Μπίλης: «Μόνο στον ΠΑΟΚ τέτοια ατμόσφαιρα»

Για την ανταπόκριση του κόσμου στην πρώτη προπόνηση της ομάδας, μίλησε ο Λεωνίδας Μπίλης στο ραδιόφωνο της Νίκης Βόλου, στο BlueHeart. Ο τεχνικός των κυανολεύκων τόνισε πως τέτοιον εκδηλωτικό κόσμο έχει συναντήσει μόνο στον ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Λεωνίδα Μπίλη:

«Το να παρουσιαστούμε μ’ αυτόν τον τρόπο μπροστά σε 1500 άτομα δεν ήταν εύκολο πράγμα. Είναι βάρος και συναίσθημα μεγάλο, για να ανταποκριθούμε και να είμαστε συνεπείς σ’ αυτά που έχουμε δείξει. Το κατάλαβαν και οι ποδοσφαιριστές άμεσα. Δεν υπήρχε άγχος από εμάς, υπήρχε προσμονή.

Ένας μήνας δουλειά και παραπάνω, δύο μήνες για να γίνει αυτή η πρεμιέρα. Μια πρεμιέρα που εγώ προσωπικά στα 20 χρόνια που είμαι προπονητής μόνο με μια ομάδα μπορώ να το συγκρίνω. Αυτό το πράγμα το έχω ζήσει μόνο στον ΠΑΟΚ.

Δεν έχω δει μεγαλύτερη αγάπη, δηλαδή είναι εφάμιλλη η αγάπη των οπαδών της Νίκης με αυτή τη μεγάλη ομάδα, που τυγχάνει να είναι προσφυγικές και οι δύο. Δεν είμαι οπαδός του ΠΑΟΚ. Συμπαθώ την ομάδα, συμπαθώ και την ΑΕΚ. Έχω πει είμαι οπαδός του Πιερικού και της Νίκης. Το λέω αυτό το πράγμα γιατί ήταν μια τεράστια ανακούφιση για εμάς, ήταν ένα τεράστιο βάπτισμα πυρός για τους ποδοσφαιριστές μας και αυτό που έχω πει είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αγάπη και θα δώσουμε την ψυχή μας και ότι έχουμε και δεν έχουμε για να μην απογοητεύσουμε αυτόν τον κόσμο».

Για την εντύπωση που έκανε ο κόσμος της Νίκης στους ποδοσφαιριστές: «Το παρακολούθησα απόλυτα, ακόμα και την στιγμή που βγήκα εγώ πρώτος η τελευταία μου ματιά, γύρισα και κοίταξα τα παιδιά που ήταν στη σειρά και περίμεναν. Οι παίκτες ήταν αποσβολωμένοι, δεν το περίμεναν αυτό. Υπήρχε πλέον η ψυχική αγαλλίαση ότι έχουμε τον κόσμο με το μέρος μας. Να ξέρετε ότι θα δώσουμε τεράστια μάχη για να τον κρατήσουμε και θα πω πως είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα της Νίκης, αυτή η δουλειά που γίνεται φέτος, αυτή η δουλειά που έχει βάσεις, που έχει θεμέλια, αυτή η ομάδα χτίζεται με πραγματικά πολύ μεγάλη δύναμη υποδομών και σ’ αυτό το πλάνο θα συνεχίσουμε και θα το υποστηρίξουμε ακόμα και όσο και να μας παρασύρει ο πρωταθλητισμός κτλ οι παίκτες που θα αποκτάμε θα είναι παίκτες για το ΜΕΛΛΟΝ. Έτοιμοι και για το μέλλον».

«Ποτέ δεν διαφωνήσαμε για θέμα μπάτζετ με τον πρόεδρο»

«Θέλω να σας μιλήσω ειλικρινά, ο κόσμος το έχει καταλάβει ότι μιλάμε ειλικρινά και λέμε αλήθειες και γι’ αυτό υπάρχει και ανταπόκριση. Υπάρχει η γνωστή παροιμία μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη, μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον κόσμο. Λέμε αλήθειες και αυτή η ιστορία, αυτή η δουλειά θα κρατήσει για αρκετό καιρό προς το καλό για την ομάδα της Νίκης. Ποτέ δεν είχαμε αντιπαράθεση ή θέματα μπάτζετ με τον πρόεδρο. Ο ρόλος μου είναι ελεύθερος εντελώς. Μου έχει δώσει το δικαίωμα ο πρόεδρος να χτίσουμε την ομάδα πάντα στα πρότυπα μας, πάντα στο σύνολο των ιδεών που έχουμε συμφωνήσει, πάντα με αυτή τη νοοτροπία, αυτή που ταιριάζει και στη Νίκη. Ότι γίνεται, γίνεται κατόπιν ώριμης σκέψης, ο πρόεδρος είναι αρωγός στην δουλειά μας και πραγματικά χαίρομαι πάρα πολύ που απαντάει σε όλα και κάνει έτσι πιο εύκολη τη δική μας δουλειά γιατί καταλαβαίνετε κι εμείς δεν μπορούμε συνεχώς να απαντάμε και να είμαστε με τα Μέσα επικοινωνίας. Αυτό το έχει αναλάβει πάρα πολύ καλά γιατί το γνωρίζει, το έχει σπουδάσει και τα αποτελέσματα φαίνονται. Η επικοινωνία και ο δεσμός που νιώθει η ομάδα πλέον με τον πρόεδρο και τη διοικούσα επιτροπή γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, υπάρχουν πλέον πιο έντονα συναισθήματα. Αυτά πρέπει να υπερασπιστεί η ομάδα, οι ποδοσφαιριστές και με τα αποτελέσματά τους να κρατήσουν αυτή τη φλόγα ή να την αναδείξουν και αυτή η φλόγα να γίνει μια φωτιά, ένα ηφαίστειο που θα σκάσει και με τη λάβα του θα ζεστάνει όλες τις καρδιές των Νικιωτών. Όσον αφορά λοιπόν αυτό το κομμάτι ευχαριστώ ξανά τον κόσμο για την συμπαράσταση.

Εγώ κι από εδώ, το officialΝίκη Βόλου Radio, θα επαναλάβω κάτι. Είναι η τρίτη φορά που δουλεύω στην ομάδα. Νομίζω ότι μπορεί να μην υπάρχει άλλος προπονητής που έχει γίνει αυτό, γράφομαι έτσι στην ιστορία της ομάδας. Εγώ αποφάσισα να το ανταποδώσω αυτό. Είμαι επαγγελματίας προπονητής αλλά δεν θα βρεθώ αντιμέτωπος ποτέ από πάγκο με την ομάδα της Νίκης, το είπα και στους ποδοσφαιριστές μου αυτό χθες. Είναι απόφαση ζωής. Αν για παράδειγμα για τον Α ή Β λόγο αποχωρήσω από την ομάδα και πάω σε μια άλλη που παίζει στο ίδιο πρωτάθλημα με τη Νίκη θα έχω πει τη θέση μου εξαρχής ότι στο ματς αυτό με τη Νίκη δεν θα καθίσω στον πάγκο. Εάν το δεχθεί η άλλη ομάδα καλώς, αλλιώς δεν θα εργαστώ. Υπάρχουν κι άλλες ομάδες κι άλλες χώρες για να δουλέψω, αυτό που δεν υπάρχει είναι ότι δεν μπορούν να μας αναγκάσουν να προδίδουμε τα ιδανικά μας. Εκεί τελειώνει αυτό το θέμα.

Πάμε στο ρόστερ μας, που όπως είπε και ο πρόεδρος είμαστε πάρα πολύ κοντά σε δυο παιδιά. Αυτά τα δύο παιδιά έχουν εμπειρία από Σούπερ Λίγκα, είναι γνωστά τα γνωρίζουμε τα ονόματά τους, είναι παιδιά που για την Γ’ Εθνική μπορούν να κάνουν τη διαφορά και είναι παιδιά με πολύ μέλλον πάλι. Δηλαδή έχουν 3 σε 1: εμπειρία από Σούπερ Λίγκα, εμπειρία από Β’ Εθνική, εμπειρία από Εθνικές ομάδες και είναι σημαντικό αυτό δείχνει προσωπικότητα, και πολυτέλεια για την Γ’ Εθνική.

Μακάρι η μεταγραφή του πρώτου όπως είπαμε να τελειώσει την Τετάρτη και ο άλλος πολύ σύντομα (μπορεί και την Τετάρτη), οπότε να τελειώνει το θέμα του ρόστερ και από εκεί και πέρα μόνο για τη διάρκεια των φιλικών ή κάποια ιδιαίτερη περίπτωση… Αυτό που έχω πει στο παρελθόν και είχα και μια συζήτηση με τον Τζιώρα τις προάλλες και μου είπε: «Κόουτς θυμάμαι αυτό που είχες πει ότι το ρόστερ είναι ένα ζωντανό κύτταρο». Όπως είπε και ο πρόεδρος άλλος έρχεται, άλλος φεύγει, μπορεί να υπάρξει διάθεση από κάποιον να αποχωρήσει, αυτό δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Συμβαίνει συνεχώς. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η διοίκηση να αποπνέει μια ηρεμία. Και αυτό το πράγμα το νιώθουμε πλέον στην ομάδα και γι’ αυτό μπορούμε να δουλέψουμε και καλύτερα. Νιώθουν οι συνεργάτες μου από την πρώτη μέρα μια ηρεμία. Οι ποδοσφαιριστές το αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ηρεμία οπότε πάμε όμορφα και ωραία στις αγωνιστικές υποχρεώσεις πρώτα τις φιλικές και μετά τις επίσημες».

Για το αν οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την προετοιμασία

«Οι κλιματικές συνθήκες δεν μας απασχολούν. Θα δουλέψουμε τώρα, αυτή την πρώτη εβδομάδα, με προπονήσεις που θα αρχίζουν 18:30. Στις 17:30 οι παίκτες παρουσιάζονται στις 18:30 αρχίζει η προπόνηση. Και από την επόμενη εβδομάδα που θα έχουμε διπλές προπονήσεις, η πρώτη θα ξεκινάει 7:00 το πρωί, με 6:30 παρουσία, όπως όλοι οι εργαζόμενοι σ’ όλο τον κόσμο έτσι και οι ποδοσφαιριστές σκληρά εργαζόμενοι που είναι να το ξέρετε θα δουλεύουν το πρωί μιάμιση ώρα θα ξεκουράζονται κατά την διάρκεια της ημέρας και το απόγευμα πάλι στις 18:30 θα παρουσιάζονται και 19:00 θα ξεκινάει η προπόνηση. Οπότε είναι σκληρά εργαζόμενα παιδιά, σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, σ’ ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα, που διαβάλλεται και διαβρώνεται συνεχώς, αυτά τα παιδιά θα δώσουν τη μάχη τους σαν σκληροί επαγγελματίες. Τους τα είπα αυτά χθες στα αποδυτήρια να επιβιώσουν, γιατί το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιβιώσει.

Του προπονητή βέβαια πιο δύσκολο, αλλά ο προπονητής έχει την εμπειρία, έχει περάσει από αυτό το αγωνιστικό κι εγώ έπαιξα 12 χρόνια επαγγελματικά ποδόσφαιρο οπότε οι προπονητές γνωρίζουν τις δυσκολίες της δουλειάς ενώ ένα παιδί 18 χρονών καταλαβαίνετε δεν γνωρίζει τόσα πολλά. Εμείς έχουμε και 16χρονα παιδιά… όταν βλέπουμε την Ντόρτμουντ, στην Εθνική Πορτογαλίας μπήκε ένας ποδοσφαιριστής 18 χρόνων, σήκωσε το ευρωπαϊκό Κύπελλο, πήρε μεταγραφή από την ομάδα του, έπαιζε στη Μπενφίκα εδώ και δύο χρόνια δηλαδή από τα 16 του, όταν έχουμε δει στην Αγγλία τον Ρούνεϊ από τα 16 του, παλιότερα εσείς θυμάστε καλά στην Ιρλανδία τον Νόρμαν Γουάιτσαιντ 16χρονου. Στην Ελλάδα πώς δεν μπορούμε να τα πετύχουμε και ειδικά σε ομάδα Δ’ Εθνικής. Ένα παράδειγμα θα δώσω μόνο και θα κλείσω για το θέμα της ηλικίας. Όταν ήταν 16 χρονων ο Αλέξανδρος Τζιόλης δούλεψα πέντε χρόνια με αυτό το παιδί, μάλωνα με όλη την Κατερίνη γιατί έλεγαν αυτός ο αργός, ο ψηλός θα παίξει ποδόσφαιρο; Αυτός λοιπόν ο αργός, ο ψηλός που δεν το είχαν για να παίξει ποδόσφαιρο έπαιξε σ’ ένα Μουντιάλ, είναι ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, στο Μουντιάλ που έπαιξε ήταν στατιστικά ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής. Και το παράδειγμα του Κυριάκου Παπαδόπουλου, που ήταν 18 χρόνων στον Ολυμπιακό, και με τον Κυριάκο δούλεψα πέντε χρόνια, το παιδί δεν το έβαζε ο Ολυμπιακός και το πήρε η Σάλκε μια ομάδα τεράστιου μεγέθους και τον εμπιστεύτηκε 18 χρόνων. Τα οξύμωρα της ελληνικής πραγματικότητας που δεν παίζουν δεκαοχτάχρονοι στη Σούπερ Λίγκα στην Ελλάδα και παίζουν σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα, είναι ενάντια στην ανάπτυξη. Και η Νίκη του 2016 με το πλάνο της μέχρι το 2021 θέλει να αναπτυχθεί, θέλει να γίνει ένας οργανισμός ο οποίος συνεχώς θα αναπτύσσεται».

Για την αποδοχή του κόσμου

«Το χειροκρότημα του κόσμου, όταν μπήκε και ο πρόεδρος, και άρχισαν να μπαίνουν οι ποδοσφαιριστές, από τον πρώτο ποδοσφαιριστή τον τερματοφύλακα, μέχρι τον τελευταίο τα λέει όλα».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις