Βενέτης: «Το πάθημα να γίνει μάθημα – Δεν αλλάζει ο στόχος»

Στο στούντιο του Βόλος 98.6 fm και στην εκπομπή CLASICO φιλοξενήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Νίκη Βόλου. Ο Βασίλης Βενέτης έκανε εκτενή αναφορά στην τελευταία εβδομάδα και τις αναταράξεις που προκλήθηκαν από τον αποκλεισμό από τη συνέχεια στο Κύπελλο, λέγοντας πως στο τέλος αυτή η ήττα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ομάδα, εφόσον δεν επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Ο αντιπρόεδρος της βολιώτικης ομάδας τόνισε πως η ομάδα στοχεύει ξεκάθαρα στον πρωταθλητισμό, κάτι που για να επιτευχθεί θα πρέπει όλοι να σταθούν δίπλα στη διοίκηση και στο αγωνιστικό τμήμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βασίλη Βενέτη, όπως αποδόθηκε από goalpost.gr:

Για τον αποκλεισμό από το Κύπελλο και τον προβληματισμό στον κόσμο από την απόδοση της ομάδας:

«Εμείς δεν βλέπουμε κάτι διαφορετικό. Ό,τι βλέπει ο κόσμος το ίδιο βλέπουμε κι εμείς. Σίγουρα ήταν ένα κακό παιχνίδι. Ίσως ήταν άλλες οι προσδοκίες, θέλαμε να πάμε λίγο πιο μακριά στο Κύπελλο. Η ομάδα εμφανίστηκε όχι όπως περιμέναμε και μοιραία ήρθε αυτός ο αποκλεισμός. Δεν σημαίνει όμως ότι εμείς δεν είμαστε κοντά, δεν το παρακολουθούμε, δεν γίνονται συζητήσεις… Όλοι έχουν προβληματιστεί κι επειδή είμαι αισιόδοξος, με αφορμή αυτή την κακή εμφάνιση να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα έως τώρα και να μπούμε στον κύριο, στον βασικό στόχο που έχουμε, το πρωτάθλημα, πιο έτοιμοι».

«Η ομάδα δεν έχει μπει σε αγωνιστικό ρυθμό»

«Παρότι κι εγώ και ο πρόεδρος, Αλέξης Παπακωνσταντίνου, έχουμε φόρτο εργασίας, η ομάδα είναι κύρια απασχόλησή μας. Είμαστε συνέχεια κοντά, πολλές κουβέντες, αλλά ξέρετε στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να προδικάσεις το αποτέλεσμα. Είδαμε κάποια πράγματα που έφταιξαν. Βασικά η ομάδα, χωρίς αυτά να ακουστούν δικαιολογίες, δεν ήξερε πότε ξεκινάει το πρωτάθλημα. Μόλις χθες μάθαμε ότι ξεκινάει, αν θα ξεκινήσει στις 6 Νοεμβρίου… Αναβολές που έχουν ως αποτέλεσμα η ομάδα να μην έχει την συγκέντρωση που θα έπρεπε, δεν έχει μπει σε καθαρό αγωνιστικό ρυθμό. Νομίζω πως μια ομάδα που δεν έχει μπει σε φουλ ρυθμό μπορεί να της τύχουν και τέτοια αποτελέσματα. Η ομάδα στην αρχή του πρωταθλήματος θα παρουσιαστεί έτοιμη για τους στόχους που έχει».

«Κοιτάμε την επόμενη μέρα»

«Δεν υπάρχει θέμα αστοχίας στο σχεδιασμό. Δεν μπορεί ξαφνικά οι παίκτες να έγιναν κακοί. Τα στόπερ που έχουμε θεωρούμε ότι είναι παίκτες υψηλού επιπέδου, έγιναν δύο τρία λάθη, αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Δυστυχώς δεν πήραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Αλλά συνεχίσουμε και κοιτάμε την επόμενη ημέρα».

«Η ομάδα δεν έχει βρει ακόμη τη χημεία της»

«Η προσπάθεια είναι συνολική, δεν είναι ένας παράγοντας. Ένα παιχνίδι μπορεί να στραβώσει από πάρα πολλά, όπως και να φτιάξει. Για παράδειγμα αν έβαζε το γκολ ο Τσουκαλάς στο 2’ θα είχαμε άλλο παιχνίδι. Γενικά εμφανίζονται αποτελέσματα που δεν είναι “ανοιχτά”, είναι 0-0 τα περισσότερα.

Δυο τρία παιχνίδια στην αρχή ήταν πολύ καλή η εικόνα της ομάδας. Είναι όμως μια περίοδος προετοιμασίας, έγιναν πολλές αλλαγές. Ακόμα η ομάδα ψάχνεται να βρει το βασικό σχήμα, να βρει τη χημεία της. Αν υπήρχε  ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος συγκεκριμένη θα ήταν αλλιώς η ομάδα. Δεν θα υπήρχαν τόσες δοκιμές. Εδώ αλλάζουμε συνεχώς σχήματα. Η ομάδα δεν έχει παίξει με κάποιο συγκεκριμένο σχήμα. Όταν έχεις 24 ποδοσφαιριστές δεν μπορείς σε περίοδο προετοιμασίας να μην δώσεις χρόνο σε όλους. Δεν μπορείς να παίζεις με τους 12-15 που θεωρείς βασικούς».

«Δεν επηρεάζει τον αρχικό μας στόχο»

«Παίζαμε με μια ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας και αυτομάτως οι απαιτήσεις γίνονται περισσότερες. Πας ως φαβορί, πας για να κερδίσεις… δεν φάνηκε αυτό στο γήπεδο. Να μην κρυβόμαστε. Ένα παιχνίδι ήταν και μακάρι τέτοιες ήττες να μην κοστίζουν όπως αυτή του Κυπέλλου, γιατί δεν έχει κάποιο αντίκτυπο σ’ αυτό που έχουμε ως στόχο».

«Δεν κρυβόμαστε ότι πάμε για πρωτάθλημα»

«Δεν κρυβόμαστε λέμε ότι πάμε για πρωτάθλημα. Είναι πέντε ομάδες που απ’ ότι φαίνεται έχουν περισσότερες πιθανότητες, έχουν κάνει μεγαλύτερα ρόστερ απ’ τις άλλες. Τι θα πεις; Έκανα ένα ρόστερ, είμαι στο ίδιο επίπεδο και ίσως και λίγο παραπάνω από κάποιες άλλες και δεν πάω για πρωτάθλημα; Σίγουρα πάω για πρωτάθλημα. Όταν ξεκινάς πας για πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει κάποια κοροϊδία αν δεν πάρεις το πρωτάθλημα. Σίγουρα όμως όταν ξεκινάς πας να κερδίσεις τα παιχνίδια και πας να βγεις όσο πιο ψηλά γίνεται. Πας να βγεις πρώτος, δεν πας να βγεις πέμπτος. Μην ξεχνάμε είναι πέντε ομάδες. Οι πιθανότητες είναι 20%. Το πιο πιθανό για όλες είναι να μην βγουν, αλλά στο τέλος κάποιος θα βγει».

«Το πάθημα έγινε μάθημα»

«Θεωρώ πως επειδή έγιναν αρκετές κουβέντες και οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές μας έχουν μεγάλες εμπειρίες, περισσότερο προβληματισμός υπάρχει. Ξεκίνησε από στεναχώρια, έγινε προβληματισμός και έπειτα από συζητήσεις τέθηκαν ξανά οι στόχοι. Ένα μάθημα θεωρώ ότι έγινε. Το πάθημα έγινε μάθημα και νομίζω στο τέλος αυτή η ήττα θα έχει θετικό αντίκτυπο. Έφερε μερικούς πιο κοντά στην πραγματικότητα, τους “προσγείωσε”, τους έφερε πιο κοντά στις συνθήκες που θα αντιμετωπίζουν. Και ο πρωταθλητής δεν βγαίνει αήττητος. Σ’ ένα πρωτάθλημα θα κάνεις ήττες κι εκεί είναι ίσως που δοκιμάζεται ο πρωταθλητής. Πρέπει να ξεπερνάς γρήγορα τις ήττες, γιατί στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πάντα τρία αποτελέσματα. Μακάρι να κερδίζαμε συνέχεια».

«Ο αγωνιστικός χώρος της Νεάπολης θα είναι παρόμοιος με του Πανθεσσαλικού»

«Η Νεάπολη κατασκευάζεται έτσι κι αλλιώς. Την έχουμε πάρει για ένα χρόνο συν θα δούμε πόσο. Δεν γίνεται να κάνουμε κάποια μεγάλη επένδυση εκεί. Έχει γίνει μεγάλη επέμβαση στο υδρευτικό σύστημα, βελτιώθηκε αρκετά ο αγωνιστικός χώρος, θα γίνει και η χειμωνιάτικη επισπορά. Νομίζω πως η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου της Νεάπολης, θα είναι παρόμοια με αυτή του Πανθεσσαλικού. Τουλάχιστον οι παίκτες να μην βρίσκουν διαφορά, για όσες φορές χρειαστεί κι εύχομαι να μην χρειαστεί πολλές από το ένα γήπεδο στο άλλο».

Για το γεγονός ότι δεν έχουν παίξει ούτε ένα φιλικό στο Πανθεσσαλικό: «Μαγειρεύεις με τα υλικά που σου δίνονται, δεν μπορείς να προκαθορίσεις για το πόσες φορές θα παίξουμε στο Πανθεσσαλικό ή τι απρόοπτο μπορεί να συμβεί. Εμείς ετοιμάζουμε την Νεάπολη να είναι σε πολύ καλή κατάσταση ως εναλλακτική λύση. Πιστεύω να έχουμε μια καλή συνεργασία με τον κ. Μπατζιάκα στο Πανθεσσαλικό ώστε κάποιες ημερομηνίες που δόθηκαν για την επισπορά ν’ αλλάξουν λίγο. Δόθηκε μια περίοδος επισποράς 40 ημερών, που για εμένα είναι πρωτοφανής. Κι εμείς κάναμε επισπορά στο δικό μας στον ΟΣΕ, ο γεωπόνος μας είπε 20 ημέρες. Θα τα δούμε μία ημέρα πίσω μία εμπρός κάποια παιχνίδια όπως έτυχαν, της Βέροιας ας πούμε, δεν νομίζω ότι χάλασε ο κόσμος αν γίνει επισπορά αντί για 12 στις 13 ή στις 14. Η λογική λέει ότι με Βέροια θα παίξουμε στο Πανθεσσαλικό, αλλά τι να πω δεν είμαι αυτός που ασκεί την εξουσία».

Για το ΔΣ της SL2 και τον νέο ορισμό ημερομηνίας έναρξης: «Να μιλήσουμε για κάτι που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι σίγουρο; Ήταν αρχικά για 11 Σεπτεμβρίου, βλέπετε φτάσαμε μέσα Οκτωβρίου, τώρα είπαν για 6 Νοεμβρίου. Θεωρώ ότι αυτή θα είναι η καταληκτική ημερομηνία αν δεν έχουμε κάποια μεγάλη ανατροπή με τις προσφυγές που θα κάνουν οι ομάδες. Θέλω να πω ότι γίνεται προσπάθεια από τη διοργανώτρια, από τις ομάδες, υπάρχει διάθεση αλλά δυστυχώς αυτή η κατηγορία η πολύπαθη βάλλεται από πολλές πλευρές. Μπλέκεται η ΕΠΟ στη διοργανώτρια, έχουμε συνεχόμενες αναβολές, αλλαγές ομάδων, δεν είναι όπως στην SL1 που κάποια πράγματα είναι αυτονόητα. Κάποια στιγμή αυτά πρέπει να σταματήσουν. Έχουμε ξανά θέμα με το τηλεοπτικό συμβόλαιο, δεν μπορείς να διεκδικήσεις κάτι καλύτερο με όλα αυτά που συμβαίνουν. Δεν υπάρχει τηλεοπτικό συμβόλαιο, είμαστε ακόμα σε διαπραγματεύσεις σαν επαίτες. Δεν μας έχουν δοθεί ακόμα λεφτά από πέρσι, το πριμ της θέσης μας της περσινής και το μερίδιό μας από το τηλεοπτικό συμβόλαιο που είναι σημαντικό ποσό».

Αν θεωρεί επιτυχημένη την παρούσα διοίκηση της SL2 με τα τόσα προβλήματα που παρουσιάζει η κατηγορία: «Τις ομάδες τις έβαλε η ΕΠΟ όχι η διοργανώτρια. Αλλού θέλουν και εφαρμόζουν τον ΚΑΠ αλλού δεν τον εφαρμόζουν. Είναι αδιανόητο για εμένα να γίνεται συζήτηση αν θα παίξει ο Πανδραμαϊκός στην SL2, που δεν έχει συμμετάσχει καν στα μπαράζ. Εμφανίζονται απαιτήσεις από κάποιες ομάδες να μπουν να γίνουν 31 οι ομάδες ακούστηκαν χίλια μύρια έξω από τη λογική και τους κανόνες. Όλα αυτά έχουν φέρει καθυστερήσεις. Τι να πω η μητέρα του ποδοσφαίρου, η ΕΠΟ, πυροβολεί το ίδιο της το προϊόν. Δεν μπορεί να συζητιούνται τέτοια πράγματα.

Η SL2 δεν θα δεχθεί καμιά παραπάνω ομάδα. Το θέμα είναι τι απόφαση θα πάρει μετά το Διαιτητικό. Δυστυχώς η κατηγορία μας δεν αντιμετωπίζεται όπως πρέπει. Οι διαφορές με την αμέσως επόμενη κατηγορία είναι χαοτικές και στην αντιμετώπιση από την Πολιτεία και από την ΕΠΟ.

Για  παράδειγμα στο πρωτάθλημα Νέων, τα ποσά που δίνονται στην παραπάνω κατηγορία είναι εξωφρενικά. Ποσά που δεν παίρνουν ούτε οι πρώτες ομάδες της SL2. Στο δικό μας πρωτάθλημα Κ19 δεν προβλέπεται ευρώ και οι μετακινήσεις είναι ίδιες με αυτές της μεγάλης ομάδας. Είναι πάρα πολλά τα έξοδα. Φέτος στην ομάδα μας γίνεται μια τεράστια προσπάθεια αναβάθμισης της Κ19, όμως δεν υπάρχει καμιά βοήθεια από την ΕΠΟ».

Για τις ομάδες Β’ κι αν βοήθησαν τελικά στην αναβάθμιση της κατηγορίας: «Οι εκπρόσωποι αυτών των ομάδων δεν έχουν βοηθήσει στα προβλήματα της κατηγορίας. Ασχολούνται με άλλα. Το να μπουν στο δικό μας πρωτάθλημα αυτές οι ομάδες εξυπηρέτησε τις ίδιες. Κάποιοι παίκτες μπαίνουν στις β’ ομάδες για να “πάρουν”  παιχνίδια, γενικά αυτές τις ομάδες τις βοήθησε αγωνιστικά. Αντίθετα οι υπόλοιπες ομάδες δεν βοηθήθηκαν, όπως ούτε και η διοργανώτρια».

Για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΡΤ: «Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πέρυσι το συμβόλαιό μας, περιείχε και το πριμ θέσης. Ήταν ένα κίνητρο. Γιατί πέρα από τη νοοτροπία που έχει η ομάδα να παλεύει όλα τα παιχνίδια, κάναμε έναν αγώνα να πάρουμε όλο και μια θέση παραπάνω γιατί ξέραμε ότι η παραπάνω θέση έδινε και μεγαλύτερες απολαβές και στο τέλος βλέπεις ότι δεν τις παίρνεις».

Αν υπολογίζει η διοίκηση στα χρήματα από τη φορολογία των στοιχηματικών εταιριών: «Υπάρχει υψηλό μπάτζετ και ξέρεις ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πάρεις τα λεφτά από το στοίχημα. Και πέρυσι είχαμε στο μπάτζετ και το άθροισμα στοίχημα + τηλεοπτικά να είναι στα 250.000-300.000 ευρώ και αυτά που εκταμιεύτηκαν ήταν το 1/5. Αν τα υπολογίζεις κάηκες δηλαδή. Είναι ένα περιβάλλον που δεν είναι ασφαλές. Το περιβάλλον του ποδοσφαίρου, ειδικά στην κατηγορία που είμαστε είναι εντελώς αβέβαιο. Κάποιοι παίκτες πρέπει να αισθάνονται πολύ τυχεροί που υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι όπως είναι ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου, που παίρνει το βάρος, και τους δίνει τη δυνατότητα να επιβιώνουν από το ποδόσφαιρο και να εξακολουθεί να υπάρχει το προϊόν. Δεν υπάρχει κάποιο κέρδος από το ποδόσφαιρο σ’ αυτή την κατηγορία. Στην ουσία πληρώνουμε την αγάπη μας και το πάθος μας γι’ αυτή την ομάδα και δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρχει αυτό το πρωτάθλημα».

Για το άνοιγμα σε Νικιώτες που μπορούν να βοηθήσουν διοικητικά και οικονομικά: «Θα θεωρήσω ότι έγινε μεγάλη επιτυχία αν πλαισιωθούμε από πολλούς Νικιώτες που μπορούν να βοηθήσουν και οικονομικά και να εμπνεύσουν και να συσπειρώσουν μια προσπάθεια. Ξέρετε οι ομάδες δεν είναι προσπάθεια του ενός, ούτε των δύο. Είναι συνολική. Είναι κάποιοι που μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά, κάποιοι που μπορούν να βοηθήσουν με γνωριμίες. Η ομάδα οργανώνεται σε πολλά επίπεδα, από το γηπεδικό, τις ακαδημίες όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να συσπειρωθούν για να έρθει μια επιτυχία. Όπως και ο κόσμος να εμπνευστεί, να έρθει στο γήπεδο, να στηρίξει την προσπάθεια. Σε όλη αυτή την προσπάθεια έχεις ανάγκη και τον πιο ανώνυμο φίλαθλο, το φίλαθλο δηλαδή που μόνο με τη φωνή του και την παρουσία του θα δώσει ώθηση στην ομάδα».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις