Βασιλόπουλος: “Εκατοντάδες απειλές για τη ζωή μου”

Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Άρης Βασιλόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με θέμα το γήπεδο της ΑΕΚ στην πόλη, καταγγέλλοντας πως έχει δεχθεί εκατοντάδες απειλές για τη ζωή του!

Σημειώνεται πως κατά την έλευσή του στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, συγκεντρωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ αποδοκίμασαν έντονα τον Άρη Βασιλόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για προπαγάνδα και συκοφαντία εναντίον του.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
«Θεωρήσαμε πως είναι πλέον απαραίτητο να ενημερώσουμε τους πολίτες για το γήπεδο και τις εξελίξεις γύρω από αυτό, για το ιστορικό της υπόθεσης και να απαντήσουμε σε πράγματα που είτε έχουν παρεξηγηθεί, είτε έχουν σκόπιμα παραποιηθεί και έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα».
«Η προπαγάνδα, η ψευδολογία και η συκοφαντία στο πρόσωπό μου έχει φτάσει στα όρια της πολιτικής δολοφονίας. Έχω χαρακτηριστεί βαμμένος Ολυμπιακός, γαύρος, άνθρωπος του Μαρινάκη τη στιγμή που έχω πάρει θέση, τη στιγμή που ξέρουν πως ποτέ δεν είχα σχέση με το ποδόσφαιρο. Λένε ότι δήθεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα κόντρα στο όνειρο της ΑΕΚ. Οι συμπολίτες γνωρίζουν τις προσπάθειες για να αλλάξει πρόσωπο η πόλη μας».

Το χρονικό της διαμάχης
«Τη μέρα των εκλογών του 2014 είχαμε το αλησμόνητο Χ στο πρόσωπό μου από οπαδικό έντυπο. Τι λέγαμε προεκλογικά; Η ιστορία του γηπέδου εμφανίστηκε το Σεπτέμβριο του 2013. Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει ‘ναι’ για το γήπεδο. Ψηφίστηκε η έγκριση προμελέτης του γηπέδου και μελέτης υπογειοποίησης σε ένα συμβούλιο που σημαδεύτηκε από τραμπουκισμούς.
Στην προεκλογική περίοδο του 2014 διαφωνήσαμε ανοιχτά με το ρυθμιστικό σχέδιο και εκφράσαμε τις θέσεις μας. Λέγαμε και λέμε ‘ναι’ στον ιστορικό χώρο της ΑΕΚ, αλλά όχι με συρρίκνωση στον πράσινο χώρο, διαφωνήσαμε με την παραχώρηση χώρου σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και ζητούσαμε τροποποίηση του ύψους του γηπέδου. Το επιχείρημα ότι το γήπεδο ήταν πάντα εκεί είναι εν μέρει σωστό. Τώρα είναι στο κέντρο του ιστού της πόλης μας. Ζητήσαμε επαρκή χώρο στάθμευσης για να μην υπάρχει κομφούζιο στις μέρες των αγώνων.
Η μεθοδικά καλλιεργημένη εικόνα της φτωχής ψωροκώσταινας Νέας Φιλαδέλφειας που έχει μαραζώσει είναι ψευδής. Ζητήσαμε κι ακόμη ζητάμε τη στέγαση των ερασιτεχνικών τμημάτων. Ζητήσαμε από το 2010 τη μεταφορά του σταθμού μεταφόρτωσης και του αμαξοστασίου μακριά από το γήπεδο κι έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ».

Κατηγόρησε την ΑΕΚ για αθέτηση των δεσμεύσεών της
«Η προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ ουδόλως καθυστέρησε την έκδοση της άδειας. Για τη γνωμοδότηση που μας ζητήθηκε τον Ιούλιο κάναμε χρήση του δικαιώματος παράτασης μην έχοντας το προσωπικό, αλλά ζητήσαμε τη συμβολή ειδικών. Καλέσαμε σε τριμερή διάλογο την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και την ΑΕΚ. Δεν υπήρχε κανένα κλίμα συνεννόησης από την πλευρά της ΑΕΚ. Παρά την προσπάθεια εξευτελισμού μας, τεχνικοί σύμβουλοι του Δήμου κάθισαν άλλες δύο φορές στο τραπέζι. Μέχρι στιγμής έχουν επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης και τον χρεώνουν σε μας.

Για να δείτε ποιος είναι σταθερός στις θέσεις του και ποιος όχι, ακούστε και το εξής: υπήρχε η ρητή δέσμευση από πλευράς ΑΕΚ ότι δεν θα ακουμπήσει κανείς το άλσος και για 2.000 θέσεις στάθμευσης σε παρακείμενο χώρο. Κανένα από τα δύο δεν τηρήθηκε. Στην προπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, κ. Αλεξίου, δεσμεύτηκε πως θα φιλοξενήσει τα ερασιτεχνικά τμήματα, κάτι που αναιρέθηκε».

Για την υψομετρική μελέτη
«Για τα υψομετρικά, όποια άποψη κι αν έχει η δημοτική αρχή για το γήπεδο, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε το νόμο. Δυστυχώς έχει πολιτικοποιηθεί ένα ζήτημα φτάνοντας σε απειλές εναντίον υπαλλήλων που δεν φταίνε σε τίποτα. Η υπηρεσία μας, όταν έχει στα χέρια της τα απαραίτητα χαρτιά, θα κάνει ό,τι απαιτείται».

Κάλεσμα για ψυχραιμία
«Να σταματήσει ο ιδιότυπος αποκλεισμός του κέντρου της πόλης μας. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του. Όλα αυτά δυσχεραίνουν την εξεύρεση λύσης. Ο Δήμος έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Ζητάμε ό,τι ζητάμε για το καλό της πόλης μας. Αν θέλουν να προχωρήσουν, ας το κάνουν, λαμβάνοντας υπόψη πως θα έχουν την πολιτική ευθύνη».

Σε ερώτηση για το ποιος πυροδοτεί την κατάσταση
«Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε να δοθούν 270.000 ευρώ για αθλητικές εγκαταστάσεις. Αντ’ αυτού προβλήθηκε μόνο το θέμα του γηπέδου μπιτς βόλεϊ και παρουσιάστηκε σαν πρόκληση. Για να υπάρχει πρόκληση απαιτούνται δύο μέρη και το ένα να μην είναι διατεθειμένο να καθίσει καν να ακούσει».

Για τον οπαδικό Τύπο
«Είπατε ότι μίλησα με προσβλητικά σχόλια για τον οπαδικό Τύπο και μου χρεώσατε ότι προανήγγειλα προσφυγή στο ΣτΕ, κάτι που δεν είπα ποτέ. Βλέπετε κάποια πράγματα με δικό σας φακό. Αυτό που προσπαθώ να καταστήσω σαφές είναι πως το σχέδιο αυτό έχει πολλά προβλήματα, αλλά εμείς επιμένουμε να λέμε ναι στο γήπεδο ζητώντας κάποια πράγματα πολιτικά για να ενσωματωθούν στο σχέδιο του γηπέδου».

Για τις κατηγορίες για προβοκάτσια
«Λένε ότι δημιουργείται από μας εμπρηστικό κλίμα, αλλά έχει φτιαχτεί γραμμή μαζινό που διαχέεται από ένα μέσο σε άλλα δέκα. Αυτό είναι αδιανόητο και δεν ευνοεί τη δημιουργία ενός κλίματος διαλόγου».
Για την καλή διάθεση που έδειξε η ΑΕΚ στο ΚΕ.ΣΑ
«Ακόμη δεν έχει βγει η απόφαση του ΚΕ.ΣΑ. Αυτό που γνωρίζουμε, είναι πως ζητήθηκε από την ΑΕΚ να αλλάξουν όψεις και να μειωθεί το ύψος του γηπέδου. Είμαστε θετικοί γιατί είναι πράγματα που κι εμείς ζητήσαμε. Είναι προς συμφέρον της πόλης. Όταν τα ζητήσαμε εμείς υπήρξε αδιαλλαξία».

Για το αν υπάρχει πεδίο για συζήτηση και σύγκλιση με την ΑΕΚ
«Με όλο αυτό το κλίμα το να γίνουν επαφές είναι δύσκολο. Στο βαθμό που το κλίμα ηρεμήσει, που εμφανιστεί η κυβέρνηση και κάνει αλλαγές και τροποποιήσεις, εμείς είμαστε ανοιχτοί».

Γιατί ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν διεκδίκησε να βάλει δικό του άνθρωπο στο Δήμο
«Στηρίχτηκαν ανοιχτά υποψήφιοι με φωτογραφίες. Δόθηκε γραμμή. Το Χ στο πρόσωπό μου τι είναι; Έγινε, αλλά απέτυχε».

Για την προσφυγή στο ΣτΕ
«Η προσφυγή μας στο ΣτΕ ήταν για τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης, όχι για την άδεια. Η απόφαση που βγήκε δημιουργεί νέα δεδομένα γιατί μιλά για δημόσια συμφέρον. Εμείς ζητάμε την αντιστάθμιση των στρεμμάτων που χάθηκαν. Μου λέτε πως ζητάμε πράγματα κυρίως από την πολιτεία. Ισχύει αυτό, το ζήτημα είναι η πολιτεία και πώς θωρακίζει το δημόσιο συμφέρον. Το γήπεδο το θέλουμε, η ΑΕΚ είναι κομμάτι της πόλης μας και αρνηθήκαμε εισηγήσεις να φύγει. Θέλουμε το γήπεδο και ζητάμε να ληφθούν πρόνοιες. Για το υψομετρικό όταν προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα οι υπηρεσίες μας θα κάνουν αυτό που πρέπει».

Για το αν έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του
«Οι απειλές είναι εκατοντάδες. Υπάρχει ένας φάκελος 600 σελίδων με τέτοια μηνύματα. Η κατάσταση άλλοτε εντείνεται και άλλοτε όχι. Όμως δεν πρόκειται να υποκύψουμε στην τρομοκρατία. Κατηγορηθήκαμε ως ρουφιάνοι γιατί αναγνωρίσαμε κόσμο, αλλά δεν κάναμε μήνυση παρά μόνο για φθορές αυτοκινήτου. Για μία μήνυση που είναι σε εξέλιξη και ο δικηγόρος μας προσπάθησε να αποταθεί στους φερόμενους ως υπαίτιους είχαμε ξανά δικαστήρια, με οπαδούς απέξω κλπ. Θέλετε να κάνουμε αυτό για να συντηρείται ένα κλίμα βίας;».

Ο Γιάννης Καλαμπόκης, αντιδήμαρχος και αρμόδιος τεχνικών υπηρεσιών, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του γηπέδου και τις κινήσεις από Δήμο και «Δικέφαλος 1924», ανέφερε:
«Για την προστασία της πόλης μας θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και κάποια έργα. Φτιάξαμε ένα υπόμνημα προς το ΥΠΕΝ και την Περιφέρεια. Ζητάμε κατασκευή χώρου στάθμευσης 3.000 θέσεων. Τρεις υπόγειοι χώροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να πάνε σε όμορους δήμους. Ζητάμε μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου και των υπηρεσιών καθαριότητας. Εναρμόνιση με την κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου, υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος του Μετρό, κατάργηση ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 5% του άλσους για αθλητικές εγκαταστάσεις. Παραχώρηση της κυριότητας ολόκληρου του άλσους στο Δήμο. Μείωση του ύψους του γηπέδου και τροποποίηση των όψεων. Στέγαση τμημάτων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ στο υπό ανέγερση γήπεδο. Μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και μέτρα για την προστασία του άλσους και της περιοχής».