Πάτησε γκάζι στο 2ο ημίχρονο

 

Με άμυνα… Ολυμπιακού και Τζέιμς δημιουργό στο +10 η Μονακό
Την επιθετική της δεινότητα επιβεβαίωσε με το «καλησπέρα» της αναμέτρησης του ΣΕΦ η Μονακό, βρίσκοντας αρκετές λύσεις από περιφέρεια. Οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν σε ένα γρήγορο +7 έχοντας 5/6 εντός πεδιάς, εκ των οποίων τα 3/3 πίσω την γραμμή των 6,75μ (9-16 στο 3′ με Άντζουσιτς). Ο Ολυμπιακός απάντησε άμεσα με τους Ντόρσεϊ και Φαλ (14-16), ωστόσο η δυναμική άμυνα των Μονεγάσκων είχε… φρακάρει το καλάθι. Στον αντίποδα, ο Τζέιμς είχε βρει ρυθμό (τρίποντο από το logo του ΣΕΦ, 4 ασίστ), η Μονακό βρέθηκε μέχρι και στο +11 (14-25 στο 7′), ολοκληρώνοντας το πρώτο δεκάλεπτο με σαφές πρφοβάδισμα 10 πόντων (17-27 στο 10′, 5 λάθη για τον Ολυμπιακό).

Στο -3 με όπλο την άμυνα, αλλά επίθεση… αγνοείται
Η αδυναμία των Πειραιωτών να βρουν σκορ πίσω από την περίμετρο συνεχίστηκε και στην β’ περίοδο. Σουτάροντας με ποσοστό 25% (2/8 3π.) δεν μπορούσε να βρει σερί επιστροφής, με τον Μπέικον από την άλλη πλευρά να δείχνει ψήγματα της ποιότητάς του (23-34 στο 14′). Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση της αμυντικής συμπεριφοράς των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα προεξάρχοντος του Λιβιό Ζαν-Σαρλ ήταν εμφανής και τους βοήθησε να μειώσουν σημαντικά την απόσταση από τους Μονεγάσκους (30-34 στο 16′). Για αυτό, άλλωστε, βρέθηκε μόλις στο -3 του ημιχρόνου (35-38 στο 20′, 11π. παθητικό) παρά τα 8 λάθη και τα πολύ χαμηλά ποσοστά σε τρίποντα (2/10) και βολές (5/9).

Αυτή εξαιρετική αμυντική εικόνα του Ολυμπιακού άλλαξε το momentum του αγώνα στην γ’ περίοδο. Παρά τα δύο άστοχα… πέναλτι των Ουόκαπ και Ντόρσεϊ, ο ομογενής γκαρντ έδωσε το πρώτο «ερυθρόλευκο» προβάδισμα στο 25′ (42-41), ενώ με κάρφωμα του Φαλ διαμορφώθηκε το 47-43. Οι Μονεγάσκοι (και ειδικά ο Τζέιμς) είχαν μπλοκάρει επιθετικά, με τον Ντόρσεϊ αντιθέτως να βρίσκει το χέρι του (51-43 στο 26′). Μάλιστα, απέκρουσε και την προσπάθεια επιστροφής των φιλοξενούμενων (55-52), ολοκληρώνοντας την γ’ περίοδο με «κάβα» ένα σημαντικό πλεονέκτημα επτά πόντων (59-52 στο 30′).

«Καθάρισε» την νίκη, bonus η διαφορά
Με το νερό να έχει μπει στο αυλάκι ο Ολυμπιακός ακολούθησε πιστά την πετυχημένη συνταγή: άμυνα! Δεχόμενος μόλις μόλις 6 πόντους στο πρώτο 6λεπτο του τελευταίου δεκαλέπτου είχε κλείσει ερμητικά κάθε δίοδο προς το καλάθι του. Ταυτόχρονα, βρήκε εύκολους πόντους στο τρανζίσιον, με τον Ντόρσεϊ κεντρικό πυλώνα σε κάθε επιθετική λύση του (71-57 στο 34′). Ο βελτιωμένος στο β’ μέρος Σάσα Βεζένκοφ έστειλε την διαφορά πάνω από το +20 (82-61 στο 38′), με τον τελικό δείκτη του σκορ (86-65) να «λέει», σε μία τιμή που δεν αποκλείεται μελλοντικά να χρησιμεύσει στον Ολυμπιακό σε οποιαδήποτε πιθανή ισοβαθμία.

Λεφτά στην Τράπεζα (Μετακίνηση 3): Στο πρώτο ημίχρονο δεν είχε βρει τα πατήματά του, έχοντας ορισμένες άστοχες και λανθασμένες επιλογές. Μόλις, ωστόσο, συνδέθηκε με το αντίπαλο καλάθι τα έβαζε από… παντού, ολοκληρώνοντας το ματς στους 18 πόντους, οι περισσότεροι εκ των οποίων το χρονικό σημείο που το ματς «παιζόταν».

Πόση αλήθεια αντέχεις; Σε βραδιές όπως η αποψινή που η επίθεση δεν κινείται σε υψηλά στάνταρ, η άμυνα θα είναι σημείο αναφοράς του Ολυμπιακού. Μετά από ένα απαγορευτικό πρώτο δεκάλεπτο στο οποίο δέχτηκε 27 πόντους, ο Ολυμπιακός «έκλεισε» το καλάθι του στα υπόλοιπα 30′, σιγα-σιγά αποκωδικοποίησε εκείνο της Μονακό και χωρίς να απειληθεί ουσιαστικά «καθάρισε» το ματς, δείχνοντας πως μαζί με την άμυνα και το ΣΕΦ θα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην πορεία του για τα πλέι οφ της Euroleague.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις