Γ’ Εθνική: Μεγάλο αφιέρωμα στον α’ γύρο

Εξακόσιοι οκτώ αγώνες, 1.463 γκολ, 1.779 ποδοσφαιριστές, 609 σκόρερ και ακόμα είναι στα μισά! Το μεγαλύτερο πρωτάθλημα της χώρας, της Γ’ Εθνικής, έφτασε στην ολοκλήρωση του α’ γύρου και ο απολογισμός του είναι εντυπωσιακός.

Ας δούμε τη διοργάνωση με αριθμούς…

Συνολικά έχουμε αποτέλεσμα σε 608 αγώνες (εκκρεμούν 4 που αναβλήθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών και αναμένεται απόφαση για επιπλέον έναν που διακόπηκε), στους οποίους επιτεύχθηκαν 1.463 γκολ (σε αυτά υπολογίζονται και οι μηδενισμοί των ομάδων που έχουν αποχωρήσει και τα τρία γκολ σε κάθε μηδενισμό). Μέσος όρος γκολ ανά αγώνα: 2,41.

Στους εκατοντάδες αγώνες έπαιξαν συνολικά 1.779 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι 80 σε όλα τα ματς του α’ γύρου και οι 18 (από τους 80) σε 17 ενενηντάλεπτα. Από το σύνολο των παικτών που αγωνίστηκαν, οι 609 χρίστηκαν σκόρερ.

Οι σκόρερ
15 γκολ
Κυπαρίσσης Νίκος (Σβορώνος)
Γκέκας Κοσμάς (Καβάλα)

13 γκολ
Ιγνατίδης Ηλίας (Πανιώνιος)
Παπαδόπουλος Βασίλης (Καβάλα)

12 γκολ
Βάσκος Χρήστος (Πανθρακικός)
Γουίλσον Τσιμέλι (Ζάκυνθος)

10 γκολ
Σαμπανίδης Νίκος (Άρης Αβάτου/Καβάλα)

9 γκολ
Καϊμακαμούδης Φώτης (Ατσαλένιος)
Γκαργκαλατζίδης Αλέξανδρος (Θερμαϊκός Θέρμης)
Πασχαλίδης Δημήτρης (Ορέστης Ορεστιάδας)
Σκόνδρας Νίκος (Τρίκαλα)
Μακρής Βαγγέλης (Παναιγιάλειος)
Ντούλιας Γιώργος (Κυανούς Αστέρας Βάρης)
Τσιλιγκίρης Ηλίας (Άρης Πετρούπολης)

Καρέ και χατ τρικ
Ο Μιχάλης Μποζίδης στις 11 Νοεμβρίου πέτυχε τέσσερα γκολ στον αγώνα Νέα Ευκαρπία – Αετός Βαρβάρας 7-0. Σε άλλες δέκα περιπτώσεις είχαμε χατ τρικ από οκτώ ποδοσφαιριστές, αφού δύο από αυτούς έκαναν από δύο χατ τρικ. Αναλυτικά:

Από δύο χατ τρικ: Κοσμάς Γκέκας (Καβάλα), Νίκος Σαμπανίδης (Άρης Αβάτου)

Ένα χατ τρικ: Νίκος Κυπαρίσσης (Σβορώνος), Νεμ Βάλισον (Παναργειακός), Γουίλσον Τσιμέλι (Ζάκυνθος), Χαράλαμπος Σάμιος (Μαρκό), Παύλος Χατζηδημητρίου (Δόξα Δράμας) και Ηλίας Ιγνατίδης (Πανιώνιος).

Οι ομάδες
Η Καβάλα έχει τις περισσότερες νίκες (15), την καλύτερη επίθεση (48 γκολ) και την καλύτερη άμυνα μαζί με Εθνικό Πειραιά και Νέα Αρτάκη (8 γκολ).
Ο Εθνικός είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει κάνει ήττα, ωστόσο είναι πέντε βαθμούς πίσω από τον Πανιώνιο λόγω των έξι ισοπαλιών που έχει.
Η ΑΕ Μεσολογγίου δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάνει νίκη, ενώ νίκη δεν έκανε και ο Μαγνησιακός, μέχρι να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.

Τα γήπεδα
Μπορεί οι ομάδες να είναι 72, ωστόσο χρησιμοποιήθηκαν 90 διαφορετικά γήπεδα, για να φιλοξενήσουν τους αγώνες του α’ γύρου. Στο γήπεδο της Βέροιας έγιναν 12 αγώνες και σε αυτή της Φελώνης στην Ξάνθη έγιναν 11.

Οι διαιτητές
Συνολικά 145 διαιτητές διηύθυναν τους αγώνες του α’ γύρου. Τους περισσότερους ο Γιώργος Αλατσάκης (Πειραιά) 11 και ο Γιώργος Ασλανίδης (Πιερίας) 10.

Τα σκορ
Συνολικά είχαμε 21 διαφορετικά σκορ, με το 1-0 να εμφανίζεται 133 φορές, ενώ ακολούθησε το 2-0 με 88. Το ευρύτερο σκορ ήταν το 7-0 στον αγώνα Νέα Ευκαρπία – Αετός Βαρβάρας.

Τα πέναλτι
Από τα γκολ που μπήκαν τα 148 ήταν με πέναλτι. Άλλα 34 πέναλτι δεν κατέληξαν σε γκολ, με τους Μάριο Αργυρίου (Χαϊδάρι) και Φώτη Καϊμακαμούδη (Ατσαλένιος) να μην τα καταφέρνουν δύο φορές ο καθένας. Τα 25 από τα 34 πέναλτι αποκρούστηκαν από τους τερματοφύλακες, με τους Αδάμ Τσεκούρα (Βάρδα), Τρύφωνα Δημητριάδη (Εορδαϊκός) και Στράτο Μπονατάκη (Ατρόμητος Πειραιά) να έχουν πιάσει από δύο ο καθένας.

Μικροί-μεγάλοι
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που αγωνίστηκε είναι ο Χαράλαμπος Μπριλάκης. Στο παιχνίδι ΑΟ Πυλίου – Κόρινθος στις 8 Ιανουαρίου ήταν 42 ετών, 2 μηνών και 12 ημερών.
Στις 7 Ιανουαρίου στο παιχνίδι Σβορώνος – Καστοριά, μπήκε αλλαγή για τους φιλοξενούμενους και έπαιξε σχεδόν μισό ημίχρονο ο Απόστολος Τσότσουλας, γεννημένος στις 2 Δεκεμβρίου 2009. Ήταν δηλαδή 14 ετών, 1 μήνα και 3 ημερών.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις