Τρομερός Παναθηναϊκός από τα παλιά νίκησε τη Μαρσέιγ | Τα highlights (video)

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έδεσε κόμπο τον πολυδιαφημισμένο Μαρθελίνιο και η Μαρσέιγ του πακτωλού των εκατομμυρίων και των παιχταράδων υποκλίθηκε στον Ευρωπαίο Παναθηναϊκό!

Οι πράσινοι κατατρόπωσαν τους Γάλλους και πήραν πανάξια τη νίκη στην απαστράπτουσα Λεωφόρο (1-0), κρύβοντας το τόπι στη γκολάρα του Μπερνάρ (83’), σε μία υποδειγματική συνεργασία των τριών αλλαγών του Σέρβου στρατηγού.

Πλέον, το όνειρο της πρόκρισης στα σαλόνια, μέσω των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ που ακολουθούν, δεν είναι άπιαστο.

Και ο Παναθηναϊκός είναι δεδομένο ότι θα πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι του στη ρεβάνς της Μασαλίας στις 15 Αυγούστου.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο γήπεδο πολύ καλά διαβασμένος και το κυριότερο δίχως φόβο και με απόλυτη συγκέντρωση στο αγωνιστικό του πλάνο.

Στο πρέσινγκ ψηλά της Μαρσέιγ είχε τις επιλογές για να το σπάσει και με μεγάλες διαγώνιες μπαλιές να μεταφέρει τη μπάλα στο επιθετικό του τρίτο, την ίδια στιγμή που άσκησε έντονη πίεση στα μετόπισθεν των Γάλλων από το ξεκίνημα του ματς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μοναδική στιγμή που αισθάνθηκε απειλή από τη Μαρσέιγ ήταν στο 22’ όταν ο Ομπαμεγιάνγκ έπιασε κεφαλιά μετά από ωραία σέντρα του Λόντι από αριστερά, αλλά η μπάλα έφυγε πολλά μέτρα μακριά από την εστία του Μπρινιόλι.

Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου, δημιουργώντας την πρώτη του τελική στο 10’ με το σουτ του Πέρεθ που πέρασε άουτ.

Στο 20’ από εκτέλεση κόρνερ του Βέρμπιτς ο Γεντβάι με κεφαλιά από τη μικρή περιοχή έστειλε τη μπάλα εκτός εστίας, ενώ στο 32’ η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μάγκνουσον βρήκε στο τείχος.

Στο συγκεκριμένο λεπτό ο ορεξάτος Βέρμπιτς θα μπορούσε να είχε τροφοδοτήσει τον Τζούρισιτς στα δεξιά του αλλά ο Μπαλέρντι του τράβηξε τη φανέλα και τον έριξε στο χορτάρι στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής.

Γενικώς ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ επικίνδυνος όταν έβρισκε χώρους και έβγαινε στο επιθετικό τρανζίσιον, κάτι που ίσχυε και για τη Μαρσέιγ όταν γίνονταν αβίαστα ατομικά λάθη από τους «πράσινους».

Το πρώτο μισό του αγώνα ολοκληρώθηκε χωρίς τέρματα, με τον Παναθηναϊκό να είναι ανώτερος της Μαρσέιγ (63%-37% η κατοχή της μπάλας και 4-2 οι τελικές υπέρ των πράσινων).

Στο δεύτερο ημίχρονο η Μαρσέιγ απείλησε στο 50’ με τον Γεντβάι να κόβει σωτήρια με το κεφάλι το πρώτο σουτ του Ουνάχι, ενώ το δεύτερο του Κλάους πέρασε άουτ. Ο Παναθηναϊκός ωστόσο εξακολουθούσε να παίζει με ψυχή, να κερδίζει τις μονομαχίες και να ψάχνει το «κλικ» της τελικής ενέργειας κοντά στην αντίπαλη περιοχή.

Στο 57΄ ο Χουάνκαρ έκανε το γύρισμα από αριστερά, ο Βιλένα άφησε πανέξυπνα τη μπάλα, αλλά το σουτ του Μαντσίνι πέρασε δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι, στην καλύτερη ευκαιρία του ματς μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Η Λεωφόρος πήρε «φωτιά» και δύο λεπτά αργότερα η κεφαλιά «ψαράκι» του Βιλένα έφυγε άουτ.

Στο 59’ ο Κοτονγκμπιά πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια μετά από κλάδεμα στον Τζούρισιτς αντικρίζοντας τη δεύτερη κίτρινη κάρτα, αλλάζοντας τις αριθμητικές ισορροπίες του ματς στο τελευταίο μισάωρο.

Ο Γιοβάνοβιτς έριξε φρέσκα πόδια (Μπερνάρ, Ιωαννίδη) στο 72’ και ο Μαρθελίνιο απάντησε» επίσης με διπλή αλλαγή.

Ωσπου, στο 84’ οι πράσινοι έκρυψαν τη μπάλα, με τον Μπερνάρ να δίνει στον Κλέινχεϊλερ κι αυτός στον Ιωαννίδη που έστρωσε ξανά στον Μπερνάρ ο οποίος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα απογειώνοντας τους πάντες και τα πάντα στη Λεωφόρο (1-0)!

Σε μία υποδειγματική συνεργασία από τις τρεις αλλαγές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο Παναθηναϊκός πήρε αυτό που άξιζε και δικαιούνταν πέρα για πέρα, σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό στα εκατομμύρια των φίλων του ανά τον ελληνισμό.

 

Οι συνθέσεις των ομάδων: 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς / 4-3-3): Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Γεντβάι, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ (78’ Μλαντένοβιτς), Πέρεθ, Βιλένα (78’ Τσέριν), Τζούρισιτς (72’ Μπερνάρ), Μαντσίνι, Σπόραρ (72’ Ιωαννίδης), Βέρμπιτς (58’ Κλέινχεϊσλερ).

ΜΑΡΣΕΪΓ (Μαρθελίνιο / 4-4-2): Λόπεθ, Κλάους, Ζιγκό, Μπαλέρντι, Λόντι, Σαρ (75’ Χάριτ), Βερετού (86’ Γεντουζί), Κοντογκμπιά, Ουνάχι (67’ Ρόνγκιερ), Εντιαγέ (75’ Μουγκέ), Ομπαμεγιάνγκ (86’ Μπεμπά).

MVP: Πέρεθ.
Εκπληκτικό ματς από τον Ισπανό αμυντικό μέσο που ήταν παντού στο γήπεδο και πέραν του εγκεφαλικού τρόπου παιχνιδιού του ήταν αψεγάδιαστος και στον ανασταλτικό τομέα. Τρομερός ήταν και ο Βαγιαννίδης, ενώ καθοριστικός ασφαλώς ήταν ο σκόρερ, Μπερνάρ.

Αδύναμος κρίκος: Κοντογκμπιά. 
Αφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες σε ένα πολύ καθοριστικό σημείο του αγώνα και το γεγονός αυτό είναι σαφές ότι επηρέασε την έκβαση του αγώνα.

Η στιγμή του αγώνα
Δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη φάση του γκολ του Παναθηναϊκού. Οχι μόνο διότι καθόρισε το αποτέλεσμα, αλλά και επειδή ήταν φανταστική συνεργασία των παικτών του τριφυλλιού.

 

Ο διαιτητής
Ρεσιτάλ διαιτησίας από τον Ρουμάνο ρέφερι Κόβατς. Παρέδωσε δωρεάν μαθήματα για το πώς πρέπει να σφυρίζουν οι διαιτητές σε όλους τους αγώνες.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις