Ατρόμητος – ΑΕΚ: Από Δευτέρα η απόφαση για την τύχη του αγώνα – Διαβάστε όσα ειπώθηκαν

Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης του αγώνα Ατρόμητος – ΑΕΚ λόγω προβλήματος στα οριζόντια δοκάρια. Τι ανέφεραν στις τοποθετήσεις του ο κ. Κούγιας, ως εκπρόσωπος των Περιστεριωτών, η κ. Ρίζου, ως εκπρόσωπος της Ένωσης. Οι παρεμβάσεις από ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΠΑΕ Ολυμπιακός. Από Δευτέρα η απόφαση.

Την Πέμπτη (9/2) πραγματοποιήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης του αγώνα Ατρόμητος – ΑΕΚ, ο οποίος δεν διεξήχθη ποτέ λόγω της απόστασης του εδάφους από τα οριζόντια δοκάρια.

Το SPORT24 βρέθηκε στα γραφεία της Super League, όπου παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία, η οποία διήρκησε περίπου τρεις ώρες. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί από Δευτέρα (13/2), ενώ ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν προθεσμία έως την Παρασκευή (10/2) στις 14:00 για την κατάθεση των υπομνημάτων.

Από τον Ατρόμητος υποστήριξαν πως ο διαιτητής είχε δόλο, πως είναι αόριστο το φύλλο αγώνα, πως δεν προκύπτει υπαιτιότητα της ομάδας, πως έγινε μέτρηση και πριν το γήπεδο παραδοθεί στην λίγκα και όλα βρέθηκαν σωστά. Επίσης στον Ατρόμητο τονίζουν πως η μέτρηση του διαιτητή δεν ήταν σωστή ενώ δύο φορές ο κ. Κούγιας είπε πως ο Ατρόμητος θα κινηθεί νομικά εις βάρος του Μανούχου και του Γιάννη Παπαδόπουλου.

Η ΑΕΚ από την πλευρά της τόνισε πως δεν έκανε τίποτα άλλο εκτός του να υποδείξει ένα πρόβλημα που κατάλαβαν οι παίκτες της στον διαιτητή. Επεσήμανε πως εν συνεχεία έγινε ακατάλληλο το γήπεδο, με τις παρεμβάσεις των ανθρώπων του Ατρόμητου και τρεις φορές τόνισε πως θέλει να γίνει το ματς αλλά διερωτήθηκε σε ποιο γήπεδο; Και με ποιες συνθήκες;

Αναφορικά με τις πρόσθετες παρεμβάσεις από πλευράς Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού ναι μεν συζητήθηκαν αλλά η απόφαση για το αν θα γίνουν δεκτές θα βγει με την έκδοση της απόφασης.

Κούγιας, δικηγόρος ΠΑΕ Ατρόμητος : “Ο Μανούχος λειτούργησε σαν υπάλληλος της ΑΕΚ και δεν ελέγχθηκε ποτέ η κορδέλα – μεζούρα”

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Αλέξης Κούγιας, ως δικηγόρος υπεράσπισης της ΠΑΕ Ατρόμητος. Τόνισε πως ο Ευάγγελος Μανούχος λειτούργησε “σαν υπάλληλος της ΑΕΚ” ενώ αμφισβήτησε τον τρόπο μέτρησης της απόστασης από το έδαφος ως το οριζόντιο δοκάρι.

“Το γήπεδο ελέγχθηκε από τον παρατηρητή αγώνα τριάντα (30) λεπτά πριν από την έναρξη της αναμέτρησης και βρέθηκε κανονικό.

Ο διαιτητής του αγώνα λανθασμένα και με δόλο και σε συνεργασία με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, στενό συνεργάτη του Δημήτρη Μελισσανίδη, που ήταν στο γήπεδο, όπως δείχνουν και τηλεοπτικά πλάνα και φωτογραφίες, εκτέλεσε ένα σχέδιο το οποίο είχε πριν τον αγώνα, βρέθηκε ξαφνικά με μια κορδέλα μεζούρα στη μέση που του την παρέδωσε η αστυνομία.

Πώς συνέβη αυτό; Δεν έχουν οι αστυνομικοί στα χέρια τους μεζούρες. Μόνο σε τροχαία. Ενήργησε σαν υπάλληλος της ΠΑΕ ΑΕΚ και όχι σαν αντικειμενικός και δεν ελέγχθηκε και ποτέ η κορδέλα – μεζούρα. Δίνει λανθασμένα αποτελέσματα καθώς αν είναι ζαρωμένη μπορεί να φέρει αποκλίσεις.

Με την ίδια μεζούρα, ενώ στην πρώτη μέτρηση βρήκε απόκλιση 5 και 3 εκατ. ενώ σε άλλη μέτρηση βρήκε 1.5 και 2 εκατοστά. Δεν αναφέρει ποιο σημείο μέτρησε.

Θα κάνουμε μήνυση και στον Παπαδόπουλο και στον Μανούχο γιατί πραγματικά έκαναν παράνομη πράξη.

Ο δόλος του συγκεκριμένου διαιτητή προκύπτει από το γεγονός πως είναι αδιανόητο να μην γνωρίζει πως έπρεπε να χρησιμοποιήσει λέιζερ και πως επειδή πρόκειται για φυσικό χορτάρι έπρεπε να μετρήσει κάτω από το χορτάρι.

Επίσης ο δόλος προκύπτει κι από το γεγονός πως ο διαιτητής σαν φιλιπινέζα έπαιρνε εντολές από τον Γιάννη Παπαδόπουλο που του έλεγε τελείωνε” δήλωσε συγκεκριμένα.

Ελευθερία Ρίζου, δικηγόρος ΠΑΕ ΑΕΚ: “Αποκλειστικά αρμόδιος για να κρίνει την αντικανονικότητα του γηπέδου είναι ο διαιτητής”
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η νομική εκπροσώπηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, με την Ελευθερία Ρίζου να τονίζει πως αποκλειστικά αποκλειστικά αρμόδιος για να κρίνει την αντικανονικότητα του γηπέδου είναι ο διαιτητής: “Ο κανονισμός λέει ότι δεν επιτρέπονται πρόσθετες παρεμβάσεις. Η υπόθεση είναι καθαρά πειθαρχική όχι κανονιστική. Δεν μπορούν σύμφωνα με το 19 του κανονισμού να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις. Άρα οι παρεμβάσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είναι τυπικά απαράδεκτες.

Ποια είναι τα έννομα συμφέροντα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού που θίγονται; Να μην πάρει η ΑΕΚ τους τρεις βαθμούς που κλήθηκε να παίξει σε ένα αντικανονικό γήπεδο. Αυτό δεν είναι έννομο συμφέρων αλλά άνομο. Δεν τους βολεύει η ΑΕΚ να πάρει τους τρεις βαθμούς που δικαιούται. Πρέπει να απορριφθούν τύποις οι παρεμβάσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.

Ο κανονισμός λέει ότι δεν επιτρέπονται πρόσθετες παρεμβάσεις. Η υπόθεση είναι καθαρά πειθαρχική όχι κανονιστική. Δεν μπορούν σύμφωνα με το 19 του κανονισμού να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις. Άρα οι παρεμβάσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είναι τυπικά απαράδεκτες.

Αποκλειστικά αρμόδιος για να κρίνει την αντικανονικότητα του γηπέδου είναι ο διαιτητής. Το αποφάσισε και το καταχώρησε στο φύλλο αγώνα. Η ΠΑΕ Ατρόμητος δεν εγκαλεί τον εαυτό της αλλά τον διαιτητή και τολμά να του καταλογίσει και δόλο.

Οι αποκλίσεις που βρήκε ο διαιτητής ήταν στο ύψος των τερμάτων. Βρήκε πως το ένα είναι κατά πέντε και τρία εκατοστά και το άλλο κατά δύο. Έχει γίνει λόγος για τον τρόπο μέτρησης των τερμάτων. Σας προσκομίζουμε το άρθρο 4.2 από το οποίο προκύπτει πως ο έλεγχος είναι όταν αυτά τοποθετούνται στο γήπεδο (ο κατασκευαστικός). Ένα εγχειρίδιο για αυτούς που πρέπει να πιστοποιούν πως τα τέρματα είναι σύμφωνα με όσα ορίζει η FIFA.

Το άρθρο λέει να γίνει μέτρηση μια συσκευή λέιζερ ή ράβδος ικανή. Όχι για μια άκαπτη ράβδος όπως άκουσα αρκετά. Λέει μια ράβδος ικανή. Αυτά είναι φαιδρότητες. Θα έχει ο διαιτητής μια ράβδο άκαμπτο οκτώ μέτρων;

Αφού μέτρησε ο διαιτητής και βρήκε κατά 5 και 3 εκατ. χαμηλότερα τα τέρματα δόθηκε ο χρόνος για να διορθωθεί το πρόβλημα. Εδώ δεν είχαν εφεδρικά δοκάρια. Τι είχαν κάνει; Τα είχαν “τσιμεντώσει”. Αντί να είναι όπως πρέπει. Είναι εκγληματικό αυτό.

Γιατί πρέπει να παίζει ώστε αν ο τερματοφύλακας η ποδοσφαιριστής χτυπήσει πάνω σε αυτό να “παίζει” για να απορροφήσει τον κραδασμό. Εδώ αν χτυπούσε κάποιος θα πέθαινε.

Τι καιρικές συνθήκες και καθίζηση; Αν υπήρχε καθίζηση πέντε εκατοστών στο Περιστέρι θα είχαν πέσει πολυκατοικίες.

Οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ Ατρόμητος αντί να διαμαρτυρηθούν και επειδή ειπώθηκε πως έχουν γίνει αγώνες της Εθνικής, το 2018 έγινε ο τελευταίος αγώνας. Και τι έκαναν; Πήραν τις τσάπες και έσκαψαν το γήπεδο.

Σαν έτοιμοι από καιρό που λέει ο ποιητής. Έκαναν ένα χαντάκι και του είπαν θα μετρήσεις από τον πάτο του χαντακιού”. Παράλληλα, ο έτερος δικηγόρος της ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου, ανέφερε πως οι πρόσθετες παρεμβάσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού θα έπρεπε να απορριφθούν.

Μπουτσικάρης, δικηγόρος ΠΑΕ Παναθηναϊκός: “Ανοίγουμε Κερκόπορτα, θα γίνουν προβοκάτσιες που θα αγγίξουν μυθικά πράγματα”

Ο δικηγόρος του Παναθηναϊκού, Λεωνίδας Μπουτσικάρης, ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο από πλευράς πράσινης ΠΑΕ και μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι με το περιστατικό στο Περιστέρι, ανοίγουμε Κερκόπορτα, ενώ θα ακολουθήσουν “προβοκάτσιες”.

“Εμείς θα αναφερθούμε στο κανονιστικό κομμάτι που είναι το κύρος του αγώνα. Όσον αφορά την ουσία. Έχουμε μια πλευρά που λέει θέλω να πάρω έναν αγώνα για 2,5 πόντους και άλλη μια που λέει να παιχτεί ποδόσφαιρο. Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει δόλος. Και όντως αυτή η αντικανονικότητα εμπεριέχει δόλο.

Πρέπει να αξιολογήσετε μια μέτρηση. Αναφέρθηκε σε αυτά ο κ. Κούγιας. Πρέπει να λάβετε τις πραγματικές συνθήκες. Είδαμε πρωτόγνωρα πράγματα.

Είναι αμφίβολο αν ήταν ευθεία οι κάθετες οι γραμμές. Είδαμε πλάνα που είναι λυγισμένο το μέτρο. Και θα πρέπει να λάβετε και τις ακραίες καιρικές συνθήκες

Ο διαιτητής επέλεξε να κρίνει με βάση το χειρότερο. Με μέσο όρο είναι λιγότερο του 0.8. Όλα τα άλλα περί χαντάκιων δεν τα έχει πει η ΑΕΚ στον διαιτητή. Άρα όλα όσα ακούσαμε σήμερα δεν τέθηκαν ποτέ υπόψιν του διαιτητή.

Ο οποίος δεν έθεσε θέμα καν επικινδυνότητας. Δεν ανοίγουμε απλά τον ασκό του Αιόλου αλλά μια Κερκόπορτα. Φαντάζεστε αυτό που έγινε στο Περιστέρι να γίνει σε Λεωφόρο, Τούμπα και OPAP ARENA

Θα δούμε προβοκάτσιες που θα αγγίξουν μυθικά πράγματα. Θα κρίνεται ένας αγώνας επειδή ένας υπάλληλος έκανε λάθος 3 πόντους στο να κρατήσει μια γραμμή. Θα καθορίσει το πρωτάθλημα μας όχι ο Αραούχο, ο Σπόραρ και ο Χάμες αλλά ένας υπάλληλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης” ανέφερε.

Δημακόπουλος, δικηγόρος ΠΑΕ Ολυμπιακός: “Ο αδόκιμος τρόπος που υιοθέτησε ο διαιτητής δεν αποδίδει ασφαλή αποτελέσματα”

Στην πρόσθετή του παρέμβαση ο Ολυμπιακός μέσω του νομικού της εκπροσώπου Βασίλη Δημακόπουλο τόνισε πως ο διαιτητής υιοθέτησε αδόκιμο τρόπο για να μετρήσει την απόσταση εδάφους-οριζόντιο δοκαριού και το αποτέλεσμα δεν ήταν ασφαλές. Έτσι ζήτησε τη διεξαγωγή του αγώνα.

“Η διαδικασία δεν είναι πειθαρχική. Έχει κανονιστικό χαρακτήρα. Για τον ίδιο λόγο που έχει έννομο συμφέρον η ΑΕΚ, έχουν και οι άλλες ομάδες που ακολουθούν στη βαθμολογία. Ο Παναθηναϊκός φυσικά πρώτος και εν συνεχεία ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που δεν παρίσταται. Δεν φτάνει να λες ότι έχω ένα εκατοστό πόντο διαφορά στη κάθετη μέτρηση της οριζόντιας δοκού πρέπει να πει και πώς τον διαπίστωσε.

Αν το αποδεικτικό μέσο είναι μη νόμιμο, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη. Έτσι θα γινόταν στα ποινικά δικαστήρια. Η ράβδος εξορισμού είναι άκαμπτη, μόνο το ακόντιο είναι εύκαμπτο αλλά αυτό δεν είναι ράβδος. Την κατακόρυφη δεν την μετράς σωστά με μια ραβδοταινία.

Την οριζόντια δοκό τη μετράς. Ο αδόκιμος τρόπος που υιοθέτησε ο διαιτητής για να μετρήσει δεν αποδίδει ασφαλή αποτελέσματα. Το αποδεικτικό μέσο δεν είναι σωστό. Η απόφαση του διαιτητή να μη γίνει ο αγώνας είναι εσφαλμένη και πρέπει να διατάξετε τη διεξαγωγή του αγώνα” ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι δευτερολογίες Αλεξίου και Κούγια

Ο νομικός εκπρόσωπος της ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου στη δευτερολογία του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Ένωση δεν ζήτησε να πάρει τους βαθμούς, αλλά να γίνει ο αγώνας με κανονικά τέρματα: “Άκουσα να αμφισβητείται όχι μόνο το μέτρο αλλά και το σημείο μέτρησης. Δεν ζήτησε η ΑΕΚ να πάρει τους βαθμούς αλλά να γίνει ο αγώνας με κανονικά τέρματα. Και δεν το ζήτησε 5:29 ώστε να θεωρηθεί δόλια η συμπεριφορά της αλλά στις 4:45.

Δεν το έκανε ο Ατρόμητος, υπάρχει άρνηση του. Δεν είπαμε για δόλο του Ατρόμητου αλλά για υπαιτιότητα. Από τη στιγμή που το γνώριζαν δεν έκαναν κάτι για να το διορθώσουν. Τους δόθηκε υπερδιπλάσιος χρόνος για να κάνουν ότι έπρεπε”.

Προς το τέλος της διαδικασίας ο Αλέξης Κούγιας πήρε ξανά τον λόγο, ο οποίος τόνισε: “Αν δεν δεχτείτε την αντικανονικότητα των δύο δοκαριών. Θα πρέπει να δεχτείτε την αντικανονικότητα του γηπέδου που έγινε με βάση τα έργα που έγιναν μετά. Δεν μπορείτε να δικάσετε κατ’ υπέρβαση εξουσίας. Είναι άλλο το ένα άρθρο και άλλο το άλλο. Δεν μπορεί ένα δικαστήριο με μια ένσταση να προσθέσει μια ακόμη κατηγορία.

Έγινε ένα χαντάκι που διαμορφώνει την καταληλλότητα του γηπέδου αφού μπορεί να τραυματιστεί ο τερματοφύλακας. Θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι υπάρχει υπαιτιότητα του γηπεδούχου που κατέστησε ο ίδιος ακατάλληλο το γήπεδο. Ακούστηκε ότι ο Ατρόμητος έσκαψε χαντάκι. Από που προέκυψε ότι ο Ατρόμητος είναι υπαίτιος για το γήπεδο. Η ίδια η κα. Ρίζου είπε ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε για υπαιτιότητα του Ατρόμητου.

Για να δεχτούμε πως υπάρχει αυτή η πραγματικότητα πρέπει να δεχτούμε τα μέσα. Ποιο μέσο; Τη μεζούρα; Που είναι αυτή; Επίσης ποιο τέρμα; Δεν έχει γράψει. Επί του πονηρού το έκανε και αυτό. Σε ποια εστία έπρεπε να διορθώσει 3 και 5 πόντους και σε ποια 2. Στη συνέχεια τίνος τέρματος οι διαστάσεις είναι ορθές και πρέπει να το αφήσει έτσι ο Ατρόμητος. Το ζητούμενο είναι πως ο διαιτητής έχει δικαίωμα να κρίνει αλλά μπορεί ποτέ κανείς να ξεπεράσει τον τρόπο που κρίνει; Όχι. Η FIFA λέει λέιζερ ή ράβδος,

Έχει προκύψει πουθενά ότι έκανε αυτό που πρέπει; Δεν μπορούσε να τηλεφωνήσει στην ΕΠΟ και να ρωτήσει “πως να μετρήσω”. Γνώριζε αφού είναι διεθνής. Γι’ αυτό μιλάμε για δόλο και γι’ αυτό θα μηνυθεί.

Πρέπει να μετρήσει δύο σημεία, λέει πως μέτρησε τέσσερα σημεία, άρα έχουμε υπέρβαση. Αν έλεγε πως τα δύο σημεία είναι κανονικά τι θα γινόταν. Αν στο μέσο είχε κάνει μια καμπή. Το σημαντικότερο είναι πως δεν λέει πουθενά ποια σημεία μέτρησε. Και μέτρησα στο κέντρο και το βρήκε σωστό. Για αυτό σας λέω έχει δόλο ο διαιτητής. Είναι δυνατόν τα δύο δοκάρια να είναι σωστά και το μέσον να έχει απόκλιση. Ο διαιτητής δεν τόλμησε να τα γράψει όλα αυτά στο φύλλο αγώνα. Όταν είναι πακτωμένο το δοκάρι, μπορείς να το κοντύνεις”.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις