Μπίλης: «Τα έργα να υποστηρίζουν τα λόγια»

Την δική του άποψη για την απομάκρυνσή του από τον πάγκο της Νίκης Βόλου, εξέφρασε ο Λεωνίδας Μπίλης, φιλοξενούμενος στο ραδιόφωνο του ΣΠΟΡ FM 89.5. Oπρώην τεχνικός των κυανολεύκων εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός πως ενημερώθηκε τελευταίος για την εξέλιξη και παράλληλα θεωρεί άδικο που απομακρύνθηκε μετά από μία ήττα, αν και όπως υποστήριξε αυτό ήταν η αφορμή και όχι η αιτία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Λεωνίδα Μπίλη στον ΣΠΟΡ FM 89.5 και στους Ευθύμη Χούτα και Γιώργο Αποστολακόπουλο:

 «Είμαι κουρασμένος και καταβεβλημένος από τον φόρτο εργασίας που είχα όλο αυτό το διάστημα, γιατί όταν δουλεύεις με ομάδες όπως η Νίκη Βόλου που εγώ τις θεωρώ πολύ μεγάλες πρέπει να δίνεις κάτι παραπάνω από το 100% των δυνατοτήτων σου. Πιστεύω πως και αυτή τη φορά το έκανα σαν άνθρωπος και επαγγελματίας. Από την άλλη όμως είμαι και ανακουφισμένος γιατί το βάρος είναι πάρα πολύ μεγάλο και όταν κουβαλάς ένα τέτοιο φορτίο και ξαφνικά σε απελευθερώνουν από αυτό νιώθεις στην αρχή μια ανακούφιση. Βέβαια στην πορεία παίρνοντας ξανά δυνάμεις βρίσκεις το κουράγιο και τη δύναμη να συνεχίσεις την προσπάθεια σ’ αυτό τον πολύ δύσκολο χώρο, σ’ αυτόν τον πολυεπίπεδο ποδοσφαιρικό πολιτισμό στον οποίο ζούμε».

Για τις αιτίες απομάκρυνσής του: «Φυσικά και δεν είναι η μία ήττα η αιτία της απομάκρυνσής μου. Και μάλιστα όταν ένας προπονητής έρχεται τρίτη φορά στον πάγκο της Νίκης Βόλου, μιλάω για τα επίσημα παιχνίδια που ήμουν εγώ προπονητής μόνος μου, δεν μιλάω για τότε που ήμουν συνεργάτης του κ. Μανωλά που και τότε είχε γίνει μια πολύ καλή πορεία, αλλά στα 11 επίσημα παιχνίδια που έχω καθίσει στον πάγκο της Νίκης Βόλου ήταν η πρώτη μου ήττα. Οπωσδήποτε είναι ένα οξύμωρο γεγονός, αλλά και αναπόφευκτο γιατί δεν υπάρχει προπονητής που να μην έχει χάσει στον παγκόσμιο χώρο, εκτός αν έχει διατελέσει μόνο για ένα παιχνίδι προπονητής. Οπότε νομίζω πως ο απολογισμός των 11 επίσημων παιχνιδιών είναι πολύ τιμητικός τόσο για την ομάδα μας όσο και για εμένα και τους συνεργάτες μου. Σ’ αυτά τα 11 λοιπόν παιχνίδια κάναμε επτά νίκες, τρεις ισοπαλίες και μια ήττα. Το γεγονός ότι συνέπεσε της αποχώρησής μου το παιχνίδι με τον Ρήγα όπως και πέρυσι, είναι εντελώς τυχαίο, το οποίο δεν παίζει κανένα ρόλο σε εμένα προσωπικά ως στατιστικό χαρακτηριστικό. Κι αυτό γιατί και στον Ρήγα υπάρχουν παιχνίδια που χάνουν, κι έχουν χάσει και με 3-0 στο 20λεπτο, αλλά προπονητής δεν άλλαξε. Άρα καταλαβαίνετε ότι η νοοτροπία και η φιλοσοφία είναι αυτή που παίρνει τις αποφάσεις.

bilis-apostolakopoulos

Όπως όμως εξηγήθηκε από τους ανθρώπους που ανέλαβαν την απόλυσή μου οι λόγοι δεν ήταν αγωνιστικοί. Νομίζω πως στο αγωνιστικό κομμάτι κάνοντας έναν απολογισμό καταφέραμε για δεύτερη φορά όπως και πέρυσι, να οδηγήσουμε μια καινούρια ομάδα στα δύσβατα μονοπάτια του πρωταθλητισμού με πολύ πιο νεανικό ρόστερ αυτή τη φορά, διαφορετικό ποδοσφαιρικό μοντέλο σε σχέση με πέρυσι, και με προσεγμένο μπάτζετ. Το μπάτζετ είναι ικανοποιητικό και στα μέτρα μας. Το πλάνο χτίστηκε με σκοπό να μην έχει αρνητικό πρόσημο στο τέλος της σεζόν, να μην δημιουργήσει χρέη αλλά αυτό θα το δούμε σε σχέση με τη διαχείριση. Η κάλυψη του μπάτζετ αυτού είναι περίπου ίδια με τα προσδοκώμενα έσοδα. Οπότε δεν θα είναι κουραστικό για τους εκάστοτε διοικούντες να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αγωνιστικού κομματιού αυτής της ομάδας και να δημιουργήσει μια υπεραξία δηλαδή ποδοσφαιριστές οι οποίοι αύριο μεθαύριο θα είναι ιδιοκτησία της Νίκης και θα μπορέσει και η Νίκη να καλυφθεί από αυτούς τους ποδοσφαιριστές στην πορεία τους στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο».

Για την ήττα από τον Ρήγα: «Πολλοί ξεχνάνε ότι η ομάδα μας έδωσε δύο φοβερά παιχνίδια στην αρχή, δύο μάχες, που από αυτές είχαμε και κάποιες απώλειες. Για παράδειγμα στο παιχνίδι με τον Ρήγα δεν είχαμε στη διάθεσή μας δύο πολύ σημαντικούς ποδοσφαιριστές για εμένα προσωπικά, αλλά και για την ομάδα και τον κόσμο. Τον Γιώργο Παρασκευαΐδη και τον Φράνκο Τορεζάνι. Και στα δύο παιχνίδια που έπαιξαν δώσαμε, έδωσαν ασίστ, πέτυχαν γκολ είχαν έναν ρόλο πολύ σημαντικό. Αντίθετα η αντίπαλη ομάδα έπαιξε δύο παιχνίδια τα οποία έχασε και που πολλές φορές βλέποντας τη διαχείριση των παικτών ήταν κάποια παιδιά που δεν ήταν έτοιμα και ξεκουράζονταν και περίμεναν να ανέβει η φυσική τους κατάσταση έτσι ώστε από την 3η αγωνιστική, γιατί προφανώς δεν προλάβαιναν κι όχι γιατί περίμεναν το παιχνίδι το δικό μας να ετοιμαστούν.

Αλλά αυτά αποτελούν και δικαιολογίες. Δηλαδή σαφώς σε μια ομάδα υπάρχει και η άσχημη μέρα. Πάντα η ευθύνη η μεγαλύτερη είναι πρώτα από όλα είναι του προπονητή. Το έχετε καταλάβει και νωρίτερα δεν είναι ο προπονητής ένα άτομο που δεν παίζει. Σαφώς και έγιναν λάθη, τα περισσότερα ήταν δικά μου. Θεωρώ ότι έπρεπε να γίνει πολύ γρήγορα μια αλλαγή με τον Παπαγεωργίου, γιατί όπως είπα το παιδί είναι 19 χρόνων και δεν έχει την εμπειρία να διαχειριστεί μια γρήγορη κίτρινη κάρτα. Έπρεπε να γίνει νωρίτερα η αλλαγή για να μην μείνει η ομάδα με δέκα παίκτες. Αυτό ήταν το βασικότερο γιατί η ομάδα δεν είχε και τόσο καλή ανασταλτική λειτουργία, δεν είχαμε σωστά μαρκαρίσματα και θεωρώ ότι ήταν ένα παροδικό γεγονός το οποίο θα το καλύπταμε και στα επόμενα παιχνίδια θα ήμασταν έτσι όπως έπρεπε.

billis-782-limni

Είναι λογικό όταν έχεις καινούριο ρόστερ με νέα παιδιά να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση. Σαφώς έγιναν κι άλλα λάθη τακτικά τα οποία μπορούμε να τα αναλύσουμε αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή η ουσία. Αλλά το να λένε ότι οι παίκτες μας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι καλύτεροι και την επόμενη εβδομάδα ήταν οι χειρότεροι, ότι την προηγούμενη εβδομάδα δικαιωνόμαστε για τους προπονητές, για τους παίκτες, για τις επιλογές και την επόμενη ότι υπάρχουν παίκτες που υστέρησαν εσκεμμένα ή οτιδήποτε άλλο καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν ταιριάζει στον ποδοσφαιρικό μας πολιτισμό, δεν ταιριάζει στη Νίκη Βόλου, δεν ταιριάζει στους οπαδούς και σ’ αυτά που βλέπουν.

Υπήρχαν προβλήματα για τα οποία τώρα μπορούμε να μιλήσουμε πιο ελεύθερα και πιο ήρεμα και θα μιλήσουμε γι’ αυτά όχι για το καλό το δικό μου. Εγώ είμαι στρατιώτης, πολεμιστής, που προσπαθώ να πολεμήσω και για τα ιδανικά αυτής της ομάδας. Όταν παίρνει μια άδεια ή φεύγει, πηγαίνει κάπου αλλού, συνεχίζει τον αγώνα του και όταν τον ξανακαλούν θα κάνει το ίδιο πράγμα. Αυτό που θα πούμε σήμερα είναι για το καλό της ομάδας, για το μέλλον. Αυτή η ομάδα έχει περάσει τόσα και τόσα και είναι πολύ άδικο τώρα που μετατράπηκε από ΠΑΕ σε Ερασιτεχνικό σωματείο και με την εκκαθάριση μπορεί να βρεθεί ένας δρόμος οικονομικής εξυγίανσης θα ήταν κρίμα η ομάδα να ξαναπέσει σ’ αυτό το ολίσθημα και να μην μπορέσει να σηκωθεί μετά για πάντα».

Για το ύψος του μπάτζετ: «Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι το οποίο το χτίσαμε εγώ κι ο τεχνικός διευθυντής πάντα σε συνεργασία με την διοίκηση και τις δυνατότητες της ομάδας, όλο το αγωνιστικό τμήμα κοστίζει 15.000€ τον μήνα. Τι σημαίνει αυτό; Είναι όλοι οι μισθοί των ποδοσφαιριστών, όλοι οι μισθοί των προπονητών, όλοι οι μισθοί των εργαζομένων οι οποίοι δουλεύουν μέσα στο γήπεδο. Δηλαδή φροντιστές, φροντιστές χόρτου, φυσικοθεραπευτές κλπ.»

Για τα προβλήματα που υπήρχαν στην ομάδα: «Από την αρχή της χρονιάς και με την έναρξη ήρθαμε αντιμέτωποι με τα προβλήματα. Θα μιλήσω λίγο πιο γενικά και θα πω πως με τα λόγια μπορούμε να χτίσουμε παλάτια αλλά τα έργα πρέπει να υποστηρίζουν τα λόγια μας. Όταν μπαίνουμε σε έναν κυκεώνα λόγων, ήξεων – αφήξεων, εναλλαγής εκτίμησης των ανθρώπων και των καταστάσεων με μια συνεχόμενη ροή το τελευταίο δίμηνο αυτό σίγουρα δεν είναι καλό, δεν τηρεί το πλάνο μας και δείχνει ότι δεν έχουμε σταθερή άποψη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στη Νίκη εγώ και οι συνεργάτες μου καθώς και οι ποδοσφαιριστές. Συνεχώς μεταβαλλόταν οι σχέσεις που είχαμε με τον πρόεδρο. Πριν μια βδομάδα ήμασταν οι καλύτεροι, ο καλύτερος προπονητής, το καλύτερο ρόστερ, δικαιώθηκε για τα πάντα, την άλλη εβδομάδα το πλάνο δεν μπορούσε να υποστηριχθεί. Αυτό έγινε και σε άλλα επίπεδα. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα στο οποίο το περιβάλλον δεν είναι σταθερό και ήρεμο για να λειτουργήσεις και σαφώς και θα επηρεαστεί και το αγωνιστικό τμήμα. Αυτό είναι δεδομένο».

Για τις δηλώσεις του προέδρου περί επενδυτών που συνοδεύουν τον νέο προπονητή: «Χθες με πήρε ένας δημοσιογράφος από την ΩΡΑ για Σπορ από την Αθήνα και μου είπε θέλω να σας ρωτήσω δύο πράγματα πώς φεύγετε μετά από ένα άτυχο αποτέλεσμα και με πολύ καλή εικόνα στα δύο προηγούμενα παιχνίδια και το δεύτερο πώς δεν έχετε δημιουργήσει από πίσω σας έναν όμιλο επενδυτών για να σας υποστηρίζει σαν προπονητή. Νομίζω από την συνέντευξη του προέδρου είπε ο άνθρωπος ότι φεύγω όχι για αγωνιστικούς λόγους και ότι ο προπονητής που έρχεται συνοδεύεται από κάποιους επενδυτές οι οποίοι θα υποστηρίξουν το πλάνο αυτό. Αυτό για μένα είναι πρωτόγνωρο, δεν το έχω ξανασυναντήσει στην καριέρα μου. Αλλά εφόσον πλέον περνάμε σε τέτοια μοντέλα δηλαδή θα έρχονται προπονητές που θα συνοδεύονται από επενδυτές και εμμέσως πλην σαφώς μια παραδοχή ότι χρειαζόμαστε επενδυτές για να υποστηρίξουμε οικονομικά την ομάδα, εγώ οφείλω να πω καλή επιτυχία στους επόμενους προπονητές που θα έρθουν, μακάρι να έρθουν κι άλλοι επενδυτές στην ομάδα, νομίζω πως αυτούς τους δύο μήνες υπάρχουν πολύ επενδυτές που έρχονται στη Νίκη.

Μακάρι όλα αυτά να γίνουν πράξη, μακάρι όλα αυτά να υλοποιηθούν. Εγώ θα χαρώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου και ο κόσμος της Νίκης. Θα είναι μια πολύ εύρωστη ομάδα γεμάτη από επενδυτές, χρήματα, έργα και εγκαταστάσεις. Το μόνο που δεν θέλω εγώ προσωπικά είναι να ξαναγυρίσουμε σε καταστάσεις παρελθόντος. Δηλαδή να είμαστε εκτεθειμένοι οικονομικά, να γίνονται όλα την τελευταία στιγμή, να φεύγουν ποδοσφαιριστές εύκολα, όσο εύκολα έρχονται τόσο εύκολα να φεύγουν χωρίς να μπορούν να δείξουν την αξία τους και χωρίς η Νίκη να καρπώνεται από τις μεταγραφές τους. Και να μη δημιουργηθεί πάλι μια τρύπα, ένα βάρος το οποίο ο κόσμος δεν θα μπορεί να το σηκώσει, γιατί θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Νίκη Βόλου είναι ο κόσμος της».

bilis-kanlia

Για την διοικούσα επιτροπή ποδοσφαίρου: «Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αυτή η διοικούσα επιτροπή είναι πάρα πολύ αξιόλογοι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα. Είναι πρόσωπα που είναι γνωστά στην κοινωνία του Βόλου, έχουν δώσει εξετάσεις σαν επαγγελματίες και σαν οικογενειάρχες όλα αυτά τα χρόνια, είναι πάρα πολύ άξιοι και με την προσπάθεια αυτής της διοικούσας επιτροπής και την τεράστια και τιτάνια προσπάθεια του κόσμου καλύφθηκε το μπάτζετ μέχρι στιγμής στην ομάδα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή η ομάδα καλύφθηκε από τον κόσμο της, γι’ αυτό έβγαινα κι έλεγα ότι ο κόσμος είναι η δύναμη της ομάδας, ο κόσμος είναι αυτός που δίνει την ώθηση και την πνοή οικονομικά και ηθικά για να μπορέσει αυτή η ομάδα να λειτουργήσει. Γι’ αυτό θέλω προσωπικά να τους ευχαριστήσω όλους έναν έναν και τα άτομα που παραιτήθηκαν και τα άτομα που έμειναν γιατί τους αποδέχομαι προσωπικά αυτούς ως προέδρους της ομάδας μιας κι ο καθένας τους μπορεί να γίνει πρόεδρος και να υλοποιήσει αυτό το μπάτζετ το οποίο χτίσαμε».

Για τους λόγους που παρέμενε παρά τις διαφωνίες: «Σαφώς υπήρχαν θέματα και δεν υπήρχε συμφωνία. Δεν μου άρεσαν κάποια πράγματα και αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά στο επίπεδο ότι δεν πρέπει να παρατήσεις την δουλειά σου, το έργο σου, τον αγώνα σου, και πρέπει αυτή τη φορά να μείνω πιστός στο πλάνο και το δόγμα που έχουμε χτίσει. Συν ότι έπρεπε αυτά τα παιδιά να τα υποστηρίξουμε γιατί είναι νέα παιδιά, συν ότι η ομάδα παρέδιδε μέσα στο γήπεδο μαθήματα ποδοσφαιρικού πολιτισμού τόσο η ομάδα αγωνιστικά όσο και οι φίλαθλοί μας. Όλα αυτά μου έδιναν τη δυνατότητα και την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί και να φτάσει πάρα πολύ ψηλά».

Για τη δήλωση ότι ο κύριος λόγος απομάκρυνσης ήταν ότι ανακατεύτηκε με τα διοικητικά’: «Είπε ότι διόριζα προέδρους ή ότι πήγαινα στα Club κι έλεγα ότι θα έρθει ο τάδε πρόεδρος. Αυτό είναι ένα ψέμα. Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο και μάλιστα υπάρχουν και οι πρόεδροι αυτών των Club των Blue Angels, του Blue Club, του Ομίλου Φιλάθλων και των Blue Diamonds… αν υπάρχει κάποιος πρόεδρος που μπορεί να βγει και να υποστηρίξει αυτό το πράγμα, δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο. Αν εννοεί ο πρόεδρος ότι να πούμε για να πληρωθεί το προπονητικό τιμ, οι ποδοσφαιριστές και οι υπάλληλοι και η όχλησή μου τόσο η δική μου όσο και του Τεχνικού Διευθυντή καθώς και των άλλων μελών της διοικούσας επιτροπής ώστε να είναι τακτοποιημένο οικονομικά όλο το αγωνιστικό τμήμα καθώς και οι επαγγελματίες γύρω γύρω από την ομάδα. Για παράδειγμα όταν πηγαίνεις ένα ταξίδι στη Φιλιππιάδα και πρέπει να είναι όλα πληρωμένα και από πού έρχονται αυτά τα λεφτά, ποιος τα καλύπτει, τα χρήματα που βάζουν προσωπικά κάποιοι άνθρωποι καλύπτονται αυτά τα ταξίδια είτε αυτό το άτομα λέγεται Τεχνικός Διευθυντής είτε είναι ένα μέλος της Διοικούσας Επιτροπής σε αυτές τις οχλήσεις μας , στις παραινέσεις μας προς τον Πρόεδρο να είναι τακτοποιημένα κάποια παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά αν αυτό είναι ανακάτεμα στο διοικητικό κομμάτι τότε ναι ανακατεύτηκα στο διοικητικό κομμάτι».

Όλη η συνέντευξη αναλυτικά σε λίγο

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις