Παράνομος στοιχηματισμός: “Να υπάρξουν πειθαρχικές αποφάσεις πριν αρχίσουν τα πρωταθλήματα”

Του Κυριάκου Θωμαΐδη

Παγκοσμίως οι εγκληματικές οργανώσεις στρέφονται στο στοίχημα, καθώς οι τζίροι πλέον ξεπερνούν κατά πολύ τα παράνομα έσοδα του εμπορίου ναρκωτικών και όπλων.

Η έρευνα της Eurojust, της Interpol, της Εισαγγελίας Αθηνών και της Οικονομικής Αστυνομίας κατέδειξαν το διακύβευμα: Άνω των 50 εκατ. ευρώ μόνο στη χώρα μας τα τελευταία δυόμιση χρόνια! Και ακόμη το κουβάρι δεν ξετυλίχθηκε…

Ουδείς αμφιβάλλει ότι η διαφθορά στο ποδόσφαιρο είναι ενδημική. Δεν αντιμετωπίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως περιορίζεται. Μόνο μέσα από τις κυρώσεις. Είτε οικονομικές είτε αγωνιστικές.

Σύντομα θα ασκηθούν ποινικές διώξεις για τέσσερα κακουργήματα και θα εκδοθούν εντάλματα συλλήψεων, καθως η παράλληλη διεθνής έρευνα λειτουργεί αποτρεπτικα για τον κίνδυνο ενδεχόμενης συγκάλυψης. Άλλωστε η παρουσία της άτεγκτης υπερεισαγγελέως επι των αθλητικων ζητημάτων στον Άρειο Πάγο Βιργινϊας Σακελλαροπούλου εγγυάται την εξιχνίαση της υπόθεσης μέχρι τέλους.

Στο Koriopolis ορισμένοι αξιωματούχοι ομάδων συμπαρέσυρσν και τις ΠΑΕ. Σε μια εποχή που το ελληνικό πειθαρχικό ποδοσφαιρικό δίκαιο ήταν πολύ πιο χαλαρό.

Τώρα ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ εναρμονίστηκε με τον αντίστοιχο των FIFA-UEFA και οι ποινές για παράγοντες και ομάδες είναι εξοντωτικές. Ισόβιοι αποκλεισμοί και υποβιβασμοί.

Θα, εφαρμοστεί;

Και πότε;

Η πρακτική της Επιτροπής Δεοντολογίας έως τώρα ήταν απογοητευτική. Υποθέσεις που λίμνάζαν επί σειρά ετών, ελλιπής ερευνητική διαδικασία και αρχειοθετήσεις.

Αν επιδείξει την ίδια αβελτηρία, ζήτω που καήκαμε! Θα φτάσουμε στο 2024 και ακόμη θα συζητάμε γενικώς και αορίστως για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού.

Ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής και πρόεδρος Εφετων Χ.Κωτουλόπουλος οφείλει να δράσει άμεσα με την αυτονόητη συνδρομή του αθλητικού και ποδοσφαιρικού εισαγγελέα Κ.Σπυρόπουλου. Να υπάρξουν πειθαρχικές αποφάσεις πριν αρχίσουν τα πρωταθλήματα για να μην κινδυνεύσουν με κάθε είδους αλλοιώσεις από τα…αποδυτήρια.

Αυτό το καλοκαίρι ορισμένοι δικαστές οφείλουν να μην κάνουν διακοπές.

πηγή: sdna.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις