Τρέλανε την Ευρώπη η ΑΕΚ | Τα highlights από το μαγικό διπλό στο “Amex” (video)

Η «αγέλη» του Ματίας Αλμέιδα κατασπάραξε την Μπράιτον και τρέλανε ολόκληρη την Ευρώπη!

Τι κι αν αγωνίστηκε χωρίς το βασικό της κεντρικό δίδυμο (Βίντα-Μουκουντί) στην έδρα της ομάδας που έχει τρελάνει την Premier League με το ποδόσφαιρό της. Τι κι αν ισοφαρίστηκε δύο φορές. Η ΑΕΚ όχι μόνο αντέδρασε, αλλά κυριάρχησε στο «Amex» παίζοντας το επιθετικό ποδόσφαιρό της και πραγματοποιώντας μυθική εμφάνιση, επικράτησε 3-2 των «γλάρων» στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League. Το σύνολο του Αργεντινού τεχνικού διέψευσε όλα τα προγνωστικά και έφτασε σε μία νίκη που θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία τόσο της ίδιας όσο και του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Η ΑΕΚ, λοιπόν, πήρε προβάδισμα στο 11′ με την κεφαλιά σαν… σουτ του Σιντιμπέ και στο 40′ με την προβολή του Γκατσίνοβιτς. Δύο στατικές φάσεις, αμφότερες εκτελεσμένες από τον Χατζισαφί.

Η Μπράιτον ισοφάρισε στο 30′ και στο 67′, με τους Χατζισαφί και Σιμάνσκι να κάνουν άτσαλα μαρκαρίσματα στον Ζοάο Πέδρο, με τον Κρίστο Τόβερ να δίνει και τα δύο πέναλτι μέσω VAR και τον Βραζιλιάνο φορ να εκτελεί εύστοχα.

Ωστόσο, ο Πόνσε αποδείχθηκε «χρυσή» αλλαγή (με όλους τους παίκτες βέβαια να έχουν καλή εμφάνιση), μπαίνοντας στο 68′ και γράφοντας το τελικό 2-3 στο 84′!

Αναγκαστική αλλαγή για τον Χατζισαφί (έμεινε περίπου 8′ στο έδαφος), με την κατάστασή του στη συνέχεια να μην εμπνέει ανησυχία.

Έτσι, η «Ένωση» -μετά το 3-3 στο Άγιαξ-Μαρσέιγ– βρίσκεται μόνη πρώτη στον 2ο όμιλο μετά την πρεμιέρα!

Ρεσιτάλ κερκίδας, φωνής και στήριξης από τους 1.529 φίλους του «δικεφάλου» που βρέθηκαν στο «Amex».

Το ματς:

Εξαιρετικό ξεκίνημα από την ΑΕΚ στην αναμέτρηση, με άψογη τακτική προσέγγιση. Την ίδια στιγμή που η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ήταν πολύ καλά οχυρωμένη πίσω -με πολύ καλό κλείσιμο των χώρων και τον Σιμάνσκι να δείχνει σαν… στόπερ από πάντα– οι «κιτρινόμαυροι» πίεζαν στο κέντρο και προσπαθούσαν να απειλήσουν (και) με αντεπιθέσεις.

Αρχικά, στο 3′ ο Πινέδα δεν κατάφερε να εκτελέσει μετά τη σέντρα του Άμραμπατ, ενώ στο 6′ ο Στάνκοβιτς μπλόκαρε μετά το γύρισμα τους Μαρτς και αφού πρώτα η μπάλα κόντραρε στον Μήτογλου.

Ωραίος ο ρυθμός στο παιχνίδι, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η ΑΕΚ.

Μια ΑΕΚ που θα λέγαμε ότι προκάλεσε… σιγή στο «Amex» στο 11′, αλλά ήδη η φωνή των φίλων του «δικεφάλου» ήταν εκείνη που κυριαρχούσε. Γρήγορα λοιπόν απέκτησε και… πανηγυρικό ηχόχρωμα, αφού ο «δικέφαλος» βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα! Ο Αραούχο έκλεψε χαμηλά, η «Ένωση» έτρεξε αντεπίθεση και ύστερα από ωραία «μπούκα» του Γκατσίνοβιτς κέρδισε κόρνερ από αριστερά. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Χατζισαφί που βρήκε τον Σιντιμπέ μεταξύ μεγάλης περιοχής και πέναλτι, με τον Γάλλο φορ να στέλνει με κεφαλιά σαν… σουτ την μπάλα στο αριστερό παραθυράκι της εστίας του Στιλ.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να χτίσει πάνω στο μομέντουμ της και είχε δύο τεράστιες ευκαιρίες με τον Λιβάι, στο 13′ και το 22′. Πανομοιότυπες φάσεις, με τον Αραούχο να σπάει υπέροχα κάθετα, να βρίσκει στον χώρο τον 25χρονο φορ, ο οποίος όμως δεν εκτέλεσε ιδανικά. Ενδιάμεσα, στο 16′, ο Πινέδα έπιασε το σουτ εκτός περιοχής, με την μπάλα να κοντράρει καταλήγοντας στην αγκαλιά του Στιλ.

Η Μπράιτον προσπάθησε να αντιδράσει με δύο φάσεις εντός ενός λεπτού (24′). Αρχικά, ο Στάνκοβιτς έδιωξε το διαγώνιο σουτ του Φάτι, ενώ εν συνεχεία ύστερα από σέντρα από τα αριστερά, ο Ίγκορ πήρε σχεδόν ολομόναχος την κεφαλιά από την «καρδιά» της περιοχής, με την μπάλα να περνά έξω.

Τελικά, η αγγλική ομάδα βρήκε την ισοφάριση στο 30′ μέσω πέναλτι, ύστερα από μαρκάρισμα του Χατζισαφί στον Ζοάο Πέδρο. Αρχικώς, ο Κρίστο Τόβερ έδειξε «θέατρο» και κίτρινη. Όμως, αφού κλήθηκε να δει τη φάση στο VAR, καταλόγισε την παράβαση, με τον Βραζιλιάνο φορ να εκτελεί εύστοχα στέλνοντας από τη μία την μπάλα και από την άλλη να πέφτει ο Στάνκοβιτς.

Παρόλα αυτά, η ΑΕΚ όχι μόνο δεν «πάγωσε», αλλά έδειξε και αντίδραση! Στο 40′ ο Χατζισαφί εκτέλεσε το φάουλ, βρήκε στην «καρδιά» της περιοχής τον Γκατσίνοβιτς που σκόραρε με προβολή από το σημείο του πέναλτι! Μάλιστα, η «Ένωση» όπως και στο πρώτο της γκολ, έτσι και στο δεύτερο, έψαξε αμέσως το επόμενο, αλλά ο Φαν Χεκ στο 45′ έδιωξε καίρια το διαγώνια τελείωμα του Πινέδα εντός περιοχής.

Χωρίς αλλαγές συνέχισαν οι δύο ομάδες στο δεύτερο μέρος.

Στο 56′ άπαντες ανησύχησαν, με τον Χατζισαφί να τραυματίζεται ύστερα από εναέρια σύγκρουση και να παραμένει στο έδαφος για περίπου 8′. Τελικά, του τοποθετήθηκε κολάρο και αποχώρησε με φορείο (για να μπει στη θέση του ο Μοχαμάντι), με την εν συνεχεία εικόνα του στον πάγκο να είναι καθησυχαστική.

Η ΑΕΚ συνέχιζε να ψάχνει τις ευκαιρίες της, με το παιχνίδι να είναι ισορροπημένο. Στο 67′ επήλθε εκ νέου ισορροπία και στο σκορ. Ο Σιμάνσκι στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα, χωρίς λόγο προέταξε το πόδι του βρίσκοντας στο καλάμι τον Ζοάο Πέδρο, ο οποίος κέρδισε και το δεύτερο πέναλτι για την ομάδα του. Ο Βραζιλιάνος φορ ανέλαβε και αυτήν την εκτέλεση, στέλνοντας πάλι από τη μία τον Στάνκοβιτς και από την άλλη την μπάλα.

Στο 68′ οι Πόνσε και Τσούμπερ πέρασαν αντί των Γκαρσία και Αραούχο, αντίστοιχα.

Αφού λοιπόν στο 78′ ο Στάνκοβιτς έβαλε σπουδαίο «στοπ» στο τετ-α-τετ με τον Ζοάο Πέδρο, στο 84′ ήρθε η ώρα των δύο αλλαγών (ενδιάμεσα είχαν μπει και οι Ελίασον και Μάνταλος): Ο Πόνσε έσπασε με το κεφάλι προς τα αριστερά στον Ελίασον, εκείνος του ξαναγύρισε την μπάλα στο σημείο του πέναλτι, με τον Αργεντινό φορ να εκτελεί ψύχραιμα ολομόναχος, με τον Στιλ να προσπαθεί αλλά να μην μπορεί να διώξει!

Στα 13′ των καθυστερήσεων, ο Στάνκοβιτς το πήρε… επ’ ώμου με τρομερές επεμβάσεις, με την ΑΕΚ να υπερασπίζεται -για πρώτη φορά στο ματς- το υπέρ της σκορ μέχρι και το φινάλε.

MVP: Κανονικά η διάκριση θα έπρεπε να πάει στον Ματίας Αλμέιδα. Όχι μόνο γιατί ξεχώρισαν μια σειρά από παίκτες του, αλλά διότι όλο αυτό που είδαμε -με την ΑΕΚ των αμυντικών προβλημάτων να παίζει τέτοιο επιθετικό ποδόσφαιρο στο «Amex»- έχει ξεκάθαρα τη δική του σφραγίδα! Επειδή όμως πρέπει να δοθεί σε παίκτη, επιλέγουμε τον Σιντιμπέ που άνοιξε το σκορ με τρομερή κεφαλιά-ψαράκι και ο οποίος είχε ορισμένες αμυντικές καίριες επεμβάσεις.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Μπράιτον (Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι): Στιλ – Μίλνερ (55′ Λάμπτεϊ), Φαν Χεκ, Ίγκορ, Εστουπινιάν – Μαρτς, Γκίλμουρ (86′ Μπουονανότε), Μιτόμα (86′ Αντιγκρά) – Γκρος, Φάτι – Ζοάο Πέδρο (82′ Γουέλμπεκ).

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς – Σιντιμπέ, Μήτογλου, Σιμάνσκι, Χατζισαφί (62′ Μοχαμάντι) – Άμραμπατ, Γιόνσον, Πινέδα (79′ Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (79′ Ελίασον) – Γκαρσία (68′ Πόνσε), Αραούχο (68′ Τσούμπερ).

Διαιτητής: Κρίστο Τόβερ (Εσθονία)
Α’ Βοηθός: Σίλβερ Κόιβ (Εσθονία)
Β’ Βοηθός: Στεν Κλάασεν (Εσθονία)
4ος διαιτητής: Γιόνας Γιαάνοβιτς (Εσθονία)
VAR: Χουάν Μαρτίνεθ Μουνουέρα (Ισπανία)

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις