Ελπιδοφόρα εμφάνιση και νίκη 2-1 της Εθνικής επί της Ολλανδίας (video)

Μετά από μία κακή διετία η Ελλάδα πραγματοποίησε μία ελπιδοφόρα εμφάνιση στο Αϊντχόφεν νικώντας την Ολλανδία με 2-1, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις της για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Το βράδυ της Πέμπτης (1/9) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξόρκισε…

…τις κακές αναμνήσεις του παρελθόντος από τους «οράνιε» και κατάφερε να τους κερδίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του μετά από οκτώ αποτυχημένες προσπάθειες.
Ο Μίκαελ Σκίμπε παρουσίασε ένα σφιχτό σύνολο, το οποίο ήξερε τι ήθελε, πώς να αμυνθεί και πώς να ελέγξει το παιχνίδι στον χώρο του κέντρου. Η βελτίωση ήταν εμφανέστατη και η συνέχεια αναμένεται την Τρίτη (6/9) κόντρα στο Γιβραλτάρ.
Συνολικά δεν υπήρχαν παίκτες που να υστέρησαν με το μοναδικό σοβαρό λάθος να είναι αυτό του Παπασταθόπουλου στο γκολ του Βαϊνάλντουμ. Σταθερός ο Τζαβέλλας, άρεσαν Μάνταλος και Μήτρογλου, ενώ καλά πήγε και ο Φορτούνης, ο οποίος τραυματίστηκε και έφυγε κουτσαίνοντας. Πολύ καλός από όσους μπήκαν αλλαγή ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, δεν βοήθησαν τόσο Μπακασέτας όσο και Σταφυλίδης.
Δυνατά μπήκε η Ολλανδία, η οποία από το πρώτο λεπτό δημιούργησε φάση με τον Πρόμες. Οι «οράνιε» συνέχισαν να απειλούν, ανάγκασαν τον Καρνέζη σε άλλες δύο επεμβάσεις και στο 14′ κατάφεραν να τον νικήσουν. Όλα ξεκίνησαν από το λάθος του Παπασταθόπουλου. Ο Γιάνσεν μπήκε στην περιοχή από δεξιά, έβγαλε παράλληλη πάσα και ο Βαϊνάλντουμ εξ επαφής έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα.
Μπορεί για 2-3 λεπτά οι διεθνείς να πάγωσαν, όμως στη συνέχεια η αντίδραση που έβγαλαν ήταν θετική. Άρχισαν σιγά σιγά να κυκλοφορούν την μπάλα, να παγώνουν το παιχνίδι και να προσπαθούν να βγάλουν φάσεις. Η πρώτη καλή στιγμή τελικά ήρθε στο 21′ με το δυνατό σουτ του Φορτούνη.
Η Ελλάδα έκανε καλά όλα τα υπόλοιπα, αλλά δυσκολευόταν να πατήσει περιοχή. Ωστόσο, στο 29′ έγινε και αυτό με τον Τοροσίδη να βρίσκει τον Μήτρογλου και τον τελευταίο από τη μικρή περιοχή με κεφαλιά να ισοφαρίζει σε 1-1.
Έως το ημίχρονο η Ολλανδία προσπάθησε να ανεβάσει ξανά ταχύτητα, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να απειλήσει στο 34′ με μακρινό σουτ του Σνάιντερ. Οι παίκτες του Μίκαελ Σκίμπε κατά τα άλλα κατάφεραν να κρατήσουν μακριά από την περιοχή τους τους Ολλανδούς και να πάνε στα αποδυτήρια με το 1-1.
Στο δεύτερο ημίχρονο, με τις αλλαγές του Γερμανού τεχνικού, φάνηκε η Ελλάδα να υστερεί στα πρώτα λεπτά. Ο Γιάνσεν ήταν η μοναδική πηγή κινδύνου και έχασε δύο σημαντικές ευκαιρίες. Ειδικά στο 66′ άγγιξε το 2-1, αλλά για λίγα εκατοστά αστόχησε.
Η Ελλάδα έψαχνε τα πατήματά της, ενώ και η αναγκαστική αλλαγή του Φορτούνη την αιφνιδίασε. Δυσκολευόταν να κρατήσει την μπάλα, έκαναν εύκολα το λάθος στις μεταβιβάσεις οι παίκτες της και έτσι δεν μπορούσε να απειλήσει.
Ωστόσο, μία φάση ήταν αρκετή για το 1-2. Στο 74′ ο Μάνταλος έκλεψε την μπάλα και την έδωσε στον Μήτρογλου, ο Ζουτ απέκρουσε το σουτ του τελευταίου, αλλά ο Γιαννιώτας έχοντας ακολουθήσει τη φάση έδωσε προβάδισμα στη «γαλανόλευκη».
Μπορεί πρακτικά να υπήρχαν περίπου 20 λεπτά έως το σφύριγμα της λήξης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πιέστηκε στη συνέχεια η Ελλάδα. Μοναδική τελική των Ολλανδών ήταν ένα άστοχο σουτ του Κλάασεν. Οι διεθνείς μας έπαιξαν με μυαλό, ροκάνισαν το χρόνο και πήραν έτσι μία νίκη που θα τους βοηθήσει κυρίως ψυχολογικά.
Κίτρινες: 75′ Μπέρχουις – 9′ Μανωλάς.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ντάνι Μπλιντ): Ζουτ, Φέλτμαν, Μπλιντ, Μπρούμα, Βίλεμς (80′ Μπας Ντοστ), Στρούτμαν (65′ Χέντριξ), Σνάιντερ (65′ Πρόπερ), Βαϊνάλντουμ, Μπέρχουις, Πρόμες, Γιάνσεν.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίκαελ Σκίμπε): Καρνέζης (46′ Καπίνο), Τοροσίδης (46′ Σταφυλίδης), Παπασταθόπουλος, Μανωλάς (46′ Κυριάκος Παπαδόπουλος), Τζαβέλλας, Σάμαρης, Μανιάτης, Μάνταλος, Φορτούνης (56′ Γιαννιώτας), Χολέμπας (46′ Μπακασέτας), Μήτρογλου.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις