«Έχει κάνει πατατιές ο Παναθηναϊκός»

Για όλους και για όλα μίλησε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα κι έχρισε το φαβορί για τον φετινό τίτλο του πρωταθλητή στη Super League.

Ο Αργεντινός προπονητής μίλησε στο another football day, για την έως τώρα πορεία του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, τη νίκη στο ντέρμπι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, την δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Φατίχ Τερίμ αλλά και την μάχη του τίτλου στην Super League.

Για την έως τώρα πορεία του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα: «Έχει δρόμο ακόμα, γιατί αν δεν κάνω λάθος, επειδή είμαι σε άλλο επίπεδο πρωταθλήματος νομίζω έχει πλέι οφ. Έχει πολύ δρόμο ακόμα, αλλά μου φαίνεται με τα προβλήματα που κουβαλάει ο Ολυμπιακός, που αλλάζει συνεχώς τεχνικό διευθυντή, προπονητή, παίκτες κτλ είναι δύσκολο να είναι μια σταθερή ομάδα. Νομίζω θα είναι μια μάχη ανάμεσα σε τρεις ομάδες.

Ο ΠΑΟΚ που είναι σταθερή, καλή ομάδα, ο Παναθηναϊκός που έχει μια βάση δύο χρόνια με τον Γιοβάνοβιτς και τώρα συνεχίζει με προσθήκη που γίνεται και η ΑΕΚ που είναι σταθερή αξία με τον Αλμέιδα. Αυτή πιστεύω θα είναι η μάχη και θα είναι δίκαιη μάχη, γιατί είναι οι τρεις καλύτερες ομάδες αυτή τη στιγμή, οι πιο σταθερές και οι τρεις ομάδες κοιτώντας σαν ουδέτερος βλέπεις ότι υπάρχει πρόοδος σε πολλά πράγματα.

Ο ΠΑΟΚ έφτιαξε το καινούργιο αθλητικό κέντρο, ο Παναθηναϊκός έκανε τρία καινούργια γήπεδα στο «Απήλιον», η ΑΕΚ μεγάλωσε το αθλητικό κέντρο στα Σπάτα. Αυτό είναι που περνάει απαρατήρητο για τον κόσμο, αλλά για εμάς τους ποδοσφαιρόφιλους που αγαπάμε το άθλημα είναι πρόοδος που κάνουν οι ομάδες και αυτό φαίνεται μετά σε όλα τα επίπεδα. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον το πρωτάθλημα, προς το τέλος, όταν ξεκινήσουν τα πλέι οφ».

Για τη νίκη του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και την ψυχολογική σημασία που έχει για την συνέχεια: «Για εμένα το σημαντικότερο παιχνίδι ήταν το προηγούμενο, με τον Ατρόμητο στο Κύπελλο, γιατί είχε χάσει 1-2 στο πρώτο παιχνίδι και με ένα ενδεχόμενο αποκλεισμό, θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για το παιχνίδι του πρωταθλήματος.

Παρόλο που δεν υπήρχε κόσμος στα γήπεδα είναι ένα σημείο, που η πίεση είναι λιγότερη. Πέρασε από τον Ατρόμητο και μετά έχω εντύπωση ήταν από τις πιο εύκολες νίκες του Παναθηναϊκού, απέναντι στον Ολυμπιακό. Φέτος και πέρυσι ήταν δύο εύκολες νίκες. Το είδα μαζί με έναν φίλο μου πολύ Παναθηναϊκό. Μου είπε πέρυσι ήταν πολύ πιο εύκολη, γιατί δεν έκανε μια ευκαιρία ο Ολυμπιακός.

Φέτος έκανε 2-3 ευκαιρίες… Για εμένα η διαφορά ήταν αρκετά μεγάλη ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός φαινόταν. Έχει τις βάσεις. Έχει παίκτες που παίζουν αρκετό καιρό μαζί. Με τις προσθήκες που έγιναν προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι, αλλά το καλύτερο θα φανεί στην διάρκεια, γιατί ο Παναθηναϊκός απέχει από το πρωτάθλημα αρκετά χρόνια. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, τώρα που δυνάμωσε και αθλητικά και οικονομικά… Θα είναι πολύ ενδιαφέρον, για εμάς που είμαστε ουδέτεροι, θα είναι πολύ ενδιαφέρον».

Για τον Φατίχ Τερίμ και την μέχρι τώρα δουλειά του: «Για εμένα ήρθε σε ένα σωματείο, που η δουλειά ήταν αρκετά στρωμένη. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Μου άρεσε πάρα πολύ, η παρουσία του Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό. Έκανε μια ομάδα ελκυστική. Άρεσε πολύ σε όλους πως έπαιζε. Ο τρόπος που αντιμετώπισε τους αντιπάλους.

Ίσως ακόμα δεν ήταν έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα, να συνεχίσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ήρθε η αλλαγή, για εμένα ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη. Για πολύ κόσμο ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη. Έμαθα ότι είχε παραιτηθεί μετά την ήττα από την Ρεν. Νομίζω ότι είχε παραιτηθεί. Αυτό το παρασκήνιο, δεν βγήκε ποτέ προς τα έξω πολύ και ήρθε ο χωρισμός μετά από μια νίκη.

Μετά έρχεται ένα πολύ μεγάλο όνομα, περισσότερο όνομα στην Τουρκία. Στην Ιταλία δεν πήγε όπως περίμεναν όλοι να καθίσει χρόνια, όπως κάνουν άλλοι ξένοι προπονητές που πάνε στην Ιταλία. Γύρισε στην Τουρκία. Είναι μεγάλο όνομα, έμπειρος. Είχα πει όταν έγινε η αλλαγή προπονητή στον Παναθηναϊκό, θα έχει πολύ μεγάλη σημασία όχι ο ίδιος ο Τερίμ. Ο ίδιος ο Τερίμ είναι ένα ελκυστικό όνομα, με προσωπικότητα πολύ μεγάλη, αλλά το επιτελείο που θα έχει από πίσω. Για πιο λόγο το λέω αυτό;

Γιατί άλλο η ενέργεια σου όταν είσαι 71 χρονών και άλλο η ενέργεια σου όταν είσαι 50 χρονών. Τότε πρέπει να έχεις ένα επιτελείο, να τρέχουν τα πράγματα, γιατί κακά τα ψέματα ο κόσμος δεν ξέρει πως λειτουργούν αυτοί οι μεγάλοι προπονητές είναι το εξής. Αυτοί οργανώνουν. Αυτοί δίνουν το στίγμα. Αυτοί δίνουν όλα αυτά. Όλα τα υπόλοιπα τα ετοιμάζει το επιτελείο. Παρατηρούν αλλά η προσωπικότητα είναι αυτό που παίζει ρόλο στα αποδυτήρια, η προσωπικότητα είναι αυτό που αναλαμβάνεις την ευθύνη σε ήττα, σε νίκη κτλ…

Θα φανεί βέβαια στο τέλος, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μόνο το να κερδίσει το πρωτάθλημα, θα είναι επιτυχημένος. Εγώ δεν τον βλέπω έτσι. Εγώ λέω θα είναι επιτυχημένος, αν ο Παναθηναϊκός μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος θα είναι ανταγωνιστικός και σε ένα επίπεδο καλό. Αυτό θα είναι επιτυχημένο, για να μπουν οι βάσεις για την επόμενη σεζόν, για το επόμενο βήμα που είναι να κάνει ο Παναθηναϊκός. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Η είσοδος ξανά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου στο παρελθόν έχει μεγάλες επιτυχίες. Είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη προσωπικότητα.

Δοκιμάζει σε μια χώρα που μοιάζουμε κάπως, έτσι φαίνεται με την Τουρκία, γιατί οι ποδοσφαιριστές που πάνε εκεί οι περισσότεροι είναι Έλληνες. Δεν ξέρω αν το πρωτάθλημα τους είναι καλύτερο ή όχι δεν το ξέρω… Οι τούρκικες ομάδες δεν λες ότι είναι ψηλά. Επενδύουν πολύ και ανάλογα με τις επενδύσεις που κάνουν δεν έχουν τα αποτελέσματα, που μπορούν να έχουν».

Για το αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο μετά από 14 χρόνια: «Μπορεί. Είναι μέσα στον στόχο. Έχω την εντύπωση, ότι ο μεγάλος αντίπαλος έμεινε έξω. Έτυχε μια περίεργη περίοδος τώρα, όπου κατά την γνώμη μου ήταν λάθος η απόφαση της κυβέρνησης, να απαγορεύσει την παρουσία του κόσμου στα γήπεδα, για 2,5 μήνες δεν ξέρω για πόσο. Ήταν λάθος εντελώς.

Δεν άλλαξε τίποτα, γιατί ο κόσμος αν θα πήγαινε κτλ δεν θα υπήρχε πρόβλημα, γιατί είναι μόνο οι γηπεδούχοι. Δεν κατάλαβα, για ποιο λόγο πήραν την απόφαση, να μην έρχεται κόσμος στα γήπεδα. Δεν θέλω να σχολιάσω τον καινούργιο αθλητικό νόμο, γιατί δεν τον έχω διαβάσει… Αυτό είχε επιπτώσεις σε ομάδες, η μη παρουσία του κόσμου είχε επιπτώσεις. Υπάρχουν ομάδες που ο κόσμος τους, τους σπρώχνει πολύ δυνατά.

Υπάρχουν ομάδες που μπροστά στον κόσμο τους, δεν αποδίδουν καλά και αποδίδουν καλύτερα εκτός έδρας. Ο Παναθηναϊκός έχει μια ευκαιρία να κερδίσει το πρωτάθλημα, αλλά ξαναλέω ότι αν δεν κερδίσει και φτάσει σε ένα επίπεδο, με καλό, ελκυστικό ποδόσφαιρο και μια νοοτροπία πρωταθλητισμού νομίζω ότι θα είναι πετυχημένη η χρονιά… Είναι μια ευκαιρία μεγάλη»

Για την απόφαση της διοίκησης να αντικαταστήσει τον Γιοβάνοβιτς, στην διακοπή του πρωταθλήματος: «Όταν ξύπνησα το πρωί άνοιξα το λάπτοπ το δικό μου και έμεινα. Λέω στην γυναίκα μου τι είναι σήμερα Πρωταπριλιά είναι… Μιλώντας μετά, με έναν δημοσιογράφο, μου είπε ότι είχε υποβάλει την παραίτηση του, όχι με την Ρεν αλλά με την Μακάμπι Χάιφα. Είχε υποβάλει την παραίτηση και μετά αν δεν κάνω λάθος πήγε στο παιχνίδι με τον Βόλο και μετά έφυγε και δεν έκανε καμία δήλωση.

Το γεγονός ήταν ότι ο Γιοβάνοβιτς ήταν αγαπητός σε όλους, γιατί ήταν κύριος. Έκανε μια αθόρυβη δουλειά καλή. Έκανε τον Παναθηναϊκό να είναι ελκυστικό. Οι δηλώσεις ήταν πάρα πολύ ωραίες κτλ και έκανε εντύπωση. Από εκεί και πέρα, ο Παναθηναϊκός είχε βλέψεις πολύ πιο μεγάλες. Είναι στη θέση να αλλάξει προπονητή και το καλό, που έκανε ο Παναθηναϊκός, που έφερε μια προσωπικότητα.

Έφυγε ο Γιοβάνοβιτς και αν έφερνε τον Πογιάτος εκεί θα ήταν αποτυχία, η αλλαγή αυτή, γιατί έχει κάνει πατατιές ο Παναθηναϊκός. Να φέρεις έναν ναύτη, να κουβαλάει ένα κρουαζιερόπλοιο αυτό δεν γίνεται. Εκείνη την εβδομάδα που μεσολάβησε ο Παναθηναϊκός έδρασε γρήγορα και έφερε μια μεγάλη προσωπικότητα. Οι μεγάλες προσωπικότητες σβήνουν πολλά πράγματα, στο πρόσφατο παρελθόν προς το καλύτερο για αυτό χρειάζονται. Αν είχε έρθει κάποιος άλλος προπονητής, ακόμα θα είχαμε γκρίνια…

Εμένα μου άρεσε ο Γιοβάνοβιτς, το έχω πει πολλές φορές. Εγώ είμαι φίλος του. Είχαμε μιλήσει πολλές φορές είχαμε βρεθεί αντίπαλοι κτλ. Εμένα μου άρεσε γενικά σαν παρουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν ένα πρόσωπο, όμορφο για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για το πρωτάθλημα της Super League: «Είναι όπως το περυσινό και ίσως θα γίνει καλύτερο, γιατί είναι ανταγωνιστικό. Εμένα μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η Λαμία, γιατί ξέφυγε από το σκεπτικό των μικρών ομάδων, που το μόνο που κάνουν είναι να αμυνθούν. Όταν αμυνθούν και δέχονται ένα γκολ, μετά δεν μπορούν να κάνουν επίθεση γιατί έχουν τελειώσει. Η Λαμία είναι μια ομάδα που αρέσει. Παίζει επιθετικά. Αμύνεται όταν πρέπει να αμύνεται.

Γρήγορες αντεπιθέσεις. Έχουν παίκτες, που σκοράρουν πάρα πολύ καλά και εύκολα κτλ. Έμενα που έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Πάρα πολύ καλή. Στο παρελθόν υπήρχε μια διαφορά τεράστια, ανάμεσα στις μεγάλες με τις μικρές ομάδες, ότι οι μικρές ομάδες σου έκαναν αντίσταση μέχρι ένα σημείο στην έδρα τους και εκτός έδρας ήταν όλο άμυνα. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα…

Πέρυσι ο Παναθηναϊκός νομίζω έχασε το πρωτάθλημα από τον Βόλο στην έδρα του. Η ΑΕΚ έχασε από τον Βόλο. Είναι ένα ωραίο πρωτάθλημα, γιατί είναι πολύ καλύτερο και το ποδόσφαιρο πλέον πιο εφικτό και ωραίο. Καλύτερο από πέρυσι το πρωτάθλημα και ελπίζω να γυρίσει ο κόσμος, γιατί χωρίς κόσμο είναι ένα φαγητό χωρίς αλάτι, χωρίς μπαχαρικά κτλ…».

Για τις μεταγραφές που έκανε ο Παναθηναϊκός τον Ιανουάριο: «Αυτό θα φανεί στην συνέχεια. Ο Μπακασέτας γνωρίζει πάρα πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα. Εγώ θυμάμαι όταν ήμουν στην Κ20 του Παναθηναϊκού, αυτός ήταν στον Αστέρα Τρίπολης, με τον Κουρμπέλη. Ξέρει το πρωτάθλημα. Ξέρει την νοοτροπία. Ξέρει τα πάντα. Νομίζω δεν χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί. Έχει κάνει μια καριέρα αρκετά μεγάλη μέχρι τώρα. Όλα αυτά της καριέρας εξαρτώνται από τον ίδιο.

Τον βλέπω ότι κρατιέται σε ένα σωματικό επίπεδο πολύ καλό και αυτό είναι ευχάριστο, για έναν ποδοσφαιριστή που φτάνει τα 31 κάπου εκεί. Τους άλλους ποδοσφαιριστές δεν τους ξέρω θα φανεί. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, που δεν ξέρω από που ήρθαν… Είχε την ατυχία να τραυματιστεί ο Μάγκνουσον. Μετά μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η πτώση του Μπρινιόλι, γιατί για εμένα ήταν ο καλύτερος τερματοφύλακας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Δεν ξέρω τι έγινε κτλ και φεύγει από τον Παναθηναϊκό…

Δεν το κατάλαβα όλο αυτό και για πιο λόγο έγινε. Δεν ξέρω, δεν ξέρω. Ήταν πολύ ξαφνικό και με πολύ εύκολα λάθη. Δεν ξέρω. Για το επίπεδο του. Από εκεί και πέρα ήρθαν άλλοι ποδοσφαιριστές όπως ο Ούγκο τους οποίους δεν τους ξέρω. Θα φανούν μέσα στο γήπεδο να παίζουν γιατί σαν ονόματα κτλ δεν λένε τίποτα. Είναι να παίζουν αυτό είναι. Το γήπεδο είναι καθρέφτης».

Για το αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει το πέντε στα πέντε: «Ναι άνετα. Άνετα αν κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να το κάνει άνετα. Το θέμα είναι τα πλέι οφ μετά. Εκεί είναι όλη η ιστορία. Θα έχει γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα κτλ. Νομίζω θα είναι πολύ ενδιαφέρον».

Για τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ που είναι οι ανταγωνιστές του τίτλου: «Μεγαλώνουν σαν σωματεία και μεγάλωσαν. Σταθεροί μέχρι τώρα με τους προπονητές. Μεγαλώνουν σαν σωματεία, λόγω του ότι είπα προηγουμένως με τις αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν κτλ. Καινούργιο γήπεδο η ΑΕΚ, ίσως μια καινούργια Τούμπα που θα γίνει τώρα στο μέλλον.

Τεράστια σωματεία, που αν είσαι φίλος άλλης ομάδας νομίζω ότι το βλέπεις με ωραίο μάτι, πως παίζουν. Ο ΠΑΟΚ περισσότερο από την ΑΕΚ είναι που δίνει έμφαση, στις Ακαδημίες. Δαπανούν πάρα πολλά χρήματα και ξέρω την οργάνωση που έχουν. Έχουν μαζέψει ότι καλύτερο υπάρχει σε ταλέντα στην Ελλάδα και οι συνθήκες, που προσφέρουν για να μεγαλώσουν πολύ καλές και βλέπουμε πως τα παιδιά της ομάδας του ΠΑΟΚ παίζουν στην πρώτη ομάδα και πως έχουν πουληθεί.

Γιαννούλης, Τζόλης, ο Κωνσταντέλιας τώρα και όλα τα υπόλοιπα παιδιά που μπορούν να πουληθούν. Ελπίζω να μην πουληθούν στην Τουρκία, να πουληθούν στην Αγγλία. Αυτό θέλω εγώ. Όπως ο Ιωαννίδης του Παναθηναϊκού, εγώ θα είναι λίγο λυπηρό για εμένα, να πάει στην Τουρκία. Εγώ θέλω ο Ιωαννίδης να πάει Αγγλία. Εκεί είναι».

Για το αν το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να βγάλει κι άλλους παίκτες όπως ο Κωνσταντέλιας και ο Ιωαννίδης: «Έχει δυνατότητες. Για εμένα το ελληνικό ποδόσφαιρο άρχισε να έχει προβλήματα το 1997. Το 1997 ήταν σημείο κλειδί για την Ελλάδα. Εκεί δεν πήραμε μεγάλες αποφάσεις, ούτε όταν ήρθε η επιτυχία του 2004. Δεν εκμεταλλεύτηκαν εκείνη την μεγάλη ευκαιρία.

Το 1997 τι συνέβη; Η υπόθεση Μπόσμαν. Έτσι εξαφανιστήκαν πολλές ομάδες. Έπαιρναν 10 κοινοτικούς, δεν τους πλήρωναν έφευγαν. Προσφυγές, χρέη μεγάλα. Οι ίδιες οι ομάδες, με την ανοχή της εκάστοτε κυβέρνησης έμπαιναν στο άρθρο 44, στο άρθρο 99 έκαναν αλλαγή ΑΦΜ όλα αυτά και άφηναν όλους τους εργαζόμενους απλήρωτους και εξαφανίζονταν. Τώρα δεν ξέρω πόσοι είναι αλλά ο Άρης παίζει χωρίς να έχει Έλληνα στην 11αδα. Ο Άρης δεν βγάζει πια παίκτες όπως ο Δέλλας, ο Μαυρογενίδης, ο Λουμπούτης. Άφησε αυτό το κομμάτι.

Ο ΠΑΟΚ ξαναμπήκε σε αυτό, ο Παναθηναϊκός δεν ασχολείται με αυτό, η ΑΕΚ δεν βγάζει ποδοσφαιριστές τώρα. Βλέπω την Κ23 της ΑΕΚ. Δεν ξέρω αν υπάρχουν παίκτες, το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό. Εμείς ήμασταν αντίπαλοι και πέρυσι με τον Παναθηναϊκό και με τον Ολυμπιακό. Είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα αυτά τα σωματεία, να βγάλουν παιδιά από την Ακαδημία. Έτσι μου φαίνεται εμένα… Παίρνουν λάθος αποφάσεις, αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις πολλές φορές. Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ θα βγάλει κι άλλους παίκτες. Έχει βγει ο Τζόλης, ο Κουλιεράκης, θα βγουν κι άλλοι νομίζω. Ο Τζίμας που είναι μόλις 16 χρονών πέρυσι που μπήκε στο γήπεδο φάνηκε η διαφορά…».

Για τον Αλμέιδα και αν μπορεί να οδηγήσει την ΑΕΚ σε δεύτερο σερί πρωτάθλημα: «Ναι. Είναι σταθερός έχει ένα στυλ παιχνιδιού. Ένα σκεπτικό. Το έχει αποδείξει. Έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα. Ένας ποδοσφαιρόφιλος, που έπαιξε ποδόσφαιρο σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ξέρει τι θέλει. Η ΑΕΚ προσφέρει αυτό που θέλει ο κάθε προπονητής υψηλού επιπέδου. Πολύ καλές συνθήκες. Καινούργιο γήπεδο κτλ είναι όλα στο χέρι της ΑΕΚ να κάνει πρωταθλητισμό πάλι και το κάνει. Από εκεί και πέρα, αν θα κερδίσει το πρωτάθλημα, θα είναι ανταγωνιστικό ως το τέλος…»

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις