Ερώτηση Παπαθεοδώρου στην Βουλή για τα χρέη της Παναχαϊκής

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, προέβη ο βουλευτής Αχαϊας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, με αφορμή το θέμα ρύθμισης των χρεών της Παναχαϊκής.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αδυναμία των Αχαιών να καταβάλουν το ποσό των 220.000 που αντιστοιχεί σε φόρους, αλλά και στο αίτημα των «κοκκινόμαυρων» για μεταβίβαση της πλήρους κυριότητας, ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου στο ελληνικό δημόσιο.

Αναλυτικά η ερώτηση του:

«Η Ερασιτεχνική Παναχαϊκή, ένα από τα αρχαιότερα αθλητικά σωματεία και σύμβολο της περιοχής μας, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς οφείλει από διάφορους φόρους (κυρίως εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΑΠ) το ποσό των 220.000 €. Η συνεχής επιβολή φορολογικών μέτρων επιβαρύνει διαρκώς τις οφειλές του σωματείου, με αποτέλεσμα τη

διόγκωση των χρεών.

Η νομοθεσία προβλέπει, βάσει του άρθρου 82 παρ. 6 του Ν.2961/2001, την εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη, που βρίσκεται σε αδυναμία να τον εξοφλήσει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος.

Έχοντας ως δεδομένο τη συγκεκριμένη μέθοδο εξόφλησης οφειλών φόρου κληρονομιάς προς το Δημόσιο, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί η σχετική διάταξη, κατά τον ίδιο τρόπο, χωρίς να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο, και στην περίπτωση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων που έχουν οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΑΠ κλπ.), συμπεριλαμβανομένου, βεβαίως, του ιστορικού σωματείου της Π.Γ.Ε. Η Π.Γ.Ε. είναι ένας θεσμός, άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη της Πάτρας και ολόκληρη την Αχαΐα, που καλύπτει σήμερα 5 αθλήματα (στίβο, πυγμαχία, βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο), προσφέροντας μια διαχρονική αθλητική δραστηριότητα στη νεολαία της Πάτρας, με σημαντικότατη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πλειστηριασμών της ακίνητης περιουσίας αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων, που ως αποτέλεσμα θα έχει την οικονομική εξόντωση και διάλυσή τους, συμπεριλαμβανομένων της Π.Γ.Ε. και του γηπέδου της;

2. Προτίθεται να προβεί σε ενέργειες τροποποίησης άρθρων ή προσθήκης διατάξεων ανάλογες του άρθρου 82, παρ.6, του Ν.2961/2001, για αποπληρωμή ή συμψηφισμό οφειλών των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων προς το Ελληνικό Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένου του σωματείου της Π.Γ.Ε., εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών του;»

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις