«Να παίξει η Αναγέννηση στα πλέι οφ»

Η Super League 2 και η ΑΕΚ υποστήριξαν ότι ο κανονισμός Β ομάδων αναφέρεται στα μπαράζ της σεζόν 2021-22.

Η προσφυγή της ΑΕΛ κατά της απόφασης του ΔΣ της Super League 2 και της συμμετοχής της ΑΕΚ Β στα πλέι οφ εκδικάστηκε την Τρίτη (02/04) στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Οι Βυσσινί ζήτησαν την αντικατάσταση των Κιτρινόμαυρων από την Αναγέννηση Καρδίτσας και την επανάληψη της κλήρωσης! Όσο για την ΑΕΚ και τη Super League 2; Επεσήμαναν ότι ο κανονισμός Β ομάδων αναφέρεται στα μπαράζ των πρωταθλητών των δύο ομίλων τη σεζόν 2021-22 και τόνισαν ότι «είναι αδύνατη η ανατροπή».

Το FL News παρακολούθησε την εκδίκαση και σας παρουσιάζει το ρεπορτάζ…

Την ΑΕΛ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Αχιλλέας Νταβέλης και οι δικηγόροι Χαράλαμπος Τσιλιώτης, Δόξα Τσαγκαράκη. Τη Super League 2 εκπροσώπησε ο νομικός σύμβουλος, Αντώνης Βουγίδης (παρών ήταν ο πρόεδρος Πέτρος Μαρτσούκος) και την ΠΑΕ ΑΕΚ που έκανε πρόσθετη παρέμβαση οι Ελευθερία Ρίζου, Αλέξης Αλεξίου.

«Να παίξει η Αναγέννηση στα πλέι οφ»

Ο Τσιλιώτης αναφέρθηκε στο άρθρο 10 παρ.7 της προκήρυξης, το οποίο αναφέρει ότι τα θέματα των Β ΠΑΕ ρυθμίζονται από τον κανονισμό Β ομάδων και είπε ότι η προκήρυξη δεν παίρνει θέση για το πώς θα συμμετάσχουν οι ομάδες των πλέι οφ. Στάθηκε ακόμα στο άρθρο 2 παρ.8 του κανονισμού Β ομάδων που προβλέπει ότι μία Β’ ομάδα δεν θα συμμετέχει σε πλέι οφ της SL2. Μεταξύ άλλων είπε:

«Μιλάμε για κοινή λογική. Όταν κάποιος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί, γιατί δεν έχει κίνητρο, δεν μπορεί να συμμετάσχει. Στο ερώτημα τι θα κάνουν οι παίκτες της ΑΕΚ Β, μπορούν να συμμετάσχουν στα πλέι άουτ, από την 6η θέση και κάτω. Εκεί ο τελευταίος θα πάει στη Γ’ Εθνική (σ.σ. αναφέρθηκε εκ παραδρομής από τον ίδιο).

Η διοργανώτρια επικαλείται παρανόμως τετελεσμένα γεγονότα που η ίδια δημιούργησε με δική μας άρνηση. Λέει, και τι να κάνουμε τώρα; Έτσι θα νομιμοποιήσουμε παρανομίες. Η ΑΕΛ έχει αξιώσεις ανόδου σε υγιείς συνθήκες. Ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη νομιμότητα και έχει έννομο συμφέρον.

Επικαλούνται οι αντίδικοι κάποια φερόμενη απόφαση της 1ης Αυγούστου ότι τάχα θσ συμμετάσχουν οι Β ομάδες στα πλέι οφ. Εμείς τέτοια απόφαση δεν γνωρίζουμε, ούτε υπήρξε στα θέματα ημερήσιας διάταξης του ΔΣ. Και τέτοια να υπήρξε, μπορεί να ακυρώσει ή να τροποποιήση όσα λένε οι κανονισμοί και η προκήρυξη;

Τι επιχείρημα είναι ότι στο άρθρο 3 του Κσνονισμού δεν επαναλαμβάνεται η απαγόρευση και ότι ο κανονισμός είναι του 2022 και όχι του 2023; Η μία αντίδικος λέει ότι επειδή δεν υπάρχει κανονισμός του 2023 κάνουμε ό,τι θέλουμε και η άλλη ότι εφαρμόζεται το άρθρο 3. Και τα δύο είναι αβάσιμα. Αν θεωρηθεί ότι υπάρχει κενό στο άρθρο 3, τότε καλύπτεται αναλογικά από το άρθρο 2 παρ.8. Ζητάμε την ακύρωση της απόφασης, να αποβληθεί η ΑΕΚ Β από τα πλέι οφ και να παίξει σε αυτά η Αναγέννηση Καρδίτσας και να γίνει εκ νέου κλήρωση».

Η Τσαγκαράκη στάθηκε στην ένσταση απαραδέκτου που έχει κατατεθεί και είπε ότι η απόφαση έπρεπε να προσβληθεί μετά την επικύρωση, ώστε να έχει έννομο συμφέρον. Για το ΔΣ της 1ης Αυγούστου ανέφερε: «Λάβαμε γνώση απόσπασμα του πρακτικού. Από την ημερήσια διάταξη δεν φαίνεται ότι τέθηκε θέμα ψηφοφορίας για τις Β ομάδες»

Νταβέλης: «Χαλκευμένο πρωτάθλημα, έχει κριθεί ήδη»

Ο πρόεδρος της ΑΕΛ στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για ψήγματα δόλου και επηρεαζόμενες αποφάσεις. Μεταξύ άλλων είπε στην εκδίκαση:

«Καταγγέλλουμε τον τρόπο που γίνονται τα ΔΣ και τις αποφάσεις οχλαγωγίας. Η ΑΕΛ παραπονέθηκε και αξίωσε απομαγνητοφωνημένα πρακτικά. Το ΔΣ της 1ης Αυγούστου ήταν το πρώτο της σεζόν και δεν υπήρχε τέτοιο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Ποτέ δεν πάρθηκε τέτοια απόφαση παρά μόνο αναφορές του προέδρου, Πέτρου Μαρτσούκου «το κάνουμε, πάμε, πάμε, τελειώσαμε». Δεν υπήρξε καμία ψηφοφορία. Το θέμα συζητήθηκε, το έθεσε ο Γιώργος Ράλλης της Καλαμάτας, αλλά δεν πάρθηκε απόφαση. Έχει η SL2 τη δυνατότητα με τις αποφάσεις της να καθορίζει θέματα προκηρύξεων και κανονισμών; Εξάλλου στις 20/09 ήρθε ο νέος κανονισμός και η προκήρυξη, όπου με σαφήνεια αναφέρεται ότι δεν παίζουν οι Β ομάδες. Αυτό θα λέγαμε και αν ο ΠΑΟΚ Β ήταν στα πλέι οφ.

Η ΑΕΛ έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και παίζει την Τετάρτη με τον Λεβαδειακό χωρίς 5 δελτία από παράνομες, επηρεαζόμενες και καταχρηστικές αποφάσεις της επιτροπής της ΕΠΟ. Είναι ένα χαλκευμένο πρωτάθλημα που έχει ήδη κριθεί εις βάρος μας. Στο τελευταίο ΔΣ κάναμε ένσταση. Πώς έγινε επικύρωση και κλήρωση; Ο κύριος Βουγίδης είναι νομικός σύμβουλος της SL2 και όχι του προεδρείου. Δεν μας συμβούλευσε νομικά στο συμβούλιο. Η συμπεριφορά αυτή έχει ψήγματα δόλου».

«Απόφαση που αφορά στα μπαράζ»

Νόμω αβάσιμη, απαράδεκτη και καταχρηστική χαρακτήρισε την προσφυγή της ΑΕΛ ο Αντώνης Βουγίδης. Μίλησε για επιχειρήματα εκτός λογικής, ερμηνεία των κανονισμών κατά το δοκούν και είπε:

«Το επίμαχο άρθρο του κανονισμού Β ομάδων συντάχθηκε το 2021. Ο συντάκτης είχε υπόψη ότι το 2021-22 έπαιζαν μπαράζ οι πρωταθλητές των δύο ομίλων. Το 2022 η ΕΠΟ επικύρωσε τον κανονισμό χωρίς αλλαγή και το 2023 δεν πήρε κάποια απόφαση. Η δομή του πρωταθλήματος άλλαξε ριζικά. Έχει δύο φάσεις και η διάταξη είναι σιωπηρά κατηργημένη.

«Δεν προσέβαλε την επικύρωση»

Την 1/8/23 το θέμα απασχόλησε το ΔΣ εν όψει έγκρισης της προκήρυξης. Η διοργανώτρια έφερε πρόταση διεξαγωγής, η Καλαμάτα πρότεινε να μη συμμετέχουν οι Β ΠΑΕ στα πλέι οφ και η ΑΕΛ ήταν παρούσα. Το ΔΣ κατέληξε στη συμμετοχή τους, η Καλαμάτα πήρε πίσω την πρόταση και ομόφωνα πάρθηκε η απόφαση για το format της SL2. Η απόφαση αυτή δεν προσβλήθηκε ποτέ.

Στις 19 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η α’ φάση, έγινε η επικύρωση και η κλήρωση. Η ΑΕΛ προσέβαλε την απόφαση του ΔΣ για εκκίνηση των πλέι οφ με τη συμμετοχή της ΑΕΚ Β. Δεν προσέβαλε την επικύρωση. Τα πλέι οφ είναι διαδικαστική πράξη που ακολουθεί της επικύρωσης. Με τη συμμετοχή της ΑΕΛ και ομόφωνα εγκρίθηκε η επικύρωση. Δεν πήραμε τυχαία την ΑΕΚ Β και τη βάλαμε 4η.

Ας υποθέσουμς ότι θα αποβληθεί η ΑΕΚ. Πώς θα γίνουν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ; Η ΑΕΚ τερμάτισε 4η και θα την τιμωρήσουμε με τη συμμετοχή στα πλέι άουτ και τον κίνδυνο του υποβιβασμού; Αν γίνουν με 4 ομάδες θα παραβιαστεί η προκήρυξη. Αν γίνουν με την Αναγέννηση Καρδίτσας, θα επιβραβεύσουμε τον 7ο; Τι θέση θα πρέπει να πάρει η ΑΕΚ; Το πρωτάθλημα εξελίσσεται. Τι θα γίνει με τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες; Αν ακυρωθούν τα πλέι οφ, δεν υπάρχουν κενές ημερομηνίες και δεν μπορούμε να πάμε πίσω το πρόγραμμα. Στις 22 Μαΐου ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα και οι ομάδες θα λύσουν συμβόλαια. Θα υπάρξει θέμα, δεν θα έχουν ρόστερ να παίξουν».

«Κόντρα στη δική της απόφαση η ΑΕΛ»

Η Ρίζου αναφέρθηκε στους λόγους της παρέμβασης της ΑΕΚ και έκανε λόγο για νομικές αυθαιρεσίες. Διάβασε το άρθρο 2 παρ.8 του Κανονισμού Β ομάδων το οποίο αναφέρει:

«Μία Β’ Ομάδα δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να προβιβαστεί στη Super League 1 ακόμη κι αν ακόμη την ίδια χρονιά τύχει να υποβιβαστεί η κύρια ομάδα της ίδιας ΠΑΕ από τη Super League 1 στη Super League 2.Στην δεύτερη περίπτωση η Β’ ομάδα διαλύεται κατά τα ανωτέρω. Η Β’ Ομάδα δεν θα συμμετέχει σε Playoffs της Super League 2». Όπως είπε:

«Αναφέρεται στη Β ομάδα της ΠΑΕ της Super League που διαλύεται και το άρθρο έχει τίτλο για τις σεζόν 2021-22 και 2022-23. Αν αναφερόταν σε όλες θα χρησιμοποιούσε πληθυντικό. Το επόμενο άρθρο αναφέρεται στη συμμετοχή των Β ομάδων από την αγωνιστική περίοδο 2023-24 και εντεύθεν. Εκει δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για απαγόρευση συμμετοχής».

«Αδύνατη ανατροπή»

Τότε υπήρχαν νοκ άουτ και ορθά προέβλεπε ότι δεν συμμετέχουν οι Β ομάδες στους αγώνες. Ο κύριος Νταβέλης είπε ότι ο κανονισμός Β ομάδων ήρθε τον Σεπτέμβριο, αλλά είναι του 2022. Είναι προγενέστερος της απόφασης του ΔΣ την 1η Αυγούστου. Αυτή ήταν ομόφωνη και με τη σύμφωνη γνώμη της ΑΕΛ, η οποία έρχεται τώρα κόντρα με τη δική της απόφαση. Έχουν παίξει οι ομάδες, η απόφαση έχει εκτελεστεί και η ανατροπή θα είναι αδύνατη. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί».

«Φοβάται η ΑΕΛ»

Ο Αλεξίου επεσήμανε ότι το Δικαστήριο δεν έπρεπε να απασχολήσει η συγκεκριμένη υπόθεση και είπε μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη τι ίσχυε κατά τον χρόνο που συντάχθηκε ο κανονισμός. Ο νομοθέτης ήθελε να αποφύγει το ενδεχόμενο πλασματικής προαγωγής ή πλασματικής αποφυγής τιμωρίας Α’ ομάδας. Δεν θα μπορούσε με τέχνασμα να ανέλθει εκ νέου. Τα πλέι οφ ήταν τα μπαράζ ανόδου μεταξύ των πρωταθλητών των δύο ομίλων.

Στην ΑΕΛ έχασαν βαθμούς και φοβούνται ότι μπορεί να χαθούν κι άλλοι απέναντί μας, ενώ ο αντίπαλος να μην χάσει. Είναι πέρα από κάθε λογική. Πέρυσι τι έγινε; Δεν έκοψε βαθμούς η ΑΕΚ; Δεν επηρέασε τον πρωταθλητή ή τον υποβιβασμό; Ο σκοπός των Β ομάδων είναι να παίζουν οι ποδοσφαιριστές τους κανονική σεζόν, όχι κουτσουρεμένη. Δεν γίνεται να σταματήσουν τον Μάρτιο. Έτσι γίνεται στην Αγγλία και την Ισπανία.

Δεν μπορεί η ΑΕΚ να είναι guest ή να έχει φιλική συμμετοχή. Στα πλέι άουτ δεν μπορεί να πάει. Είναι αδιανόητο να τη βάλουμε σε δυσχερέστερη θέση. Την τελευταία αγωνιστική παίζαμε με τον Μακεδονικό. Αν νικούσαμε θα έμπαινε στα πλέι οφ ο ΠΑΟΚ Β. Τότε τι έπρεπε να γίνει; Θα βγάζαμε δύο ομάδες από τα πλέι οφ για να παίξουν αυτοί που δεν δικαιούνται; Η ΑΕΛ προσπαθεί με διάταξη του 2022-23 να κερδίσει υπόθεση που αφορά στη σεζόν 2023-24».

flnews.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις