνωρίζετε κάθε χρόνο διαπραγματεύεσαι με τους παίκτες. Δηλαδή αν ο Σάκης Κουτίνας φέτος έλεγε θέλω να πάω να παίξω στη Λαμία, ή δεν ξέρω κι εγώ πού, θα έπαιρνε το δελτίο του και θα έφευγε. Έτσι γίνεται με όλους τους καλαθοσφαιριστές. Για παράδειγμα ο Σαριμπαλίδης έπαιρνε το δελτίο του και έφευγε, ο Λόλας το ίδιο, ο Καλές το ίδιο, ο Ξενιτίδης το ίδιο. Και ρωτάω τώρα εγώ: Οι παίκτες που έχουν έρθει φέτος, του χρόνου θα είναι παίκτες που ανήκουν στη Νίκη ή θα φύγουν και η Νίκη θα μείνει πάλι με ένα δελτίο, που δεν ήταν ένα. Ήταν ο Σάκης Κουτίνας, ο Δελετζές, ο Βερτζάγιας, ο Σπανόπουλος, ο Ζησόπουλος και τέσσερις έφηβοι από πίσω.

Όλα αυτά λοιπόν είναι πράγματα που με πείραξαν. Γιατί ένας που δεν ξέρει, ξέρετε τι λέει; Α, ο Τουτουτζόγλου άφησε καμένη γη πίσω ενώ άλλα μας έλεγε. Και βγαίνω με επιχειρήματα και ο καθένας μπορεί κάποια στιγμή να διαπιστώσει πηγαίνοντας στο γήπεδο να τα δει. Γιατί λοιπόν να γίνονται τέτοιες δηλώσεις ειδικά από την στιγμή που είμαι κοντά στην ομάδα, βοηθάω και αφήνονται τέτοιες αιχμές.

Είπε και κάτι άλλο. Για τη μεταβατική περίοδο, ότι μια Διοικούσα που φεύγει πρέπει να οργανώνει την επόμενη ημέρα. Εγώ το έκανα αυτό. Όλα τα μέλη της δικής μου Διοικούσας Επιτροπής εκτός του Δημήτρη Τσιόλκα, του Ζιάμα και εμένα είναι και μέλη της καινούριας Διοικούσας. Συν το γεγονός ότι εγώ ως εξωδιοικητικός παράγοντας παραμένω και βοηθάω έχοντας αναλάβει να πληρώσω τον πιο ακριβό παίκτη της ομάδας με πενταψήφιο νούμερο. Συν το γεγονός ότι δύο από τους μεγαλύτερους χορηγούς που είναι φίλοι μου και με στήριζαν με ρώτησαν αν θα είμαι στην ομάδα. Γιατί μόνο αν θα ήμουν εγώ στην ομάδα θα συνέδραμαν. Και τους απάντησα πως θα είμαι εξωδιοικητικά.

Αν λοιπόν όλα αυτά δεν είναι βοήθεια μεταβατικής περιόδου προς την Διοικούσα Επιτροπή εγώ ο καημένος επτά χρόνια τι έπρεπε να πω; Αν έχω δίκιο ή άδικο άσε να το κρίνει ο κόσμος. Πώς νιώθω εγώ τώρα που ήδη έχω δώσει στον παίκτη το 50% των χρημάτων; Και κάθε μέρα με παίρνουν τηλέφωνο και με ρωτούν Μπάμπη το ένα, Μπάμπη το άλλο… Κάθε μέρα συμβουλεύω ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή όχι. Χρέος μου είναι αυτά που βλέπω να τα λέω και τα λέω για καλό. Τους τα λέω κι όπως θέλουν τα εκλαμβάνουν και τα καλά και τα κακά. Πώς μπορώ να νιώθω τώρα; Δεν έχω μια πικρία;

Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν βγαίνουμε και αναφερόμαστε σε ονόματα και τι έκαναν. Δεν μπορώ να πω πως ο Στέργιος με την εμπειρία που έχει την διοικητική έκανε λάθος. Απ’ τη μία λέει ότι είμαστε μαζί κι απ’ την άλλη… φάσκει και αντιφάσκει…

Με πείραξε αυτό το πράγμα και σεβόμενος τον εαυτό μου, αλλά και τα παιδιά της Διοικούσας που κι αυτοί είναι μαζί μου, μου είπαν αυτά που λέει είναι… δεν θέλω να το χαρακτηρίσω. Τάσσονται μαζί μου οι περισσότεροι.

Δεν γνωρίζω ποιες ήταν οι προθέσεις του Προέδρου. Επειδή δεν θέλω να ρίχνω λάδι στη φωτιά, 4-5 μήνες είχα ηρεμήσει λίγο, και δεν είχα κανέναν σκοπό να βγω στο ράδιο και να μιλάω, δεν ξέρω τι σκοπό είχε. Αυτό που ξέρω να σας πω είναι ότι δεν θέλω να κάνω κακό στην ομάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Αν υπήρξε κάποια επαφή από τη στιγμή των δηλώσεων:

«Ναι το Σάββατο στο γήπεδο τα είπαμε κι από εκεί και πέρα του είπα πως θα βγω να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Μου είπε καλά θα κάνεις να βγεις, αλλά εγώ βρήκα 10 μπάλες. Του είπα κάνεις μεγάλο λάθος, πηγαίνοντας στον χώρο δίπλα θα δεις ότι δεν υπάρχουν μόνο μπάλες. Η άλλη λύση ξέρετε ποια θα ήταν; Αλλά θα ήταν κατινίστικο. Να πάω ένα φορτηγό σήμερα το πρωί εκεί, να αφήσω 10 μπάλες κι ότι άλλο υπάρχει να το πάρω και να φύγω. Ώστε να έχει λόγο να λέει».

Αν προκλήθηκε κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις;

«Εγώ όφειλα να διευκρινίσω κάποια πράγματα, η μεταβατική περίοδος που μου ζητήθηκε θεωρώ ότι τελειώνει, τέσσερις μήνες ήταν πολλοί να είμαι κοντά τους. Εξακολουθώ να είμαι κοντά, δεν παίρνω μέρος σε καμία απόφαση διοικητική, ούτε έχω πάρει. Συνεχίζω την υποχρέωση που ανέλαβα, να πληρώσω τον καλαθοσφαιριστή που έμεινε στην ομάδα γιατί εγώ ήμουν αυτός που τον κράτησε. Και από εκεί και πέρα δεν θέλω να έχω και πολλά πολλά, γιατί φοβάμαι πως στο τέλος θα μου καταλογίσουν κι ευθύνες για πράγματα που ενδεχομένως δεν βγουν. Οπότε καλύτερα να είμαι μακριά, να βοηθάω όποτε μου ζητηθεί και εκεί που πρέπει να βοηθήσω και τίποτε άλλο».

Αν ζητήθηκε η άποψή του για την πρόσληψη του κ. Βλιώρα:

«Επειδή έχω μάθει να λέω μόνο αλήθειες και σιχαίνομαι τα πισώπλατα μαχαιρώματα, και μου είπε και σου είπε και λοιπά, σας λέω πως ναι μου ζήτησαν και τη δική μου γνώμη κι έχω όλο το θάρρος να το πω. Και να σου πω και την απάντηση. Η απάντησή μου ήταν η εξής ότι επί επτά χρόνια που ηγούμουν στο μπάσκετ της Νίκης τα έβγαζα πέρα μόνος μου, με τον κόσμο, με όλους.  Εσείς αν κρίνετε ότι θέλετε βοήθεια μπορείτε να επικαλεστείτε την βοήθεια του καθενός και του Βλιώρα και οποιουδήποτε. Αυτή ήταν η απάντησή μου.

Και για να το προχωρήσω και λίγο παραπέρα γιατί δεν θέλω να κρύβομαι. Με τον Γιώργο Βλιώρα γνωριζόμαστε εδώ και 35 χρόνια. Ο Γιώργος υπήρξε προπονητής μου στον Ίωνα πριν πολλά χρόνια. Για την μπασκετική του ευφυΐα και τι είναι ο Γιώργος για το βολιώτικο μπάσκετ δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να αμφιβάλλει. Άρα το να έρθει ο Γιώργος Βλιώρας στην ομάδα ως τιμ μάνατζερ αν μιλάμε μόνο για μπάσκετ νομίζω είναι μια σωστή επιλογή. Το λέω και δεν κρύβομαι.

Αν μιλάμε για πολιτική ας με πάρει ο φίλος μου ο Λουκάς να μιλήσουμε… Μιλάμε όμως για μπάσκετ και λέμε αλήθειες. Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την μπασκετική αξία του Βλιώρα; Από εκεί και πέρα όταν έρχονται εκλογές ο καθένας πάει και ψηφίζει αυτό που θέλει. Μην τα μπερδεύουμε. Καλό όμως είναι αυτά τα πράγματα να λέγονται ξεκάθαρα στον κόσμο. Όχι με μισόλογα κι όχι να μεταφέρουμε ευθύνες σε τρίτους. Όταν διοικείς θα υπάρχουν αποφάσεις που θα αρέσουν κι αποφάσεις που δεν θα αρέσουν. Εγώ ως πρόεδρος τις αποφάσεις τις έπαιρνα μόνο και μόνο για το καλό της ομάδας. Ως πρόεδρος του μπάσκετ της Νίκης».

Για το ότι δεν συνεργάστηκε ποτέ με τον Βλιώρα επί θητείας του:

«Ο Γιώργος Βλιώρας για τρία χρόνια ήταν στον Ολυμπιακό Βόλου, υπήρχε ένα διάστημα που είχε μια αποχή δύο ετών, πήγε Ανάληψη… εμείς δεν είχαμε θέμα προπονητικό. Αν δείτε τους προπονητές μας δυόμιση χρόνια ήταν ο Κοσμάτος, τρίτη χρονιά ο Μαύρος, τρία χρόνια ήταν ο Πρέκας και ήταν γεμάτες οι χρονιές».

Αν η πρόταση για τον Γιώργο Βλιώρα ήταν δική του:

«Όχι. Αλλά όταν ρωτήθηκα σας απάντησα. Μαζί με τον Τσώλη, τον Μαύρο, τον Τσιριγωτάκη, οι οποίοι γνωρίζονται με τον Βλιώρα και νομίζω τα αποτελέσματα της δουλειά τους θα φανούν και θα είναι προς όφελος της Νίκης».

Αν η πρόσληψη του Βλιώρα επηρεάζει τον Μαύρο;

«Απ’ όσο ξέρω – δεν είμαι διοίκηση – δεν τίθεται θέμα βοηθού προπονητή. Πέρυσι σκεφτείτε για 2,5 χρόνια ήταν Κοσμάτος – Μαύρος. Εδώ ο Γιώργος δεν έρχεται ως βοηθός. Έρχεται να οργανώσει, να προτείνει, να δει ενδεχομένως τα κενά της ομάδας. Ξέρει πολλούς παίκτες στην αγορά, ξέρει πολλά… Δεν είναι μόνο να ψωνίσω πέντε παίκτες είναι κι άλλα πράγματα. Το ειδικό βάρος του Γιώργου στο μπάσκετ είναι μεγάλο».

Για τυχόν συνθήματα, όπως πέρυσι με τον Ολυμπιακό

«Ας κρίνουν οι φίλαθλοι αν ο Γιώργος Βλιώρας κάνει κακό ή καλό στην ομάδα. Εγώ θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή μόνο οφέλη μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση για το μπάσκετ και μιλάω μόνο γι’ αυτό».

Για τον Χρήστο Καλλιπολίτη:

«Τα λόγια είναι περιττά. Το πόσο Νικιώτης είναι ο Χρήστος δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Απ’ την πρώτη στιγμή ζήτησε την βοήθειά μου την οποία έχει. Είμαι πάντα δίπλα του, κανένα πρόβλημα. Για τον Χρήστο έχω να πω τα καλύτερα».

Ολοκληρώνοντας ο Μπάμπης Τουτουντζόγλου απεύθυνε ένα μήνυμα προς το κόσμο της ομάδας:

«Γίνεται μια καινούρια προσπάθεια στο μπάσκετ της Νίκης, πρέπει όλοι να την στηρίξουμε, πρέπει να βγάλουμε απ’ το μυαλό μας τις παράξενες ιδέες, όσοι ασχολούμαστε με το μπάσκετ της Νίκης θέλουμε μόνο το καλό της ομάδας μας. Η χρονιά είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει η ομάδα να σταθεί στην κατηγορία, γιατί τα μπασκετικά πράγματα αλλάζουν και θα γίνουν πολύ δύσκολα τα πράγματα αν χάσεις την κατηγορία. Δεν θα μπορείς τόσο εύκολα να ξανανέβεις.

Προτείνω στον κόσμο να έχει υπομονή, να είναι κοντά στην ομάδα, να βοηθάμε όλοι την ομάδα, να βλέπουμε το συμφέρον της ομάδας και να βλέπουμε λίγο μακρύτερα. Αυτά που είπα σήμερα μπορεί σε κάποιους να μην αρέσουν, δεν μπορεί όλα αυτά που λέω να αρέσουν, αλλά θεωρώ πως είπα αυτά που έπρεπε σαν παράγοντας του μπάσκετ κι όχι ως πολιτικός. Ότι υποχρεώσεις είχαμε ως προηγούμενη ΔΕ τις εκπληρώνουμε, δηλαδή υπήρχε μια εγχείρηση του νεαρού Σούλη, που κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Έχουμε πληρώσει την εγχείρηση, ένα μικρό ποσό έχει μείνει που θα το δώσω εγώ μέσα στον Σεπτέμβριο. Τα πριμ σε κάποιους καλαθοσφαιριστές έχουν καταβληθεί. Δεν αφήσαμε υπόλοιπα στην καινούρια ΔΕ. Αυτά ήθελα να πω. Ήθελα να διευκρινίσω. Δεν βγήκα να μαλώσω. Πάντα ο τρόπος που μιλάω είναι ενωτικός».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις