Οι “Έλληνες” του Africa Cup of Nations και Asian Cup – Οι δύο ομάδες της SL2 που στέλνουν “εκπροσώπους”

Η Super League 1 και η Super League 2 ενδέχεται να έχουν αθροιστικά 17 «εκπροσώπους» στην τελική φάση των Κυπέλλων Εθνών Αφρικής και Ασίας που θα διεξαχθούν τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2024. Η ΑΕΚ ίσως «χάσει» 5 παίκτες και ΠΑΟΚ, Ατρόμητος από 3.

Με δύο μεγάλα «ραντεβού» σε Αφρική και Ασία θα ξεκινήσει το 2024, καθώς τον Ιανουάριο θα διεξαχθούν οι τελικές φάσεις του Κυπέλλου Εθνών των δύο ηπείρων (Africa Cup of Nations & Asian Cup), τα αντίστοιχα EURO δηλαδή που έχουμε στην Ευρώπη.

Αντίθετα όμως με τα όσα συμβαίνουν στα μέρη μας οι εκεί διοργανώσεις γίνονται στο μέσω της σεζόν και αυτόματα τα clubs που αγωνίζονται σε συλλογικό επίπεδο οι ποδοσφαιριστές που στελεχώνουν τις αποστολές των αντιπροσωπευτικών τους συγκροτημάτων, στερούνται των υπηρεσιών τους.

Για πόσο; Το χρονικό διάστημα είναι ανάλογο της πορείας που θα διαγράψει η Εθνική τους, αλλά επί της ουσίας τουλάχιστον τον μισό επόμενο μήνα θα συμπεριλαμβάνονται στους απόντες.

Βλέπετε το πρώτο τουρνουά θα ξεκινήσει στις 13 Ιανουαρίου στην Ακτή Ελεφαντοστού και η φάση των ομίλων, το νωρίτερα δηλαδή που θα δώσει το παρών κάποια ομάδα, ολοκληρώνεται στις 22-23-24/1, ενώ το εναρκτήριο λάκτισμα για το δεύτερο θα δοθεί μία ημέρα πριν (12/1) στο Κατάρ και το group stage θα ρίξει τις αντίστοιχες ημέρες την αυλαία του. Οσο για τους τελικούς τους έχουν προγραμματιστεί για 11 και 10 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, οπότε εύλογα μπορεί να ειπωθεί πως υπάρχει… θέμα.

Βέβαια για κάθε παίκτη αποτελεί τιμή να εκπροσωπήσει τη χώρα του σε μία μεγάλη διοργάνωση, ενώ ας μην ξεχνάμε πως ενδεχόμενη εκεί καλή τους παρουσία θα εκτοξεύσει τις… μετοχές τους στο χρηματιστήριο της μπάλας.

Με γνώμονα τις κλήσεις που έχουν υπάρξει σε όσες προεπιλογές είναι ήδη γνωστές αλλά και το κατά πόσο οι παίκτες βρίσκονται ή όχι στην αγωνιστική «εξίσωση» των ομάδων, η Ελλάδα ενδέχεται να «μετρήσει» 17 … δικά μας παιδιά στα συγκεκριμένα τουρνουά, εκ των οποίων πάμε για 13 στης Αφρικής και 4 στης Ασίας.

Η ΑΕΚ αναμένεται να είναι η μόνη με «εκπροσώπους» και στα δύο τουρνουά

Η ΑΕΚ μάλιστα που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η ομάδα με τους περισσότερους εκπροσώπους αφού 5 ποδοσφαιριστές της είναι πάρα πολύ πιθανό να συμμετάσχουν στα τουρνουά, αναμένεται να είναι και η μόνη που θα δει παίκτες της να παίζει σε αμφότερα.

Υποψήφιοι για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, τους χαρακτηρίζουμε έτσι επειδή ακόμη δεν έχουν βγει οι τελικές/οριστικές αποστολές, είναι ο Αρολντ Μουκουντί που συγκαταλέγεται στις «κολώνες» του Καμερούν, ο Ζίνι που βρίσκεται πια στην «πραγματικότητα» της Αγκόλα και ο Νόρντιν Αμραμπατ, ο οποίος ναι μεν έχει περίπου 3 χρόνια να αγωνιστεί με το Μαρόκο όμως θεωρείται και είναι ένα μεγάλο «κεφάλαιο» του εκεί football (σ.σ. με 64 διεθνείς συμμετοχές).

Για αυτό συμπεριλήφθηκε στην προεπιλογή του και «παίζει» η πιθανότητα να δώσει το παρών στο κατά πάσα πιθανότητα τελευταίο μεγάλο τουρνουά της καριέρας του. Αλλωστε μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα, τόσο με την εμπειρία του όσο και τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του.
..

Την ίδια στιγμή στη διοργάνωση της Ασίας θα συμμετάσχει το Ιράν, που άλλωστε είναι στις παραδοσιακές δυνάμεις της ηπείρου και ο Εσχάν Χατζισαφί όχι μόνο είναι βασικός του αλλά πρόκειται για τον «κάπτεν» του, ενώ «μόνιμος» στα πλάνα του είναι και ο Μίλαν Μοχαμάντι. Λόγω των παραπάνω η Ενωση είναι πιθανό να στερηθεί τις υπηρεσίες πέντε ποδοσφαιριστών της, όπου μάλιστα πλην του Ζίνι οι υπόλοιποι παίζουν σε Εθνικές που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν και μετά τη φάση των Ομίλων!

ΠΑΟΚ και Ατρόμητος πάνε για τρεις «συμμετοχές» στα γήπεδα της Ακτής Ελαφαντοστού

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του ενδέχεται να δει τρεις παίκτες του στο τουρνουά της Ακτής Ελεφαντοστού και πιο συγκεκριμένα τους Μπάμπα ΡάχμανΟυίλιαμ Τροστ Εκόνγκ και Μβάμπα Σαμάτα, όπου και οι τρεις συγκαταλέγονται στους κομβικούς ποδοσφαιριστές των ΓκάναΝιγηρία και Τανζανία αντίστοιχα. Ο τελευταίος άλλωστε είναι και ο «ηγέτης» του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος και το… μεγάλο της κανόνι.

Εκτός απρόοπτου όλοι θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση και στον Δικέφαλο θα δημιουργηθεί εύλογα ένας «πονοκέφαλος» αναφορικά με την κάλυψη των κενών τους.

..
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Ατρόμητο, που επίσης κατά πολύ μεγάλο ποσοστό θα έχει τρεις εκπροσώπους στην τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Μάλιστα οι Πιέρ Κουντέ και Ακιμπού Καμαρά, εάν τελικά συμπεριληφθούν όπως είναι το πιο πιθανό στις αποστολές των Καμερούν και Γουινέας αντίστοιχα, θα τεθούν αντιμέτωποι στις 15 Ιανουαρίου, αφού οι Εθνικές τους βρίσκονται στον ίδιο όμιλο

Αμφότεροι παίζουν στο Περιστέρι ως δανεικοί από τον Ολυμπιακό και ο μεν πρώτος συμπεριλαμβάνεται στις… παλιοσειρές των «λιονταριών», ενώ ο δεύτερος προβιβάστηκε πρόσφατα στους «μεγάλους» από την U21.

Την ίδια στιγμή ο Βαϊντί Κεσχρίντα είναι ο βασικός δεξιός μπακ της ΕθνικήςΤυνησίας και θεωρείται… αυτονόητο πως θα βρίσκεται στην αποστολή της.

..

Ολυμπιακός και Παναιτωλικός φαίνεται πως θα «χάσουν» τους πρώτους τους σκόρερ

Ετσι γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ΑΕΚ, κατά πρώτο λόγο, ΠΑΟΚ και Ατρόμητος θα «πληγωθούν» περισσότερο, όπως όλα δείχνουν, από τις δύο διοργανώσεις, όμως ακόμη έξι clubs είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουν παίκτη και μάλιστα σημαντικό για τα πλάνα τους σε κάποιο από τα δύο τουρνουά.

Στον Ολυμπιακό ο πρώτος του σκόρερ σε όλες τις διοργανώσεις Γιουσέφ Ελ Καμπί έχει καθιερωθεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Μαρόκο, οπότε θα είναι, εκτός απρόοπτου φυσικά, στην αποστολή του και οι «ερυθρόλευκοι» θα στερηθούν των υπηρεσιών μίας πολύτιμης μονάδας τους. Κάτι ανάλογο θα συνέβαινε και με τον Μαντί Καμαρά, ο οποίος μέχρι και πριν από μερικά χρόνια ήταν αναπόσπαστο μέλος της Γουινέας, επειδή όμως είχε μία διαμάχη με τον προπονητή της Καμπά Ντιαβαρά δεν καλείται εσχάτως στις αποστολές.

..

Την ίδια στιγμή με τη φανέλα της Γουινέα Μπισάο ντεμπουτάρισε πρόσφατα ο Ζοάο Πέδρο του Παναιτωλικού που αποφάσισε να αποδεχθεί τη σχετική κρούση που του έγινε και να παίζει με την Εθνική της χώρας (γεννήθηκε στην Πορτογαλία, κατάγεται από εκεί). Ετσι και τα «καναρίνια» αναμένεται να «χάσουν» τον δικό τους πρώτο σκόρερ στη σεζόν, καθώς ο 26χρονος, όπως και ο Ελ Καμπί, συμπεριλήφθηκε στην προεπιλογή της χώρας του.

Καλαμάτα και Νίκη Βόλου αναμένεται να έχουν παίκτη στο Copa Africa

Από εκεί και πέρα «εκπροσώπους» στο Copa Africa, όπως μας έχει μείνει να το αποκαλούμε έστω και αδόκιμα, φαίνεται πως θα έχει και η Super League 2. Στο Νότο της και πιο συγκεκριμένα στην Καλαμάτα αγωνίζεται ο πορτιέρε Ζόνας Ασβέδο Μέντες, που λογίζεται ως ένας από τους πλέον έμπειρους παίκτες στη Γουινέα Μπισάο. Με 56 διεθνείς συμμετοχές πρόκειται για ρέκορντμαν του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος και ο 34χρονος γκολκίπερ είναι «μόνιμος» στις κλήσεις του.

Στο Βορρά τώρα και στη Νίκη Βόλου κάτι σχεδόν αντίστοιχο ισχύει πάνω-κάτω για τον Χοσέ Μιράντα, ο οποίος με 40 παρουσίες στην Εθνική Ισημερινής Γουινέας είναι 5ος στη σχετική λίστα με τις περισσότερες παρουσίες στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του. Για τον 25χρονο μέσο των «μπλε» είναι μάλλον απίθανο να μην συμπεριληφθεί στην αποστολή της.

Πανσερραϊκός και Athens Kallithea θα… βλέπουν το Asian Cup

Οπως όμως αναφέραμε εκείνες τις ημέρες δεν θα έχουμε δράση μόνο για την τελική φάση του Κυπέλλου Εθνικών Αφρικής αλλά και για την αντίστοιχη της Ασίας. Οπου ξέχωρα από την ΑΕΚ ακόμη δύο ελληνικά clubs αναμένεται να έχουν την προσοχή τους στραμμένη εκεί, με σκοπό να μαθαίνουν τα νέα δικών τους παικτών.

Αρχικά ο Πανσερραϊκός ελέω του Γιαλολίντιν Μασαρίποφ, ο οποίος θεωρείται εκ των ποδοσφαιριστών «κλειδιά» του Ουζμπεκιστάν και μάλιστα στο group stage ενδέχεται να αντιμετωπίσει τον Αμπντούλ Ραχμάν Ουές της Athens Kallithea.

...

Ο 25χρονος μπακ που είναι διεθνής με την Ελπίδων της χώρας μας κατάγεται από τη Συρία και το 2021 αποδέχθηκε την πρόσκληση της εκεί Ομοσπονδίας και παίζει στην ανδρών της, όπου και λογίζεται για «κολόνα» της. Ουζεμπεκιστάν και Συρία είναι μαζί στον Β΄ Ομιλο και η μεταξύ τους αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για την πρεμιέρα του (13/1).

Καμία έκπληξη αν γίνει το 17χ17

Αυτοί είναι λοιπόν οι παίκτες που αγωνίζονται στα μέρη μας και οι οποίοι ενδέχεται να απουσιάσουν για κάποιο χρονικό διάστημα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο από τα clubs τους, λόγω υποχρεώσεών τους με τις Εθνικές τους ομάδες. Ορισμένοι έχουν επί της ουσίας «εξασφαλισμένη» θέση στις αποστολές των αντιπροσωπευτικών τους συγκροτημάτων (π.χ. ΧατζισαφίΜοχαμάντιΣαμάταΚεσχρίνταΜιράνταΜασαρίποφ κ.α.), άλλοι πάρα πολλές πιθανότητες και αν γίνει το απόλυτο (17χ17) δεν θα αποτελέσει καμία έκπληξη.

Οι πιθανοί «εκπρόσωποι» των ελληνικών ομάδων στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής

Ανγκόλα: Ζίνι (ΑΕΚ)
Γκάνα: Ραχμάν Μπάμπα (ΠΑΟΚ)
Γουινέα: Ακιμπού Καμαρά (Ατρόμητος)
Γουινέα Μπισάο: Γιόνας Μέντες (Καλαμάτα), Ζοάο Πέδρο (Παναιτωλικός)
Ισημερινή Γουινέα: Χοσέ Μιράντα (Νίκη Βόλου)
Καμερούν: Αρορλντ Μουκουντί (ΑΕΚ), Πιέρ Κουντέ (Ατρόμητος)
Μαρόκο: Νόρντιν Αμραμπατ (ΑΕΚ), Αγιούμπ Ελ Καμπί (Ολυμπιακός)
Νιγηρία: Ουίλιαμ Τρόοστ Εκονγκ (ΠΑΟΚ)
Τανζανία: Μβάμπα Σαμάτα (ΠΑΟΚ)
Τυνισία: Βαϊντί Κεσχρίντα (Ατρόμητος)

...

Οι πιθανοί «εκπρόσωποι» των ελληνικών ομάδων στο Κύπελλο Εθνών Ασίας

Ιράν: Εχσάν Χατζισαφί (ΑΕΚ), Μιλάντ Μοχαμάντι (ΑΕΚ)
Ουζμπεκιστάν: Γιαλολίντιν Μασαρίποφ (Πανσερραϊκός)
Συρία: Αμπντούλ Ραχμάν Ουές (Athens Kallithea)

Οι ημερομηνίες κάθε διοργάνωσης

Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Φάση Ομίλων 13/1-24/1, Φάση «16» 27/1-30/1, Προημιτελικά 2/2-3/2, Μικρός Τελικός 10/2, Μεγάλος Τελικός 11/2.

Κύπελλο Εθνών Ασίας: Φάση Ομίλων 12/1-24/1, Φάση «16» 27/1-30/1, Προημιτελικά 2/2-3/2, Ημιτελικά 7/2, Μικρός Τελικός 10/2, Μεγάλος Τελικός 11/2.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις