Παρασκευαΐδης: «Στο DNA της Νίκης οι μεγαλύτερες κατηγορίες»

Στο επίσημο ραδιόφωνο της Νίκης φιλοξενήθηκε ο Γιώργος Παρασκευαΐδης, μιλώντας για την εμπειρία του ως παίκτης της βολιώτικης, για τα καθοριστικά παιχνίδια που ακολουθούν καθώς και για την ενασχόλησή του με την ακαδημία ποδοσφαίρου του συλλόγου από τη θέση του προπονητή. Ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός των κυανολεύκων αναφέρθηκε επίσης στον Αντόνιο Ανιέτε και στο ‘’καράτε’’ που έπαιζε με τον Τζιώρα, ενώ εκμυστηρεύτηκε πως έχει μικρασιατικές ρίζες που ισχυροποιεί το δέσιμό του με την ομάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Παρασκευαΐδη στο ραδιόφωνο του BlueHeart FM:

Για το γκολ που σημείωσε με την Κέρκυρα κόντρα στη Νίκη: «Μου λένε πολλοί για το γκολ που σημείωσα με αντίπαλο την Νίκη όταν έπαιζα με τα χρώματα της Κέρκυρας και μου κάνει πραγματικά εντύπωση».

Για την ενασχόλησή του με την ακαδημία ποδοσφαίρου της Νίκης: «Να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι 50% παίκτης και 50% προπονητής της ακαδημίας. Είμαι 100% ποδοσφαιριστής της ομάδας και παράλληλα βοηθάω την ακαδημία της Νίκης. Όλο μου το είναι το καταθέτω για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της. Το κομμάτι των ακαδημιών είναι ένα πολύ σοβαρό κομμάτι και θέλω να μεταφέρω γνώσεις και εμπειρίες μου στα παιδιά, αλλά ξεκαθαρίζω πως όλη μου η αφοσίωση είναι να πετύχει τους στόχους της η ομάδα»

Για την εμπειρία του ως παίκτης της Νίκης: «Η Νίκη είναι μία ομάδα που την βλέπεις διαφορετικά ως αντίπαλος και διαφορετικά όταν τη ζεις από μέσα. Από μέσα βλέπεις αυτή την αγάπη του κόσμου. Πρόκειται για ομάδα με προσφυγικές ρίζες, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα. Ακόμη και στην Αθήνα που είναι το σπίτι μου, στη Νέα Ιωνία μένω. Προέρχομαι από προσφυγική οικογένεια. Έχω μικρασιατική καταγωγή. Οι ρίζες των γονιών μου βρίσκονται στην Αλάγια της Μικράς Ασίας. Οι παπούδες μου ήρθαν στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον και μία νέα ζωή. Κάθε προσφυγική ομάδα αγαπιέται εξ ορισμού παραπάνω. Οπότε το δέσιμο είναι πιο ισχυρό»

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα: «Ξεκίνησα από την ακαδημία της ΑΕΚ. Πήγα χωρίς δελτίο στον Ιωνικό και μετά πήγα και πάλι στην ΑΕΚ, όταν έκανε δοκιμές για να επιλέξει από 2500 παιδιά. Από τα 2500 παιδιά επιλέχθηκαν τα 60 και στη συνέχεια μείναμε 20. Μ’ εκείνη την ομάδα σαρώσαμε τα πάντα. Αυτό στην πορεία δεν μας έκανε και πολύ καλό γιατί δεν είχαμε τον ανταγωνισμό που θα είχε ένας άλλος 15αρης στο αντρικό. Τελικά καταφέρνω να γίνω επαγγελματίας στη ΑΕΚ, όμως μία αλλαγή προπονητή με ξαναπήγε στην αφετηρία. Δεν έχω κάποια πίκρα, ούτε μετανιώνω. Ήταν θέμα προπονητή.

Αποτέλεσμα εικόνας για παρασκευαιδης αεκ

Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η κουλτούρα να παίξει ένας νεαρός ποδοσφαιριστής να πάρει συμμετοχές και ευκαιρίες, οι ομάδες οι μεγάλες καίγονταν για βαθμούς. Έτσι κι εγώ δεν βρήκα χώρο στην ΑΕΚ για να πάρω την ευκαιρία μου. Από τότε άρχισε το ταξίδι μου στον ποδοσφαιρικό χώρο. Πανιώνιο, Αθηναϊκό και από εκεί και πέρα αρχίζει για μένα ουσιαστικά το ποδόσφαιρο με γεμάτες και καλές χρονιές»

Για τη φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο και τον ποδοσφαιριστή: «Από μικρός το ποδόσφαιρο το είδα σοβαρά. Όχι επειδή μου το είπε κάποιος, ίσως γιατί γεννήθηκα με το μικρόβιο. Έτσι πιστεύω πως πρέπει να το βλέπουν και οι ποδοσφαιριστές που ξεκινάνε. Πρέπει να έχουν μία ποδοσφαιρική ταυτότητα. Η έννοια του ποδοσφαιριστή περικλείει πολλά κομμάτια. Πρέπει να θυσιάσουν πράγματα για να πετύχουν. Ποδοσφαιριστής δεν είσαι μόνο στην προπόνηση και στους αγώνες αλλά σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Είναι η διατροφή σου, η συμπεριφορά σου, η αυτοπειθαρχία σου»

Το μυστικό μίας επιτυχημένης ακαδημίας: «Το μυστικό μίας επιτυχημένης ακαδημίας ποδοσφαίρου είναι πρώτα απ’ όλα οι εγκαταστάσεις. Σε δεύτερο επίπεδο είναι οι άνθρωποι που στελεχώνουν την ακαδημία. Τρίτο είναι το μοντέλο που θα ακολουθήσει»

Για την πρόταση να ασχοληθεί με τις ακαδημίες: «Όταν δέχθηκα την πρόταση του Άκη Σουγγάρη δεν το σκέφτηκα καθόλου. Το ποδόσφαιρο για μένα είναι η ζωή μου. Είμαι χαρούμενος που δέχθηκα αυτή την πρόταση. Για τον Άκη δεν χρειάζεται να πω περισσότερα πράγματα. Ξυπνάει και κοιμάται με τη σκέψη του στο πως θα βοηθήσει περισσότερο την ακαδημία. Το ότι είναι ‘’άρρωστος’’ με τη Νίκη είναι γνωστό. Όμως αγαπάει και το ποδόσφαιρο.Είμαστε σε διαδικασία να καλυτερεύσουμε λίγο τις εγκαταστάσεις, γίνονται προσπάθειες και πιστεύω πως σε λίγο καιρό όλα θα είναι καλύτερα. Οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει αυτό το κομμάτι είναι άξιοι.

Ο στόχος και ο σκοπός της ακαδημίας ποδοσφαίρου είναι κάποια μέρα η ομάδα της Νίκης να στελεχωθεί κάποια μέρα από παίκτες των ακαδημιών. Θα είναι σίγουρα μεγάλη επιτυχία, όταν κάποια στιγμή η Νίκη παίξει στην Α’ Εθνική να έχει στις τάξεις της 5-6 ποδοσφαιριστές από την ακαδημία της.

Στη Νίκη έχει αρχίσει να γίνεται μία δουλειά με μεράκι και όρεξη και μόνο κέρδος μπορεί να έχει η ομάδα από αυτό.

Στόχος μου είναι να ασχοληθώ με την προπονητική, να πάρω όλα τα διπλώματα που απαιτούνται και να κάνω την προσπάθειά μου».

Για τους αγώνες που ακολουθούν: «Είναι πολύ καθοριστικά τα τρία παιχνίδια που ακολουθούν. Ίσως αυτά τα παιχνίδια κρίνουν και το μέλλον της φετινής χρονιάς. Τα παιχνίδια είναι μία αλυσίδα που δεν πρέπει να σπάσει. Πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε την Αμβρακία και τον Πιερικό ώστε να φτάσουμε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, όπου ο κόσμος να είναι βέβαιος πως όλοι οι παίκτες έχουμε καταλάβει τι σημαίνει αυτός ο αγώνας και θα δώσουμε τα πάντα για το νικηφόρο αποτέλεσμα. Έχουμε μία ομάδα που μάχεται και αν μη τι άλλο ο κόσμος το αναγνωρίζει. Αυτό που ζήσαμε στο Κίτρος, όταν χάσαμε και παρ’ όλα αυτά ο κόσμος μας χειροκρότησε και μας είπε πάμε στον επόμενο αγώνα, αυτό μας έδωσε πολύ δύναμη για τη συνέχεια».

 niki-rigas-fans-2-782

Για τον κόσμο της ομάδας και την παρουσία του στο γήπεδο: «Η Νίκη έχει χιλιάδες κόσμου. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και για πολλούς ακόμη και το 10ευρω είναι δύσκολο. Εγώ είμαι ευχαριστημένος με την προσέλευση και πιστεύω πως με την απόδοσή μας θα φέρουμε κι άλλον κόσμο στο γήπεδο. Ειδικά αν κερδίσουμε τον Ολυμπιακό θα μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερο κόσμο στη συνέχεια».

Η σύγκριση με την Σπάρτη και τον 3ο όμιλο: «Στη Σπάρτη έπαιξα 13 παιχνίδια, τα 12 ήταν νικηφόρα. Κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Αυτός ο όμιλος που παίζουμε τώρα είναι πιο δύσκολος. Η διαφορά της Σπάρτης με τη Νίκη είναι τεράστια. Κι εκεί υπήρχε μία προσμονή του κόσμου, που περίμεναν 27 χρόνια. Όμως οι ομοιότητες δεν είναι πολλές. Ακόμη και η πόλη είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τον Βόλο. Κι εδώ ο κόσμος περιμένει να επανέλθει στην Α’ Εθνική. Εμένα μ’ ενδιαφέρει να βάλω το λιθαράκι μου να ανέβει η ομάδα στην Β’ Εθνική και από κει και πέρα βλέπουμε».

Για τον Γιώργο Ναουμίδη: «Είναι προβοκατόρικη η ερώτηση (αστιευόμενος), εγώ με τον Γιώργο Ναουμίδη, είμαστε κολλητοί. Ο Γιώργος Ναουμίδης είναι ο φυσικός αρχηγός της ομάδας. Μου θυμίζει τον εαυτό μου όταν πήγα στην Κέρκυρα. Έχει δεθεί με την ομάδα. Μου είχε πει ο Κρεββατάς ότι θα βρεις έναν σπουδαίο παρτενέρ στην ομάδα και είναι αλήθεια πως δεν τον πίστεψα. Είναι αριστεροπόδαρος, έχει αντίληψη και θα μπορούσε άνετα να παίξει σε υψηλότερη κατηγορία. Έχει κάνει κι ο ίδιος λάθη και τα ξέρει. Είναι παράξενο για μένα που παίζει στη Γ’ Εθνική. Τουλάχιστον παίζει σε μία μεγάλη ομάδα της κατηγορίας».

math

Για τα νέα παιδιά της ομάδας: «Η ομάδα έχει πάρα πολύ καλούς μικρούς. Στο πέρασμά μου από άλλες ομάδες είδα παίκτες με λιγότερο ταλέντο που έκαναν καριέρα. Αν προσεχθούν αυτά τα παιδιά, δεν καούν και παίξουν εκεί που πρέπει και όταν πρέπει τότε θα εξελιχθούν όπως πρέπει. Σ’ ένα δύο χρόνια η Νίκη θα μπορεί να περηφανεύεται για τους γηγενείς ποδοσφαιριστές της».

Για την υπόθεση άνοδος: «Η Νίκη Βόλου είναι μία ομάδα που είναι καταδικασμένη να καταφέρει να ανέβει κατηγορία. Είτε είναι ο Τζήμας, είτε είναι ο Ξηροφώτος, είτε είναι ο Παρασκευαΐδης, η Νίκη θα βρει το δρόμο της. Είναι στο dna της οι μεγαλύτερες κατηγορίες. Δεν θα τα καταφέρει τη μία χρονιά, θα τα καταφέρει την άλλη»

Για τις διαφορές ανάμεσα στις ομάδες με νεαρούς ποδοσφαιριστές και σ’ αυτές με μεγαλύτερους: «Η ομάδα που θα ξεκινήσει με παίκτες με έναν μέσο όρο ηλικίας 28-34 τότε έχει προβάδισμα. Ο κάθε παίκτης έχει περισσότερες παραστάσεις. Πιθανότατα θα έχει οικογένεια. Οι άμεσοι οικονομικοί του στόχοι είναι σε άμεση συνάρτηση με την ομάδα. Γιατί ξέρουμε τι γίνεται όταν οι ομάδες βγαίνουν εκτός στόχων. Οπότε υπερασπίζεται την οικογένεια του, υπερασπίζεται το πρεστίζ του που έχει χτίσει τα προηγούμενα χρόνια. Όμως έχει και μειονεκτήματα. Δεν έχει τον ίδιο ενθουσιασμό, θα κοιτάξει και λίγο παραπάνω το προσωπικό του συμφέρον. Υπάρχουν τα συν και τα πλην».

Για το παιχνίδι με την Πύδνα: «Αδικηθήκαμε στο παιχνίδι με την Πύδνα. Με το χέρι στην καρδιά δεν είχα καμία προκατάληψη για τον διαιτητή. Ο Στεφανίδης που είναι φίλος, μου είπε πως ήταν φάουλ. Γίνανε κι άλλα. Τέλος πάντων δεν θέλω να πω περισσότερα για το θέμα. Κάναμε ευκαιρίες και θα μπορούσαμε να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα»

anete

Για τον παίκτη που τον ζόρισε περισσότερο την εποχή που αντιμετώπισε τη Νίκη ως αντίπαλος: «Εγώ με τον Τζιώρα παίζαμε ‘’καράτε’’ 90 λεπτά. Πολύ δυνατός ποδοσφαιριστής. Κυνηγάει τα πάντα. Πολύ παθιασμένος παίκτης. Σε πιέζει στο κόρνερ… Πολύ καλός ποδοσφαιριστής ο Χρήστος. Αυτός που έκανε όμως τη διαφορά στη Νίκη ήταν ο Ανιέτε. Ανέβαζε το επίπεδο της Νίκης 30-40%. Και τις φορές που κερδίσαμε τη Νίκη ήταν γιατί καταφέραμε και περιορίσαμε τον Ανιέτε. Εκείνη την εποχή έβλεπες τους παίκτες της Νίκης να το πιστεύουν πάρα πολύ. Τους έβλεπες αποφασισμένους, σαν να είχαν δώσει όρκο. Τους βλέπαμε και λέγαμε ‘’μα τι κάνουν’’. Ανεβήκανε και μπράβο τους. Μαγκιά τους!»

Για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου στο ‘’Π. Μαγουλάς’’: «Είναι αλήθεια πως το γήπεδο είναι σκληρό. Όπως πληροφορήθηκα πάντα το γήπεδο ήταν σκληρό. Στην παρούσα φάση η βελτίωση που μπορεί να γίνει αφορά την πυκνότητα του χόρτου. Ίσως κατά την περίοδο των γιορτών να υπάρξει μεγαλύτερη βελτίωση. Δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα όμως το γήπεδο. Εμείς κοιτάμε να κερδίσουμε τα παιχνίδια και να προχωρήσουμε».

Το μήνυμα στον κόσμο: «Θα ήθελα να συνεχίσει ο κόσμος να μας βοηθάει κι εμείς από την πλευρά μας θα δίνουμε το 100%.

Απομαγνητοφώνηση – επιμέλεια: Γιώργος Αποστολακόπουλος (goalpost.gr)

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις