Τα “άπαντα” του Ανδρέα Πάτση στη Νίκη Βόλου και το ελληνικό ποδόσφαιρο (pics)

Το goalpost.gr κάνει την ιστορική αναδρομή του Ανδρέα Πάτση στη Νίκη Βόλου και στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Το όνομα του Ανδρέα Πάτση έχει γίνει… viral στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα, ύστερα από την υπόθεση που “έσκασε” τις τελευταίες ημέρες, γύρω από το όνομα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αποδεικνύεται η συμμετοχή του ως ιδιοκτήτης σε εταιρίες, οι οποίες αγόρασαν “κόκκινα” δάνεια 63 εκατομμυρίων ευρώ στην τιμή των 4,3 εκατομμυρίων, αλλά και τη σύναψη συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις με τα ΕΛΤΑ. Οι ποδοσφαιρόφιλοι, όμως, γνώρισαν τον γνωστό ποινικολόγο κι έμαθαν πολλά περισσότερα για εκείνον, αρκετά χρόνια πριν αποκτήσει τη βουλευτική του ιδιότητα, όταν άρχισε να γίνεται γνωστός, μέσω της ενασχόλησής του με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, ως ιδιοκτήτης ομάδων.

Το ξεκίνημα στην Ελασσόνα, ο Πηλαδάκης, ο Πανιώνιος και, τελικώς, η Νίκη Βόλου

Όλα ξεκίνησαν από την Ελασσόνα, την κωμόπολη του Νομού Λαρίσης, όταν ανέλαβε, πριν 11 χρόνια τον τοπικό Ποδοσφαιρικό Σύλλογο, ο οποίος, επί ημερών του, μετονομάστηκε σε Ποδοσφαιρικό Όμιλο. Για μία αγωνιστική σεζόν, με τον ΠΟΕ στη Δ’ Εθνική, ήταν πρόεδρός του, έχοντας προσλάβει, μάλιστα, για μικρό χρονικό διάστημα, ως προπονητή, τον γνωστό παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Αλέκο Αλεξανδρή. Σύντομα, οι μεγάλες επιδιώξεις που είχε στο χώρο βγήκαν στην επιφάνεια. Τον Δεκέμβριο του 2011 αποστέλλει επίσημη πρόταση στον Κώστα Πηλαδάκη, για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ ΑΕΛ, η οποία απορρίφθηκε, ενώ σε συνέντευξή του στο “Φως”, τον Φεβρουάριο του 2012, γνωστοποιεί πως βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις, οι οποίες “ναυάγησαν”, για την αγορά του 67% των μετοχών της ΠΑΕ Πανιώνιος, η οποία τότε αγωνιζόταν στην Α’ Εθνική. Δύο μήνες αργότερα έρχεται στον Βόλο, με σκοπό να γίνει μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, με τους κυανόλευκους να αγωνίζονται στη Football League 2, την τρίτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Πάμε να χτίσουμε κάτι πιο δυνατό, κάτι πιο ωραίο. Ήρθα για να δημιουργήσω κάτι υγιές», ήταν τα πρώτα του λόγια, με την έλευσή του στον Βόλο, αναλαμβάνει άτυπα και άμεσα τη Νίκη, η βολιώτικη ομάδα κάνει ένα εκπληκτικό “finish” στο πρωτάθλημα, κατά τους τελευταίους δύο μήνες του, κι εξασφαλίζει την άνοδό της στην Β’ Εθνική και τον Ιούνιο του 2012 γίνεται, με κάθε επισημότητα, ο μεγαλομέτοχος της κυανόλευκης ΠΑΕ, με την ΕΕΑ να εγκρίνει τη μεταβίβαση του 58% των μετοχών της στο πρόσωπό του.

Η μεταγραφική «λάμψη» του 2013 και η κατάληξη με καταγγελίες για «μπράβους» και «καμμένα αμάξια»

Εκείνο το καλοκαίρι, με τη Νίκη να επιστρέφει στη Football League, ύστερα από περίπου μία πενταετία, οι κυανόλευκοι κατακτούν το πρωτάθλημα των… μεταγραφών στην κατηγορία, με τον κ. Πάτση να φέρνει στον Βόλο, για λογαριασμό της ομάδας του, σπουδαία ποδοσφαιρικά ονόματα, οι οποίοι άνηκαν, βάσει βιογραφικού στην Α’ Εθνική, όπως ο Βέρτζος, ο Τάσιτς, ο Κυριάκος, ο Σκούφαλης, ο Τάντιτς, ο Ουέλινγκτον και ο Γιάκομπ. Πραγματοποιεί μία αρκετά καλή χρονιά, ως νεοφώτιστη ομάδα, εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στα πλέι-οφ ανόδου του πρωταθλήματος και τερματίζει στην έβδομη θέση της βαθμολογίας, με τον κόσμο της ομάδας να μένει απόλυτα ευχαριστημένος.

Το καλοκαίρι του 2013, όταν ξεκίνησε κι ο σχεδιασμός της Νίκης για τη νέα σεζόν στη Β’ Εθνική, ήρθε στο “φως” μία ιστορία που έφερε αναστάτωση κι ερωτηματικά, γύρω από το όνομα του Πάτση, στις τάξεις των φιλάθλων της Νίκης και, κατ’ επέκταση, ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας.

Ο Μανώλης Σκούφαλης, ένας εκ των βασικών παικτών της ομάδας, την περσινή σεζόν, με συμβόλαιο διετούς συνεργασίας, καταγγέλλει, μέσω του δικηγόρου, τον τρόπο με τον οποίο έλυσε το συμβόλαιό του με την ομάδα. Ο παλαίμαχος, πλέον, ποδοσφαιριστής ισχυρίστηκε ότι συναντήθηκε με τον Ανδρέα Πάτση κι ενώ ήταν μόνοι τους στο γραφείο, ο ιδιοκτήτης τότε και πρόεδρος της ομάδας τού ανακοίνωσε πως παρότι του όφειλε 25.000 ευρώ, θα έδινε συναλλαγματική 5.000 ευρώ με λήξη τον Δεκέμβριο του 2014, κάτι που αρνήθηκε ο παίκτης.

Ο Σκούφαλης υποστήριξε ότι απειλήθηκε από τον πρόεδρο της Νίκης («αν δεν λύσεις συναινετικά το συμβόλαιο, δεν φεύγεις από εδώ») και κάλεσε στο γραφείο δύο μπράβους που απείλησαν («αν δεν λύσω συναινετικά το συμβόλαιό μου με την ομάδα, δεν θα φύγω ζωντανός από το γραφείο») τον ίδιο και την οικογένειά του. Σύμφωνα με την καταγγελία, παρουσία των μπράβων ο Πάτσης έδωσε δύο άκυρες συναλλαγματικές 10.000 ευρώ, τις οποίες παρουσίασε ως «έγκυρες και ισχυρές», και τον εξανάγκασε να υπογράψει για να λύσει συναινετικά το συμβόλαιό του. Στο εξώδικο του τότε, μάλιστα, ο Σκούφαλης άφηνε υπονοούμενα για τη «συμπτωματική καταστροφή του αυτοκινήτου του ποδοσφαιριστή Τάσου Κυριάκου στην πιλοτή της πολυκατοικίας» και υποστήριξε ότι δέχονται ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ο Πάτσης έσπευσε, φυσικά, να απαντήσει: «Ο δικηγόρος του ποδοσφαιριστή με αυτά που του έχουν πει οι πελάτες του προσπαθεί να προτάξει ένα σενάριο. Στις 3 Ιουλίου ο Σκούφαλης υπέγραψε τη λύση του συμβολαίου του. Αυτό το έγγραφο είναι το ντοκουμέντο. Πέντε μήνες μετά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σενάριο. Αν ο κ. Σκούφαλης μπορεί να τα αποδείξει όλα αυτά, κανένα πρόβλημα».

Το «χρυσό» 2014 που ο Πάτσης έγινε «ήρωας» στον Βόλο

Η υπόθεση “σβήνει” άμεσα, η Νίκη ξεκινά τον σχεδιασμό της, πραγματοποιεί “ριζικό λίφτινγκ” στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας, με εμφανώς χαμηλότερο μπάτζετ και ηγέτες του ρόστερ παίκτες με εμπειρία, κυρίως, στη Β’ Εθνική, τους Ανιέτε, Τζιώρα, Αποστολίδη, Ρεπετσά και άλλων, η Νίκη πρωταγωνιστεί, ξανά, στο πρωτάθλημα, αλλάζει συνολικά τρεις προπονητές (Τζαναβάρας, Λουτσιάνο, Βοσνιάδης) και με τον τελευταίο στο “τιμόνι” τους οι Βολιώτες κατακτούν το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κι επιστρέφουν στην πρώτη κατηγορία, ύστερα από συνολικά 48 χρόνια απουσίας τους. Την 1η Ιουνίου του 2014, 15.000 Νικιώτες γεμίζουν το Πανθεσσαλικό, στο ματς-φιέστα με τον Ηρακλή (4-0) και, στη συνέχεια, κατακλύζουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του Ανδρέα Πάτση, του Αλέκου Βοσνιάδη και των ποδοσφαιριστών του, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε “σύγχρονους ήρωες” της πόλης. Οι φίλαθλοι της Νίκης μπήκαν στον “ποδοσφαιρικό παράδεισο”, με μπροστάρη τον Πάτση. Σύντομα, όμως, θα ζούσαν τον χειρότερο εφιάλτη της ιστορίας τους…

Το «περίεργο» καλοκαίρι του 2014

Όλα άρχισαν να φαίνονται από τον καλοκαιρινό σχεδιασμό της νέας Νίκης Βόλου, η οποία θα αγωνιζόταν, ύστερα από πέντε περίπου δεκαετίες, στην Α’ ΕΘνική. Η ΠΑΕ Νίκη Βόλου, λόγω των δυσβάστακτων χρεών της, τα οποία “διογκώνονταν”, ενημερώνεται στις 5 Ιουνίου του 2014 ότι δεν λαμβάνει αδειοδότηση για μεταγραφές. Ο Ανδρέας Πάτσης, στο πλαίσιο αυτού, “ξεκληρίζει” όλο το “χρυσό” ρόστερ της ομάδας που της χάρισε, πριν μερικούς μήνες, την άνοδο στην Α’ Εθνική, απομακρύνει τον Αλέκο Βοσνιάδη από την τεχνική ηγεσία της και δημιουργεί την ομάδα από το “μηδέν”. Δημιουργεί ένα ρόστερ, με νεαρούς κι εξελίξιμους ποδοσφαιριστές, με ελάχιστες παραστάσεις στα υψηλά στρώματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και προσλαμβάνει τον Ολλανδό τεχνικό Γιόακιμ Φλουτ, προσφέροντάς του συμβόλαιο τριετούς διάρκειας. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της τιμολόγησης των εισιτηρίων διαρκείας και αγώνα, δημιούργησε τις πρώτες “μουρμούρες” στις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας.

Κακό ξεκίνημα και απουσία κόσμου έφεραν «κάζο» με Ζάκυνθο και «γάμο» με την ΑΕΛ!

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις ξεκινούν, η Νίκη δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στην κατηγορία, πραγματοποιεί συνεχόμενες ήττες, ο κόσμος, λόγω του κόστους των εισιτηρίων και του φτωχού ποδοσφαιρικού θεάματος που προσφέρει η ομάδα, απέχει από το Πανθεσσαλικό κι αυτός που δεν απέχει, αποδοκιμάζει την ομάδα, και το τριετές πλάνο με τον Φλουτ στο τιμόνι των κυανόλευκων πάει… “περίπατο”, με τον Ολλανδό προπονητή να αποχωρεί από τον Βόλο σε τρεις μήνες. Τον Οκτώβριο προσλαμβάνεται ξανά από τον Πάτση, ύστερα από το καλοκαίρι του 2013, ο Παναγιώτης Τζαναβάρας. Με εκείνον στο τιμόνι, η Νίκη πραγματοποιεί την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα, με αντίπαλο τον Πανθρακικό, στο Πανθεσσαλικό, στις 18 Οκτωβρίου. Το κλίμα, στις τάξεις της ομάδας, άρχισε να “φτιάχνει”, η συνεχόμενη απουσία του κόσμου, όμως, από το γήπεδο φαίνεται πως “θυμώνει” τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, ο οποίος 12 μέρες αργότερα, στέλνει το πρώτο μήνυμα αποχώρησής του από την ομάδα, με τον πλέον εξευτελιστικό τρόπο για την ίδια την ομάδα.

Συγκεκριμένα, στις 30 Οκτωβρίου η Νίκη αντιμετώπιζε την Ζάκυνθο, σε παιχνίδι ομίλου για το Κύπελλο Ελλάδας. Ο κόσμος στις εξέδρες του Πανθεσσαλικού είναι ελάχιστος και ο Ανδρέας Πάτσης αρνείται να πληρώσει 3.600 ευρώ που απαιτούνταν για την πληρωμή των διαιτητών! Ο διαιτητής Βοσκάκης έδωσε μισή ώρα προθεσμία στους ανθρώπους της Νίκης Βόλου, ώστε να βρουν τα χρήματα, ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη και έτσι ο αγώνας με την Ζάκυνθο ματαιώθηκε οριστικά, εις βάρος της Νίκης! Παράλληλα, λίγες μέρες μετά, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου δηλώνει ανοικτά, μέσω συνεντεύξεων και τοποθετήσεών του, την επιθυμία του να εμπλακεί διοικητικά με τη γειτονική και παραδοσιακή, διαχρονικά, αντίπαλο της Νίκης Βόλου, Λάρισα!

Το πανό φυγής και το τέλος εποχής

Ο πόλεμος, μεταξύ του κόσμου της ομάδας και του Ανδρέα Πάτση είχε μόλις ξεκινήσει κι επίσημα. Το αγωνιστικό τμήμα, ανεπηρέαστο, μαζεύει ακόμα τέσσερις βαθμούς στο πρωτάθλημα, με μία ισοπαλία με την Κέρκυρα στο Πανθεσσαλικό στις 2 Νοεμβρίου (0-0) και μία νίκη επί της Καλλονής, ξανά στο Πανθεσσαλικό, στις 7 Δεκεμβρίου και δείχνει να έχει “σφυγμό”. Τρεις μέρες πριν, όμως, στο εξ’ αναβολής παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, στον Βόλο (0-2) οι οργανωμένοι της Νίκης έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους. Αναρτούν πανό στην κερκίδα τους, μέσω του οποίου ζητούν ανοικτά την απομάκρυνση του Ανδρέα Πάτση από τα κοινά της ομάδας (“Ανδρέα ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις, ήρθε η ώρα να αποχωρήσεις”). Παρά το όποιο “φορμάρισμα” της ομάδας αγωνιστικά, ο κ. Πάτσης είχε πάρει την απόφασή του.

Στις 10 Δεκεμβρίου παραχωρεί συνέντευξη τύπου, στα γραφεία της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, κι ανακοινώνει την οριστική αποχώρησή του από τον ιδιοκτησιακό θώκο της ομάδας, κατακεραυνώνοντας τον κόσμο της.

«Μια εικόνα, αυτή που είναι πίσω μου, είναι τα 90 χρόνια της Νίκης Βόλου. Δεξιά μου αυτός που μέσα σε 2,5 χρόνια δύο φορές πρωταθλητής και υλοποίησε όνειρο 49 ετών, είναι η ιστορία των 90 ετών. Αριστερά είναι η ανταπόδοση μέσα σε τέσσερις μόνο μήνες. Η απαξίωση στην ομάδα και τον πρωτεργάτη που έγραψε ιστορία για την ομάδα αυτή. Και κάτω το μήνυμα στον πρωτεργάτη «δεν μας αξίζεις, μάζεψτα και φύγε». Αυτό δεν αλλάζει.

Όταν ειδοποιήθηκα για το πανό (στον αγώνα με τον Αστέρα που ζητούσε από τον Ανδρέα Πάτση να φύγει), ο παρατηρητής ζήτησε να κατέβει. Έδωσα εντολή να μην γίνει αυτό. Ήθελα επί 90 λεπτά οι φίλαθλοι να δούνε αυτή την εικόνα, που είναι απαξιωτική. Αυτή είναι η Νίκη Βόλου, τα 75 εισιτήρια και η προτροπή να φύγω. Φεύγω από τη Νίκη Βόλου, από σήμερα δεν υφίσταται Πάτσης για τη Νίκη Βόλου. Το κεφάλαιο έκλεισε οριστικά κι αμετάκλητα», δηλώνει μεταξύ άλλων.

Μετά την αποχώρησή του από το πολυτελές τζιπ του Ανδρέα Πάτση τυλίγεται στις φλόγες έξω από το σπίτι του, στη Νέα Ιωνία

Η Νίκη Βόλου κατεβαίνει στα δύο επόμενα εκτός έδρας παιχνίδια με Πλατανιά και Βέροια και, στη συνέχεια, αποχωρεί από το πρωτάθλημα, με το παιχνίδι της, κόντρα στον Παναιτωλικό, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, για την 16η αγωνιστική, να μην ορίζεται. Το “όνειρο” της Σούπερ Λιγκ για τους φιλάθλους της Νίκης διήρκεσε μόλις λίγους μήνες κι ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

«Πόρτα» από ΠΑΣ και ΟΦΗ, τελευταία ποδοσφαιρική του παρουσία στον Βόλο για τον Ολυμπιακό!

Έκτοτε, ο Ανδρέας Πάτσης επιχείρησε να εμπλακεί εκ νέου στα διοικητικά δρώμενα άλλων ελληνικών ΠΑΕ, δίχως επιτυχία, καθώς άπαντες επικαλούνταν το πέρασμά του από τη Νίκη Βόλου, την οποία οδήγησε, ουσιαστικά, στην αφάνεια. Στα τέλη του 2014, συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά την οριστική αποχώρησή του από τη Νίκη, υπήρξαν φήμες για την εμπλοκή του στον ΠΑΣ Γιάννινα, με τον μεγαλομέτοχο του “Άγιαξ της Ηπείρου”, Γιώργο Χριστοβασίλη, να σχολιάζει σχετικά, σε συνέντευξή του: «Ο συγκεκριμένος κύριος που ακούστηκε ότι θέλει τον ΠΑΣ Γιάννινα, μπορεί να είχε τη θέληση, αλλά πριν έρθει έχει αφήσει ένα γκρεμό πίσω του και μια ομάδα που έχει διαλύσει. Θέλει προσοχή σ’ αυτά τα πράγματα». Το 2017, στην προ Μπούση εποχή, ο κ. Πάτσης ενδιαφέρθηκε να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της ΠΑΕ ΟΦΗ και να ηγηθεί της προσπάθειας των Κρητικών, με τους φιλάθλους της ομάδας να “ασκούν βέτο” σε ενδεχόμενη έλευση του γνωστού δικηγόρου στο Ηράκλειο, λόγω του παρελθόντος του στη Νίκη.

Τελευταία του ανάμειξη με τα ποδοσφαιρικά κοινά, ήταν η παρουσία του σε μία εκδήλωση του… Ολυμπιακού Βόλου(!), στον Βόλο, το καλοκαίρι του 2018, ως καλεσμένος του στενού του φίλού, Ευρυπίδη Τσιμπανάκου, ο οποίος ηγείτο της προσπάθειας των ερυθρόλευκων, εκείνη την εποχή. Μάλιστα, σε ερώτηση που του είχε γίνει, για το αν περιμένει αντιδράσεις από την παρουσία του στην εκδήλωση, από πλευράς Νίκης, είχε δηλώσει: «Για ποιο λόγο να υπάρξουν αντιδράσεις; Αν με καλέσουν και στη Νίκη θα πάω. Δε με κάλεσαν».

 

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις