Ο Άρης πέταξε εκτός Κυπέλλου την ΑΕΚ στα πέναλτι | Τα γκολ και οι αμφισβητούμενες φάσεις (vids)

Στα προημιτελικά του Κυπέλλου προκρίθηκε η ομάδα της Θεσσαλονίκης που μετά από το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης πήρε το ματς στη ρωσική ρουλέτα.

Το παιχνίδι κρίθηκε στα πέναλτι, αφού η κανονική διάρκεια και η διαδικασία της παράτασης έληξε ισόπαλη 1-1. Η Ένωση προηγήθηκε με γκολ του Γκατσίνοβιτς, στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ενώ στο 58′ οι Θεσσαλονικείς ισοφάρισαν με τον Μορόν.

Αλλαγές από Αλμέιδα – Με Κουέστα ο Άρης

Εκτός από τις γνωστές απουσίες των Χατζισαφί, Μοχαμαντί, Μουκουντί και Ζίνι, που λείπουν λόγω υποχρεώσεων με τις εθνικές τους ομάδες, ο Ματίας Αλμέιδα δεν υπολόγιζε στη ρεβάνς των «16» με τον Άρη και τον Λιβάι Γκαρσία που δέχτηκε ένα χτύπημα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και προφυλάχθηκε.

Ο Αργεντινός τεχνικός τοποθέτησε το δίδυμο Τσούμπερ-Μάνταλο στην επίθεση, αντί του Πόνσε, ο οποίος φερόταν ως αντί-Γκαρσία. Ο Πεγιάδο μάλιστα μπορεί να έκανε κάποια φρεσκαρίσματα στο σχήμα, για παράδειγμα ξεκινά τον Στάνκοβιτς τερματοφύλακα και για κόφτη έχει τον Γιόνσον, διατήρησε όμως τα μπακ του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ήτοι Σιντιμπέ-Ρότα και δίπλα στον Βίντα έριξε τον Μήτογλου. Τις υπόλοιπες θέσεις έπιασαν οι Άμραμπατ-Γκατσίνοβιτς στις πτέρυγες και ο Πινέδα στην κορυφή του ρόμβου. Γιόνσον και Ελίασον αποκλείστηκαν λόγω ενοχλήσεων.

Από την πλευρά του Άρη, ο Κουέστα ήταν αμφίβολος, ωστόσο τέθηκε στη διάθεση του Άκη Μάντζιου που τον ξεκίνησε βασικό, με τον Οντουμπάτζο δεξί μπακ, τον Μοντόγια αριστερό και τους Φαμπιάνο-Μπράμπετς στα στόπερ. Στη μεσαία γραμμή ο Τζούρασεκ έπαιξε με παρτενέρ τον Ντουκουρέ και τρίτο χαφ τον Νταρίντα. Στην επίθεση, ο Μορόν αγωνίστηκε κορυφή, ο Σουλεϊμάνοφ δεξιά και ο Σαβέριο αριστερά.

Άρης (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς (39’ Ρόουζ), Μοντόγια, Τζούρασεκ, Ντουκουρέ (54’ Ζαμόρα), Νταρίντα, Σουλεϊμάνοφ, Σαβέριο (54’ Φετφατζίδης), Μορόν

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Βίντα, Μήτογλου, Ρότα (73’ Αραούχο), Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς, Άμραμπατ, Πινέδα, Μάνταλος, Τσούμπερ (73’ Πόνσε)

Έλαμψε ο Βίντα

Το ξεκίνημα του παιχνιδιού βρήκε τον Άρη να έχει πιο δυνατά ως γηπεδούχος, πίεσε ψηλά την ΑΕΚ στο πρώτο πεντάλεπτο και στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι ισορρόπησαν, κέρδισαν μέτρα και προσπάθησαν να βάλουν κάτω τη μπάλα, να βρούνε ρήγματα στην άμυνα των γηπεδούχων και να δημιουργήσουν κινδύνους. Και το έκανε πολύ καλά η αθηναϊκή ομάδα, η οποία έφτιαξε την πρώτη ευκαιρία στον αγώνα, στο 10’, όταν ο Μάνταλος έβγαλε τον Τσούμπερ σε καλή θέση αλλά η εκτέλεση του Ελβετού ήταν κακή. Πέντε λεπτά αργότερα, ο Πινέδα βρέθηκε σε θέση βολής σε καλό σημείο εντός περιοχής, αλλά ο Νταρίντα του πήρε τη μπουκιά από το στόμα.

Από εκείνο το σημείο και μετά, όσες ευκαιρίες έβγαλε η ΑΕΚ, είχε έναν πρωταγωνιστή, τον Βίντα. Ο Κροάτης βάσει σχεδίου είχε συχνά ανεβάσματα στην επίθεση με εντολή να βρίσκεται μέσα στο κουτί, ώστε να δώσει βοήθειες στον αέρα, κυρίως σε στατικές φάσεις. Στο 20’ πήρε κεφαλιά (από σέντρα του Μάνταλου) που εξουδετέρωσε ο Μπράμπετς. Δέκα λεπτά αργότερα πήρε πάλι κεφαλιά (από σέντρα του Σιντιμπέ), με τον Κουέστα να μπλοκάρει, στο 33’ όμως ο Ισπανός τερματοφύλακας απέκρουσε με υπερένταση μεν σωτήρια δε σε σουτ του στόπερ της Ένωσης μέσα στην περιοχή.

Σκόραρε ο Γκατσίνοβιτς

https://exchange.glomex.com/video/v-cyh6ldhv29pt?integrationId=40599v1tl6nwn662

Πάντως ο Άρης στάθηκε άτυχος. Και αυτό γιατί έχασε τον έναν εκ των δύο στόπερ του, τον Μπράμπετς. Ο Τσέχος χτύπησε και έγινε αναγκαστική αλλαγή στο 39’. Στις καθυστερήσεις, η ΑΕΚ πίεσε ψηλά και κέρδισε κόρνερ. Ο Μάνταλος εκτέλεσε, ο Μήτογλου πήρε την κεφαλιά, το σουτ του Γιόνσον κόντραρε στα σώματα και ο Γκατσίνοβιτς με γυριστό σουτ με το αριστερό, χωρίς ισορροπία, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.

Ισοφάριση με Μορόν

Στο δεύτερο μέρος ο Άρης μπήκε περισσότερο αποφασισμένος και προσπάθησε να χτυπήσει την ΑΕΚ στην αχίλλειο πτέρνα της, στον αέρα. Έτσι στο 58’ που κέρδισε φάουλ σε πολύ καλή θέση στα πλάγια της περιοχής επωφελήθηκε της συγκυρίας. Ο Σουλεϊμάνοφ σέντραρε, ο Μορόν νίκησε στον αέρα τον Γιόνσον και κάρφωσε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-1.

https://exchange.glomex.com/video/v-cyh790z5vcpt?integrationId=40599v1tl6nwn662

Η ΑΕΚ δεν τα παράτησε. Πήρε τα ηνία μετά την ισοφάριση και άρχισε να ψάχνει το γκολ που θα της έδινε το προβάδισμα και το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Οι αλλαγές άλλωστε του Αραούχο και του Πόνσε έδειξαν, ότι οι φιλοξενούμενοι αναζήτησαν τον τρόπο για να κατακτηθεί η πρόκριση εντός του 90λεπτου.

Πέρα όμως από τα σουτ του Μάνταλου και  του Άμραμπατ, δεν είδαμε κάποια καλύτερη στιγμή από πλευράς ΑΕΚ μέχρι το 80’ όπου οι «φιλοξενούμενοι» ανέβηκαν περισσότερο και έγιναν περισσότερο απειλητικοί με Αραούχο και Πόνσε να έχουν κάποιες ενθαρρυντικές στιγμές που στερήθηκαν καλύτερης διαχείρισης, Ιδιαίτερα η φάση του 86’, όταν ο «Τσίνο» έβγαλε τρομερή σκαφτή μπαλιά για τον συμπατριώτη του, ο οποίος αντί να εκτελέσει με τη μία, έχασε το κοντρόλ και μία τρομερή φάση για να σκοράρει. Έτσι παρέμεινε το 1-1 ως το σκορ κανονικής διάρκειας και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Παράταση και πέναλτι

Στο πρώτο μέρος της παράτασης οι δύο ομάδες δεν έβγαλαν ευκαιρίες. Στο τέλος του όμως η ΑΕΚ βρέθηκε κοντά στο γκολ. Ύστερα από αντεπίθεση ο Αραούχο έδωσε στον Πόνσε το σουτ του οποίου εξουδετερώθηκε από τον Ρόουζ. Στο δεύτερο μέρος του επιπλέον χρόνου δεν άλλαξε τίποτα και έτσι οδηγηθήκαμε στη διαδικασία των πέναλτι.

Τα σφυρίγματα

Τον Νίκολα Νταμπάνοβιτς, τον οποίο θυμόμαστε από το ματς των πλέι οφ ΑΕΚ-Παναθηναϊκός. Ο Μαυροβούνιος είχε βοηθούς του τους  Τοντόροβιτς και Γιοβάνοβιτς. Τέταρτος τοποθετήθηκε ο Πολυχρόνης και VAR Ζέμπετς και Φωτόπουλος.

https://exchange.glomex.com/video/v-cyh5yfv45kbd?integrationId=40599v1tl6nwn662

https://exchange.glomex.com/video/v-cyh63f6gi9ih?integrationId=40599v1tl6nwn662

Στο 11’ ακυρώθηκε γκολ του Βίντα ως οφσάιντ, όπως και στο 26’ ανάλογη περίπτωση με τέρμα του Μορόν. Στο 44’ οι άνθρωποι του Άρη για δεύτερη κίτρινη στον Σιντιμπέ, μετά από μαρκάρισμα του Γάλλου στον Σαβέριο. Στο 84’ οι άνθρωποι του Άρη ζήτησαν πέναλτι για μαρκάρισμα του Πήλιου στον Σουλεϊμάνοφ.

https://exchange.glomex.com/video/v-cyh8fwkw2bd5?integrationId=40599v1tl6nwn662

Στο 105’ οι παίκτες της ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι-χέρι του Ρόουζ ύστερα από σουτ του Πόνσε. Ο Νταμπάνοβιτς θεώρησε ότι η μπάλα βρήκε στο χέρι-στήριξης του παίκτη του Άρη. Η Ένωση όμως έγραψε στα ΜΚΔ: «Ο Πόνσε κάνει σουτ, ο Ρόουζ σταματά την μπάλα όχι με το χέρι στήριξης αλλά με το άλλο, όμως διαιτητής και VAR αποφασίζουν να συνεχιστεί το παιχνίδι».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις