«Η Εθνική είναι όλων των Ελλήνων και δεν πρέπει να παίζει σε ένα γήπεδο»

«Στη Γερμανία η Εθνική είναι όλων των Γερμανών και παίζει παντού. Είναι καλή ιδέα αυτό να γίνει και στην Ελλάδα», είπε ο τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Μίκαελ Σκίμπε, κατά την παρουσίασή του έπειτα από την υπογραφή του νέου διετούς συμβολαίου του με την ΕΠΟ, σε ερώτηση για την έδρα της «γαλανόλευκης» και πρόσθεσε τα εξής:

«Το γήπεδο του Ολυμπιακού είναι υψηλών προδιαγραφών, αλλά είναι σημαντικό να παίζουμε και σε άλλες πόλεις στο Βορρά ή και σε νησιά. Η Εθνική είναι όλων των Ελλήνων και δεν πρέπει να παίζει μόνο στο γήπεδο του Πειραιά».
Τόσο ο Σκίμπε όσο και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, έθεσαν ως στόχο της Εθνικής την πρόκρισή της στο EURO 2020.
«Η ανανέωση της συνεργασίας της ΕΠΟ με τον προπονητής μας, το κ. Σκίμπε ήταν δεδομένη. Σε αυτή την απόφαση οδηγηθήκαμε για έναν απλό λόγο. Εκτιμούμε ότι το έργο που έγινε από τη μέρα που ανέλαβε ο κ. Σκίμπε, έχει θετικό πρόσημο. Η διοίκηση μας, δεν είναι της λογικής, ότι από μία συγκυρία μπορεί να ακυρωθεί μια συνολική προσπάθεια. Έχουμε μπροστά μας ένα στόχο, την πρόκριση στο Euro και είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Σκίμπε θα είναι εκείνος που θα οδηγήσει την Εθνική στην επόμενη διοργάνωση», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Γραμμένος.
Αναλυτικά όσα είπε ο Μίκαελ Σκίμπε κατά την παρουσίασή του:
Για την ανανέωση του συμβολαίου του: «Πρώτα απ’ όλα θέλω να δηλώσω ότι είμαι πολύ χαρούμενος και θέλω να ευχαριστήσω την ΕΠΟ και ειδικά τον πρόεδρο κ. Γραμμένος για το γεγονός ότι επεκτάθηκε η συνεργασία μας για ακόμα δύο χρόνια. Αυτά τα δύο χρόνια που πέρασαν ήταν περισσότερο επιτυχημένα, παρά αποτυχημένα. Έχουμε μία αποστολή από εδώ και πέρα που είναι η πρόκριση στο Euro 2020»
Για το αν είχε άλλες προτάσεις για την καριέρα του και αν σκέφτηκε το αν θέλει να μείνει ή να φύγει: «Είχα κάποιες προτάσεις, αυτά τα δύο χρόνια που είμαι στην Εθνική. Αλλά όπως όλοι ξέρετε, είμαι χαρούμενος που είμαι στην Ελλάδα, είμαι περήφανος που είμαι προπονητής της Εθνικής ομάδας, μου αρέσει να δουλεύω με τους παίκτες μου, να βλέπω νέους παίκτες να έρχονται στην ομάδα. Είχα κάποιες προτάσεις, αλλά ήθελα να παραμείνω στο τιμόνι της Εθνικής Ελλάδας και θέλω να μείνω πολλά χρόνια».
Για τους στόχους και τι πρέπει να διορθωθεί στη «νέα» Εθνική: «Σαφώς πρέπει να αναλύσουμε τα προηγούμενα δύο χρόνια και να σκεφτούμε τι κάναμε καλά και τι όχι. Είμαι σίγουρος ότι το πνεύμα της Εθνικής ομάδας, επέστρεψε και πάλι. Έκλεισε ένα μεγάλο κενό, η Ελλάδα επέστρεψε. Πλέον πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά μας και να περάσουν από το καλό επίπεδο, στο κορυφαίο επίπεδο και πάλι. Οι παίκτες μας είναι σημαντικό να παίζουν στις ομάδες τους. Αυτό για μας έχει μεγάλη σημασία για να περάσουμε στο επόμενο, το κορυφαίο επίπεδο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Εθνική ομάδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε και πρέπει να διορθώσουμε είναι να έχουμε πληρότητα στο ρόστερ και αυτό θα συμβεί αν οι Έλληνες παίκτες έχουν συμμετοχή στις ομάδες τους. Ακόμα σημαντικό είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί και για την βελτίωση των νέων ταλέντων και να χαράξουμε στρατηγική τα επόμενα 6-7 χρόνια, για να μείνουμε στο κορυφαίο επίπεδο»
Για το αν πρέπει να φύγει η Εθνική στο Καραϊσκάκη: «Κατάγομαι από τη Γερμανία, έχω διατελέσει και προπονητής των Εθνικών ομάδων κι εκεί η Εθνική είναι όλων των Γερμανών και παίζει παντού, σε πόλεις όπως το Βερολίνο, η Βρέμη, το Αμβούργο. Είναι καλή ιδέα αυτό να γίνει και στην Ελλάδα. Είμαστε η Εθνική όλων των Ελλήνων και πρέπει να παίζουμε μπροστά σε όλους, είναι καλό για όλους. Το γήπεδο του Ολυμπιακού είναι υψηλών προδιαγραφών, αλλά είναι σημαντικό να παίζουμε και σε άλλες πόλεις στο Βορρά ή και σε νησιά. Η Εθνική είναι όλων των Ελλήνων και δεν πρέπει να παίζει μόνο στο γήπεδο του Πειραιά».
Για τις κλήσεις παικτών που είναι βασικοί ή όχι στις ομάδες τους: «Όπως προείπα, είναι σημαντικό για τους παίκτες να παίζουν στις ομάδες τους. Από την άλλη, πρέπει να έχουμε και παίκτες που παίζουν σε υψηλό διεθνές επίπεδο. Αν κάποιος δεν αγωνίζεται συχνά, αλλά βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο, μπορεί να κληθεί κάποιος που παίζει περισσότερο σε λιγότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο Βέλλιος όταν έπαιζε στον Ηρακλή τα πήγαινε περίφημα και ήταν σε καλή φόρμα. Μετά αποφάσισε να πάει στην Αγγλία και εκεί δεν τα κατάφερε, όπως την πρώτη φορά. Έχασε την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά του. Εξαρτάται από τους παίκτες, αλλά και τους μάνατζερ τους, για το που πηγαίνουν και αν αγωνίζονται εκεί που πάνε. Πρέπει να παίζουν, είναι σημαντικό. Οι μεγάλες ομάδες, δυστυχώς, δεν διαθέτουν Έλληνες επιθετικούς στη σύνθεσή τους. Θέλω να πω στον Βέλλιο, αλλά και στους παίκτες που δεν καλούνται σήμερα, να επιλέγουν ομάδες στις οποίες θα παίζουν κι αν συμβαίνει αυτό, θα επιλέγονται στην Εθνική».
Για το Nations League: «Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η διοργάνωση για όλες τις Εθνικές ομάδες, είμαι χαρούμενος, όπως όλοι οι προπονητές, που δεν θα παίζουμε πια φιλικά παιχνίδια. Είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί, αλλά ακόμα έχουμε μια απόσταση από ομάδες σαν το Βέλγιο. Έχουμε ανέβει πάντως επίπεδο, θα προσπαθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να δείξουμε τις ποιότητες μας και δεδομένου ότι στο EURO θα προκριθούν περισσότερες ομάδες σε σχέση με το Μουντιάλ, πιστεύω πως θα είμαστε τουλάχιστον δεύτεροι στον όμιλο μας».
Για τα λάθη της προηγούμενης διετίας: «Θα πρέπει να βρεθούν παίκτες που θα καταλαβαίνουν τι σημαίνει να παίζεις για την πατρίδα σου, να αγαπάνε την ομάδα. Θα ρωτάμε τους ποδοσφαιριστές αν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν το πλάνο της ομάδας κι εκείνοι θα πρέπει να λένε «ναι». Έπειτα, πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να πηγαίνουν σε ομάδες που θα παίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά εκείνοι που πάνε στο εξωτερικό δεν πρέπει να κοιτάνε τα λεφτά που θα παίρνουν, αλλά το αν θα παίζουν συχνά. Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα κι αυτό πρέπει να γίνει σαφές στους παίκτες».